Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 3524 visningar

Benhinna,muskelfäste?

Magnus Jacobsson
1967 • Hudiksvall
#1
28 mars 2010 - 10:47
Gilla
Hej på er.

Löpning har aldrig varit min grej och har egentligen inte tagit många löpsteg frivilligt. I augusti -09 blev jag anmäld till Stockolm maraton, började träna och fastnade direkt. Följer Szalkais 4-timmars program och det går bra. Sista tiden har jag börjat få ont på insidan vadbenet 1,5 decimeter ovanför fotknölen, mest på vänster ben. Det går bra på långpassen men får ont när det går lite fortare ( enligt mina mått mätt ). Ska jag vila, massera, stretcha eller?
Tacksam för tips!
Andreas Ingberg
1982 • Örebro
#2
28 mars 2010 kl 14:06
Gilla
Du har börjat få problem med benhinnorna är mitt tips. Ofta vanligt vid för forcerad ökning av löpträning. Stretching hjälpte inte mig trots ihärdighet och tålamod. Inte heller voltaren, ispåsar eller tejpning. Se till att vila så besvären försvinner helt. Var sen mycket noggrann med att värma inför varje pass. Speciellt de kortare passen. 2-3 km i lugnt tempo. Tänj lite efter. Underskatta inte detta. Ordentlig uppvärmning och även nerjogg var det enda som hjälpte mig. Men ignorerar man besvären så blir det mer eller mindre kroniskt och man får försöka jobba med det efter bästa förmåga.
Magnus Jacobsson
1967 • Hudiksvall
#3
28 mars 2010 kl 20:25
Gilla
Det där låter inget vidare. Har varit ute på ett långpass idag (23 km) och det gick bra. Första milen kunde jag känna att jag "knäade till", tappade styrkan, i vänter benet, vaden men det gjorde inte ont. Vila är kanske ända medicinen så att det inte blir värre.
Lorelai Esplund
1982 • östersund
#4
28 mars 2010 kl 21:05
Gilla
Kapar tråden lite... nerjogg? Vad innebär det?
Andreas Ingberg
1982 • Örebro
#5
28 mars 2010 kl 22:54
Gilla
Nerjogg? Det innebär att man efter, framför allt ett tempopass, drar ner tempot drastiskt och "joggar" för att rensa muskler från lite mjölksyra och successivt vänja kroppen vid att sluta arbeta i hårt tempo. Lämpligt att jogga ner 10-15 min efter ett pass.
Lorelai Esplund
1982 • östersund
#6
28 mars 2010 kl 23:05
Gilla
Ah, tack. :)
Magnus Jacobsson
1967 • Hudiksvall
#7
1 april 2010 kl 20:27
Gilla
Kunde inte hålla mig och gav mig iväg i tisdags. Det slutade inte bättre än att jag fick avbryta, gå till närmsta hus och ringa efter frun som fick komma och hämta mig.Nu... ska jag lyssna på dig Andreas du verkar vara en klok man. Har fått tid på tisdag och då får jag väl domen. Det är otroligt frustrerande att inte kunna träna när det bara är 2 månader kvar...
Tur att forumet finns, man blir ju bara så inspirerad. Det finns många kloka ( och roliga)inlägg och tro jag läst alla nu:)
Kör hårt (ni som kan).
Andreas Johansson
1989 • Sturefors
#8
2 april 2010 kl 10:35
Gilla
Har haft liknande problem med benhinnor när jag tränat mycket. Det jag gjorde för att bli av med problemet var att sluta springa på asfalt och att stretcha benhinnorna efter varje pass.

1983 • Stockholm
#9
2 april 2010 kl 15:30
Gilla
Stärka upp musklerna i underbenen, både fram och baksida.
Stretcha benhinnor och vader dagligen.
Massera lätt på benhinnorna.
Och givetvis kolla upp hur du springer och köpa skor lämpade för ditt löpsteg, vilket du kan göra i de flesta bättre sportbutiker.

Det är mina råd och så jag blev av med mina egna benhinneproblem.
Andreas Ingberg
1982 • Örebro
#10
2 april 2010 kl 20:04
Gilla
Det är inte kört ännu för din del Magnus. Om du verkligen vill springa för att kunna klara av sthlm så testa följande:

Vila helt från löpningen i 1,5-2 veckor. Och då menar jag helt. Gör inget som kan förvärra besvären eller ens anstränga benhinnorna. Gör alternativ träning som cykling, simning eller liknande. Gå till gymmet eller kör hemma, och då med fokus på underben. Kör lätta vikter med fokus på vader och lår. Många repetioner men gå inte på för hårt. Kör lite varje dag eller varannan dag. Testa att stretcha vader och underben och prova med anti-inflammatoriskt om du känner för det. Tabletter eller gel. Efter de två veckorna gått, prova att ge dig ut på vanligt pass men kliv inte på för hårt. Värm upp innan. Se hur det känns. Det kan funka att hålla det under kontroll men risken är att du kommer att få jobba med att hålla det under kontroll. Uppvärmning och åter uppvärmning. Maran är ingen omöjlighet men det finns ju ett löparliv även efter denna och det är väl det man får försöka ha i åtanke. Jag har aldrig accepterat mina skador fullt ut och därmed inte respekterat vila. Jag har nog haft tur att hålla mig på rätt sida gränsen bara.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.