Löpning Träning 10 inlägg 4277 visningar

Löpteknik nerför backe

Ulrika Olsson
1979 • Uppsala
#1
23 april 2010 - 09:10
Gilla
Hej!

Det pratas mycket om backträning och hur man ska löpa uppför backen. Men hur ska man ta sig nerför en brantare backe på bästa sätt? Ibland känns det som om man bara "dunsar" ner på fötterna när det går neråt. Känns som om det inte är hel bra för knän etc. Hur ska man tänka? Behålla drivet även nerför backen med långa kliv, eller ta kortare steg så att det inte blir så mycket "dunsande"?
Robin
2008 • Götet
#2
23 april 2010 kl 10:06
Gilla
Brukar alternera mellan att landa på tramdynan med korta steg, alternativt att springa som vanligt med väldigt kort nertid utan något direkt stopp. Det senare känns lite läskigt och jobbigt i längre backar men fort som fan går det. Är backarna väldigt ojämna t ex nergången asfalt blir det att jag vinklar fötterna utåt. Vet inte om det är rätt, min kropp som har kommit på det själv sedan jag började med barfotalöpning. Trampar iaf aldrig snett längre vilket jag brukade göra när jag sprang med skor.
1963 • Bromma
#3
23 april 2010 kl 10:34
Gilla
Hej,
Det här har jag undrat över också och har en tilläggande fråga: Att träna uppför är så klart nyttigt att träna, både för löptekniken och för att stärka kroppen i allmänhet men visst är nerförlöpning nåt man bör vara försiktig med, såvida man inte vill träna för att bli bättre på just det?. Löpband har ju inga nerförslutningar tex. Synpunkter?
1972 • Floda
#4
23 april 2010 kl 14:38
Gilla
nedförsbackar är nyttigt inte minst för att klara framsidan lår under till exempel lidingöloppet. Själv brukar jag tänka på att landa på framfoten. Men även en högre bakkick har gett mig bättre kontroll nedför.
Walker67
1947 • Växjö
#5
23 april 2010 kl 20:56
Gilla
Jag har haft lätt att springa utför, då jag använt tekniken från tävlingsgång; tryckt fram höften och sen rullat på nerför utan att bromsa emot så avslappnat som möjligt. Jämbördiga löpare har oftast lämnats efter.

Nu när jag blivit äldre har jag inte kunnat utnyttja denna teknik lika bra, då nervimpulser och benstyrka blivit sämre. Det viktigaste är att man är avslappnad och "släpper på" och utnyttjar fallkraften till fullo.
1969 • Sala
#6
24 april 2010 kl 10:08
Gilla
Åke, om du ställer bakdelen på löpbandet på något, som en bjälke eller något, så får du en nedförsbacke. Jag har inte provat själv, för jag springer inte på löpband mer än någon gång per år (något språng per år), utan tipset kommer från Jack Daniel´s Running formula.
1981 • Borås
#7
8 maj 2010 kl 11:07
Gilla
Har också funderat på detta vilken teknik som är mest effektiv men ändå skonsam för mina knän.

I många fall så följs en uppförsbacke av en nedförsbacke och då vill man gärna sträcka ut ordentligt efter att musklerna vart ihopdragna och jobbat extra precis. Jag brukar springa rätt bra i nedförsbackarna där jag nästan vilar hela kroppen och låter lutningen göra jobbet (farten) men nackdelen är att det blir en stor belastning på knäna vid varje nedsättning.

Alternativt att man som nån skrev fäller överkroppen framåt något för att ta hjälp av gravitationen, alltså springer precis som man gör på plant underlag när man ska springa fort och därmed minskar belastningen. Att man trycker ifrån med benet och tar fart den vägen istället för att bara utnyttja den fart man automatiskt får. Risken är dock att man springer väldigt fort då och inte utnyttjar vilan man kan få i en nedförsbacke, det positiva är väl att man inte bromsar och sliter på knäna på samma sätt.

Alternativ två att man istället lutar sig bakåt och fram med höften som tidigare skribent skrev och bara avslappnat rullar på. Jag har haft problem emd knänan tidigare i fotboll och snowboard och vill förebygga eventuella problem. Sist jag sprang lite längre började det värka i knät så fick nästan halta ner för backarna i slutet och enbart belasta ena benet....

Om det är någon som vet eller sitter på nån video med någon som löper med en skonsam löpstil i nedförsbacke får gärna posta det. Mycket lättare och kunna se framför sig!

Hittade en bra video här , dock fick man inte se hur det gick till i praktiken. http://www.youtube.com/watch?v=SBagM___CS4



1956 • Lund
#8
8 maj 2010 kl 11:35
Gilla
Flera har redan varit inne på tekniken. Avslappnat, höften fram och bara "rulla på".

Men framför allt mod att våga springa lite snabbare utför. Mod går att träna....
Johan G
1976 • Stockholm
#9
8 maj 2010 kl 17:11
Gilla
Idag på Springcross provade jag (på inrådan av min Friskis och Svettis-skolade flickvän) att luta mig framåt och dansa ner för branterna med försök till framfotsisättning. Armarna fick pendla med i stora cirkelrörelser. Resultatet blev att jag svischade förbi 5-6 pers i varje utförslut!
Walker67
1947 • Växjö
#10
8 maj 2010 kl 18:33
Gilla
P Östlund: Inte luta sig bakåt utan lätt framåtlutad och höften fram och rulla på.

Lite roligt idag i Värnamo kv-mara. Det var en tjej och jag som höll jämna steg på slätlöpningen. I varje uppförsbacke sprang hon ifrån mig några meter, men i varje nerförsbacke kom jag ifatt och förbi. Detta upprepades till ung mitten på loppet, då hon tröttnade och lämnades efter. Upploppet går uppför och jag kom in jämsides med två löpare, men hade ingen chans uppför. Förutom att jag pga åldern tappat i snabbhet, så verkar det som att jag försämrats uppför men håller fortfarande ganska bra nerför.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.