Löpning Kost & Näring 17 inlägg 3905 visningar

Proteindrycker

Lina
1984 • Bromma
#1
11 mars 2009 - 21:56
Gilla
Har precis beställt proteinpulver genom en vän,, en sort skule vara med långsama proteiner; kasein och en med snabba; Vassle.. Hur ofta brukar ni dricka dessa drinkar, ni som gör det vill säga.? Jag tränar ganska mkt.. springer mest..
Per Bjuhr
1988 • Borås
#2
11 mars 2009 kl 22:49
Gilla
Jag brukar dricka en shake som innehåller både protein och kolhydrater (en såkallad gainer) efter att jag gymmat.
Det bästa jag kan se i ditt fall är väl att du dricker Vassleproteinet efter passen du kör, och sedan tar och dricker Kaseinproteinet innan du går och lägger dig. Just Kaseinproteinet kan ju vara bra att ladda upp med kvällen innan och att ta på kvällen efter ett långt slitsamt pass.
Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#3
11 mars 2009 kl 23:28 Redigerad 11 mars 2009 kl 23:29
Gilla
Vet inte om extra proteintillskott ger så mycket vid ren löpträning. Går man mycket på gym och vill lägga på sig muskler samtidigt som man tränar löpning så kan det förstås vara bra. Att man får i sig kolhydrater efter avslutad träning är nog annars viktigare för återhämtning efter ett löppass och sedan kan man ju käka ett ägg eller dra i sig en tonfiskmacka om man är orolig för proteinbrist. Jag använder själv vassleprotein efter jag har kört ett hårt pass på gymmet men i samband med löpning så skulle jag nog tycka att det var lite slöseri, det kostar ju en del att beställa pulver.
Carl R
1974 • Nyköping
#4
12 mars 2009 kl 08:54
Gilla
Finns det några vetenskapliga studier gjorda på effekter av proteinpulver?
Portkod 2120
1980 • HAlland
#5
12 mars 2009 kl 09:00
Gilla
Mycket dogma och åsikter inom detta ämne. Dietisterna samt nutritionsforskare är idag ganska eniga om att intag utav protein över 1.2-1.7g/kg kroppsvikt ej ger någon ytterligare positiv effekt för idrottsutövare. Tvärtom kan det faktiskt belasta njurarna i det långa loppet. Allsidig och nyttig kost ger dig vad du behöver.
Leif A
1946 • Sigtuna
#6
12 mars 2009 kl 15:19
Gilla
Intressant tråd, men finns det någon mer seriös forskning?
Jag började med vassleprotein för några år sen, lite av en tillfällighet, råkade finnas hemma. (Utflyttad son). Och en sak märkte jag väldigt tydligt nämligen att jag sov lugnare, blev inte så stirrig i kroppen efter ett sent pass. Lustigt nog säger hustrun detsamma! Äter något lite senare gjorde jag förr och gör nu.
Någon som har en bra förklaring?
Portkod 2120
1980 • HAlland
#7
12 mars 2009 kl 16:34
Gilla
Efter intensiv styrketräning vet vi idag att protein utöver kolhydrater ger en snabbare återhämtning. Vid uthållighetsträning spelar återförslen utav kolhydrater en mkt större roll än protein tror vi. Rekommendation här ligger på ca 1.2g kolhydrater per kg kroppsvikt och timme faktiskt. För mig blir detta ca 90g direkt eft träning med snabba kolhydrater. En timme senare bastant måltid med rejält lass pasta/potatis etc. Inte att glömma ett tråg med vatten heller! :-) Men forskning är klinisk och livet är livet. Värt att skilja på!

#Leif: Ingen aning till exakt förklaring. Intressant är det dock. Det är inte så att din pulverblandning innehåller en bred blandning utav mineraler utöver protein?
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#8
13 mars 2009 kl 08:29
Gilla
Leif - på kvällen ska man helst äta mer protein och mindre kolhydrater för att slippa att kroppen drar igång med insulinpåslag som inverkar negativt på sömnens kvalitet. Kolhydrater på morgonen däremot startar upp kroppen. Kan det vara en förklaring? Källa: "Livskraft" av Helena Nyblom
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#9
12 maj 2009 kl 11:38
Gilla
Intressant att det finns någonting som heter vassleprotein då vassle i stort sätt bara består av mjölksocker (dvs kolhydrater) och vatten.

Poängen är att testa in detta om du har minsta tendenser till laktosintolerans, fosterställning med magkramp är ingen höjdare...
1983 • Oslo
#10
12 maj 2009 kl 12:29
Gilla
Jag ær laktosintolerant och hade gærna velat prova proteinpulver då jag springer tidigt på morgonen och har lite svårt att hinna med att få i mig något. Men finns det något proteinpulver som inte innehåller mjølksocker?
Emil Westin
1991 • Linköping
#11
12 maj 2009 kl 18:25
Gilla
Jag tar endast proteintillskott efter styrketräning, boxningspass, tävlingar, etc. För att återhämta mig mer effektivt. Men jag tar aldrig proteintillskott i samband med löpning, eftersom det inte är lika muskelnedbrytande.

"Triple protein" använder jag. Utan aspartam och färgämnen, såklart.
1960 • Västra Frölunda
#12
12 maj 2009 kl 21:35
Gilla
Daniela,

Det finns proteinpulver som ar helt baserade pa sojaprotein. Borde inte dte fungera?
1969 • Sala
#13
12 maj 2009 kl 21:51
Gilla
Jag brukar ta ett stort glas Oboy. Då får jag en bra blandning av protein och kolhydrader. Annars följer jag principen om att man springer för att bli lycklig. Även om man springer för hälsans skulle så vill man ju ha hälsa för att bli lycklig. Därför äter jag helst sådant som gör mig lycklig, och ibland innebär det en öl efter träning, vilken varmt rekommenderas...eller kanske snarare kallt... Coca Cola kan också göra mig lycklig, eller Red Bull ibland. Men det beror på vad jag är sugen på. Jag har väldigt svårt för hälsohysteri.
LH
1981 • Stockholm
#14
12 maj 2009 kl 22:35
Gilla
Proteiner får man tillräckligt av om man äter hyfsat normalt. De flesta får i sig för mycket ändå och då gör kroppen sig av med överskottet. Efter träning behöver man både kolhydrater och protein för återhämtning. SOK rekommenderar t ex 3 dl mjölk och en ostmacka, bör tas inom en halvtimme efter träning, helst tidigare. Chokladmjölk funkar också bra.
Över huvud taget rekommenderas inte kosttillskott (inkl proteinpulver och multivitamin) då det också finns risk att det kan innehålla dopingklassade produkter, ja tom med apotekets multivitaminer går man inte helt säker. Förutsatt att man inte lider av något bristtillstånd då (vilket man i många fall också kan fixa till med kosten).
Trallala
1964 • fd
#15
13 maj 2009 kl 01:46
Gilla
Det kan finnas orsak att ta extra protein även efter konditionsträning.

I övrigt så är snacket om att man kan få i sig tillräckligt med protein lite väl förenklat. Det handlar även om näringstimimng och i dessa fall är en protein oftast enklare mer praktiskt. Det slår även de flesta andra proteinkällor när det gäller stimulering av proteinsyntesen (när det gäller aminosyror är det bättre än all kost).

Hur mycket det verkligen ger i träningsresultat är svårt att säga, men det ger troligen en signifikant effekt.

Portkod 2120 -> Det finns flera reviewartiklar där man rekommenderar upp emot 2g/kg kroppsvikt. För att protein ska bli farligt för njurarna hos en frisk individ behöver man komma upp i stora mängder, troligen över 3-4g/kg kroppsvikt. http://www.humankinetics.com/eJournalMedia/pdfs/5642.pdf

Daniela -> det finns som redan nämnts protein baserat på annat än mjölprotein så som soja och ägg. Det finns även flera vassleprotein med väldig låga/endast spår av laktos. Dessa fungerar bra för många och är då att föredra då aminosyraprofilen blir bättre. Sen finns det alltid EAA vilket troligen är bästa valet för de flesta, oavsett om de är laktosintollerana eller inte.
1983 • Oslo
#16
13 maj 2009 kl 09:49
Gilla
Tack Stefan det borde funka super, ska leta efter det:)

Jacob vad ær EEA då, var køper man det då i helsingborg tex?
Trallala
1964 • fd
#17
13 maj 2009 kl 09:57
Gilla
EAA= essentiella aminosyror. Det finns att köpa i de flesta kosttillskottsbutiker. I HBG skulle jag gissa på att gymgrossisten nere på bruksgatan är billigast. Kedjan säljer både Essential Amino Rush från fairing och Amino-Pro Essential från star nutrition. Personligen hade jag valt fairing. Om du köper EAA så var beredd på att det smakar illa jämfört med protein, inget man njuter av oftast så 6-10g i 2-3dl vatten och sen svälja på en gång.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.