Löpning Avancerad träning 229 inlägg 18762 visningar

Spring långsammare till högre pris!

Henning Looström
1973 • Lund
#1
19 februari 2007 - 16:55 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
Jihoo!
Testade min Garmin Forerunner 305 igår. Tänkte att jag skulle följa "regelboken" och springa på låg puls under långpasset. De rekommendationer jag har läst är 65-70% av maxpuls. Min maxpuls är ca 190 och 70% blir alltså 133bpm. Det lät ju sjukt lågt så jag bestämde mig för att försöka hålla 135bpm.
Jajjemän... Rundans längsta uppförsbacke avverkades som "jogg på stället med lätt hasande framåt". Takten var som lägst nere i drygt 11min/km. Jag brukar räkna med under 10min/km när jag promenerar...
Hela rundan (14,4km) tog över 1:52. Tidigare har jag sprungit den i lugnt tempo runt 1:30.
Kontentan är alltså att jag har betalat 3085kr för att springa 20minuter långsammare!
Hmm, om jag skulle köpa en Suunto T6 också! Då skulle förmodligen löven i Slottskogen ha gulnat innan jag kommer i mål på gbg-varvet.
< < < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > > >
Johan
1981 • Stockholm
23 mars 2008 kl 09:11
Gilla
Bra tråd - tack för alla bra tips...

Tänkte fråga om någon har ett bra svar på följande: Jag försöker toppa formen inför Göteborgsvarvet samtidigt som jag nyligen har börjat springa mer på allvar (till skillnad mot tidigare, när det har varit bra väder typ). Köper det här med lågpulsträning helt och hållet och har kört det nu i ungefär tre veckor. Enligt MAF-formeln utan fler justeringar än ålder tränar jag därmed under puls 153 (detta är 79 procent av min skattade maxpuls, hoppas det inte är för högt för denna typ av träning?). Jag har samtidgt förstått att en bra metod för att bli bra på långa distanser är att varva in intervallträning - kan jag göra detta redan nu, med tanke på att jag vill optimera inför varvet i mitten av maj? Eller skall jag köra på med endast lågpuls i en månad till?

Gjorde ett MAF-test här om dagen, 6 km, snittade på 6.06 min/km vid puls 148 (även postat i MAF-test-tråden).

På lång sikt köper jag det här med endast aerob träing med hull och hår och är beredd att köra det hela sommaren och hösten inför kommande års resultat, men jag vill gärna förbättra mig även detta år (har sprungit runt 1.50 tre gånger tidigare).

Mycket tacksam för all hjälp jag kan få - det jag läst hitills har gett mig mycket stort värde, tack!
Martin Örnroth
1967 • Onsala
23 mars 2008 kl 10:06
Gilla
Mårten, sluttiden blev i stort sett identisk med den jag hade tidigare på 16 km. Tempot var då 6.07min/km och nu 6.08. Den stora skillnaden är att jag lyckades sänka pulsen med 5 slag/min.
Johan
1981 • Stockholm
24 mars 2008 kl 16:56
Gilla
Slänger in en fråga till - givet att man kör lågpuls och känner sig bra i kroppen efter träningen, kan man träna flera dagar i rad utan större risker? Ger det något, eller är det bättre att hålla sig till varannan dag?
Stefan Nilsson
1953 • Lund
24 mars 2008 kl 22:40
Gilla
Johan!
Hur mycket och hur ofta man kan träna är ju väldigt individuellt, så kan bara komma med egna erfarenheter. Elitlöpare kan ju köra flera pass om dagen, men det funkar ju knappast för oss motionärer.
Jag körde lågpuls i princip hela hösten, och det hände att jag körde pass 5-6 dagar i rad utan problem (ca 50 km i veckan i snitt). Innan jag började med lågpuls så fungerade det definitivt inte att göra så. Nu när jag blandar lågpuls och mer intensiv träning så händer det också att det blir fem dagar i följd, men inte två dagar med högintensiva pass i följd. I alla fall, höstens lågpulslufsande la definitivt basen för att kroppen skulle klara högre löpvolym och högre intensitet. Så visst kan du köra flera dagar i sträck med lågpuls. Öka bara volymen i måttlig takt (det finns ju en regel som säger att man inte skall öka med mer än 10% i veckan).
Johan
1981 • Stockholm
25 mars 2008 kl 15:04
Gilla
Stefan: Tack! Är med på att det blir väldigt individuellt, men känner också på mig att det går bra att köra flera dagar i rad, har inte känt mig stel sedan jag började med lågpulsträningen och det får väl vara en bra mätare. Jag är lite orolig dock att mina 153 slag per minut är lite högt - det motsvarar ju 79% av max - rätt mycket mer än de 70% man tidigare hört talats om. Time will tell, I guess...
Maria R
1978 • Göteborg
25 mars 2008 kl 16:02
Gilla
Är novis på det här med löpning men det jag har läst i denna tråd verkar riktigt vettigt. Har bara några frågor (ber om ursäkt om jag missat om någon redan skrivit detta eller om frågorna är väldigt uppenbara!).

Är denna form av träning något även för den som inte vill springa marathon? Hur stor roll spelar distansen för att få effekt? Jag springer inte så långt idag, ca 8km på 43 min. Räcker det eller måste man upp på ännu längre sträckor? Ska försöka springa 1h 2-3 ggr i veckan och successivt öka. Eller fungerar det även om man kör kortare pass? (Har inga marathon tankar utan vill förbättra mitt eget välbefinnande och minska lite i vikt samt bli en bättre löpare.)

Tack på förhand!

1960 • Skåne
30 april 2008 kl 12:44
Gilla
Johan, är du säker på vad du har för maxpuls? Det är en svår bit att mäta sig fram till tycker jag. Jag lyckades vid ett flertal tillfällen nå 180-182 förra sommaren och hösten, och förstod att det finns något slag till där.

På senhösten lyckades fick pulsklockan frispel och toppade under 1 km backlöpning på 191. Jag visste vad jag skulle tro. Men börjar nog inbilla mig att det kanske inte ens tar stopp där.

I år har precis börjat springa, och bara försökt göra ett coopertest men föll igenom när jag pulsen gick för högt och jag orkade inte längre. Då låg på jag på 184 på slättmark.

Maria Rohman - fördelen med att träna efter maffetonemetoden, 180regeln är just att den är snäll mot kroppen - avstånd har liksom ingen betydelse längre, det är bara trampa på så länge man tycker det är kul att röra sig (självklart måste ju fötter, ben och kropp bli vana). Fördelen här är också, som de flesta rapporterar; inga förslitningsskador, inget svinont (vilket gör att det är roligt att ge sig ut igen) osv och dessutom med tänket så ligger du precis rätt vad gäller kroppens förmåga att bryta ner fettsyror till energi.

Det svåraste är att klara omvärldens syn på världens långsammaste löpare. Men det är en mental bit som man får ta med sig själv, det är bara att tänka på att även långsammaste kan komma som skjuten ur en kanon när det är dags :)

Läs gärna Philip Maffetones bok Träna för Livet, så vet du vad hans tänk går ut på. Rakt från källan är alltid bäst.
1969 • Upplands Väsby
30 april 2008 kl 23:49
Gilla
Maria: om du springer 1 timme (eller mer) var tredje dag så bör det räcka för bra utveckling av lågpulsformen, om du håller dig i rätt träningszon. Sedan kan du testa att öka längden på passen, beroende på hur det känns.

"Är denna form av träning något även för den som inte vill springa marathon? "
- Definitivt. Finns inget bättre sätt att få en bra grund att träna vidare på. Har själv haft stor nytta av MAF-basträningen i alla lopp jag sprungit, 10 km och uppåt.
Thomas Bärtzner
1974 • Stora Höga
21 maj 2008 kl 11:17
Gilla
Hej !

Har med intresse tagit del av detta med lågpulsträning på detta samt andra forum mm. Skall testa detta med start nu, både på löpning och rullskidåkning. Ett par faktorer som jag haft svårt att uttyda är dock om det finns en undre mängdgräns? Dvs:
-undre gräns mil/vecka? Typ "minst två mil i veckan annars ingen/begränsad effekt"
-undre gräns tid per pass. Typ "minst en timme åt gången annars ingen/begränsad effekt"

Mvh,

Thomas
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
21 maj 2008 kl 17:28
Gilla
Jag hävdar att det inte är så.
i början orkade jag inga mastodontpass, men utvecklades ändå i förhållande till träningsmängd och ork.
20 min träning är effektivare än ingen träning, men självklart är längre pass att föredra.
Thomas Bärtzner
1974 • Stora Höga
24 maj 2008 kl 13:44
Gilla
Hej igen!

Tack för svar. Det blir till att testa sig fram helt enkelt. Gäller väl som alltid att inte köra för långt i början och successivt öka sträcka och tid.

En annan fundering: är konceptet tillämpbart på andra motionsformer än löpning? Jag tänkte köra både löpning, rullskidor, cykel och inlines med samma pulsgräns. Eller måste man justera gränsen vid andra motionsformer än löpning?


Mvh,

Thomas
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
24 maj 2008 kl 15:37
Gilla
Det vet jag tyvärr inget om.
Intressant däremot att jag på motionscykel kan vara ganska seg, framförallt i låren, efter en timmes cyklande, med en medelpuls på 111.
Skulle jag ligga strax under 140 som i löpningen skulle jag förmodligen inte kunna gå efteråt, så jag gissar att andra värden gäller.
1969 • Upplands Väsby
26 maj 2008 kl 00:32
Gilla
Konceptet funkar på all slags träning. Samma värden gäller, eftersom metabol aktivitet vid en viss puls är densamma oavsett sport (enligt Maffetone i Training for Endurance 2nd revision, s. 42).
1969 • Upplands Väsby
26 maj 2008 kl 00:52
Gilla
Tillägg: som Peter påpekade, ansträngningen kan vara väldigt olika vid olika puls. Jämför t ex löpning, simning och cykling. Det spelar dock ingen roll ur "lågpulssynvinkel" utan det är bara att försöka hålla sig i MAF-zon.

Jag provade förresten på det där i vintras när jag var skadad några veckor (trampdynekollaps) och inte kunde träna löpning. Fick bli vattenlöpning istället plus massa motionscykel och crosstrainer på gymet. Höll mig hela tiden i MAF-zon oavsett vad jag tränade (både cykling och crosstrainer i MAF-zon kan kännas bra jobbigt).

Måste säga att det var en intressant upplevelse, för det funkade faktiskt. Trots skadeperioden så förbättrades lågpulsförmågan. När jag kunde springa igen och gjorde ett MAF-test så såg jag att det hela gett tydlig förbättring.
1969 • Upplands Väsby
26 maj 2008 kl 00:55
Gilla
Asch, går inte att editera. Skulle ändrat ovan till "som Peter påpekade, ansträngningen kan vara väldigt olika vid samma puls för olika sporter."
Thomas Bärtzner
1974 • Stora Höga
26 maj 2008 kl 11:25
Gilla
Tack för dessa klarlägganden Janne W! Misstänkte att det var så.

Mvh,

Thomas
Peter Nordstrand
1970 • Enskede
26 juli 2009 kl 10:16
Gilla
wow, mycket information.

Kontentan av allt verkar vara att man måste ha en rejäl stor portion av tålamod.
Men att resultaten kommer sakta men säkert (alla kanske inte får samma utveckling, men trots allt en positiv utveckling i både kondition och tempo).

Min fråga, detta verkar vara ett bättre sätt att förbränna fett på än traditionellt "försök att slå rekord varje gång pass".
Har jag uppfattat det rätt?

Mvh

Peter
Martin
1975 • Klågerup
26 juli 2009 kl 11:43
Gilla
Verkar helt klart vara ett intressant träningssätt. Om man bara kan förmå sig till att stå ut med de långsamma tiderna i början. Får nog läsa lite mer om det så får vi se om det blir en sådan träning i vinter kanske.
Peter Tornberg
1973 • Uppsala
15 augusti 2009 kl 22:42
Gilla
Jag tycker att Maffetone-metoden helt klart är intressant, och bevisligen framgångsrik, men jag är lite skeptisk till hur statisk metoden är. Jag själv t.ex. har testat min maxpuls och kommit fram till att den är ca 170 slag/min och jag är 36 år gammal.

Enligt maffetone ger det att jag skall ligga på 180 - 36 = 144 (jag behöver inte korrigera värdet enligt kriterierna). Det motsvarar ca 85 % av maxpuls. När jag håller puls 144 så springer jag i ganska bra fart, inte alls som de flesta andra beskriver att de knappt springer alls.

Är det någon som har erfarenhet/kunskap om en mer flexibel tolkning av 180-formeln?

Mvh,
Peter
1974 • Kristinehamn
15 augusti 2009 kl 23:21
Gilla
Ursäkta att jag slänger in en generell fråga om Maffetone. Kan inte mycket om denna metod men undrar ändå om det är någon som tror att all denna träning med låg puls är EFFEKTIVARE när det gäller att förbättra sin tid på t ex milen eller halvmarathon än ett mera tempobaserat upplägg med intervallträning och snabbdistans? I mina öron låter det som att bara träna pingis om man vill bli bra på tennis. Kom ihåg att medelpulsen för de allra flesta under ett millopp ligger runt 90%. Då bör väl en ansenlig del av träningen bedrivas nära den intensiteten. Men det är säkert skonsamt att springa långsamt.
< < < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.