Övertränad??? - Löpning
Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 3231 visningar

Övertränad???

Lisa Wahman
1974 • Örebro
#1
15 september 2010 - 18:34
Gilla 
Hej,
Har tränat jogging/löpning i många år. Har dock varit "periodare" och inte lyckats hålla kontinuiteten mer än de senaste två åren. Sedan Maj i år har det gått riktigt bra och löpningen har aldrig kännts så rolig som nu. Tills förra veckan... Helt plötsligt har jag tung hjärtklappning, förhöjd vilopuls och känner mig tröttare än tröttast. Har försökt sova bort sömnigheten utan resultat.
Har inga övriga symptom på ev virus eller infektion.

Tilläggas bör att jag sedan maj ökat träningsdosen markant. Törs jag trotsa hjärtklappningen och löpa på som vanligt?? Är stressad över att inte få fortsätta min numer härliga kontinuitet i löpningen. har läst lite trådar här på forumet om överträning men kan det verkligen vara så? Måste man i så fall vila helt? Hjärtat är ju lite obehagligt...
Alla förslag är välkomna! Oerhört tacksam för svar.
/Lisa
Åsa Cedervall
1984 • Göteborg
#2
15 september 2010 - 19:14
Gilla 
Jag är inte så bra på det här med överträning men ungefär hur mycket tränar du per vecka? Själv kan jag ha svackor i ork och så, men hdet med hjärtklappning kan jag inte svara för..
1965 • Torsås
#3
15 september 2010 - 19:21
Gilla 
Kolla dina blodvärden! Dra ner på tempo och/eller mängd en vecka eller två, kroppen mår bra av att få en liten viloperiod (inte lägga av helt bara).
Lycka till!
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#4
15 september 2010 - 19:40
Gilla 
Jag håller med Ingela, är kanske yrkesskadad men jag skulle först rekommendera dej göra en hälsoundersökning på din vårdcentral innan jag börja tänka överträning. En annan förklaring är att du trots allt har en infektion i kroppen, som ditt immunförsvar tar hand om, utan att du har ngr symptom mer än trötthet och förhöjd puls. Tills du har kollat dej kanske du skall undvika max belastningar typ intervall, i alla fall !
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#5
15 september 2010 - 20:25
Gilla 
Tack för Era svar! Jag tränar i dagsläget två dagar, vilar en. Har förbättrat mig tidsmässigt med dryga minuten/km senaste månaden dvs ökad fart och intensitet.

Ska kanske tillägga att den tunga hjärtklappningen kommer när som helst i sjok vid vila och känns tydligast då jag sitter eller ligger ner. Jag verkligen känner hur hjärtat är en pumpande muskel och då jag vaknar på morgonen är känslan nästan elektrisk.Mitt blodvärde är helt normalt, så där ligger inte felet. Usch! Känner mig klart deppad...
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#6
15 september 2010 - 21:54
Gilla 
Hjärtklappning i sjok ! Känner du det bara i vila är det säker ofarliga hopade extraslag, när du springer så känns allt bra ?? I så fall kan du lugnt springa på ! Du har kanske lite lågt blodtryck ?? I så fall en ren begåvning, bara bra för hjärtat men man kan bli trött exv.
Tror nog att du oroar dej i onödan och det skall man akta sig för , det sade pippi långstrump !!
Martin Syk
1983 • Göteborg
#7
15 september 2010 - 22:08
Gilla 
Det kan vara värt att kolla upp det på en vårdcentral. Mitt råd är att kolla det och vila tills vidare.

Finns risk att det är en hjärtmuskelinflammation och sådana bör man vara försiktig med.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
15 september 2010 - 23:22
Gilla 
Ett vanligt symptom vid överträning lär vara att vilopulsen går upp. Ett annat att det börjar bli svårt att hålla tempot på intervallträning exv. Tycker det låter som om det stämmer rätt bra - alternativet är väl närmast just en infektion i kroppen.
I vilket fall behöver kroppen återhämta sig emellanåt, var tredje eller var fjärde vecka bör man gå ner i träningsmängd, kanske till häften, för att kroppen ska få "komma ifatt". Glöm inte att det är under vilan som man blir starkare. Särskilt som du ökat träningsmängden kraftigt tror jag det här är kroppens sätt att säga "nog nu!".
Det lönar sig inte att köra alltför hårt, framför allt inte hela tiden. Ta en lätt vecka och känn om det blir bättre. Om inte, kolla blodvärden och om du har någon infektion (kan du ju göra direkt).
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#9
16 september 2010 - 11:09
Gilla 
Tack för råd! Gissar att jag i min iver att förbättra mig ignorerat signaler från kroppen om att liiiiite vila då & då kanske vore på sin plats... Oldboy har som vanligt kloka saker att säga :)
Mikael: nej självklart känner jag av det under träning. Gårdagens lugna korta promenad gjorde mig onödigt flåsig och trött(!!!). Kontrasten är enorm då jag sprang 21 km utan problem för inte alls länge sedan :(
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#10
16 september 2010 - 16:32
Gilla 
Kan bara säga: VILA!! Känner igen detta och även om inget akut farligt skulle hända även om du tränar, så lyssna på kroppen! Säger den att den behöver vila (tröttare än tröttast, tunga ben, flåsig) så behöver den det. Idag kämpar jag med näbbar o klor mot allvarligare saker än överträning, och har insett att kroppen är nåt man ska vårda ömt.
Christina Aspegren
1968 • Karlskrona
#11
17 september 2010 - 09:15
Gilla 
Hej!
Detta är ett forum för träning och därför är det nog lätt att leta efter orsaker kring just detta.
Själv kan jag tänka mig en hel del andra saker som kan ge liknande symtom.(Yrkesskada) Saker som lätt kan uteslutas med ett besök på vårdcentralen.
Vi som springer är tex mycket ute i naturen och träffar fästingar. Vet inte hur ni har det i Örebro med dessa små kryp, men Borrelia är ganska vanligt här nere i Blekinge och kan ge en uppsjö symtom liknande dessa.
Jag tänker också att du borde kolla ett TSH, dvs ett mått på hur din ämnesomsättning fungerar. Väldigt enkelt prov. Inte helt ovanligt för kvinnor i din ålder att det kan vara problem där, vilket i så fall är enkelt att lösa.
Dessutom är ett EKG väldigt lätt att ta.
Hoppas förstås att det bara behövs lite vila för din del, men varför inte ta det säkra framför det osäkra och göra dessa enkla tester. Vi måste ju vara räddda om oss! Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.