Löpning Övrigt 40 inlägg 1775 visningar

Ni som köper startplatser.

1956 • PARTILLE
#1
24 juli 2009 - 08:39
Gilla
Vet inte hur känsligt detta ämne är, men gör ett försök ändå. Jag är faktiskt ganska fascinerad över detta fenomen där man köper startplatser till ett fullsatt lopp istället för att vänta till nästa år.
Nu är jag nyfiken. Vad är det som driver Er som köper startplats till att göra det? Ni springer ju i en annans namn och får inget officiellt resultat dokumenterat. OK! Ni får ju en tid, men den står ju inte på Er, utan den Ni springer för. Ni kan inte heller bevisa i efterhand att Ni deltagit i loppet (medalj eller finisher t-shirt är inget bevis).Ni kan iInte åberopa resultatet för seedning i samma lopp eller andra lopp. Oftast köpes ju startplatsen till ordinarie anmälningsavgift och ibland mer än det. Det är oftast mycket pengar för att springa anonymt.
Berätta varför Ni gör dessa uppoffringar. Jag har ofta skrattat åt all dessa som skriver om startplats köpes. Men nu jag vill faktiskt förstå vilka mekanismer som driver till detta och kan kanske hålla mig för skratt i framtiden. Då snackar jag inte om sådana evenemang som Lidingöloppet, där man kan byta startnummer mot en liten avgift utan andra lopp där överlåtelse inte är tillåtet.
Varför är det så viktigt för Er att till varje pris få köpa en startplats till Stockholm marathon, Göteborgsvarvet, nu senast Midnattsloppet och även andra lopp? Varför ligger man inte på framkant och planerar in sina lopp? Startdatumen är ju allmänt kända minst ett år innan. Blir man sjuk eller skadad och inte kan starta, kan man antingen ta ett avbeställningsskydd eller lösa försäkringen startklar för en låg kostnad per år.
Detta fenomen borde ju uteslutande gälla enkom motionärer som inte har med totalsegern i loppet att göra. En elitlöpare som anmäler sitt intresse får i princip alltid en startplats även om denne är sent ute. Det är väl hanterbart, eftersom det inte finns så många elitlöpare och antalet elitlöpare i startfältet höjer ju även tävlingens status.
Jag kan tillägga att jag tycker det är urbota korkat av arrangörerna att inte tillåta överlåtelse av nummerlappar, som Lidingöloppet gör. Dessutom är deras skäl för att inte tillåta överlåtelse, rena svepskäl. Det är enbart pengar som styr. Fast det är en annan pilsner.
Nu vill jag gärna höra Era röster och fatta detta fenomen. Kom igen och berätta.
< < < 1 2 > > >
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#21
24 juli 2009 kl 22:08
Gilla
"Det är lite detta jag menar med arrangörernas penningbegär J.K. Dom tjänar grova pengar på det."

Svårförståeligt resonemang för mig. Hur tjänar man grova pengar på att bara sälja ett begränsat antal platser för 500 kr st, jämfört med att sälja ett obegränsat antal? Eller jämfört med att sälja ett begränsat antal, men tillåta byte, för ytterligare en summa?

Vätska, funktionärer etc är ju ändå kalkylerat för loppets max, den kostnaden är ju fast och påverkas inte av hur många som kommer till start, så ville man som arrangör tjäna mycket pengar skulle man ju tillåta byte, men ta betalt för det, som jag ser det.

1956 • PARTILLE
#22
24 juli 2009 kl 23:18
Gilla
Mikael S: De stora arrangörerna tar in mer anmälningar än vad deras banor klarar. Det är ett känt faktum och de vet att en stor del inte kommer till start. Göteborgsvarvet hade i år drygt 53800 anmälda och det var drygt 40500 som kom i mål. En diff nästan lika stor som antal fullföljande i Stockholm marathon. Det är många startavgifter som inte blir nyttjade. Detta vet arrangörerna om. Om jag inte minns fel så skall Stockholm marathons bana bara svälja 15000 löpare, men man tar in över 18000 anmälningar. Om de 3000-4000 som förväntas att inte dyka upp börjar överlåta sina nummerlappar, skulle man teoretiskt få 18000 på startlinjen när man egentligen bara vill ha 15000. Detta gör i så fall att man måste sätta stopp vid 15000 anmälningar och därmed gå miste om 3000 x 795 spänn, dvs nästan 2,4 mille i startavgifter. Det är mycket pengar, det. Skulle man ta 100 spänn i överlåtelse avgift gör man ju bara en extrahacka på 300000. Genom att Göteborgsvarvet tar emot över 50000 anmälningar kan de nu skryta med att vara världens största halvmara. Och genom att låta loppen bli fulltecknade höjs samtidigt statusen och alla vill ju vara med och få en plats i ett sådant lopp. Detta gäller även de andra stora marorna som New York, London m.fl...
Min teori... :-)
1966 • Karlstad
#23
25 juli 2009 kl 08:01
Gilla
Och din teori stämmer Stefan. Vi har diskuterat det här i ett antal trådar, och oavsett vad man tycker om det så är det plus och minus som gäller. Arrangören ska tjäna pengar, loppen är inga välgörenhetstillställingar och det handlar som sagt om miljonbelopp och tv-sändningar.
Enpetarmannen
1980 • Göteborg
#24
25 juli 2009 kl 10:30
Gilla
Har inte själv köpt eller sålt, de jag vet som har gjort det har oftast gjort det för att de helt enkelt har glömt att hålla koll på anmälningsdatumet, och så har tiden runnit iväg. Det är inte ju inte heller alltid så att den som köper gör det bara för att få vara med om upplevelsen (och struntar i tiden) T.ex i GV var det en bekant som köpte en plats, här var säljaren mer noga med vem han sålde platsen till eftersom "hans" tid i år ligger som grund för seedning nästa år :)
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#25
25 juli 2009 kl 10:45
Gilla
En aspelt som jag inte sett i något inlägg här är ju den som konsertbranschen har sådana problem med: Svarta börsen. Om nu loppen blir fullbokade så tidigt och det är enkelt att "byta namn på deltagaren" så finns det ju risk för att något ljusskyggt bolag köper upp ett stort antal biljetter för att sedan sälja dessa för hutlösa överpriser.

Hur kommer man runt detta? Eller finns inte den problematik?
J.K.
1966 • Jönköping
#26
25 juli 2009 kl 13:41
Gilla
Peter H. Du har rätt i att arrangörerna ska tjäna pengar om verksamheten skall vara meningsfull för dem. Att de som blir skadade eller på annat sätt får förhinder och inte kan utnyttja sin startplats skall sponsra min startavgift känns dock fel. Det är väl bara för arrangörerna att höja startavgiften istället för att köra den här mygelvarianten.
1955 • Sandviken
#27
25 juli 2009 kl 16:59 Redigerad 25 juli 2009 kl 21:58
Gilla
Att köpa en startplats kan väll inte var fel bara det funkar med namnbyte.
Nu vill oftast arrangören ha betalt för detta och jag ser inget konstigt i detta.
Då man arrangerar ett lopp är naturligtvis syftet att tjäna pengar..... varför skulle man annars ta på sej arbetet med ett lopp.

Sedan är det faktiskt så att de jätestora loppen inte i slutänden gör så enormt stora förtjänster på sina arrangemang. De flesta stora lopp kräver heltidsanställda som jobbar året runt med loppen och allt som hänger med omkring dem.

Jag är övertygad att flera av er skulle häpna om ni visste hur litet av anmälningsavgifterna som kommer dessa föreningars verksamhet till godo.
Det resultatet skulle knappast duga för ett börsnoterat företag.

Men så har vi ju också mindre klubbar som arrangerar sina lopp för den goda sakens skull och för en tradition som gamla arrangörer vidare. Dessa lopp är ofta mycket trevliga och ger en härlig upplevelse om vad idrott är....
1976 • Eskilstuna
#28
3 augusti 2009 kl 09:17
Gilla
Det är rätt enkelt att räkna ut att de här storloppen handlar om väldigt mycket pengar.
Lite drygt 55 000deltagare i Göteborgsvarvet betalar en 500-600spänn=20-25miljoner totalt.
Var inne på blocket lite och titta under G-varvet och sthlm-maraton.
Fanns hur många startplatser som helst till salu, men det lustiga var att priserna oftast låg högre än de själva har köpt det för.
Jag hade förväntat mig att de skulle ligga mycket lägre just av de anledningarna Stefan Manning redan räknat upp.

Själv har jag aldrig förstått vad i ett storlopp som skulle göra det värt 500-1000kr när jag kan springa gratis hemma.
1973 • Nyköping
#29
3 augusti 2009 kl 13:55
Gilla
Jag har för egen del aldrig köpt en startplats, men jag kan komma på åtminstone ett sätt att resonera i frågan. Jag anmälde mig inte till Stockholm marathon eftersom jag skulle springa Riga marathon två veckor innan. Sedan blev jag sjuk (10 veckor) och bestämde då mig för att springa halvmaran i Riga. Väl där gick det riktigt bra och jag kände då att jag skulle kunna springa i Stockholm. Då var jag i valet och kvalet om jag skulle köpa en startplats.

Frågan kommer då varför jag var beredd att köpa en startplats till årets lopp och inte vänta till nästa år. För mig är det enkelt; jag har två små dagisbarn och med dem omkring vet jag aldrig när nästa sjukperiod kommer. Lika bra att ta alla chanser som finns; alltså det gäller att smida medan järnet är varmt.
1964 • Perstorp
#30
3 augusti 2009 kl 15:32
Gilla
Håller med vissa här att bojkotta Göteborgsvarvet, Stockholm maraton,Broloppet varför? Det enda som gäller för dem är att få in så mycket pengar som möjligt på oss motionärer. Nej gynna era lokala klubbar istället.
Kent furuström
1954 • Bollnäs
#31
3 augusti 2009 kl 16:12
Gilla
Jag vill så gärna springa midnattsloppet i Stockholm. Gick in på deras hemsida i början på juli och såg att man kunde anmäla sig till sista juli. Anmälde mig inte då utan väntade till näst sista veckan i juli. Vad ser jag FULLSATT. Jag har aldrig sprungit midnattsloppet förut,för mig är det upplevelsen att få springa det. Spelar ingen roll om det är i en annans namn. Jag har inte lyckas fått tag i någon annans startplats, så det verkar inte vara så lätt.
Bob Johansson
1968 • Hindås
#32
3 augusti 2009 kl 16:12
Gilla
Orkar inte lasa alla inlagg har, begransad tid i Belgien.
Men hade jag ingen startplats skulle jag heller inte kopa nagon annans lapp, , tror jag, far jag betalt kanske;=)
Jo da skulle jag springa gratis, in i nagon startgrupp ta tiden sjalv och anda uppleva loppets atmosfar, vatten hoppar jag eller tar med eget.
Tycker dock det ar uruselt daligt att namnbyte ej kan goras, en hundring per namnbyte borde generera massa pengar ju.
Nehe tillbaka till campingen utanfor Turnhout och pa med Garmin.
Karta och traning lagger jag in om en vecka.
Bob on the run.
1976 • Eskilstuna
#33
3 augusti 2009 kl 19:01
Gilla
Att tillåta namnbyte kommer inte funka.
Kommer bara skapa en en större svarta börsen marknad än det redan är.
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#34
3 augusti 2009 kl 19:36
Gilla
Fungerar detta med namnbyte på Lidingöloppet.......en organisation där det startar 30 000 människor......så borde det rimligtvis fungera både på Sthlm. marathon, GBG-varvet m.m.

Allt annat är bullshit, förtal och lögn och rent ut sagt dåligt!!!

Att det skulle finnas svartabörs marknader är svårt att komma ifrån. Däremot så är det inte nödvändigtvis så att platserna blir dyrare hela tiden. Det finns ju folk som inte fått sina platser sålda och ger bort dessa nära inpå loppet.....så att detta behöver ju inte bara vara negativt........

csaba
1973 • Malmö
#35
3 augusti 2009 kl 19:39
Gilla
Svarta börsen i mina ögon är dom som tjänar pengar på att sälja biljetter, som rock koncerer, osv. (oftast för överpris) !
Dom som säljer sina startplatser i lopp (som Gtb.varvet och Stockholm´s maran, vill oftast bara ha tillbaka sin startavgift), så i mina ögon är det inte riktigt samma sak.
Så syftet är inte att tjäna pengar, därför att till låta namnbyte hadde inte haft någon betydelse här.
1976 • Eskilstuna
#36
3 augusti 2009 kl 20:58 Redigerad 3 augusti 2009 kl 21:05
Gilla
Vet inte det. Såg iaf gott om folk på blocket strax innan G-varvet och Sthlm-maraton som försökte sälja nummerlappen till mer än vad de gett för den.
Veti fan om jag inte såg en som skulle ha 2000kr för G-varvet,men vet självklart inte om han fick den såld eller inte.

Kam inte minnas att jag såg många som var nöjda med mindre än inköpspriset.
Det är ju inte direkt någon svarta börs grej i klass med Rolling Stones eller Britney, men tyvärr finns det nog en liten risk att det kan bli det.

På Lidingöloppet just nu ligger bara ett startnummer ute, men det kommer rassla på rätt bra mot slutet kan jag lova. http://www.blocket.se/sodermanland?q=liding%F6loppet&cg=0&w=3&st=s&st=u&st=b&ca=12&md=th
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#37
3 augusti 2009 kl 21:09
Gilla
1956 • PARTILLE
#38
3 augusti 2009 kl 21:27
Gilla
Håller inte riktigt med Mathias. Överlåtelse funkar både på Lidingölopp, Vättern rundan och Vasaloppet också om jag inte missminner mig.
Bibbi Berglund
1972 • Östra Ljungby
#39
4 augusti 2009 kl 08:46
Gilla
Jag funderade ett tag på om jag skulle sälja min plats på GV i våras eftersom jag pga skador/sjukdomar inte kunde starta själv. Men sen tänkte jag - ungefär som andra är inne på ovan fast tvärtom - varför ska någon prestera i mitt namn?! Om man har en bit att åka till ett lopp (i mitt fall NV Skåne-Göteborg) så är det ändå inte startavgiften som är den stora kostnaden utan resan till och från platsen. Så egentligen tjänade jag på att stanna hemma... ;-)

Köpa en plats skulle jag aldrig drömma om av just den anledningen - varför ska jag prestera i någon annas namn.

Så hiskeligt svårt borde det inte vara att fixa möjligheter att byta namn, som någon är inne på finns det ju arrangemang där det går...

När det gäller det här med att det är så stora pengar inblandat för arrangörerna så ska man komma ihåg att stora arrangemang också KOSTAR en hel del. Det är MYCKET som ska fixas och fungera och sånt är inte gratis. Jag har själv varit inblandad i ett stort arrangemang (ej löpning) i Sthlm på 90-talet och visst blev det en vinst, men det var mycket pengar som gick ut också för att få arrangemanget att rulla. Jag tror knappast att det är HELT gratis att "stänga av halva stan" vid t.ex. GV eller Sthlm Maran?

Sen är det två helt skilda saker att springa ett "stort" lopp och ett mer "lokalt", det är lite olika upplevelser som deltagare, milt sagt...
1976 • Eskilstuna
#40
5 augusti 2009 kl 15:38
Gilla
"Jag tror knappast att det är HELT gratis att "stänga av halva stan" vid t.ex. GV eller Sthlm Maran?"


Jag tror knappast arrangörerna betalar en spänn för detta.
Visst finns det hyfsade kostnader i storloppen, men det finns ingen anledning att överdriva det hela. Större delen av allt material och annonser är sponsrat och minst 95% av funktionärerna lär ju arbeta ideellt.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.