Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 9411 visningar

Inflammerad knässkålssena erfarenheter ?

Lars
1967 • Västerås
#1
8 september 2010 - 10:54
Gilla
Undrar om någon har erfarenhet av denna skada där jag har ont i vänstra delen av senan i vä. knä. Jag har dragits med problemet sedan slutet av april i år. Gjorde felet att efter mycket längdåkning direkt börja löpträna hårt. Har träffat diverse läkare och även gjort vanlig + mr röntgen utan att hitta något fel på knät. Följer sjukgymnastens styrkeprogram slaviskt. Löpning funkar inte alls utan är hänvisad till lätt cykling och crosstrainer. Har även knaprat antiinlammatoriska tabletter några ggr.

Känner någon igen sig ?
Eric Z
1970 • Jönköping
#2
10 september 2010 kl 12:10
Gilla
Märkligt att MR är helt invändningsfri om du har så mycket problem. Man såg alltså ingen ökad mängd vätska i området i vävnaden? Är det utsidan av knäet? Ovanför eller nedanför knäskålen?
Lars
1967 • Västerås
#3
10 september 2010 kl 12:31
Gilla
Tack för inlägget.

Nej, 3 olika läkare har kikat på MR. Det enda man har konstaterat är en lindrig förslitning av menisken ( kommer tydligen redan efter 30 ). Smärtan sitter på vänster utsida, på mitten av knät. Ej under. Jag har en liten svullnad som även sjukgymnasten har konsterat. Borde det ses på MR ?
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#4
10 september 2010 kl 13:29
Gilla
På beskrivningen låter det hela som en slemsäcksinflammation, bursit, under traktus iliotibiale, liknade det man kallar löparknä (ilio-tibial band friction syndrome).Speciellt om man gjort intensitetsökning i träningen och spec om man springer på asfalterade småvägar ( där kanterna lutar ) på vä sida om vägen så blir det en snedbelastning som kan utlösa just löparknän.
Ofta kan en kortisoninj mot bursan göra nytta i smärtstillande syfte och fortsatt alternativ träning. Glöm ej töja traktus iliotibiale !
Lars
1967 • Västerås
#5
10 september 2010 kl 13:44
Gilla
Fel av mig. Smärtan sitter precis under knäskålen och till vänster. Och man känner att det är i själva senan som går ner och fäster under knät.Jag har haft löparnknä för länge sedan och det var annorlunda.

Mikael: Ditt råd rörande löparknä stämmer och hjälpte mig den gången.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#6
10 september 2010 kl 15:07
Gilla
Patellasenan kanske?
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#7
10 september 2010 kl 16:00
Gilla
OK, då börjar jag om ! Du har en liten bristning i knäskålssenan direkt under knäskålen, utåt sett , och detta kallas hopparknä. Alternativ träna, kanske du kan jogga på mjukt underlag och dämpade skor, och enda fysiologiska terapin som har visad effekt är långa töjningar ( dvs främre lårmuskel töjs minst 30 sek ).Statisk styrketräning och balansplatte-träning jämte alternativ konditionsträning ( cykel, simmning, wet west, crosstraining-maskin etc ). Undvik explosiva övningar ( för benet ) och löpning, ialla fall på hårt underlag...
Brukar ta ngr veckor.
Lycka till
Hanna
1980 • Grums
#8
10 september 2010 kl 18:23
Gilla
Jag hade hopparknä för nått år sedan, sjukgymnasten och jag satte det i samband med löpning i nedförsbackar. Minns att jag vilade länge från löpning och började jätteförsiktigt igen med jogging på plant underlag utan några backar. Det blev bra tillslut och jag har inte kännt av det igen. Styrketränade framsida lår också.
Lars
1967 • Västerås
#9
10 september 2010 kl 21:03
Gilla
Mikael: Din beskrivning stämmer bra. Jag kör många olika styrkeövningar för att stärka och balansera knät. Enligt sjukgymnasten är mitt vänsterben svagare än det högra. Ska man stå och dra i lårmuskeln eller ska man sätta sig på hälarna ?.

Hanna: Mitt problem började vid backträning utför. Jag har nu haft problem i drygt 5 månader. Hur lång tid tog det för dig ?
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#10
11 september 2010 kl 11:38
Gilla
Töjning av quadriceps kan ju göras på flera sätt, det viktiga är att du känner att det spänner i lårmuskeln och låta halvminuten gå. Är vä benet tunnare så har du ju tappat styrka där och du kan alltid komplettera träningen med statisk styrketräning av lårmuskeln, vilket är mkt skonsamt mot knät !
Vid löpning utför är det lätt hälisätta och då blir stötmomentet mkt högre så det kan ju stämma att det kan utlösa "hopparknä", gäller försöka hålla framfotalöpet även utför och luta sig lite framåt och inte försöka bromsa....
Hanna
1980 • Grums
#11
11 september 2010 kl 14:40
Gilla
Lars: Jag minns inte riktigt hur lång tid men det var nog mer än två, tre månader. Kände ingenting förutom vid löpningen,Det var lite frustrerande att tro att man är helt ok i knät och testar och springer och smärtan kommer igen efter några minuter, det gjorde ju så ont så att det omöjligt gick att springa längre, och det är väl tur det så att det inte blev ännu värre. Jag smörjde in knät med voltaren och tigerbalsam och lindade in det också ibland. Hoppas att du blir bättre snart i ditt knä!
Kajsa B
1987 • Göteborg
#12
11 september 2010 kl 23:18
Gilla
låter som det jag drog på mig för ganska exakt ett årsedan. kunde knappt gå på någon vecka och sprang inte på någon månad. körde sjukgymnastiken flitigt och cyklade till och från skolan varje dag under hösten.
Vid jul började jag springa igen (på löpband). Sedan dess har jag sprungit 2-5 ggr vecka, fram till juni åktes det även mycket skidor (toppturer med alpin utrustning, vilket borde varit döden för mina knän, men det gick galant), styrketränades minst en gång i veckan och promenerades minst 7 km varje dag.
Började inte springa utomhus förrän i maj dock, när jag sprang inne hade jag alltid minst 1% motlut. Tänker mig att det sparade knäna och gjorde mig starkare i benen.
Jan
1964 • Skoghall
#13
12 september 2010 kl 10:34
Gilla
Hade något liknande. Gör det ont när du går nerför trappor och i så fall bättre när du går baklänges nerför?
Björn Ericsson
1965 • Stutby
#14
12 september 2010 kl 15:21
Gilla
Hej

Jag gjorde en olycklig och dum rusning vid brännboll i somras och sedan dess har jag dragits med ungefärlig samma smärta som Lars beskriver. Dock kan jag springa efter ordentlig uppvärmning men känner lite mer i vilande läge (dvs vardagligt användande). Jag ska på MR imorgon. Idrottsläkare tror inte på minisken men uteslueter det inte. Jag återkommer och ser om jag kan bidra med någon diagnos. Min smärta sitter dock under vänster knäskål och till höger vid vadmuskelfästet (antar jag)
Lars
1967 • Västerås
#15
13 september 2010 kl 07:49
Gilla
Tack för alla inlägg. Det gör ont i knät när jag går nedför en trapp. Jag försöker springa 2-3 km några ggr i veckan på mjukt underlag. ( känns jäkligt trist när man tidigare låg på 50-70 km i veckan ) Det känns ok under löpningen. Däremot får jag ont några timmar efter och i bland även dagen efter.
Inför Sthlm marathon tejpade min sjugymnast knät och flyttade senan åt höger för att avlasta smärtområdet. Det funkade i början men efter några pass fick jag lika ont igen.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.