Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 9369 visningar

Dagens dumstrut...

Magnus
1968 • Västerås
#1
20 november 2010 - 17:10
Gilla
...tilldelas mig. Kände mig lite stum i höger vad efter torsdagens runda och funderade ett tag på att vila idag. Men så var det så inbjudande lätt snöfall utanför fönstret och det liksom kröp i kroppen av längtan att få ta en liten runda så jag knöt på mig skorna och lufsade ut. Första km gick lite för fort, men sen drog jag ned på tempot och bara njöt. Efter 8-9 km kändes vaden öm igen men eftersom tempot var lågt så fortsatte jag. Precis när jag passerar en busshållsplats med två överförfriskade medelålders par (som skrålar "bra mellantid") så säger det "pop" i vaden och jag blir tvungen att stanna. De medelålders ser lite rädda ut, de ångrar förmodligen att de skrek till en man i tights med 120% muskler. Själv svär jag tyst och linkar hem de sista två kilometrarna. Muskelbristning och 3-6 veckors rehab, here I come...
#2
20 november 2010 kl 17:13
Detta inlägg har raderats
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#3
20 november 2010 kl 17:21
Gilla
Jag är förra veckans dumstrut!
Samma hände mig. Körde fartlek första ggn jag använde mina nya Terra Plana Vivo skor. Har blivit beordrad att vila 3 veckor :(
Kul att se K-G,s namn i gen!
1970 • Sala
#4
20 november 2010 kl 18:41
Gilla
Ha dumstruten på till lucia så kan du ju vara stjärngosse. Alltid något! Hej K-G, kul.
1981 • Linköping
#5
20 november 2010 kl 19:40
Gilla
En mycket smart kvinna resonerade på sin blogg kring detta. Hon skrev att vad är väl ett missat pass? Vad är det man missar? HUr mycket sämre blir man av att missa ett pass mot vad som kan hända om man springer och inte är kry?

Kanske är det inte så man vinner OS-medaljer, men det är så man håller sig skadefri.

Krya på er killar.
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#6
20 november 2010 kl 22:56
Gilla
Karin tack det kändes bra att höra!
Magnus
1968 • Västerås
#7
7 december 2010 kl 15:04 Redigerad 7 december 2010 kl 16:34
Gilla
Liten uppdatering. Det har gått lite drygt två veckor sedan muskelbristningen i höger vad. Jag har kört fem pass träningscykel och tre pass styrketräning sedan dess. Jag har oregelbundet även kört excentriska tåhävningar. Jag är fortfarande öm i vaderna (känns som ett blåmärke när man trycker) men annars inga besvär. Sugen på att dra igång med löpträning, men vill helst undvika samma skada igen. Ringde därför sjukgymnast på vårdcentralen idag och diskuterade lämpligt upplägg. Han var f.d. friidrottare och hade inte bara teoretisk utan även praktisk kunskap om muskelbristningar. Hans erfarenhet från egna och andras skador var att de inte alltid kunde härledas till någon specifik situation eller träningsbakgrund. Möjliga orsaker kunde vara ökad träningsdos, övervikt, infektion i kroppen, ökad påfrestning pga snö/is på marken m.fl., m.fl.

Hans råd i korthet för återhämtning:
- Ut och "lufsa" så snart som möjligt - gärna dagen efter skadan!
- Ingen fart eller tryck i löpningen utan bara för att få genomblödning i musklerna.
- Istället för 2-3 pass i veckan som jag körde innan skadan så kör 4-5 pass under uppbyggnadsfasen - men som sagt, mycket korta pass utan tryck i steget.
- Stretcha efteråt, (jag frågade specifikt om detta) speciellt fram & baksida lår samt sätesmuskler (tanken var att vaden tar stryk om inte lår och säte/rygg jobbar som de ska)
- Om springa på löpband så kör 0.5% motlut
- Dagliga excentriska tåhävningar!

Framförallt första punkten var lite kontroversiell för mig - men jag litar på honom. Och att jag inte gjort något general-fel vid själva skadetillfället kändes bra att höra. Nu jävlar! :-)

Magnus
1968 • Västerås
#8
7 december 2010 kl 22:50
Gilla
På temat "Ett litet steg för mänskligheten, ett stort steg för mig":
Tog en kort runda i kväll - inga känningar! Detta måste varit några av mina skönaste kilometer någonsin! Dumstruten är härmed ledig om nån känner sig manad...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.