Löpning Tävlingar & Motionslopp / Stockholm Marathon 2010 7 inlägg 4736 visningar

Hur springer farthållarna? Bör jag försöka följa dem?

Alexander Faxå
1990 • Linköping
#1
27 april 2010 - 21:30
Gilla
Hej!

Tänker stå på startlinjen till mitt första marathon den 5:e juni. Aldrig sprungit så långt tidigare, men har kört sen dec efter Szalkais (?) 4-timmars-program. Har gått riktigt bra faktiskt, även om 27km kändes rätt hårt i söndags.

Jag vill försöka springa loppet under 4h även om jag vet att det kommer bli tufft. Är dock rädd för att jag kanske går ut för hårt om jag tar rygg på farthållaren från start, nån med erfarenhet? Undrar även hur dessa springer, kör de samma fart hela loppet, eller disponerar det så att de springer olika fort olika perioder? Nån som har koll?

Tack!
1965 • Västra Frölunda
#2
27 april 2010 kl 22:09
Gilla
De håller jämn fart, använder ju garmin gps´er och får hela tiden hålltider.

Tycker dock att det är lite stökigt att springa med dom i början, många som vill följa, blir lätt lite trångt och buffligt. Kan också vara stressigt vid drickastationerna.
Första året jag sprang försökte jag följa 3.15 gruppen med släppte den efter ca en mil och tog mej i mål på 3.24.
Skulle satsa på att göra med eget lopp, trevligare upplevelse och man brukar hitta bra ryggar att vila bakom en bit in i loppet.
1967 • Södertälje
#3
2 maj 2010 kl 17:32
Gilla
Förra året (första för mig också) hade jag samma mål som du Alexander. Första varvet gick på dryga två timmar. Då blev jag ifattsprungen av en av farthållarna för 4:30 och påtalade att hon låg aningen före i tid, men följde henne i alla fall (det var hennes 25:e sthlmsmara!). Jag tappade hela tiden några metrar mellan vätskestationen men eftersom jag alltid springer och dricker (hon gick) så kom jag ifatt. Vid Västerbron andra varvet stod min familj och hejjade så jag tappade fokus och farthållare (;)), fast jag klarade loppet på 4:29. Senare såg jag att farthållaren jag följt kom i mål på runt 4:15 (en kvart för "tidigt" mao.).

Farthållaren var för övrigt riktigt bra att hålla kontakt med för då vi sprang ute på tråkiga Djurgården (andra varvet) och hon märkte att jag tappade gnistan så klappade hon mig på axeln några gånger och peppade på mig. Sådant hjälper mer än man tror.

Om du tycker att 27km var hårda så betänk att du är mitt uppe i ett hårt schema nu. Följer du schemat så kommer du att stå på startlinjen formtoppad och utvilad eftersom sista veckan är väldigt loj. Har du bara disciplinen och vinnarskallen så fixar du 3:59!
.
1922 • Stockholm
#4
2 maj 2010 kl 22:12
Gilla
Jag har bara följt farthållarna en gång i Stockholm. 3:30 gruppen. Sanning och säga så var jag nog knappt tränad för detta vilket gjorde att toleransen från ev avvikelser var små. Dessvärre passerades halvmaran ca 5 minuter "för snabbt" och jag blev tvungen att släppa pacern. Lite sur var jag nog över att blivit "iväglurad" i för hög fart vilket gjorde att jag kände en hel del skadeglädje när jag passerade pacern ca 1 km före mål och i mål på 3:38.

Läxan jag lärde mig var att inte lite på andra för farthållning. Maran är en lång distans även för erfarna löpare och även de kan ibland har svårt att hålla ett tempo även för dem. Om du vill nå en viss tid är det säkrast att själv ta ansvar för att ta dig tid.
1969 • Södertälje
#5
3 maj 2010 kl 20:01
Gilla
Hej!

Jag sprang som farthållare förra året och ska göra det i år. Vi springer med jämnfart och skall nå tiden brutto. Alltså 4 timmars farthållarna skall passera mållinjen 18.00. De skall hålla en jämnfart och ge tid för att dricka längs banan. Allltså kommer farthållarna för 4 timmar att springa fortare över hela banan. Det är svårt att passa nettotiden då den är olika beroende på när vi passerar startlinjen. Det bästa är att följa dem efter ett tag. Springa lugnt jämnt första varvet som är 16 km och sen ta hjälp av farthållarna.

Alexander Faxå
1990 • Linköping
#6
3 maj 2010 kl 20:35
Gilla
Tack för all information! Hjälper mycket...
Tror jag ska försöka göra mitt eget lopp men vi får väl se hur det utvecklar sig. Är ju helt orutinerad, så lite svårt att planera allt i detalj.

Startar i grupp E (rätt långt bak alltså), så tar väl några minuter innan man passerat startlinjen.

Men kul kommer det bli! Är grymt taggad...
1967 • Södertälje
#7
3 maj 2010 kl 21:13
Gilla
Vad dum jag är. Så klart att farthållarna springer efter bruttotiden. Jag tänkte mig inte för... Själv startade jag i sista startgrupp, F, och det tog ca. sex minuter att nå startlinjen.

Hur gör man för att bli farthållare?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.