Löpning Övrigt 21 inlägg 4685 visningar

Intressant bok om våra förutsättningar

1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#1
30 augusti 2010 - 11:33
Gilla
Hittade en mycket intressant bok som jag kan rekommendera alla löpare , eller egentligen alla som lever på det moderna sättet på 2010-talet;
"Det ofullkomliga djuret" av Göran Burenhult.

Mycket intressant läsning om vad våran art egentligen är, hur vi blev som vi blev och hur fel vi lever i dagens moderna samhälle efter de förutsättningar vi fått genom lång tid av evolution.
< < < 1 2 > > >
Lizen
1966 • Göteborg
#2
30 augusti 2010 kl 13:39
Gilla
Göran Burenhult har även skrivit en bok om vad vi är skapata att äta och människans evolution inom detta område. Boken heter "Den fulländade människan". Boken revolutionerade familjens kosthållning och botade min mans migrän. Från att ha haft migrän varje vecka till att aldrig ha det. Underbart!
2006 • Alingsås
#3
30 augusti 2010 kl 18:31
Gilla
Kan du ge exempel på vad som stod i den? T. ex. om fysisk aktivitet och kost?
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#4
30 augusti 2010 kl 18:49
Gilla
Lizen: Den får bli nästa bok jag läser! Låter som en fortsättningsbok, detta står om okså i DOD.

Sofia: Vem var frågan till?
Johan Hansson
1981 • Gävle
#5
30 augusti 2010 kl 19:04
Gilla
Vart får man tag på dessa då, särskilt den första, verkar vara slut överallt.
Micke Larsson
1971 • Norge
#6
30 augusti 2010 kl 19:16
Gilla
Johan H, testa biblioteket. Jag gjorde en slagning på mitt lokala bibliotek nu och där fanns Det ofullkomliga djuret och ytterligare några av hans böcker. Och gratis är ju som bekant den bästa varianten :-).
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#7
30 augusti 2010 kl 19:17
Gilla
Johan: Jag lånade på biblioteket, men ska köpa böckerna. Förlaget är Natur och kultur. Fast det kanske du redan kollat?
Johan Hansson
1981 • Gävle
#8
30 augusti 2010 kl 19:23
Gilla
Micke: Biblioteket har dem säkert, men hade lust att handla. Alltid bättre med egna böcker om man tänkt ha dem med på resa.

Johan O: Har kollat flera andra ställen, var samma på Natur och Kultur: Slutsålt :-(
2006 • Alingsås
#9
30 augusti 2010 kl 21:48
Gilla
Frågan var till Johan som startat diskussionen.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#10
31 augusti 2010 kl 19:25
Gilla
Sofia: Det står i boken om hur människan utvecklats till vad den är idag rent biologískt sett. Det finns kapitel som tar upp vårt genetiska arv, vad våra kroppar blivit vana vid att äta över flera hundratusen år.

De intressantaste kapitlen är Prologen (Livsstil som dödar och Människan i degeneration är hetast här)

Arvet vi aldrig kommer ifrån

Det fulländade djuret (underrubrik Vad människorkroppen egentligen är till för)

Varför finns det inga feta jägare-samlare? (Detta kapitel handlar om mat)

Det finns i slutet av boken en omfattande referenskälla. Jag tänkte köpa boken för att ha den som uppslagsbok.

Helheten i boken är intressent tycker jag för det fick i alla fall mig att tänka om ganska ordentligt. Vissa saker var inga direkta nyheter, men det tydliggörs på ett bra sätt vad vi råkar ut för om vi inte tänker oss för vad vi gör. Och att vi har ett samhälle som är byggt så att inte människan riktigt klarar sig. Tragiskt men sant.
1980 • Mölnlycke
#11
1 september 2010 kl 10:33
Gilla
... och ändå så lever vi mycket längre, har mer tid till självförverkligande och fler möjligheter till upplevelser än någonsin förr. Detta får väl anses vara relevanta mått på hur man klarar sig, om än inte de enda.

I vanlig ordning kan ingen glädje finnas utan sorg, ingen mättnad utan hunger, ingen trygghet utan risk och inget liv utan död. Precis som att en person som vunnit på Lotto snart är lika (o-)tillfredsställd som innan, är en person som har tvingats amputera benen snart det.

Objektivt sett har vi det bättre än någonsin, subjektivt sett sannolikt lika bra. Tron på den tillfredsställde och självförverkligade vilden bottnar sannolikt i en önskan om flykt och variation. Men tänk på att vi har bättre möjligheter än någonsin att variera vår livsstil och livssituation för att därmed undvika stagnation och enformighet.

Nåja, jag har ännu inte läst boken, men har beställt den och kommer att läsa den med ett intresserat, men skeptiskt, öga.
Micke Wigstrand
1964 • Tranås
#12
1 september 2010 kl 15:30
Gilla
Hej,
Henrik: Har Du hittat något ställe som säljer titeln? Har förtvivlat sökt utan framgång.
1980 • Mölnlycke
#13
1 september 2010 kl 17:33
Gilla
Hej,

Jag lånar min på biblioteket. En sökning på http://www.antikvariat.net visar dock att det finns ett exemplar till salu i Lund, sannolikt per postorder.
1980 • Mölnlycke
#14
1 september 2010 kl 17:40
Gilla
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127095770 verkar för övrigt vara närliggande, kanske till och med en ersättning till Det ofullkomliga djuret.
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
1 september 2010 kl 17:44
Gilla
Läste nyligen Lasse Bergs bok "Gryning över Kalahari". Den handlar också om hur vi har blivit vad vi är och vad vi har ätit för att bli det osv. Fascinerande läsning. Att vi är anpassade för långdistanslöpning avverkas på ca två sidor (26 anatomiska förändringar jämfört med föregångarna!), självklart tyckte jag det var lite snålt ;-)
Någon som läst både denna bok och Burenhults och kan jämföra lite?
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#16
1 september 2010 kl 20:50
Gilla
Henrik: Det är klart att förutsättningarna att leva är bättre nu än på stenåldern eller för ännu längre tid sedan. Det är liksom inte det som är poängen med den här boken.

När du skriver "Tron på den tillfredsställde och självförverkligade vilden bottnar sannolikt i en önskan om flykt och variation", vad menar du då?

Det boken handlar om är människokroppen och hur evolutionen har gjort människans kropp till vad den är. Naturligtvis är det lättare, mindre farligt och behagligare för dagens människor att leva. Vem har sagt att vilden var särsklit lycklig eller självförverkad? Livet var förmodligen hårt på många sätt för de som levde för länge sen, säkert så hårt att all kraft gick åt att överleva, i alla fall under vissa perioder.

Själva grejen är att vissa födoämnen vi lever av idag inte är så lyckade, framför allt inte i för stor mängd samt att vi generellt rör oss alldeles för lite.

Det som är intressant med Burenholts bok är att den är skriven utifrån och hänvisar till ett brett forskningsmaterial. Det är ingen politisk/subjektiv skrift.

Sen är det inte mycket nyheter egentligen, de flesta vet att vår livsstil idag leder till både sjukdom och död.

Så det intressanta är att följa människans utveckling, se hur kroppen anpassat sig och blivit till vad den är. Vi kan tycka vad vi vill, men vi som lever idag påverkas ganska mycket av våra förfäders historia.

Men det går givetvis att konstatera att vi har det bättre nu, att medelåldern har ökat, att spädbarnsdödligheten är några promille (i Sverige) och att vi kan förverkliga våra drömmar mer nu än någonsin. Att jag tyckte boken var intressant beror mest på att jag undrat hur lång tid det tar innan kroppen vänjer sig vid de förutsättningar som råder idag, alltså att det finns hur mycket mat som helst och att det krävs väldigt lite arbetsinsats för att få tag i maten. Fast det lär dröja några tusen år om inte mer.

Allt man läser ska granskas kritiskt. Men det finns väl belagt att det finns ett problem med kost, för lite rörelse och stress i vårat samhälle idag. Hoppas du får tag på boken. Mig inspirerade den.
1980 • Mölnlycke
#17
1 september 2010 kl 21:51
Gilla
Angående "Tron på den tillfredsställde och självförverkligade vilden bottnar sannolikt i en önskan om flykt och variation" menar jag att man gärna romantiserar kring människans arv och förutsättningar. Ofta tangerar man det naturalistiskt felslutet: att man tror att allt som är "naturligt" - otydligt definierat - är bra. Det är falskt: att någonting är "naturligt" innebär varken att det är bra eller dåligt.

Om mjöl, socker eller aspartam är dåligt beror det inte på att det är artificiellt, det bara är dåligt. Blindtarmsoperationer är artificiella, men är klart bättre än den naturliga motsvarigheten, det vill säga att inte göra någonting och dö.

Jag skrev häromveckan ett blogginlägg på temat med beröringspunkt barfotalöpning: http://halhen.tumblr.com/post/959443246/the-five-finger-fallacy . Läs gärna även http://halhen.tumblr.com/post/971212244/barefoot-vs-shoes-my-bias för att förstå varför jag skrev det första.

Men jag ser fram emot att läsa boken med öppensinnlig skepticism.
Lizen
1966 • Göteborg
#18
1 september 2010 kl 21:56
Gilla
Vilken medellivslängd hade vi haft idag om vi inte hade medicinerat diabetes, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, fetma osv, osv bland alla andra välfärdssjukdomar som vår nutida livsstil leder till? Sjukvården botar ständigt symptom men funderar sällan på orsaker. Maten vi köper i våra affärer innehåller snart fler E-nummer än rena födoämnen. Det kan ju inte vara riktigt vettigt?
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#19
1 september 2010 kl 22:46
Gilla
Henrik: Blindtarmen är intressant. Idag är den fyller den ingen funktion utan ställer bara till med besvär. En gång i tiden fyllde den en funktion, men kom att bli överflödig.

Verkar inte riktigt som du greppat själva poängen; Det handlar inte om vad som är naturligt eller inte, heller inte vad som är bra eller dåligt. Det handlar om vad våra kroppar tål och hur människor idag kan förbättra sina liv genom att reducera risken för exempelvis diabetes, övervikt/fetma, ryggont, brock igenkorkade blodkärl, dåligt hjärta och annat.

Var och en får givetvis tro vad den vill. Men att "åsikta" bort hundratusentals år av evolutuion går inte. Det finns tillräckligt med forskning som konstaterat att våra kroppar inte riktigt mår bra av att vara inaktiva eller äta för mycket och fel mat. Finns mängder av forkning som tagit sig fram till slutsatsen att vad våra förfäder sysslade med skapade förutsättningar för hur våra kroppar fungerar också.

Vad gäller barfotalöpningså är du först att kommentera det i denna tråd. Som nästanPlattfot är inte riktigt barfotalöpning min bästa gren. Själv har jag ingen åsikt i frågan alls. Skor har fungerat för mig och gör fortfarande. Kan vara skönt att springa på en gräsmatta om man inte trampar på en geting. Men jag skulle aldrig få för mig att springa i varken skog, på asfalt eller grusväg utan skor.
#20
1 september 2010 kl 22:51
Detta inlägg har raderats
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.