Löpning Stockholm Marathon 13 inlägg 796 visningar

Fixar jag det???

Mikael
1967 • Huddinge
#1
21 april 2009 - 12:14
Gilla
Efter att min träning under vintern/våren spolierats mer eller mindre pga lunginflamation och influensa är jag nu igång igen.

Men klarar jag att springa StockholmMarathon??? Mitt nya mål är under eller runt 5 timmar.

Min upplägg är ungefär så här:
- Tisdag 6 km 5.30 tempo
- Torsdag 8-10 km 5.50-6.00 tempo
- Helgen långpass som ökar så här 16km(söndags), 18, 20, 22 28, 24 km.

Räcker detta? Vinner jag något på att öka tisdag och/eller torsdagsträningen? Min egen tanke är att det mer ökar skaderisken jämfört med Marathonkapaciteten. Men vad tror ni?

Jag har aldrig sprungit längre än 25 km. Och det var 2 år sedan. Å andra sidan har jag sprungit regelbundet sedan ett år tillbaka. Och dessförinnan hade jag ett års uppehåll efter 10 års regelbundet springande.
1975 • Nyköping
#2
21 april 2009 kl 15:30
Gilla
Jag är i (ungefär) samma sits som du är i och jag anser att du klarar det. Mest baserat på att jag hoppas och tror att jag klarar det. :D

Det handlar om hur mycket obehag du är beredd att orka med under loppet. Min erfarenhet av stockholm marathon (har 2 lopp sedan tidigare) är att ju mer otränad du är desto mer ont får du under den sista milen. 1996 sprang jag som 21åring runt på 4.43 och hade då cirka 3 månaders löpträning i ryggsäcken. Inga superlånga pass men ändå. Den sista milen under detta lopp blev en mardröm rent smärtmässigt men det gick. Jag fick alternera mellan jogg och gång under de sista kilometrarna.

I år kommer jag troligtvis få återuppleva smärtan från 1996 och det är väl sisådär kul att se fram mot - men jag ger mig ALDRIG! :)

/M
Martin
1979 • Sthlm
#3
21 april 2009 kl 16:13
Gilla
Magnus:

Var fick du ont sista milen? Jag kan gissa att det är mitt/mina knä/knän som kommer säga ifrån rätt rejält på slutet. Hade du någon skada eller var det bara för mycket för kroppen?

Börjar bli lite nervös nu.
1970 • västerås
#4
21 april 2009 kl 16:31
Gilla
Det är klar du fixar det...lägg gärna in 1-2 gånger i veckan stabilisersövningar. Du kanske inte ska bekymra dig så mycket om längden på sträckorna när du är ute på långpass, utan bara se till tiden du är ute så att kroppen vänjer sig...hälsningar david
1981 • Linköping
#5
21 april 2009 kl 20:04
Gilla
Skön läsning... På något sätt så känns det ju bättre när vi är fler i samma båt... Jag ska springa Lidingöultra, 9 maj (jättejättestrax) och känner mig grymt skeptisk inför det. Känns som att jag har alldeles för få mil i benen och för korta långpass... De säger att det är bättre att försöka och misslyckas, men vet ni, jag känner tvärtom!
Mikael
1967 • Huddinge
#6
21 april 2009 kl 21:11
Gilla
Magnus: Du verkar ju på samma nivå som jag... Stackars dig..:-) Tränar du något annat? Eller ser du ut i kroppen som dom som brukar vinna? Trådsmala och genetiskt gjorda för att löpa? Det gör inte jag..:-(

Karin: Det är inte bara jättejättestraxt, det är också jättejättelångt..:-) Haha, men efter en titt i din löpardagbok ser det ju ganska ok ut. Skulle inte vara helt pankislagen, bara lite...

Jag kom just in från ett 7 km pass som gick som en dans. Hur mycket kraft som helst i kroppen och benen. Tänk om det kunde vara så i 42 km...
1975 • Nyköping
#7
21 april 2009 kl 23:18
Gilla
Martin: Jag var inte skadad på något sätt (fysiskt i alla fall hehe) Knän och fotleder började ömma efter drygt 31-33km för att sedan få sällskap av vaderna vid ca 35km och då med mer smärta som grädde på moset.

Mikael: Jag är ca 1.90m lång och väger dryga 92 kg. Ingen Etiopier på något sätt. :) Stora lår och vader (inte Roberto Carlos-storlek men inte små heller). Jag tränar inget annat, bara löpning och det har ju varit lite si och så med det i vår pga sjukdom i familjen.. influensa, magsjuka osv osv osv.

Jag ska försöka köra en hel del 10km-pass nu med varierande fart för att sedan lägga in 20km+-pass i början av maj fram tom mitten. Vi får se. Jag har i alla fall köpt nya skor.

/M
Mikael
1967 • Huddinge
#8
22 april 2009 kl 19:14
Gilla
Magnus: Haha, då är vi inte helt olika... Perfekta Marathonlöpare spm fixar detta utan bra träning..:-) Jag ska också köpa nya skor när jag hinner...
1975 • Nyköping
#9
22 april 2009 kl 21:57
Gilla
:) Gör det! Jag sprang in mina kayano ikväll. Eller, jag började springa in dem. Strax över 6km i okej fart. Lider fortfarande av mitt långpass härom dagen. Det hoppas jag ska gå över nu inom kort. Planen är 15km på fredag och 20km på söndag. Jippi! ;)

Kör på!
1965 • Järfälla
#10
22 april 2009 kl 22:20
Gilla
Hejsan!
Skönt att det är finns fler som inte är byggda som Marathonlöpare som ska ta sig runt Stockholm 30 maj.

Lycka till!
1975 • Nyköping
#11
22 april 2009 kl 23:01
Gilla
:) Japp, så är det. Vi springer för att trotsa logiken. Vi tunga karlar som bäst passar som öldrickande semesterfirare. :D
Arvid S
1954 • handen
#12
23 april 2009 kl 20:21
Gilla
TIll Magnus kan jag bara säga: Eller hur? :-)

Jag trodde ett tag att det bara var jag. Men så är det alltså inte.
Sprang mitt första marathon förra året på urusel tid. Värmen + skadad fot knäckte mig dock.
Revanschsugen till max. Tränar hur ambitiöst som helst med målsättning att komma ner i tid.
Sen kommer vintern. ALLA förkylningsbaciller som finns har tydligen beslutat sig för att hälsa på hos mig. Åtminstone kändes det så. Blev väldigt mycket inställd träning. När jag trodde att det var dags börja löpträna igen kom nästa bacillgäng och hälsade på. Så höll det på. Som grädde på moset började ryggen krångla också.
Gissa om jag blev låg och såg maratonmöjligheten försvinna upp i rök. Var det ungefär så ni också kände det?
För ungefär en månad sedan provade jag 15 km. Där tog det stopp.
Helt slut. Sakta kom jag dock igen.
Påskhelgen blev det några svettiga relativt långa rundor i Falutrakten. B la upp till Lugnet.
(vet ni hur bra ni har det som bor permanent i de krokarna. Underbara omgivningar att springa i. Lätt att välja om man vill ha lite eller mycket backar. Branta eller sugare. Toppennatur.Så ser det inte ut hemma hos mig kan jag
säga.)
Lite problem med ryggen bara. Ingen förkylning i sikte.
Har provat lite längre rundor hemmavid och även lagt in lite annan träning för ryggen skull. Äntligen börjar det kännas jättebra.
Tanken börjar dyka upp igen. Jag kanske ändå ska ställa upp i marathon.Det kan gå.
Tänkte prova en 2-mila runda i helgen bl a innefattande V-bron (bara för att känna på) och fresta mig själv lite mer. Klara jag den utan att falla ihop så blir det nog sikte på loppet ändå.
Om inte sä blir det en kall öl i handen och grillfest på kvällen.
Det kommer ju ändå en ny chans nästa år.

"Ps "Skönt att det är finns fler som inte är byggda som Marathonlöpare som ska ta sig runt Stockholm 30 maj "
citat från ovan Lars Nordin"
Då blir frågan:
Om jag tar mig runt den 30 maj, är jag då byggd som en marathonlöpare? jag har ju löpt ett marathon.Fast det kanske har med tiden att göra. Den tiden jag presterar har inte mycket med täten att göra kan jag säga. Jag får vara glad om jag slipper bli varvad.
Det kanske är så att de som blir varvade är de som inte är byggda som m-löpare men lite galna i alla fall eftersom de/vi ställer upp väl medvetna om att hela lördagen kommer att gå till spillo. Och förmodligen inte bara lördagen.
Men vi kommer att sova gott åtminstone.
Ja, ja bara man försöker att inte ta sig själv på så stort allvar brukar det ordna sig. Men det är inte hlt lätt alla gånger. Ds

1965 • Järfälla
#13
23 april 2009 kl 21:23
Gilla
Marathonlöpare eller inte........
Logiskt eller inte.........
Jag hoppas iaf komma runt utan att vara ett riktigt vrak som faller över mål linjen på Stadion.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.