Löpning Träning 9 inlägg 1321 visningar

Kommer jag lyckas enligt Szalkais upplägg?

1982 • Falun
#1
30 augusti 2009 - 15:25
Gilla
Jag ska börja vecka 7 av 20 enligt Anders Szalkais program "halvmaran på 2h". Min fråga är om ni tror att jag kommer lyckas? Jag tycker att jag lyckas följa programmet ganska bra men det känns ändå som att jag har en lång väg kvar för att lyckas få ned min/km tiden och att lyckas hålla den i 2h!

Är det någon som upplevt samma tvivel på sin kapacitet?

Målet är ju Göteborgsvarvet så jag har ju gott om tid, tanken är att jag skall under 2h med stor sannolikhet.
2006 • Alingsås
#2
30 augusti 2009 kl 16:17
Gilla
Du har alla möjligheter att lyckas. En hel del hänger väl på hur bra du kan träna i vinter när det blir snö, halt och kallt. Det återstår ju ganska många veckor när du är klar med programmet. Har du tänkt upprepa den senare delen av programmet resterande veckor eller hur har du tänkt göra?
1982 • Falun
#3
30 augusti 2009 kl 17:13
Gilla
Jo vintern blir en prövning av disciplin, funderar på att testa på längdskidor.

Jag är faktiskt inte säker på hur jag går vidare efter detta upplägg. Om jag inte hittar ett passande befintligt program så får jag försöka öka i stil med det aktuella programmet. Men tips uppskattas väldigt! Men först får jag se hur jag löser den första utmaningen kanske.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#4
30 augusti 2009 kl 18:16
Gilla
Det blir inga som helst problem, bara du fortsdätter träna. Längdskidåkning är säkert ett kanonbra sätt att alternativträna.
Om du inte har lust att följa programmet är det bara attfortsätta som du gör och föriktigt öka längden på passen så att du i maj kommer upp mot 20 km.
Ett lugnt längre o längre pass i veckan, och ett par andra valfria räcker.
Johan I
1987 • Örebro
#5
30 augusti 2009 kl 19:16
Gilla
Tvivla inte och försök satsa på 1:55! Det är så pass lång tid kvar så det går. Skillnaden i fart är inte enorm heller. Lite beror väl dock på hur du är byggd kroppsmässigt men det går.

Det jobbigaste blir väl som sagt vintern. Har du möjlighet till lite inomhusträning i någon hall eller på löpband så vore det ett plus för att få upp lite fart. Annars är det bara att bita ihop och hålla igång regelbundet. Lägg gärna in något styrketräningspass också så går det ännu bättre.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#6
30 augusti 2009 kl 21:03
Gilla
Hej Niklas.
Som glad motionär måste jag bara gratulera och välkomna inn i den fantastiska gemenskap som jogg.se är.
För mig personligen är träningen och synergieffekterna med denna (större livsglädje, bättre ork, bättre humör och bättre koncentrationsförmåga) den stora vinsten. Tävlingarna är jätteroliga och fantastiska folkfester och verkligen "kryddan" som ger extra motivation till träningen.

Vad vill jag då säga med detta?
Jo, ditt första stora mål är Göteborgsvarvet, men det är först nästa vår. För att förbereda dig så bra som möjligt, både fysiskt och mentalt, kan det vara en bra ide att testa på tävlingsmomentet. Jag ögnade snabbt genom jogg.se´s tävlingskalender, och hittade Mora långa, på 18 km, som går den 3:e oktober. Detta lopp kan vara en bra test och ge dig en bra baseline för vidare träning.
Att se att det går framåt med bättre tider ger iallafall mig motivation till att fortsätta träna. Även vi glada motionärer måste ju ha något att kämpa vidare med för att orka dra på sig träningskläderna under kyliga, blåsiga och blöta höstdagar.

Jag är övertygad om att med lite vilja kommer du kunna nå ditt tidsmål på Göteborgsvarvet. Och träningen fram dit kommer att vara den egentliga vinsten. Löpträning på sköna vintervägar med rätt utrustning är helt fantastisk. (Och bastun efteråt har aldrig varit mer välförtjänat) Men att varva denna träning med längdskidor (Falun måste ju vara helt perfekt för detta) och/eller simträning som Anders förslår, kommer bara att ge hela din kropp ännu bättre träning.

Eftersom du har jättegott om tid på dig, kan det vara smart att köra de 20 veckorna kontinuerligt nu, och sen varva ner lite framåt julen, för sen at köra de sista 12 veckorna igen framåt mot Göteborgsvarvet, men kanske att lägga ribban ännu lite högre... 1:50 är ingen omöjlighet om du lyckas hålla tiderna och distanserna i Szalkais program. och detta 4 mnd innan loppet.

Men lyssna till din kropp, det är bättre att vila en dag extra frivilligt, än att tvingas vila 3 veckor grunnat skada.

Stort lycka till.

Löparhälsningar från Tom
1982 • Falun
#7
31 augusti 2009 kl 11:57
Gilla
Jag får tacka alla för väldigt bra respons både i mängd och innehåll. Alla verkar positiva så jag kanske kan släppa en del tvivel på mig själv.

Vintern blir det stora hindret men bara jag har motivationen uppe så tar jag min igenom den. En tävling för att stärka bl.a. psyket är en väldigt bra idé, men det kanske räcker men seedningsloppet i mars..., lite distans kanske är bättre. Ska fundera på Mora långa.

Tack för stöd och uppmuntran!
1972 • Trelleborg
#8
31 augusti 2009 kl 12:20 Redigerad 31 augusti 2009 kl 13:50
Gilla
Jag började jogga i december, och hade inga som helst motivations problem under vintern. Tvärtom tyckte jag att det var skitkul att sticka ut och springa när det blåste och snöade, ju "jävligare" ju bättre, jag tänkte bara på hur mycket lättare det skulle kännas när värmen kom. Det är en annorlunda känsla att sticka ut en lördagskväll vid 22 tiden, när det blåser 10 / 15 sekundmeter och snön yr...
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#9
31 augusti 2009 kl 17:11
Gilla
> Christer, haha!
Vi löpare är nog allt lite kostiga. Hade själv ett pass i februari i horisontelt snöslask, och det enda jag tänkte på var hur skönt det skulle vara att komma upp och se Stadion under andra varvet på Stockholmsmaran. Och det funkade! Fick lite extra krafter när jag tänkte på snödrevet!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.