Löpning Kost & Näring 24 inlägg 2734 visningar

Godissug, varför?

1979 • Strängnäs
#1
23 januari 2009 - 10:07
Gilla
Är det fler än jag som är något helt otroligt sugna på godis? Skulle kunna mumsa godis dygnet runt.

Känns som att när jag springer lite så äter jag lite godis och när jag springer mer så äter jag mer. Har under dom sista 2 veckorna ätit minst 100g choklad varje kväll + annat godis.

Kan det vara något som saknas i kroppen?
< < < 1 2 > > >
Lisa Nicol Lind
1979 • Söderköping
#2
23 januari 2009 kl 11:31
Gilla
Oj 100 gram om dan är kanske att ta i, men en bit mörk cholkad om dagen ska vara väldigt nyttigt. (har läst nånstans att det ska vara 40 gram).

Annars är jag mest saltsugen efter träning, så en stor skål popcorn och en tillbringare isvatten efter ett långpass.... mums!

Saltet är ju lätt att förklara... men sockersug? Kan det vara så att sockret är lika viktigt som saltet i att återställa vätskebalansen? Sportdrycker innehåller ju ofta båda delarna.
1983 • Oslo
#3
23 januari 2009 kl 12:20
Gilla
Jag har oxå ett sjukt godissug. Som tur ær bor jag i Oslo nu o dær finns inte lika gott løsgodis som i sverige så køper inte det så jætteofta, men på jobbet har vi singoallakex som jag æter ca 2 varje dag.

Innan har det gått +/- 0 før att jag har trænat så mycket men nu børjar det nog gå mot + så jag måste verkligen skærpa mig. Ær det någon som har något tips eller før vad man ska gøra?
Torbjörn Lingmerth
1978 • VETLANDA
#4
23 januari 2009 kl 12:52
Gilla
Jag tycker också det kan vara jättesvårt att låta bli men jag har två tips att lättare undvika godis.

1. Tävla mot en kompis eller sambo, se vem som kan låta bli godis längst eller vem som går ner två kg snabbast. Detta har fungerat bra för iaf...

2. Se det som mental träning att låta bli godis, läsk eller annat onyttigt. Precis samma sak som att ge sig ut och köra ett tufft pass utan att ge upp mentalt så tror jag att du kan vinna mycket på att ge dig den på att låta bli godis. Klarar du det så fixar du att springa lite till, typ.

Lycka till
Viktor Johansson
1984 • Helsingborg
#5
23 januari 2009 kl 13:00
Gilla
Att lägga om min kost i övrigt har hjälpt mig en del också. Hade ett stort beroende till bl.a. cola innan som jag lyckats övervinna med kost med lägre gi och lite midre kolhydratrik mat.
Sen är det mkt i vad Tobbe skriver i punkt 2. Man måste verkligen ställa in sig på att inte äta godis utan dricka vatten, käka en morot m.m. när suget blir som störst.
En gång i veckan försöker jag begränsa mig till nu, ligger lite i min livskvalitet att få unna sig nått gott ibland! :)
1979 • Strängnäs
#6
23 januari 2009 kl 13:22
Gilla
Jag kanske skrev lite konstigt men jag ser det inte som något problem att jag äter godis utan det är bara det att jag undrar om det kan vara så att kroppen saknar något eftersom suget har ökat ordentligt sen jag började springa mycket.

Jag ligger på en ok vikt (178lång & 71kg) och är på väg neråt även med den här godiskonsumtionen.

Hade jag ätit så här mycket godis och inte sprungit, då hade det inte varit bra..
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#7
23 januari 2009 kl 15:40
Gilla
Om du tränar mycket och faktiskt går ner i vikt så är säkert signalen kaloriunderskott. Om du inte vill gå ner så försök äta mer "bra mat" med högre näringsinnehåll än godis (självklart även om du vill ner i vikt). Äter du för lite är ju risken annars att du blir felnärd och dina resultat uteblir, godis kan ju inte ersätta mat... Risken för skador/infektioner ökar ju också om du inte får i dig det du behöver.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#8
23 januari 2009 kl 16:12
Gilla
Hittade denna info på http://www.paegnaben.se/?page_id=201

"Mat
– lita inte på dig själv…
Det är konstigt med mat. När man blir sugen på något är det inte alls säkert att man blir sugen på just det som kroppen behöver.
Man kan bli godissugen när kroppen vill ha vatten och man kan längta efter salta och feta chips när kroppen saknar fibrer och man borde äta morötter."

Vet ej hur mycket vetenskaplig sanning som ligger bakom men det skulle ju förklara endel.
Peter Lindmark
1969 • Åmotfors
#9
23 januari 2009 kl 18:58
Gilla
Jag har tvärtom mindre sug efter godis efter att jag börjat träna igen...

Däremot kan det stundom uppstå ett häftigt begär efter en riktigt tung kebab...och med de pluspoäng löpningen ger tvekar jag inte att falla för frestelsen!
Trallala
1964 • fd
#10
23 januari 2009 kl 22:03
Gilla
Janne -> Jag råkar ut för samma sak. Lägger man det direkt efter träningen och håller ner själva mängden så är det ingen fara. Lite skumbananer och gelehallon är bara bra för återhämtningen :) Det lisa tar upp om mörk choklad är också något som fungerar bra för mig, man äter en ordentlig måltid och för att bli av med det akuta sötsuget som många gånger finns kvar även efter måltiden så tar jag 1-2 bitar mörk choklad.

Gustaf -> Den där länken skulle jag inte lita på så mycket. Verkar vara lite hokus pokus snack. De anger inga källor och man vet inte ens vem som skrivit texten. Sug efter en viss matvara kan dock bero lika mycket på att man tycker det är gott som på att det är något som kroppen verkligen behöver.

Dan Havner
1975 • Göteborg
#11
24 januari 2009 kl 12:50
Gilla
För mig är ett stort sockersug det samma som tecken på vätskebrist. Eftersom kolhydrater kräver ännu mer vätska så försvinner inte suget om man äter mer socker.. Tvärt om...

Pröva att dricka ett glas vatten varje gång du känner suget. Kanske är det samma för dig?

1979 • Strängnäs
#12
24 januari 2009 kl 15:31
Gilla
Jag ska prova att dricka mer vatten och se vad som händer, tycker jag dricker väldigt mycket per dag men ska försöka få i mej mer.

Tack alla som svarat!
1984 • Norrköping
#13
20 juni 2009 kl 23:42
Gilla
Personligen är jag ganska säker på att man inte ska lita på allt som kroppen säger, eller hjärnan säger. Jag är väldigt ofta sockersugen och socker är ju i sig inget som kroppen behöver, ergo kan man inte alltid lita på kroppen. Eller hur?

Men det var många smarta tankar här. Svårare att översätta till faktisk diciplin också.
2006 • Alingsås
#14
21 juni 2009 kl 07:24 Redigerad 21 juni 2009 kl 07:47
Gilla
Det kan vara så att det behövs mer långsamma kolhydrater i kosten, eller lite mer protein, fett. Det är ju individuellt, ni som har godissug kanske kommer på det. Jag själv kan bli sugen på mest på kvällen om jag ätit för lite under dagen, av bra kolhydrater. Eller om jag ätit onyttigt, som påverkar blodsockret, då blir det en berg och dalbana. När jag äter bra hela tiden är jag aldrig någonsin sötsugen. Då är det lättare att känna mättnad coh må bra över riktig mat. Bäst för mig är långsamma kolhydrater som fullkorn, frukt, grönsaker. Äter ganska bra med protein från magra mejerier, ägg, mest fet fisk och fågel, men kött om jag blir bjuden. Fettet jag blir mest mätt av är från fiskfett,nötter,avokado, bra oljor. Blir snabbt hungrig utan bra protein, när det t.ex. är soppa och pannkaka på jobbet blir jag hungrig snabbt. Jag styrketränar och löptränar, och för ork och uthållighet är bra kost viktigt. Inte att mata cellerna med godis. Det är okej för den som vill äta sötsaker, självklart, men jag menar att det är viktigt att inte ersätta mat med tomma kalorier. T.ex. att hoppa över ett bra mellanmål för att "få "äta kakor. Det riktiga mellanmålet behövs också, särskilt för den som tränar mycket.

Recept på en god müsli: 4dl havregryn, 1 dl naturella solroskärnor, 1,5 dl grovt hackad mandel. 150 grader i ugnen i ca 15-20 min på bakplåtspapper. Tillsätt efter det svalnat 1/2-1 dl russin. Eller tillsätt russin på tallriken för mer variation. Ta istället om du vill färsk banan, hallon eller jordgubbar, kanel.
Rikard S
1984 • Bankeryd
#15
21 juni 2009 kl 09:56
Gilla
När jag tränar mycket har jag inte något jättesug efter godis, fast gott är det! Det är mer när man haft slappa perioder och ligger i soffan som man blir mer sötsugen tycker jag, iallafall funkar jag så.
1988 • Helsingborg
#16
21 juni 2009 kl 15:04
Gilla
Det är väldigt intressant!

Förra sommaren, tränade jag knappt något alls, jämfört med hur det var på våren så tränade jag ingenting. Och matlusten och framförallt sockersuget krympte till minimal nivå.

Men sen när hösten kom och jag började träna så vart jag precis lika sugen på sötsaker som på våren och givetvis tryckte jag i mig det då. Jag fattar verkligen inte det.
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#17
21 juni 2009 kl 18:52
Gilla
jag blir också sjukt mycket mer godissugen och mycket hungrigare när jag tränar mycket.. surt som fan eftersom man då vill utnyttja träningen till att bli snyggare :P
Pia
1965 • Örebro
#18
21 juni 2009 kl 19:34
Gilla
....men det kanske är som de säger i tidigare inlägg, att det är fel sorts mat man stoppat i sig som gör att man blir sötsugen. Eller för lite och så för den delen. Tror på den teorin!
1984 • Norrköping
#19
21 juni 2009 kl 23:18
Gilla
Ja, tänk om man lärde sig att äta tillräckligt med grönsaker, typ broccoli och purjo och kål. De är väl sjukt bra enligt alla olika dietläror som finns.

Ett tips där är årstiderna, ett företag som har hemleverans på ekologiska grönsaker och frukt i olika paket som man kan beställa både enstaka gånger och på abonemang, typ. arstiderna.se. Verkar riktigt bra, och har hyfsade priser, men får se hur bra kvalité de håller, väntar min första leverans på torsdag.

Cheers!
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#20
22 juni 2009 kl 09:04
Gilla
Sägs det inte att Kromtabletter minskar godissuget?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.