Löpning Kläder, Skor & Prylar 84 inlägg 5932 visningar

Framfotslöparskor

Per Persson
1962 • Enköping
#1
6 november 2010 - 17:18
Gilla
Har lagt om löpsteget och springer numera på framfoten. Känns kanon. Men vet inte riktigt vad jag ska köpa för skor nu. Är det Newton som gäller? Eller vilken (lättare) neutral sko som helst? För inte behöver jag en sko med pronationsstöd som Nike Structure zoom 13 längre? Ser på slitnigen på framfoten att jag sliter mitt på framfoten med en snarare dragning åt utsidan numera. Har ett par Lunar Racer +2 för snabbdistans och tävling som jag trivs i, men vet inte om jag behöver nått mer (framfots) dämpat för långpassen? Man får ju tyvärr ingen hjälp av skoguiderna på löparbutikernas webshoppar där det känns som man utgår från hällöpare rakt över. Tar tacksamt emot tips.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Anders E
1968 • Sollentuna
#2
6 november 2010 kl 20:45
Gilla
Saucony Kinvara har inte lika uppbyggd häl som traditionella löparskor och uppmuntrar därför till mittfots-/framfotalöpning.
Darren Stephenson
1970 • Hägersten
#3
6 november 2010 kl 22:00
Gilla
Hej Per,

Jag köpte ett par Newton Motion och de är kanon! Med Newton's behöver man inte ens tänka på hur man landa med foten om man springer enligt POSE tekniken.

Jag beställde mina Newton's på Lansonrunning.com
1960 • Södermalm
#4
6 november 2010 kl 22:30
Gilla
Jag har inte testat Newton, men de är mäkta impopulära bland Pose-tränare. Jag tror det beror på att de inte har så flexibel sula, sämre markkontakt än andra skor med låg häl.

De skor som klassas som tävlingsskor är oftast OK, ju tunnare sula desto bättre. Skon måste också passa fotens form.

Jag kan tänka mig att Newton kan vara bra som en övergångssko, så det inte blir en chock för foten att behöva göra hela jobbet själv.

Förutom tävlingsskor så är de mindre modellerna av Inov-8 bra.

Men OBS att framfotslöpning ska inte åstadkommas genom att sträva efter att landa på framfoten. Då spänner man sig och får ofelbart problem med överbelastning. Det handlar istället om att springa mer avslappnat. Då kommer framfoten automatiskt att göra en större del av jobbet.
1969 • Sala
#5
6 november 2010 kl 22:53
Gilla
Fast jag vill helst inte springa långpass i racerskor. Finns det inga skor som har bra med dämpning, men inte stor häl? Jag funderar på Asics Sky speed. De lär ha dämpning i framfoten också, och har en häl som är helt ok. Är jag fel ute?
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
7 november 2010 kl 00:53
Gilla
Min kropp har uppenbarligen vant sig gradvis vid allt tunnare skor och jag har hittills avverkat två marathonlopp med det tunnaste jag har=Asics Piranha (den gamla, den nya är tyngre men det sitter nog mest på översidan, obegripligt).
För långpassen kör jag fortfarande Nike Lunarracer2 som är "jättedämpad" enligt mina nuvarande referensramar men växlar med Adizero Pro och Brooks ST6. Tror att Puma Complete Roadracer3 är OK och väldämpad men kanske för mjuk utom för lätta löpare eller hur det var.
Tror det är rätt att välja en sko med bra dämpning men inte tjock häl att börja med plus en tunnare för snabbpass och kortare tävlingar och sedan gå ner i tjocklek när man märker att det är problemfritt.

Klas, jag tror det går utmärkt att springa avslappnat och ändå landa på hälen, ska man gå över till framfotslöpning "utan att tänka på det" tror jag att man antingen ska se till att hålla hög stegfrekvens eller se till att landa med foten under kroppen. Bägge metoderna medför att landningen sker längre fram än på hälen, vad som är enklast att tänka på vet jag inte men stegfrekvensen är mycket konkret - dock måste man kontrollräkna ibland.
Andreas Ericsson
1979 • Göteborg
#7
7 november 2010 kl 12:45
Gilla
Har gått över till lättare skor och springer mycket bättre med dom oavsett distans, roligare och det känns mycket smidigare. Tidigare har skorna slitits en hel del på vänster häl men inte med de lättare, de slits likadant både höger och vänster. Tolkar det som om mitt stegs ändras när jag tar på mina smidigare skor. Gått från Supernova Sequence/response stabilty till adizero tempo
1960 • Södermalm
#8
7 november 2010 kl 19:04
Gilla
Jag testade Kinvara en gång, och det kändes som att de hade ganska mycket dämpning. Dock var storleken fel för mig, så jag granskade dem inte så noga. Någon innehavare som kan kommentera?

Om man vill ha en sko som inte är en tävlingssko, så tycker jag absolut att Inov-8 är kanon. Bra kvalitet, rejäl sula.

Oldboy, jag håller med om framfotslöpningen. Högre stegfrekvens uppnår man genom att springa mer avslappnat. Detsamma gäller att landa närmare kroppen. Men det kan absolut vara bra att tänka på att studsa mindre, kolla att stegfrekvensen är minst tre steg per sekund, och det ska kännas som att man landar under kroppen.
Anna Magnusson Kroon
1973 • Falun
#9
7 november 2010 kl 19:39
Gilla
Spännande att läsa om "framfotalöpning"! Jag är glad nybörjare, började med hälisättning men höfterna fixade inte det alls. Böt till framfotslöpning och trappade upp i intensitet så att inte vaderna skulle ta stryk och nu känns det toppen att "tassa på tå". Bra tips från Klas, studsa mindre, håll stegfrekvensen och landa med foten under kroppen. Tack alla för bra tips!
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#10
7 november 2010 kl 20:22
Gilla
Den klassiska Asics DS Trainer är väl en bra allroundsko som inte är alltför uppbyggd i hälen.

Själv kör jag med Asics Gel-Noosa Tri 5 som jag tycker är grymma (samma bottenplatta som DS trainer). På sommaren varvar jag med mina VFF KSO. Har även köpt ett par Nike Free men har inte bestämt om jag ska springa i dem eller bara mysa, de har lite mer häl men är väldigt följsamma (barfota känsla)
Anders E
1968 • Sollentuna
#11
7 november 2010 kl 22:05
Gilla
Jag har Kinvara och DS Trainer. Båda har låga hälar medan Kinvara har mer dämpning i framsulan. Är man ny inom mittfots-/framfotslöpning är Kinvara en bra övergångssko. Den låga hälen gör att man naturligt landar längre fram på foten medan den kraftigare dämpningen fram gör att landningarna blir mjuka. DS Trainer är tunnare fram och ger därmed mer löpkänsla.

Robin
2008 • Götet
#12
7 november 2010 kl 23:36
Gilla
VFF Bikila är rätt väldämpad(man känner inte sten etc) utan att ha någon häl så den uppfyller dina krav.

Rekommenderar den dock inte för övergång, tror det kan vara farligt att börja springa framfota med tjocka(>5mm sula) skor då man lätt lurar sig att man kan springa långt, dels inte får den feedback över hur steget känns och dels hamnar högre och därmed får större moment i sidled vilket belastar lederna. Bättre börja med en tunn sko(~3mm) eller helst helt barfota så man tvingas begränsa mängden i takt med att ens fötter och hjärna vänjer sig. Sedan när man behärskar framfotalöpning på längre distanser kan man med fördel gå över till en tjockare sko för att kunna få bättre tider och mer avslappnad löpning.
1960 • Södermalm
#13
8 november 2010 kl 00:08
Gilla
Min erfarenhet är att minimalistikt tunna mjuka sulor belastar fötterna mer. En vanlig sula har en vridstyvhet och fördelar lasten jämnare, så foten inte behöver jobba lika mycket. På gott och ont.

Jag håller med om problemet att dålig feedback gör att man springer längre än man borde, men det är bara barfota som hjälper mot det.

Däremot ser jag inget behov av att ha en märkbart dämpande sula, om man har hög stegfrekvens, vilket man ska ha.
1969 • Stockholm
#14
8 november 2010 kl 10:08
Gilla
Jag har också lyckats putsa på löpsteget lite och springer förmodligen ungefär mittfot nu, har ingen ambition att "komma till" riktig framfotlöpning, i mina farter känns det bara onaturligt. Att korta steglängden verkar hittills som att det funkar bra då det gäller att inte belasta mina trötta knän och höfter för mycket och det var hela avsikten. Dock är det knöligt att undvika hällandning i skor med tjocka hälar och tävlingsdojor känns inte toppen att ha som mängdträningsskor. Känns att det sliter på fotleder och tar på behinnor osv. Innebär att jag letar efter "samma" skor som Mårten här ovan, är det någon som har tips på dämpade men "platta", neutrala? Jag blev nyfiken på dessa: http://www.runblogger.com/2010/10/review-golite-amp-lite-trail-running.html
enda negativa i recensionen är att de är tunga, men det är jag alltså inte rädd för. Har inte hittat någon som säljer på hyfsat nära håll dock...
1981 • Linköping
#15
8 november 2010 kl 10:55
Gilla
Jag har kört på Newton men har efter tre par (ett par hann jag dock knappt använda för att de blev stulna) kommit fram till att de är inte för mig. De är mycket styva (så som någon påpekade) medan jag föredrar en mjuk sko som är följsam (ÄLSKAR Nike free! Som en mockasin! Både dämpad men med underbar löpkänsla). I Newton får jag lite samma känsla som i sådana Easy tone skor, man vinglar lite på pontonerna under skon.

Jag som springer väldigt långt inbillar(?) mig att jag behöver viss dämpning. Du har ju fått en del tips här. Ecco Biom är ju ett annat exempel. Jag gillade inte dessa då jag tyckte att de var hårda i framfoten, annars mycket sköna.

Själv är jag inget fan av DS trainer och tycker att Kinvaran är överlägsen den pga:

1) vikt (kinvara 189g dam US7, DS trainer 238g str US7)
2) Jag upplever trainer som för hård i framfoten
3) trainern har pronationsstöd.

VFF är rolig, men du får ont om du kliver på en kotte... Ingen mängdsko för mig iaf.

1959 • Saltsjö-Boo
#16
8 november 2010 kl 11:20
Gilla
Karin: Kinvara verkar ju klart intressant, men jag har läst kritik att sulan slits ner snabbt under framfoten. Det tycks inte vara nåt svart "slitgummi" i kanterna på sulan, tex...
1981 • Linköping
#17
8 november 2010 kl 13:22
Gilla
Nä, det stämmer. Därtill är den för min smak egentligen för bred (jag har smala fötter). Jag säger inte att skon är optimal, men av vad som finns på marknaden idag är den ett bra alternativ. På nätet tycker jag att jag kan hitta massor som SER bra ut, men jag vågar inte beställa från USA och upptäcka att sulan är hård/styv eller nåt sådant.

Det känns därtill som att Kinvaran är rätt hypad. Finns säkert bättre skor som folk inte skriker så högt om...

Klart skönast är Nike free. Men den kanske är för "fri" för längre distanser? Dessutom fastnar det grus under dem...

Kanske får vi designa en sko själva??
Oldboy
1952 • Danderyd
#18
8 november 2010 kl 14:16
Gilla
New Balance RC130 är den skönaste sko jag haft! Bara sprungit ett kortintervallpass med den ännu (blev dock 14 km totalt) men den är superlätt, har en aning dämpning utmed hela foten och nästan ingen förtjockning alls i hälen. Inte lika följsam som Nike Free 3.0 som jag bara provat men inga förstyvningar eller annat tjafs; själva sulan har lite styvhet men inte besvärande tycker jag.
Får se hur länge sulan håller, de flesta lättviktare jag har riskerar att få hål genom sulan av stenar som tränger in (det har hänt två par hittills, fler på gång). Har även andra frågetecken som halkgrepp som är otestat men är hållbarheten dålig får den väl bli tävlingssko. Löplabbet har vissa storlekar på postorder, jag har köpt mina på prodirectrunning.com enligt tips av någon här.

Tror mycket väl att Nike Free passar på längre distanser, det är bara frågan om hur mycket fötterna har tränats upp. Jag märker skillnad mellan att springa långt i tunna skor i år mot förra året; har nu ca två och ett halvt år med fram/mellan/fotslöpning om jag räknat rätt.
1984 • Göteborg
#19
8 november 2010 kl 15:00
Gilla
Oldboy, jag håller verkligen med dig om New Balance RC130. Ruskigt skön om man inte landar på hälen först.
Dock höll mina bara 121,1 km innan jag var inne och nötte på tyget.
1959 • Saltsjö-Boo
#20
8 november 2010 kl 15:06 Redigerad 8 november 2010 kl 15:16
Gilla
Tar fasta på din sista mening, Karin. Det skulle vara härligt om man kunde gå till skomakaren och få sin drömsko tillverkad...

En ny affärsidé kanske: Löpskomakaren eller Löpskokirurgen. Bygger, bygger om, sular om och reparerar dina löpskor:-)

Som smålänning vill jag också göra ett bidrag till debatten. Tjockskor är slitstarkare, oftast bredare i framfoten och har bättre komfort. Tjockskor blir med tiden mer anpassade för fram/mittfotslöpning. De blir lättare, hälarna nöts ner, sjunker ihop, dämpningen blir mindre överdriven så att skon inte lockar till ett dåligt steg. Man hänger helt enkelt med i skons livcykel och får på så vis en gradvis övergång mot framfotslöpning...
Jobbar just nu på att avslöja myten att skor är slut efter 120 mil/2 år. Har haft mina bästa och längsta löpningar i skor som varit 3-4 år och gått upp emot 200 mil. Kör nu vidare upp mot 300 mil :-)

Problemet uppstår när skorna är helt slut. Man borde kunna köpa begagnade skor av hällöpare så man slipper göra om resan :-)

(Mellan raderna kan utläsas att jag söker efter billiga, enkla, lätta, slitstarka skor med låg häl och bredd i framfoten)
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.