Löpning Skador & Rehab 2 inlägg 3379 visningar

Ont i vaden - dumt att springa?

Alexandra Pettersson
1991
#1
5 oktober 2010 - 20:49
Gilla
Jag har den senaste veckan känt av min högra vad när jag springer och går fort. Det kom under ett intervallpass, och dum som jag var genomförde jag det. Nu gör det ont varje gång jag går uppför en trappa, springer/joggar eller som sagt, går fort. Inte så ont att jag inte KAN gå/jogga, men det känns definitivt inte bra. Det sitter långt ner, bara en bit över hälen.

Någon som har någon aning om vad det kan vara? Och, nu till huvudfrågan...
...är anmäld tilll en halvmara på lördag, är det dumt att ens försöka?

Tacksam för svar.
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
5 oktober 2010 kl 22:09
Gilla
Ja, det är dumt att försöka om du inte mirakulöst blir av med det innan.
Jag skulle tro att det är en liten muskelbristning. Sådana brukar ta minst en vecka för akutläkningen och sedan ett antal veckor (ibland många) för att återfå styrkan. Har du inte fått besked om att det är något annat så ska du inte springa även om det har slutat göra ont, det går lätt upp i början.

Undvik att göra sånt som gör ont men gör gärna vad som helst som inte gör ont. Prova att strecha försiktigt - det ska inte dra hårt, då blir det värre. Försiktig massage är också bra för läkningen. Styrketräning behöver du för att bli stark igen (t ex excentriska tåhävningar - börja försiktigt genom att använda båda benen samtidigt). När du inte känner något alls vid normala rörelser kan du prova att börja jogga lätt, en kort bit. Öka efterhand sträckan men fortsätt lätt i ett par veckor.
Det finns mer info här på jogg och på andra ställen på nätet och i boken "Motions- och idrottsskador och deras rehabilitering".
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.