Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 7087 visningar

Smärta i "lustig del" av smalbenet.

Erik Davidsson
1989 • Huskvarna
#1
4 januari 2011 - 15:58 (Redigerad 4 januari 2011 - 16:15)
Gilla
Hej, kära joggare och joggerskor.
Ska göra en kort historia lång.

Har löptränat i ca. ett och ett halvt år nu. Oftast i distanserna 5-15 km, 3-4 ggr/vecka.
Efter ett hårt pass i oktober började jag känna av en smärta i vänster smalben. En muskel som kinkar eller en sträckning, tänkte jag. Vilade någon vecka och avvaktade. Trappade upp lite långsamt i väldigt lugnt tempo, och visst, smärtan var kvar. Började då misstänka en annalkande benhinneinflammation.

Min första syndabock var då mina skor. Hade köpt dessa något år tidigare, utan någon som helst löpstegsanalys. Minns inte direkt modellen, men det var ett par Brooks.
For iväg till närmaste Inter Sport för lite "experthjälp". Killen kände lite på fötterna och jag fick löpa på bandet. Det visade sig att jag pronerade rätt ordentligt. Köpte ett par Oasics GT 2150, som tydligen skulle ge det stöd jag behövde (såg även vid analysen att de rätade upp foten perfekt).

Trappade upp lite på träningen. Kände av smärtan ibland. Någon vecka hade den avtagit helt, för att sedan komma tillbaka. Till slut började jag även känna av i det högra benet.

Vilade sedan nästan hela november ut. När jag drog igång igen för någon månad sen var smärtan fortfarande kvar. Dock hade den avtagit lite (tror jag). Men det gör fortfarande ont. Ibland mer, ibland mindre. Smärtan uppkommer bara vid träning, ibland kan det "mola" lite vid vila, fast inget som gör ont. Smörjer dagligen med Voltaren, detta tycks dämpa smärtan.

Jag har lyckats lokalisera smärtan till denna muskel: http://www.rad.washington.edu/academics/academic-sections/msk/muscle-atlas/lower-body/flexor-digitorum-longus/atlasImage

Denna tycks vara väldigt svår att lokalisera med övningar och stretching. Vanlig benhinne á la sitta på fötterna-stretching tar inget på denna. Smärtan vandrar även över muskeln, ibaland gör det ont längre ner och tvärt om. Kan tillägga att smärtan vid träning avtar om jag tar stegen på ett speciellt vis och liksom vinklar in foten, men detta fungerar inte i längden.

Tja, vad kan jag mer tillägga. Jag är rätt lätt (190cm/75kg) och har alltid haft starka ben. Detta uppkom, ironiskt nog, under en rätt lugn träningsperiod. Stretchar regelbundet och korrekt.

Kan detta vara en benhinneinflammation? Varför blev det inte bättre med "bra skor"? Alla svar uppskattas.

MVH
1966 • Hedared
#2
5 januari 2011 kl 13:41
Gilla
Hej,
Jag har haft exakt samma problem men bara i högerbenet. I mitt fall vilade jag i 5 veckor och började sedan väldigt lugnt. Kände av det under några veckor efter omstarten men sakta tonade besvären bort.
Jag upptäckte även vid balansövningar att stabiliteten i högervristen var lägre än i vänsterbenet, vilket jag inte märkt tidigare. Om det har något samband vet jag inte men lite balansövningar har iallafall inte skadat.
Hittade den här informativa sidan: http://www.getbodysmart.com/ap/muscularsystem/footmuscles/flexordigitorum/tutorial.html
#3
5 januari 2011 kl 17:53
Detta inlägg har raderats
Mia Widstrand
1968 • Nantes
#4
5 januari 2011 kl 17:53
Gilla
Hej, misstänker att jag har samma problem. Mystisk smärta i denna muskel kom på sensommaren efter intervallträning. Vila hjälper inte. Värme på natten hjälpte läkningen, sov med ullstrumpa i en månad. Nu är det så "lustigt" att jag känner muskeln efter ca 6 km. Så har det varit i två månader. Därför springer jag bara långsamt, och hellre korta rundor. Nu har jag börjat träna vaden de dagar jag inte springer, och stretcha före, under och efter träningen. Jag inbillar mig att det är bättre nu.

Krister, tror du att balansträning är ett bra komplement till tåhävningar? Tror iofs att träning i snömodden gett bra balansträning. Det är kanske därför jag är bättre nu, långsam tung löpning i snömodd i över en månad.
Malin Svanberg
1980 • Bromma
#5
5 januari 2011 kl 21:51
Gilla
Kan det vara kompartment syndrom? http://www.praktiskmedicin.com/sjukdom.asp?sjukdid=627 eller http://wiki.du.se/Subjects/Medical_Science/Kurser/Tidigare_kurser/Medicinsk_baskurs_-_R%C3%B6relseapparaten_och_sm%C3%A4rtartiklar_om_sm%C3%A4rta/S%C3%A4rskilda_sm%C3%A4rttillst%C3%A5nd/Kompartmentsyndrom_%28Karin_Malmberg%29 Är lite osäker på om jag ser rätt på bilden du gav länk till men detta drabbar ofta muskeln på framsida/utsida smalben. Har själv haft problem med detta men blev av med det genom skobyte, idog stretching framsida ben, samt minskad löpmängd (bytte till annan konditionsträning) för att låta hinnan som omger muskeln hinna ge efter för den ökade muskelmassan, dvs trycket som gör att det gör ont.
Peter Wiklander
1966 • Sundsvall
#6
5 januari 2011 kl 23:04
Gilla
Hej
Jag hade detta i somras vilade en månad vilket inte gjorde det bättre.
Gick till en idrottsläkare som ordinerade intervall löpning ( 4min och 1 min vila x 7). Smörj muskeln med linement och massera muskeln hårt med knogen. Det kommer att smärta men jag lovar att det hjälper.
Du har säkert sprungit för mycket och samma tempo.
1975 • Västerås
#7
6 januari 2011 kl 22:22
Gilla
Hittade en tråd på funbeat, http://www.funbeat.se/discussion/show.aspx?ThreadID=909106 där en person hade ont i det området där din muskelbild passar in.
Det länkas. ett par inlägg ner i den tråden, till en övning som kan vara värd att testa.
Veronika Rådahl
1974 • Vejbystrand
#8
6 januari 2011 kl 23:32
Gilla
Hej!
Det är inte vanligt, men tydligen kan man få benhinneinflammation på baksidan av vadbenet precis där musklen sitter. Min man åkte till sjukgymnast med samma symtom efter att ha testat med vila, stretch, massage, tejpningar och olika typer av styrketräning. Han fick behandling med akupunktur 4 gånger och har just börjat träna igen, kan känna av det lite grann, går då ner i tempo och kan jogga på utan smärta. Kanske kan vara något?

Lycka till
Erik Davidsson
1989 • Huskvarna
#9
7 januari 2011 kl 00:43
Gilla
Tusen tack för alla svar och länkar!

Krister, ska kolla upp lite balansövningar. Verkar intressant.

Mia, tack för tipsen!

Malin, tror icke det är kompartmentsyndrom. Ingenting av det jag upplever stämmer in.

Peter, oj, intervallöpning tror jag inte är en bra idé. Körde ett sådant pass då smärtan var rätt låg. Vill minnas att det blev mycket värre p.g.a. det.

Roger, smärtan är inte i tibialis posterior, som han i filmen "behandlar". Dessutom gör jag sådana tåhävningar regelbundet.

Nika, tack för tipsen! Ska söka upp läkare snart. Måste få fingrarna ur bara. Något tips på vad man ska säga? Jag menar, mitt vardagliga liv fungerar ju helt ok. Jag kan gå utan smärta. Det är ju just löpningen. Det känns som att läkare inte prioriterar sådana fall.



Liten uppdatering: efter ett kort och lungt pass här om dagen blev det helt plötsligt mycket värre. Tror det beror på att det var mycket snömodd (gled med framfoten i varje steg i en onaturlig rörelse). Gjorde väldigt ont en lång bit efter passet och även dagen efter. Prövade även att kyla ner området med is, dock utan resultat.

Nu börjar jag bli sur. Ska vila några dagar och sedan pröva ett jättelungt pass. Blir det inte bättre då så lägger jag löpskorna på hyllan och kör spinning i ett par månader istället.
Veronika Rådahl
1974 • Vejbystrand
#10
7 januari 2011 kl 22:47
Gilla
Hej igen!

Få fingrarna ur och vänd dig till en sjukgymnast, de är superproffsiga och kommer att prioritera dig och ge dig en diagnos/ behandling och träningsprogram. Berätta precis som det är bara, vilka symtom du har osv. Vänd dig till en privat men som ändå tillhör landsting om du inte vill betala mera.

Har du lokaliserat din smärta till rätt muskel, är det en muskel som har som huvuduppgift att böja dina tår (även supinera och skjuta ifrån i steget) vilket kanske kan stämma med din senaste löptur...

Nog med kvacksalveri från skåne, lycka till!
Mia Widstrand
1968 • Nantes
#11
9 januari 2011 kl 16:29
Gilla
Att ha sprungit över en månad i snö verkar ha gjort susen för mig. Kunde köra tröskelintervall igår och långpass idag utan det minsta ont. Visserligen stretchade jag under långpasset två gånger så det kan ju också vara knepet men jag vill gärna tro att snömoddlöpning var nyttigt som balansövning.
Graeme
1982 • Sundsvall
#12
9 januari 2011 kl 16:38
Gilla
I would stop straight away. Let this heal, because the longer you train on this the longer your recovery will be once you are injured. You are better to rest in winter than lose time once the season starts

Ice it every day 3-4 times a day, and a very light massage every night. You are better resting for 2 weeks now, than 6 weeks+ later.
replace your running with some non impact cross training, this will keep your fitness and help you get back into shape quicker
If you can get some ultrasound on it.
Any exercises that hurt stop straight away.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.