Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 3710 visningar

Vad heter muskeln? Hur läka?

1980 • Stockholm
#1
21 november 2010 - 19:44
Gilla
Vad heter den långa muskeln som sitter nedanför knät och på utsidan och längs med frambenet. Vilken bökig förklaring det blev, men inte behinnan utan på yttersidan och köttig muskel?

Har problem när jag joggar långsamt att jag blir trött där. Blir nästan så jag tappar fotkontakten och släpar foten framåt. Om jag stretchar ut muskeln (foten på tå och trycker framåt) så kan jag fortsätta. Det lustiga i det hela är att om jag ökar tempot från 6:30 min/km tempo till 5 så försvinner problemet??

Något är galet med mitt högerben och undrar om det är ett följdproblem från i sommras när jag sträckte höger baksidalår, har därefter haft lite problem med höger vad och nu framsidan..

Tips och tricks?

1984 • Njurunda
#2
21 november 2010 kl 19:55
Gilla
M, Tibialis anterior heter den och gör primärt dorsalflexion (vinkling uppåt) av foten.

Hälgång och flexioner "uppåt" med ex. ett elastiskt band eller hantel skulle kunna tänkas stärka den.
1970 • Sala
#3
22 november 2010 kl 17:04
Gilla
När du landar på hälen (springer sakta) tar den där muskeln stöten. När du landar på tå eller under foten (5 min.) tar vaderna och foten stöten, det tror jag är förklaringen. Upp på tå och spring så blir det nog annorlunda. Kanske?
Thomas Johannesson
1964 • veberöd
#4
22 november 2010 kl 17:55
Gilla
En kanske väldigt korkad fråga: Har du snörat dina skor för hårt över vristen, och på så sätt klämmer någon nerv/stryper blodtillförseln. Prova att släppa lite på snörningen, alternativt snöra dina skor på ett bättre sätt ( leta efter snörningstips här på forumet )
Nicklas Andersson
1987 • Johanneshov
#5
30 november 2010 kl 11:14
Gilla
Jag skulle kontakta en sjukgymnast som kan undersöka ditt ben närmare. Skulle kunna vara en nervskada i benet i samband med sträckningen. Finns specifika nervsträcktester för n.fibularis man kan göra.

Lycka till!
1980 • Stockholm
#6
30 november 2010 kl 11:40 Redigerad 30 november 2010 kl 11:40
Gilla
Jonas. Ditt svar låter logiskt, dvs att hastigheten skapar belastningen i och med hällandningen som lägre hastigheter medför.

Har sedan dess joggat i tempoomfånget 04:10-06:00 och har inte märkt av något problem. Det var ändå dags för mig att öka takten. Har kört 8 månader i megaslow tempo för att etablera en grundplattform. Är därutöver noggrannare i stretchingen då jag upplever att kortare muskler kan skapa obalanser.

Thomas. Finns inga dumma frågor :) Jag har mycket riktigt laborerat med snörningen då jag har extremt höga vrister. Har kört från superlöst till att snöra hårt nere och löst uppe osv... Har nu hittat en medelväg och tror det var hastigheten och hällandningen som var bekymmret.

Nicklas. Sjukgymnast låter drastiskt nu när allt löst sig men skulle det komma tillbaks så kan det vara läge att undersöka djupare.

Tack för alla svar,
Hampus



Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.