Löpning Avancerad träning 229 inlägg 17668 visningar

Spring långsammare till högre pris!

Henning Looström
1973 • Lund
#1
19 februari 2007 - 16:55 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
Jihoo!
Testade min Garmin Forerunner 305 igår. Tänkte att jag skulle följa "regelboken" och springa på låg puls under långpasset. De rekommendationer jag har läst är 65-70% av maxpuls. Min maxpuls är ca 190 och 70% blir alltså 133bpm. Det lät ju sjukt lågt så jag bestämde mig för att försöka hålla 135bpm.
Jajjemän... Rundans längsta uppförsbacke avverkades som "jogg på stället med lätt hasande framåt". Takten var som lägst nere i drygt 11min/km. Jag brukar räkna med under 10min/km när jag promenerar...
Hela rundan (14,4km) tog över 1:52. Tidigare har jag sprungit den i lugnt tempo runt 1:30.
Kontentan är alltså att jag har betalat 3085kr för att springa 20minuter långsammare!
Hmm, om jag skulle köpa en Suunto T6 också! Då skulle förmodligen löven i Slottskogen ha gulnat innan jag kommer i mål på gbg-varvet.
< < < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > > >
1966 • Karlstad
16 augusti 2009 kl 08:35
Gilla
Håkan:
Jag orkar nästan inte gå in i detta igen :-), men det finns flera skolor.
Som jag ser det är maffeträningen träning för att på sikt tåla den hårdare kvalitetsträningen. Jag tror inte för en sekund att du springer fortare på milen med maffeträning men det hjälper dig att inte bli skadad lika lätt när du springer intervaller tills du spyr :-)
Försök läsa allt som finns i forumet om maffe och bilda dig en uppfattning. Det sägs så mycket olika och alla har en poäng i sitt sätt att resonera. Leta efter inlägg av Janne W.
1969 • Upplands Väsby
16 augusti 2009 kl 14:51 Redigerad 16 augusti 2009 kl 14:52
Gilla
Håkan: det är lite olika saker men kompletterar ändå varandra. Frågar du mig så handlar MAF-träning om att bygga upp uthålligheten (och immunförsvaret inte minst!). För att få upp farten till tävlingar måste förstås fartträning till.

För egen del så fixade min kropp inte enbart hård träning. Jag fick problem med skador och massa återkommande irriterande förkylningar. Hade även ansträngningsastma. Sen kan man väl säga att uthålligheten sög rejält (hög puls även vid mycket låga farter).

Problemen försvann efter några månaders MAF-träning. Astma, förkylningar... borta. Skadad kan man ju fortfarande bli men känner ändå att kroppen tål klart hårdare träning i dag än förut.

Angående frågan om det är effektivt? För någon med min träningsbakgrund och resultat hittills, tveklöst ja.

Men har du ingen nytta av MAF-träning, dvs du blir ytterst sällan sjuk och har redan bra uthållighet på flesta distanserna, ja då har du redan ett bra upplägg och det är bara att köra vidare med det.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
16 augusti 2009 kl 21:05
Gilla
Peter T: Är ingen expert på MAF, men tillämpar det en hel del. Kul att det finns fler med låg maxpuls, de flesta verkar ligga över medel.
Har inte riktigt dina bekymmer, eftersom jag är äldre och får dra av mer. Dock tycker jag 138 är lite väl högt för mig för att vara riktigt lågintensivt, och lägger mig därför så att snittet hamnar lite lägre, och det verkar funka bättre. Dvs jag förbättrar lågpulstiderna bättre med lägre puls. Känn efter var din bekväma zon ligger, där du inte är öht andfådd och det känns riktigt lätt och behagligt skulle vara mitt råd.
1969 • Upplands Väsby
16 augusti 2009 kl 21:48
Gilla
Maria: instämmer helt - behaglig känsla och andning, då ligger man rätt.
Peter Tornberg
1973 • Uppsala
19 augusti 2009 kl 20:47
Gilla
Tack Maria och Janne. Jag har tränat några gånger och testat ligga kring 120 i puls (ca 70% av max för mig). Då uppnår jag en avslappnad löpning där jag inte alls är andfådd (men det går jäääääättelångsamt :-)). Jag ska träna vidare på det sättet så får jag se hur det fungerar.

Tobias Sunnerfjell
1977 • Göteborg
20 augusti 2009 kl 16:31
Gilla
Hej på er alla MAF-löpare!
På detta forum finns verkligen tusentals tecken om MAF och här kommer några till.
Jag har sprungit enligt Maffetones metod i två månader. Försöker springa fyra pass i veckan, varje pass ung en timme. Då jag började i juni sprang jag med hastigheten 6.35min/km och nu ligger jag på ca 5.30min/km. Jag är jättenöjd med upplägget och har insett att det också hjälper mig att arbeta med mitt tålamod. Kanon helt enkelt!
Just nu tycks jag ha uppnått en platå i min utveckling då jag stadigt ligger kvar på samma hastighet vilket jag förstått är som det skall. Min undran är om ni andra också kan uppleva att hastigheten kan variera något mellan passen ex ett pass på 5.45min/km och ett annat på 5.21min/km. Jag upplever alltså ingen stadig sänkning utan mer som en "två steg fram- ett tillbaka". Känner ni igen detta?
Mvh/Tobias
1969 • Upplands Väsby
20 augusti 2009 kl 21:57
Gilla
Tobias: jag upplever sånt titt som tätt. Beror väldigt mycket på var jag springer (backar mm), om det är blåsigt, hur hårt jag tränat dagarna före, sovit, osv. Inget att bry sig om. Lämna funderingarna på "äkta" MAF-tempo till MAF-testet, som du jämför med förra testet som vanligt.

Testet görs ju under striktare former än vanliga passet (t ex alltid samma varvbana, inga vindar, du är utvilad, osv) så det ger en mera korrekt bild av lågpulsformen.
Pekka
1966 • Kalmar
21 augusti 2009 kl 12:08
Gilla
Hej alla joggare!
Jag tänkte dela med mig lite av mina egna kostiga erfarenheter av lågpulsträning.

Jag har alltid varit väldigt oregelbunden med min löpning och jag hinner sällan med några längre rundor. Dessutom är jag av den typen att jag ogillar att bli utmattad när jag springer. Därför har jag intresserat mig en hel del för lågpulsträning den senaste tiden.
Jag har läst det mesta om lågpulsträning här på forumet och man har ju verkligen inspirerats av Janne W. Så jag började prova lite smått att prova springa enligt 180 formeln, i mitt fall 137. Det blev för mig en promenadfart på 6 km/h, tog jag ett löpsteg så stack pulsen iväg direkt så jag tröttnade och fortsatte som vanligt.

Jag kan säga att jag alltid har haft väldigt hög puls vid ansträngning.Det var till och med så att jag under militärtjänsten inte fick fortsätta cykeltesterna för att jag fick för hög puls, fastän jag på den tiden var i väldigt bra form.
Jag cyklar varje dag till och från jobbet (utan att fara fram som en galning) 2*30 minuter och har då runt 140 i puls.

När jag skaffade mig en pulsklocka för ett par år sedan mätte jag själv hur hög min puls kunde bli och hamnade på 203 (troligen så hade jag kunna pressa mig ännu mer men det vågade jag inte). Vilopulsen ligger på 57.
Jag har inga problem att ligga runt 175-180 och det är först vid 185 som jag börjar känna att det börjar bli jobbigt.

För två veckor sedan beslutade jag mig för att prova lågpuls igen men för att kunna hålla löpningen på en rolig nivå bestämde mig för att hålla 150 i snittpuls (pendlar mellan 146-153). Mina rundor lade jag till 4 i veckan, 3*40 minuter och en 120 minuters runda.
Det har visat sig vara en mycket behaglig pulsnivå. För mig är det precis vid denna nivån som svetten börjar flöda ordentlig. Jag kan utan problem se mig omkring i naturen och prata obehindrat under hela passet. I duschen efter passen infinner sig en behaglig känsla i kroppen och efter duschen sjunker blodtrycket som en sten och det känns skönt att sätta sig i soffan.

Jag misströstade en del i början när man maler på i 8 min/km men nu börjar jag äntligen se lite effekt. Det blir att fortsätta på den inslagna vägen några veckor till och sedan kanske jag kan göra ett nytt försök på 137 bpm.
1966 • Karlstad
21 augusti 2009 kl 17:46
Gilla
Janne W:
Jag har en längre tid kört på känsla och mixat hårdare och lättare pass. Har ett terränglopp och sen LL eller Hässelby kvar i år. (inte bestämt än)
Nästa vår är det stora målet att greja milen på sub 40 igen som i unga år.
Om jag då kör lågpuls, säg nov-dec, halkar jag tillbaka fartmässigt då och får börja om? Tror att kroppen behöver den "pausen", men blir det fel att köra enbart lågpuls.. borde jag lägga in ett snabbare i veckan för att behålla "farten"?
1969 • Upplands Väsby
21 augusti 2009 kl 18:44
Gilla
Peter: vet vad du menar, man vill ju helst inte tappa i snabbhet pga lågpulsperiod ibland.

Har experimenterat lite med det där och det jag kommit fram till (funkar åtminstone på mig) är att det går bra att mixa lite under MAF-perioden, till exempel det här upplägget: ett intensivare pass i veckan och övriga pass i MAF-tempo. Gör att jag inte tappar snabbhet och får progression i lågpulsformen. Räknat i träningstid per vecka rör dig sig om ca 10% intensivt, resten lugnare.

Tycker det funkar bra om man redan tränat upp en (lågpuls)bas tidigare. Om man startar från noll med MAF-träning så kan det ju vara bra med 100% lågintensivt ett tag först, innan man mixar med hårdare pass, om man vill få snabb MAF-progression.
1966 • Karlstad
22 augusti 2009 kl 12:32
Gilla
Så får det nog bli, en lågpulsinriktning med några pass för att behålla farten. Sen blir det kul att ösa på igen :-)
Tobias Sunnerfjell
1977 • Göteborg
30 augusti 2009 kl 11:18
Gilla
Tack för responsen Janne! Körde ett MAF-test i förra veckan. I stort sett en flack bana på en km, runt runt runt i exakt en timme. Hamnade på 5,21min/km i snitt så jag är riktigt nöjd i jämförelse med starten i juni. Misstänker att jag hamnat på en platå för tillfället. Hur länge brukar dessa generellt hålla i sig? När kan det vara dags att börja se över sin pulsintervall ev blanda in pass med högre intensitet?
Mvh/Tobias
1969 • Upplands Väsby
30 augusti 2009 kl 23:04
Gilla
Tobias: bra fråga. Om du nyss börjat så är det nog bara tillfälligt och utvecklingen kan mycket väl fortsätta öka om några veckor. Du får bestämma själv om du vill blanda in hårdare pass nu eller fortsätta köra lugnt.

Kan bara jämföra med egna MAF-träningen från när jag började. Första platån kom tre månader efter start, men jag hade inga lopp planerade och inte bråttom att köra hårdare pass så jag joggade vidare. En månad senare lossnade det och MAF-utvecklingen fortsatte. Totalt blev det fem månader basträning i början. Hade som sagt platå under månad 3, övriga månader ökade MAF-tempot stadigt.
Karl-Johan Forsvall
1965 • Långås
31 augusti 2009 kl 20:29
Gilla
Är lite skeptisk till maf-tester på det sätt som beskrivs i Maffetones bok, en test i månaden. Det är så många faktorer som är svårt att styra över som kan påverka resultatet vid detta enda tillfälle. Varför inte göra många fler ”tester”? Oftast har man en favoritrunda som man springer oftare än andra ( det har jag, 1 mil). Om man gör ett genomsnitt på den rundan under t.ex. en månad och jämföra den med nästa månads genomsnitt skulle man få ett rättvisare testresultat. Då skulle inte dagsformer och yttre omständigheter kunna påverka resultatet lika mycket.
Bara en tanke...
1969 • Upplands Väsby
1 september 2009 kl 13:53
Gilla
Det finns ju olika upplägg och om fler tester känns bra och ger nåt, så varför inte.

Själv håller jag mig dock till max ett test per månad, helt enkelt eftersom det tar ju tid att utvecklas och se resultat, så fler tester skulle inte ge nåt. Förutom mera stress... :-)

Det jag tycker är intressant med just MAF-testet är att man är så pass förberedd då, jämfört med vanligt träningspass. Utvilad och laddad. Snudd på lika laddad som inför tävling. Förhållandena är så lika förra testet som möjligt - är de inte det så ställer man in och gör testet en annan dag.

Har provat springa testrundan sporadiskt under vanligt träningspass ibland för skojs skull. Skillnaden mot riktigt test endast några dar senare kan vara rejält. Tillräckligt övertygande för att jag inte ska bry mig om siffror från spontantest.
1986 • Stockholm
4 september 2009 kl 19:12
Gilla
Någon som vet hur lång tid man bör vänta med att ta bort de 5 pulsslagen per minut som beror på att man är otränad (MAF-puls). Jag kör nu på 180-23-5=152 i maxpuls, borde jag gå upp till 157?
Stefan Nilsson
1953 • Lund
5 september 2009 kl 18:25
Gilla
Sebastian, jag tror inte man kan säga något generellt om detta. Skulle jag gå strikt efter MAF-formeln så bör jag ligga under 125 i puls. Det är helt OK för mig att jogga med så låg intensitet (har gjort det en del), men för det mesta hamnar jag vid 130 eller strax under. Jag tror man får prova sig fram för att hitta det intervall där man utvecklas bäst. Generellt sett tror jag inte det skadar att ligga rätt lågt. I din ålder har man ju ändå rätt hög puls i MAF-zonen (när jag har 157 i snittpuls ligger jag på ca 4:35min/km i snitt...och jag har mycket svårt att pressa pulsen över 165). Tycker du det känns bättre att höja så gör det. Ett MAF-pass skall dock inte kännas jobbigt.
Daniel A
1975 • Uppsala
4 november 2009 kl 06:25
Gilla
Jag funderar lite kring kost i samband med MAF-träning.

Som jag förstått det är det vanligt att man direkt efter avslutat pass (då tänker jag inte speciellt på MAF-träning) ser till att få i sig proteiner och snabba kolhydrater. Detta för att påskynda återhämtningen. Gör man lika efter MAF-pass, eller tar man lämpligen en klunk olivolja eller något annat gott?

Och så undrar jag om det är något speciellt som är bra att tänka på angående kosten när man MAF-tränar?
1973 • Holmsund
16 november 2009 kl 12:47
Gilla
Begränsad tid till träning.

Bra tråd, tack för all input. Jag har tänkt försöka hålla mig till "180-formeln" i min träning, har redan börjat med det på långpassen. Problemet är att jag har lite ont om tid till att träna, brukar köra 2 pass i veckan på lunchen, och ett långpass på helgen, men lunchpassen blir inte så långa, och då är frågan:
Ska jag ändå köra lågpuls de passen, eller ska jag köra tempo/intervall på dessa?
1971 • Höganäs
16 november 2009 kl 14:50
Gilla
Jag har ganska hög maxpuls och har därför väldigt svårt att komma under 142 i puls (180-38 år). Under ett normalt joggpass på en timme hamnar jag på 180 i puls efter ett par km. Jag är ändå nyfiken på Maffetone men undrar om jag de första veckorna kan cykla på gymmet istället för att jogga. Cykla långsamt är ju enklare än att jogga långsamt och där har jag hela tiden pulsen precis framför ögonen och kan snabbt ändra kadensen om pulsen rusar upp.
< < < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.