Löpning Kom igång 25 inlägg 17949 visningar

Ont i knän o fråga om löpning på asfalt....

Petra Mereväli
1982 • Örebro
#1
14 augusti 2010 - 21:08
Gilla
Får så ont i mina knän när jag springer..kan det bero på att jag är nybörjare..sen undrar jag vad man ska tänlka på när man springer på asfalt för då får jag jätte ont i knäna...undrar om det är vanligt fenomen..?
< < < 1 2 > > >
Mikael Björk
1978 • Löddeköpinge
#2
14 augusti 2010 kl 21:12
Gilla
Du skall absolut inte få ont i knäna av löpning, oavsett underlag. Då är det något som är fel, sen om det beror på att du springer för långt i förhållande till dina knäns tålighet, dina skor inte är ok för dig eller om det är en skada är omöjligt att säga.

Spring absolut inte mer innan du hittat orsakt och fått bukt med problemet, kan ge stora besvär framöver!
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#3
14 augusti 2010 kl 21:34
Gilla
Vad tråkigt! Hoppas det blir bättre snart så du kan ut och kuta igen :)

1971 • Häljarp
#4
14 augusti 2010 kl 23:09
Gilla
Vad är det för skor du har?
Om du är nybörjare, har du varit och köpt nya skor där någon har hjälpt dig, eller har du plockat fram några gamla?
Gamla skor blir hårda så det kan vara en anledning.
Skor som inte är byggda på rätt sätt för dig kan vara en annan anledning.

Har ni någon slinga i Örebro med träflis eller liknande så prova där om det går bättre.

Hoppas det snart går över.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#5
15 augusti 2010 kl 00:08
Gilla
Det är vanligt att man får ont i knän, benhinnor, och lite här och där dom första åren som löpare, med tiden blir kroppen starkare, och tåligare. + att man lär sig att träna på ett sådant sätt att man undviker att få problem.
Pär W
1967 • Skellefteå
#6
15 augusti 2010 kl 08:31
Gilla
Hej Petra!

Jag föreslår:

- besök en löparklubb och be någon visa dig rätt teknik
- inga "tjockskor", ska vara tunn sula även under hälen
- öka inte sträckan för snabbt
- variera hastigheterna
- spring mycket i skogen gärna i kuperad terräng

Det är nästan helt säkert inget fel på dina knän men något/några fel gör du, annars skulle du inte få ont.

Lycka till!
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#7
15 augusti 2010 kl 09:33
Gilla
Rent statistiskt , du är ju ung kvinna, är troligen dina problem sk femuropatellära besvär, dvs smärtor från leden mellan knäskål och lårben, bakom knäskålen. Det bästa vore nog om du sökte upp ngn idrottsintresserad/kunnig sjukgymnast eller läkare för " diagnos". Det blir ju svårt gissa sig till vad dina besvär kommer av !
Svullnad knäna ? Var får du ont ? Är det bägge knän ? Problem med andra leder ? Är du normalviktig ?

" rent statistiskt " borde dina knän må väldigt bra om du alternativ tränade enl ;

-balansplatte träning , stå på ett ben i taget 5 min per dag
-Statisk styrketräning av lårmusklerna för bättre stabilitet kring knäskål
-Många tycker dessutom det känns skönt använda knäskåls-stabiliserande skydd, men dessa kan aldrig ersätta träningen ovan !

Dessutom bör du framfota löpa, dvs ej landa på hälen i nertrampet.

Lycka till !!
1973 • Göteborg
#8
15 augusti 2010 kl 12:13
Gilla
testa asics kayano. Hade aldrig känningar när jag använde dessa gubbskor. Om de fungerar till din löpstil dock.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#9
15 augusti 2010 kl 15:58
Gilla
Hälisättning med väl dämpade skor orsakar inte knäproblem. Läs mer löparböcker! Har själv sprungit flera tusen mil med stabila, stadiga skor, skor som är stadiga i sidled, jag tränar även med tunga skyddskor med stålhättor, dom är 3 gånger så tunga som en vanlig löparsko, jag har aldrig haft så lite problem med min löpning någon gång. Tunga rejäla skor gör kroppen stark, och det går mycket lätt att springa när man tar på sig en vanlig sko, för snabbare träning. Kan nämna att jag tränat i snart 30 år, och hadde också problem med knä, benhinnor och stressfrakturer dom första åren som nybörjare.
Micke Wigstrand
1964 • Tranås
#10
15 augusti 2010 kl 16:51
Gilla
Hej,

Conny,
Hur menar Du att hälisättning med väldämpade skor inte orsakar knäproblem?
Vilka löparböcker refererar Du till?
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#11
15 augusti 2010 kl 21:30
Gilla
Conny´s inlägg hör till de dummaste jag läst !! Ingen vettig människa kan ta detta på allvar , som tur är.
Petra Mereväli
1982 • Örebro
#12
15 augusti 2010 kl 21:51
Gilla
Tack för era tips..tänkte ta mig ner på stan o köpa nya skor..då kan man ju visa hur man springer o sen få skor o eventuellt ilägg om man behöver det..
1969 • Sala
#13
15 augusti 2010 kl 22:33
Gilla
Micke: Källor till att löparskor med hälisättning inte orakar knäproblem? Ja, vad sägs om Tim Noakes? Läs särskilt s 273. Han framhäver framför allt att skor ska vara bekväma och att anledningen att löpare inte fick mer skador för med mindre dämpade skor troligtvis är att de löpare som klarade sig är de vi känner till, medan de andra slutade p.g.a. skador som de bland annat fick från för dåliga skor, men vi känner inte vilka dessa löpare är, för de slutade helt enkelt springa.

Med detta lägger jag inte in någon åsikt om POSE och mindre uppbyggd häl på skor, som nog är bra för många, men nu handlade det om huruvida väldämpade skor med hälisättning skapar problem eller inte. Själv har jag saktliga börjat gå över till skor som inte kräver hälisättning, dock utan att fullständigt förkasta skor som har detta.

MIkael, ska du fortsätta ha den där tonen i forumet? Är det bra för stämningen att kalla någons inlägg "det dummaste...[du] läst?". Jag tycker inte det.


1960 • Torslanda
#14
15 augusti 2010 kl 23:06
Gilla
Att cykla kan vara ett alternativ till att stärka muskelaturen kring knäna.
Hoppas du kommer ut på spåret igen Petra.
Jaime Aleite
1969 • Årsta
#15
15 augusti 2010 kl 23:27
Gilla
hade själv de problemet i början av sommaren. Jag la av att springa i ca 3 veckor och sprang i lite lugnare tempo efter det ett tag. Prova gärna hur ditt löpsteg ser ut på t.ex Intersport eller löpplabbet för att därefter välja skor med rätt stöd i förhållandet till din teknik.

hang in there
jaime
1972 • Sjöbo
#16
15 augusti 2010 kl 23:32
Gilla
Petra, lite beroende på vad du har ont kan du göra olika saker. Jag har inte sprungit i mer än två år och hade problem med knäna i början. Det visade sig vara löparknä men med stretching och lite lugnare upplägg löste det sig. Ett bra förslag är också att helt enkelt köra lite benövningar, antingen hemma eller på gym, som stärker musklerna ovan, unde och vid sidan av knäet.

Vill inte verka dryg men man behöver inte gå till doktorn, naprapaten eller sjukgymnast bara för att man får ont i början av sin löparkarriär.
Så ta det lite lugnare, spring på mjukare underlag, identifiera vad du har ont, ägna dig åt lite självdiagnostik med hjälp av nätet. Hittar du
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#17
16 augusti 2010 kl 00:04 Redigerad 16 augusti 2010 kl 00:20
Gilla
Jag ska inte tvåla till någon som tycker annorlunda. Men jag blir irriterad när oerfarna nybörjare, som vi bör hjälpa, får helt vansinniga råd som gör dom illa. Jag tycker att ska man ge råd bör man veta vad man pratar om, ha en ordentlig löparbakgrund, med många års erfarenhet, ha tränat mycket årligen, bokfört all träning, och eventuella skadeproblem, Läst böcker om träning och skador.
På bibliotek finns säkert böcker om löpträning, även idrottsskade böcker finns, eller har funnits. Jag har dock köpt mina böcker, idrottsskade boken var dyr, den är nog på minst 400 sidor.
Nicklas_ säger en del kloka saker vid knäont, som jag håller fullständigt med om, även skorna bör man nog vara uppmärksam på, så man inte snedtrampar ifall någon sko börjat säcka ihop.
Mikael_ Du tycker mitt inlägg var dumt, kanske var det om dom tunga skorna, du menade. I så fall ska jag berätta att jag tränat mer mil med dom, sedan 1 maj än vad du tränat sammanlagt under hela året.
Daniel K
1980 • norrköping
#18
16 augusti 2010 kl 00:57
Gilla
Råder dig att googla lite på framfotslöpning, barfotalöpning alternativt fivefingers så kommer sannolikt dina knäproblem lösa sig.

Har själv haft stora problem med både knän, fötter och vrister tills alldeles nyligen. Råkade dock av en slump läsa en artikel om barfotalöpning och blev faktiskt häpen över hur enkelt och bra det lät. Tillbaka till naturen liksom.

Har nu sprungit både barfota och fivefingers i ca 1 månad och upplever inga som helst problem med vare sig knän, vrister eller fötter längre. Hålfotsinläggen som jag tidigare tvingats använda ligger i garderoben.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#19
16 augusti 2010 kl 01:46 Redigerad 16 augusti 2010 kl 02:50
Gilla
Daniel_ Hur många mil i veckan springer du ?
Hur länge har du sprungit ?
Hur ofta tränar du ?
Vill du bli 800 meters löpare ?
eller kanske marathon löpare ?
Räkna med att det tar några år innan kroppen tål normal löpträning. Felet dom flesta gör i början, är att dom vill springa fortare, längre, och oftare än kroppen klarar av. Det blir ett ekorrhjul utav träning, skador, och uppehåll i träningen, och ett intensivt letande efter vad alla problem beror på. En del försöker med genvägar, när tålamodet inte räcker till, grundträningen blir aldrig genomförd, och löparen försvinner för gott när inget fungerar. Det är i början utav löparkariären som agnarna sållas från vetet. Tålamod och långsiktighet är vad som gäller innom all sport.
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#20
16 augusti 2010 kl 19:20
Gilla
Ber om ursäkt för min " ton ". Mina råd och synpunkter grundas inte på någon längre löparerfarenhet, jag är själv en ytterst blygsam löpare nu för tiden. Däremot har jag 30 år inom läkaryrket och 20 som idrottsläkare. Jag tycker faktiskt att Conny´s råd är direkt felaktiga, och det står jag för.
Hälsningar
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.