Löpning Kom igång 10 inlägg 3882 visningar

Nybörjare på alla plan. Tips mottages gärna.

Maria Lövgren
1982 • Gävle
#1
7 mars 2011 - 20:34
Gilla
Som rubriken lyder, jag är nybörjare här och jag är nybörjare inom löpningen. Har aldrig varit något för att springa, men nu ska jag komma igång? men vet inte hur hårt man ska gå ut, ska man skaffa pulsklocka för bästa pepp?

Har anmält mig till tjejmilen i 3 sept, så förhoppningarna är att jag orkar springa hela milen, är det för optimistiskt av mig? Hur ska jag lägga upp träningen bäst?

Som sagt, jag mottagen gärna massor av tips.
Ann-Louis Edén
1963 • Gislaved
#2
7 mars 2011 kl 20:44
Gilla
Hej, vad kul att du ska börja springa. Själv började jag i höstas och springer nu 6 km nonstop. Jag är ju några år äldre än dig , så jag antar att det tar längre tid för mig. Har dessutom några extra kilon att springa runt med.
Viktigt är att du börjar långsamt för att vänja kroppen vid belastningen. Kondisen klarar ofta mer än senor, leder knän m m .
Jag följde tidningen Iforms nybörjarprogram och det funkade jättebra
Länkar det nedan . Lycka till :-) Du kommer att fixa det
http://iform.se/traning/traningsprogram/lopprogram-spring-5-km
1978 • Göteborg
#3
7 mars 2011 kl 20:45
Gilla
Börja bara med att springa, utan klocka. Lär känna din kropp. Spring för att det är roligt. Spring såpass lätt att du kan springa ett likadant pass dagen efter.

Låt löpningen vara rolig, då kommer du orka fortsätta, och då blir du bättre. Och då kommer tjejmilen bli en enkel match :)

Lycka till!
#4
7 mars 2011 kl 21:01
Detta inlägg har raderats
1971 • Nykvarn
#5
7 mars 2011 kl 21:01
Gilla
Du bör hitta en hel del bra tips här på forumet och jag tror det finns kom-igång/nybörjarprogram som inte kostar något på marathon.se.

Kontinuitet är viktigt, försök komma ut varje vecka 2-3 gånger det behöver inte vara långt i början, varva jogg med gång om det känns svårt att springa hela tiden i början.

Vad gäller intensitet så är mitt bästa nybörjartips att det ska kännas "det här var skönt/kul, det vill jag göra om" när du kommit hem från en runda, om det känns "fy fan, jag vill dö, aldrig mer" så har du kört för hårt.

Det måste vara kul för att det ska bli kontinuitet, inte alltid på alla pass, men oftast men det tar ett litet tag att komma dit.

Stort lycka till! Jag har sprungit i perioder men regelbundet nu i fyra år och kan inte längre tänka mig att inte få springa!!!
Maria Lövgren
1982 • Gävle
#6
7 mars 2011 kl 21:11
Gilla
Tack för tipsen, känner att det ska bli skoj att försöka komma igång. Jag skrev ut Iforms schema och tänkte följa det och försöka komma igång bra tills träningsprogrammet inför tjejmilen startar den 18 April tror jag det var. :-)
Lotta Slätt
1977 • Floby
#7
7 mars 2011 kl 22:32
Gilla
Jag vann en startplats till tjejmilen 2010 och började jogga i början av juni och trots att jag aldrig tränat i hela mitt liv så var det "inga problem" att klara milen på drygt 4 månader så du kommer klara biffen galant.
Jag började också med ett schema från iForm. 10 minuter löp, 2 min gång, 10 min löp och 2 min gång. Känns det igen? Efter ett par veckor skippade jag det och körde utan gångpausr för då började de kännas som en belastning (det blev helt enkelt jobbigare att komma igång med springet igen och jag hade mantrat "även om det går långsamt så kommer jag fortare fram än om jag går...)
Ewa Bertilsdotter Koivisto
1969 • Malmö
#8
8 mars 2011 kl 18:43
Gilla
Jag gillar själv inte att varva gå och springa, men mitt råd är att ta det lugnt, intre bry dig om klockan och att öka lååångsamt för att undvika skador. Bättre att känna att du klarar mer än att det börjar göra ont eller att du inte orkar ta dig ut.

Kom ihåg att styrketräna också. Man behöver träna musklerna när man joggar OCH stecha OCH vila.

Lycka till :)
Maria Lövgren
1982 • Gävle
#9
8 mars 2011 kl 20:20
Gilla
Tror det började första veckan med att jag skulle varva gång och jogg 100 m på varje 8 ggr, 3 ggr första veckan, sen öka på lite. Känns som om jag verkligen måste ta det lugnt då jag har ca 20 kg övervikt och tydligen blir belastningen 2-4 ggr mer än vikten på leder och knän, så vill verkligen inte skada mig, utan vill komma igång smidigt och bra.

Känns hoppfullt att du lyckades springa helt och började träna i juni, nu är det mars:-) Har du sprungit förrut?
Linda Eriksson
1978 • Skara
#10
8 mars 2011 kl 20:39
Gilla
Börja spring och känn efter. Vart står du just nu? det måste man veta innan man fortsätter. Vilka är dina övriga förutsättningar? Gör du någon träning idag? Sen hur du kan lägga upp det utifrån all denna fakta, tänker jag inte gå in på här. Blir alldeles för långt inlägg =)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.