Löpning Skador & Rehab 29 inlägg 5854 visningar

Lidingöloppet på voltaren pga löparknä?

Hanni
1980 • Bromma
#1
24 september 2009 - 10:47
Gilla
Jahapp, så ska jag springa Lidingöloppet för första gången och som 3:e del i min Klassiker och har såklart dragit på mig ett elakt löparknä. Fick det när jag drog min först längre runda på 2,1 mil och har haft ont sen dess.

Har joggat kortare rundor nu med mycket stretching, knaprat inflammationsdämpande piller och det känns bättre, men inte bra. Igår var jag ute på en 7-kilometersrunda utan att den skarpa smärtan uppstod mer än en gång då jag var tvungen att stanna i några sekunder för att sedan kunna fortsätta. Har visserligen en molande värk runt knäet hela tiden, men den är uthärdlig.

Med 2½ dag kvar till Lidingöloppet är jag dock smått bekymrad över den långa sträckan och om jag överhuvudtaget ska ta mig i mål. Vet hur ont det gör om smärtan sätter i och till slut kan man ju knappt lyfta benet.

Så, vad jag undrar är om det skulle funka att ta smärtstillande och springa på ändå? Hur påverkas kroppen vid löpning av starka värktabletter? Är det farligt att fortsätta springa med ett löparknä? Funkar det över huvud taget med värktabletter när man får såpass ont?

Förhoppningsvis så känns det bara som gårdagens löprunda och då behöver jag inget smärtstillande, men det troliga är ju att den långa sträckan och alla backar kommer att göra knäet lite surt.

Hjäääääälp!?
< < < 1 2 > > >
Hanni
1980 • Bromma
#21
25 september 2009 kl 08:58 Redigerad 25 september 2009 kl 09:00
Gilla
Okej, jag är övertalad - inga voltaren! Planen är nu följande: Två alvedon nån timme innan start, zon & vulcanskydd. Kommer att springa i luuugnt tempo och eventuellt stanna och stretcha lite då och då och helt enkelt hoppas på det bästa. :)
Håll tummarna!

& TUSEN TACK för alla tips & goda råd!! :)
Magnus
Stockholm
#22
25 september 2009 kl 10:37
Gilla
Paracetamol är lika illa det. Här är en liten historia från verkligheten:
http://www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php?articleId=4412

Citat: "På morgonen strax före loppet tog han 1 g paracetamol."

"Vår patient hade tagit paracetamol, vilket kan öka risken för rabdomyolys och leversvikt."
1963 • Hestra
#23
25 september 2009 kl 12:56
Gilla
Nu har jag hittat följande länk: http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=65472

Skriven av Gäteborgsvarvets Tävlingsläkare

Här är Claes Mangelus råd inför loppet:

Se till att Du är välvätskad inför Varvet, undvik alkohol dagarna innan vilket ger uttorkning. Infektioner, t ex vanlig förkylning kan också ge vätskebalansstörning och man bör då ej springa ett långlopp. Tag ej sk NSAID preparat, ex Voltaren, Ibrufen, Ipren, Celebra, Naprosyn etc under Varvsdygnet då dessa preparat också kan störa kroppens vätskebalans. Vanliga Alvedon, Panodil etc är dock ofarliga i sammanhanget.

1981 • Linköping
#24
25 september 2009 kl 13:04
Gilla
Hanni: Löparknä är att senan glider över och irriterar en slemsäck i knät. Har du då ett vulkanskydd på detta så trycker du in senan än tätare mot slemsäcken och förvärrar problemet. Jag vet ingen (och jag har sökt mycket på nätet och ute bland "experter") som rekomenderar vulkanskydd till löparknä (utan just i denna tråd).
1961 • Stockholm
#25
25 september 2009 kl 14:40
Gilla
Hej!
Jag håller med Karin Armgren. Hon beskriver exakt vad Löparknä handlar om. Därför tror jag också att ett Vulcan-skydd faktiskt kan förvärra symptomen.
Jag hittade ett annat bra forum, där man diskuterar Löparknä. Det är i och för sig ett cykelforum, men man konstaterar att det är Löparknä i varje fall i forumet :-) Exakt samma symptom.
I forumet avråder man ifrån hårt åtsittande skydd över knät (typ Vulcan-skydd). Och förordar Stretchning istället.

Stretchning hjälpte som sagt mig helt och hållet, när jag hade löparknä.
Men i och med att LL är i morgon kan det ju vara svårt att hinna stretcha bort löparknät. Men det är helt klart värt ett försök! Den enda lösningen är ju i vilket fall som helst att stretcha bort löparknät. Därför är det bara att börja stretcha så mycket det bara går!

Här är länken till forumet:
http://happymtb.org/forum/read.php/1/354330

Samt länken till stretchningen igen:
http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=8173

Klistar även in varningen för åtsittande skydd från forumet nedan:
*************************************************************************
Re: Bursit? Knäont igen!
Skrivet av Kelvinized den 10e januari, 2006

tompa skrev:
-
> En annan sak som man ska akta sig för är för hårt
> åtsittande byxor över knäna.

Mycket bra kommentar, håll knäna varma, men undvik helst för hårt sittande skydd (typ vulcan-skydd). Man får tänka på att skyddet ökar kompressionen av knäts rörliga delar (främst genom tryck på knäskålen). Och eftersom de flesta cyklister slarvar med stretchingen så rör sig ofta inte knäts delar så lätt som de borde, även utan skyddet.
***********************************************************************

Mitt råd är därför: Hoppa över Vulcan-skyddet och stretcha så mycket det bara går!
Mvh / Hans
Christer Rösth
1976 • Sundsvall
#26
25 september 2009 kl 15:59
Gilla
Hej Hanni och alla andra!

Har själv exakt samma symptom och smörjt med Voltaren, ätit ipren och Voltaren denna vecka, men inget verkar hjälpa mot smärtan i knäet. Tills nu... när jag så detta strechingtips som flera länkat till. Smärtan försvann på en gång, hoppas att det håller i sig imorgon oxå!

Tack för tipset och lycka till allihopa!!

/Christer
1967 • ÅKERSBERGA
#27
25 september 2009 kl 22:54
Gilla
Hanni

nu när du har rådet i bakfickan, lägg upp en vettig och försiktigt strategi för loppet. Känn efter. Lite gångpauser då och då. Lite stretcher enligt behov. Du vet (nog) själv vilken belastningsgrad är rimligt under loppen.

Lycka till
Hanni
1980 • Bromma
#28
28 september 2009 kl 13:51
Gilla
Tänkte bara säga att det gick BRA! Efter bara 4 km högg det till i knäet och jag var tvungen att linka av banan ett tag (och befarade då att jag skulle bli tvungen att bryta), men sen flöt det på bättre och jag belastade visserligen benet fel sen för att undvika det värsta vilket ledde till en blodblåsa på stortån, men det var det värt. :)

Tyvärr fick jag mjölksyra och kramp efter drygt två mil så det blev ganska mycket gång sista milen, men jag kom i mål iaf och jag var inte sist heller. :-) Nästa år ska jag vara skadefri och springa SNABBT och helst hela vägen.

Tack igen för alla tips! Tror det var tur att jag inte körde med voltaren.
Christer Rösth
1976 • Sundsvall
#29
28 september 2009 kl 22:51
Gilla
Grattis Hanni!
Strechningen funkade för mig, sprang hela loppet utan känningar...
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.