Löpning Kost & Näring 16 inlägg 3317 visningar

protein för lata vegeterianer?

1985 • Göteborg
#1
9 augusti 2009 - 11:33
Gilla
Hej!

Jag är extremt lat när det gäller matlagning- det mest avancerade jag gör är att koka pasta och frysta grönsaker i en kastrull och servera med ketchup. Dessutom äter jag mycket frukt, morötter och dyl som inte kräver tillagning. Men nån påpekade att nu när mamma inte förser en med frysta matportioner så får jag inte i mej så mycket protein.

Någon som har bra tips på hur man får i sej protein som inte behöver tillagas mycket? Räcker det med ett glas sojamjölk om dagen?

Jag är vegeterian, gillar inte ost, kesella, creme fraiche och ost.

Tacksam för tips!
Petter Segerås
1983 • Örebro
#2
9 augusti 2009 kl 11:43
Gilla
Bönor, linser etc! Köper du dem i konserv behöver du bara skölja dem och äta i sallad. Goda varianter är borlotti-bönor, Black-eye-bönor (de sägs dessutom inte vara så gasbildande) och kidney-bönor. Att göra lins- eller böngrytor är inte så svårt. Leta lite recept på nätet, eller ta vad du har hemma så löser det sig. Krossade tomater, lök, bönor och majs duger jättebra till en enkel gryta som du kokar ris eller bulgur till. Det tar inte så mycket tid, och är bra mycket godare än pasta med frysta grönsaker och ketchup. Jag är själv vegetarian och äter mycket sådant.

Annars är ägg alltid bra!
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#3
9 augusti 2009 kl 11:47
Gilla
Hej Karin! Jag är vegan och gillar i och för sig att laga mat. Men ibland har jag inte så mycket ork heller! Sojamjölk är bra.

Ett förslag är att skiva tofu och ha på macka. Eller hellre bara steka lätt på varje sida först. Jag har gärna på lite nötter och grönsaker också. Jättegott!

Sedan kan mkan ju köpa en del färdigmat. Jag köper falafell. Väldigt enkelt. Det är gott i bagett. Perfekt för stranden. Man kan också köpa färdig hummus. Det kan man ju ha till det mesta och är rik på protein.
För lactoovovegatarianer finns ju väldigt mycket färdigmat.

Sallad är också ett enkelt sätt att få i sig mat. Då kan man ju ta bönor (gärna stora vita bönor) på burk och ha i salladen tillsammans med allt annat nyttigt som färsk spenat! Med färdiga bönor kan man ju också göra många enkla maträtter som pastasåser med havregrädde eller tomatsås.

Sedan skulle jag rekommendera att göra storkok. Enkla grytor med bönor, kikärtor eller linser. Sedan kan man frysa in för veckans behov.

Hoppas du får någon nytta av mina tips!
Fredrik
1972 • Västerås
#4
9 augusti 2009 kl 12:07
Gilla
Bönor och linser! Finns färdigkokta i lag, bara att öppna burken och hälla på tallriken. Men gryn innehåller också en hel del protein. Havregryn innehåller tex. 12 % protein.

Ät också kärnor (ex pinjenöt-, solros- och pumpa) och nötter, de innehåller bra aminosyror och fetter som man annars får från animaliska produkter.

Själv är jag till största delen vegetarian, men jag äter kött och fisk ett par ggr i månaden för att inte behöva oroa mig för att gå miste om nåt viktigt (dessutom ytcker jag det är gott!).
1976 • Tullinge
#5
9 augusti 2009 kl 13:45
Gilla
Själv så kör jag med Herbalife formula1.
Något jag skulle rekomendera någon som tränar mycket.
Om man är lite slarvig med maten så är detta pefekt.
Sedan jag börjde äta formula 1 har jag förbättrat mil tiden med 2 min samt har mycket mer ork till annat.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#6
9 augusti 2009 kl 14:29
Gilla
Sojaprotein finns som pulver om du känner att du behöver ett extra tillskott. Finns både som "gainer" och rent protein.
1977 • Wien
#7
10 augusti 2009 kl 07:51
Gilla
Ser att du springer som en galning, så jag kan rekommendera dig att börja med proteinpulver, och då ett högvärdigt vassleprotein 80-100%. De finns i kanongoda smaker att blanda med mjölk. Eventuellt kan du kombinera detta med BCAA-kapslar också, för att snabba upp återhämtningen.

Det andra alternativet är att köra EAA. Finns en produkt som heter "Eiselt EsaPro", som funkar mycket bra. Smakar inget vidare dock, därför föredrar jag vassleprotein.

Sojaprotein smakar i regel jävligt illa, och fungerar dessutom sämre än vassle.

Jag kör själv med vassleprotein ca 3ggr dagligen, samt BCAA före och efter träning. Det gör att jag kan köra ett hårt 1.5-2tim pass med thaiboxning varje dag, löpning 3-4 gånger i veckan samt några styrkepass.
1985 • Göteborg
#8
10 augusti 2009 kl 12:23
Gilla
Tack så mycket för alla bra tips! Idag blev det grönsaker med burkbönor till lunch, ingen tillagning =perfekt :)
1984 • Göteborg
#9
10 augusti 2009 kl 16:39
Gilla
Tittar man på din träning är det svårt att förstå hur du klarar dig på grönsaker med burkbönor till lunch :)
Efter mina långpass måste jag vräka i mig grymt med kalorier för att inte säcka ihop totalt.
Frida E
1975 • dalby
#10
10 augusti 2009 kl 16:45
Gilla
Beroende på vad man lägger i ordet vegetarian (dvs hur "strikt" man är):
ägg (äggvita=rentprotein=perfekt! kan kokas i micro,många på en gång, snabbt och enkelt ),keso (om det inte faller in under "ost/kesella"), och såklart alla enkla färdigprodukter som iallafall jag tycker är jättegoda; quorn (bullar,filéer och burgare är bara att köra i micron och äta direkt) + alla produkter från Hälsans kök,det är väl sojaproteinbaserade:filéer,bullar, burgare där också,plus en massa annat (falafel).Goda är de iallafall. Och enkla.
Hade du ätit fisk är makrill och tonfisk på burk optimala exempel på bra, god och enkel mat, men det förmodar jag att du inte gör.
1978 • Hägersten
#11
10 augusti 2009 kl 18:13
Gilla
Hej Karin!

Om jag inte helt missminner mig så har jag för mig att jordnötter innehåller en hel del protein - testa o ha i dina sallader/matlagning.

När jag var yngre var jag "helvegan" en period och samtidigt student. Jag körde på storkok på söndagar o lagade ofta en superbra soppa som man sprang som en gasell på ;) En soppa som bestod av röda linser, potatis och lök, grönsaksbuljong, saffran. Eller så köte jag "Grytbitar från hälsans kök" (sojaprotein) o kokade dem i vatten, slängde ned krossade tomater + lök + linser/bönor + broccoli etc...hade detta till potatis/pasta/ris/sallader etc.

Sedan finns det något som kallas för Seitan som man köper på burk - det är gjort av ngn sojaprodukt från Japan eller Kina som jag brukade blanda ned med pasta eller ha i sallad -

Brukade ofta ta en proteindrink efter långpassen bestående av banan/sojaproteinpulver + sojamjölk eller vatten o mixxa...

Glöm inte att det finns bra proteinvärden i Korn som man kan koka och äta m grönsaker, eller Quinoa innehåller också mycket protein...

Om du äter ägg så finns det ju många goda slags omeletter som du kan variera - eller bara äggröra -

Lycka till med löpningen och att få till bra veg. protein-mat!

// jeanette

Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#12
10 augusti 2009 kl 20:32
Gilla
quinoa är bra, sojamjöl är bra (byter en del vetemjöl mot 1 eller 1 1/2 deciliter sojamjöl när jag lagar pankakor), samma princip när jag bakar bröd eller annat, tofu i frukt smoothies, bönor som redan sagts.
Frida
1986 • Sollentuna
#13
10 augusti 2009 kl 21:16
Gilla
Det finns många sätt att utveckla allvarlig anemi, ett sätt är att springa 2-3 mil varje dag och äta pasta, grönsaker och ketchup.

Tips 1: storkok. Ta tjuren vid hornen och välj ut ett antal recept, välj en dag, och ta dig igenom matlagningstråkigheterna. Tillaga grytor (gärna i gjutjärnskärl) på linser, bönor och sojaprodukter och ät tillsamman med C-vitaminkällor som tomatsås, paprika, vitkål, blomkål och mycket ris/pasta/potatis mm.

Tips 2: spenat, broccoli, persilja, tillsammans med c-vitamin/citronjuice, vid minst 2 måltider/dag. Inget kaffe/te efter maten. Försiktigt med fullkorn och fibrer ihop med järnrik mat.

Tips 3: Storkok på ägg? Ett-två kokta ägg till måltiden ger bra med protein.

Yoghurtsåser till maten?
Filip
1981 • Umeå
#14
12 augusti 2009 kl 16:28
Gilla
Billigast och enklast torde vara att beställa sojaprotein på nätet. Det går att få 1 kg för runt hundralappen: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=263947
2006 • Alingsås
#15
12 augusti 2009 kl 17:05
Gilla
sojabönor e bäst av bönor o linser.mest protein. e du superlat så sojakorv kanske
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#16
13 augusti 2009 kl 14:31
Gilla
Bifogar länk till vegetabilisk Bulk: http://www.halsokost.se/produktid.aspx?produktid=3894
Sojaprotein smakar riktigt illa, dock så smakar denna gainer inte alls särskilt dumt.
Ekonomiskt är den ljusår billigare än de övriga gainers produkterna på marknaden som jag jämfört med.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.