Löpning Skador & Rehab 23 inlägg 2760 visningar

Sluta stretcha..?!

1967 • Laxå
#1
8 februari 2009 - 08:19
Gilla
< < < 1 2 > > >
1981 • Dals-Ed
#2
8 februari 2009 kl 10:31
Gilla
Ju stelare ju bättre alltså, heh.

Verkar annars som artikeln främst riktar in sig på tävling- och elitidrottare och där kan det säkert finnas en poäng att stretchningen försvinner. Jag som vardagsmotionär känner ingen större skillnad om jag stretchar efter ett pass eller inte så då kan jag lika gärna fortsätta.
Andreas Eldh
1984 • Stockholm
#3
8 februari 2009 kl 10:47
Gilla
Intressant. Idrottsforskning överlag är spännande, det känns som att mycket av det som betraktas som sanningar inom idrottsteori inte alltid har en solid vetenskaplig bakgrund.

Så om man ska lita på denna artikel, vad innebär det då för löpare, och för sådana som mig, som tränar i flera olika sporter?

Jag skulle säga att det är viktigt att stetcha muskler som är ´för korta´. Fotbollsspelare ska exempelvis alltid stretcha fram- och baksida lår. Det är förstås väldigt individuellt och beror även på vad man tränar inför. Som badmintonspelare behöver jag inte bara explosivitet utan även god rörlighet. Alltså kan stretching – av rätt muskelgrupper – vara på sin plats.

För ´rena´ löpare är det väl framförallt viktigt att se till att inga muskler blir för korta. Utsida lår, höftböjare och baksida lår är väl sådant som ligger i riskzonen kan jag tänka mig.

Vad tror ni andra?
1966 • Karlstad
#4
8 februari 2009 kl 10:52
Gilla
Jag kunde känna av stelhet och behov av stretch i början, men nu känns det mest som att man drar ut muskler och skapar problem i onödan. Känner jag ingen onormal stelhet, som t.ex. efter ett ovanligt hårt/långt pass så låter jag bli. Dessutom skiljer jag på försiktig stretch och att stå och tänja o gunga ut muskler.

Jag säger som Henrik men tvärtom;
Jag som vardagsmotionär känner ingen större skillnad om jag stretchar efter ett pass eller inte så då kan jag lika gärna.. låta bli. :-)
Jimmy Hiljeborn
1977 • Ängelholm
#5
8 februari 2009 kl 12:13
Gilla
Som en gammal kampsportare lärde jag mig hur musklerna hämmar varandra vid olika rörelser. För att arbeta bort fenomenen var det ständig upprepning av rörelserna för att musklerna skulle harmonera med varandra och inte motarbeta varandra.

Som ett exempel; när man löper förekommer det ett samspel imellan lårens framsida och baksida. Då är jag väldigt noga med att stretcha farmsida lika mycket som baksida. För att inte fördärva samspelet.
Men hur säker är jag att det blir rätt?

Själv lider jag ofta av lättare löparknä och är väldigt aktiv med stretching i förebyggande syfte av berörda muskler. Men övriga muskler kommer jag framöver att endast tenja. Vi får se vilka resultat det blir.
SPÄNNANDE.
1967 • Laxå
#6
8 februari 2009 kl 16:45
Gilla
Lade upp länken för att få höra lite olika tankar om detta. Själv har jag varit oerhört noggrann med stretching (3-4 ggr/dag), under två års tid för att bli av med mina löparknän utan någon som helst framgång. Det lär inte finnas någon övning kvar som jag inte har testat...

Jag har mest sysslat med sjukgymnastik i olika former det senaste året. Det har även blivit en del halvdesperata metoder såsom, akupunktur, laser, massage, naprapat, TENS, magnetterapi, nyponpulver, DMSO, m m.

Därför har jag nu sedan ett par veckor tillbaka, i samråd med mina båda sjukgymnaster, helt slutat att stretcha och bara ägnat mig åt lite lätt töjning efter aktivitet. Idag var jag ute på en alltmera sällsynt runda, o tamejfan... Så bra har det inte känts på ett drygt år..:-) Har fått så många bakslag så jag hetsar inte upp mig, men detta var faktiskt en av mina skönaste upplevelser på flera år....:-))
Jimmy Hiljeborn
1977 • Ängelholm
#7
8 februari 2009 kl 18:33
Gilla
På länken nämdes Wolmis-metoden. Var hittar jag mer om det, är det någon som vet?
Tack för en bra tråd.
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#8
8 februari 2009 kl 19:19
Gilla
Jag stretchar mer och mer sällan. Ju mer jag springer desto mindre stretchar jag känns det som. Däremot brukar jag försöka planera det så att jag masserar framförallt underbenen (vader, skenben) i samband med tuffa träningspass. Efter banpass försöker jag massera med liniment på kvällen och jag upplever att det förbättrar rörligheten för mig.

Annars fokuserar jag istället på att stärka musklerna och öka dess rörlighet. Jag har haft ont i en höft vid något tillfälle och detta löste jag genom coreträning. Jag gör koncentriska vadpressar minst en gång per vecka och då töjs det ju på samma gång så det är väl en viss form av stretch.
Vidare gäller; inget fusk med löpskolning - minst en gång/vecka och ordentliga övningar!
Peter Lindmark
1969 • Åmotfors
#9
8 februari 2009 kl 19:42
Gilla
...ja, jäklar! Jag har en tid tyckt det blir mer och mer ett jaha med stretching. Jag gör det pliktskyldigast, men märker ett minskande känsla av behov allteftersom löpformen blir bättre. Och på stelheten som uppkommer vid ett långpass uppemot 25 km hjälper inte stretching ändå för min del - nej snarare då lite "sprattel" som omtalas i en annan tråd på forumet.
En del långpass i vinter har inte efterföljts av stretching - inga större negativa effekter av det.
Hmmm...kanske värt att ge fanken i stretchingen som ett test...för jag undrar vad fel stretch kan göra...just nu har jag ont-känningar i vänsterben.
Planerar i o f s att få lite hjälp med det inom kort (tänk om rådet blir stretching :-0...), men jag tänker ändå på en stretchövning en tid sedan som gjorde ont i vänster knä...
1965 • Västra Frölunda
#10
8 februari 2009 kl 20:35
Gilla
Går på yoga en gång/vecka, som är en blandning av stretch och styrketräning. Kör även regelbundet tåhävningar. I övrigt gör jag ingen direkt stretching. Vore intressant om fler undersökningar visar att stretching föresämrar löpförmågan. En artikel känns som för litet underlag. Jag upplever också att jag blir lite stelare av löpningen och även om det kanske kostar mej 1-2 sek/km att gå på yoga för att bibehålla rörlighet så tycker jag nog det kan vara värt det.
Lena
1966 • piteå
#11
9 februari 2009 kl 08:12
Gilla
Har haft problem med ett knä en längre tid. Har prövat det mesta, men utan resultat. Kastade iläggen och slutade stretcha baksida lår, och tror mig märka en långsam förbättring, med tanke på att jag haft problemen över ett år. Stretchar dock framsida lår mins en gång om dagen.
1967 • Laxå
#12
9 februari 2009 kl 09:01 Redigerad 9 februari 2009 kl 11:34
Gilla
Kan tillägga att jag fortsätter med min sjukgymnastik, utformad av s k Redcord: se länk http://www.redcord.se/Default.aspx?m=174
Denna metod syftar till att hitta kroppens svagheter, därför så är mitt träningsprogram utformat för att stärka främst bålen med en form av core-träning med gymboll, även benen får såklart sitt. Nu när jag slutat stretcha så känns det plötsligt som att övningarna "tar" på ett annat sätt. Tidigare var jag så mjuk i kroppen att det kändes som att man liksom blev överrörlig av all stretching... Förresten, vad ska man göra med all den tid som stretchen har tagit tidigare?
Några andra intressanta länkar för de som är extra intresserade av olika former av rehabträning, inklusive stretching: http://www.exrx.net och http://www.finishlinept.com/itb.html
1967 • Laxå
#13
15 februari 2009 kl 01:42 Redigerad 15 februari 2009 kl 01:49
Gilla
1980 • Stockholm
#14
15 februari 2009 kl 08:09
Gilla
jag har hört för dessa rön för flera år sedan och också valt att tro på dom.

men nu i höstas så blev jag otroligt stel i korsryggen (efter 3 hårda intervallpass på lika många dar)

jag får tillbaka dom problemen så fort jag slarvar med strechingen av låren

är det nån annan här som har samma problem? och vilken muskel är i så fall viktigasta att strecha? jag har hört att om höftböjaren är för kort så straffas korsryggen. stämmer det?
Daniel
1987 • Stockholm
#15
15 februari 2009 kl 18:55
Gilla
Jag stretchar aldrig. Men alla är ju olika, och det som fungerar för en person behöver inte fungera för en annan. Med det sagt är jag ändå ganska skeptisk till att stretcha före/efter löpningen. Jag tror det gör mer skada än nytta om man vill bli bättre på löpning.

Då är det i mitt tycke bättre att ägna sig åt styrketräning i någon form, löpskolning, spänst, osv.
Peter Lindmark
1969 • Åmotfors
#16
15 februari 2009 kl 20:13
Gilla
ingen stretching efter senaste veckans pass, inget knäont/underbensont kvar heller.
detta är givetvis ingen absolut sanning, men för mig fungerade det i detta nu och som jag misstänkte.
gör fortfarande lite uppmjukande rörelser / masserande efter långpass i synnerhet, men det är bara på de områden jag upplever att rundan framkallat stelhet/ömhet. någon mer stretching blir det inte på ett tag i a f .

tobias drugge: jag funderar som lekman men med avstamp i trådens innehåll - om höftböjaren är för kort men muskler efter stretching ändå återgår till sin ursprungliga längd efter ett tag - kanske är det då rörelser/övningar för att öka rörligheten kring bålen som Ni behöver, snarare än stretching?
1983 • Halmstad
#17
22 april 2009 kl 15:31
Gilla
Tobias:
För den som har eller har haft problem med sned rygg kan det vara viktigt att stretcha skinkmusklerna (gluteus maximus). Är den spänd kan den i sin tur dra ned musklerna i ryggen och nacken. Jag är överrörlig och har böjlig rygg och så fort jag inte stretchar gluteus får jag ont i ryggen.
Dessutom bör man som överrörlig träna mycket core.
1972 • Västerås
#18
24 april 2009 kl 01:19
Gilla
Jag har provat att stretcha och jag har provat att inte stretcha, det ger ingen större verkan på mig. Det enda jag har märkt är att stretching av smalbenen (hittade en övning på www som jag tror att jag gör rätt) kan ha hjälpt mot smärta i benhinnorna.

Jag stretchar när jag har lust. Ibland är det rätt skönt.
1980 • Skoghall
#19
28 september 2009 kl 10:57
Gilla
Skulle vilja veta om metoden att sluta stretcha har hjälpt någon med löparknä?
Har dragits med det sen maj nu och inget verkar hjälpa. Har vilat, fått rehab-program av sjukgymnast. Stretchat flera ggr dagligen, gjort inlägg till skorna, bytt skor.

Nu har jag även fått smärtor i höften och insida knä.

Har aldrig haft knäskador förut, har spelat innebandy i 15 år utan problem. Dock så är jag opererad för ljumskbråck för 1 år sedan. Det kan ha försvagat min högra sida, i alla fall min egen teori.
Oldboy
1952 • Danderyd
#20
28 september 2009 kl 13:40
Gilla
Det här är en debatt som flammar upp med jämna mellanrum. En del beror på att man talar om olika saker. Jag är inte helt uppdaterad, men det finns studier som visar att stretchning före träningspass (löpning) snarare ökar skaderisken.

Jag har också sett studier, liksom det refereras till i artikeln, som visar att det inte blir någon förbättring av träningsvärk/rörlighet osv av stretchning efter löppasset. Men detta bygger på statistik - kanske blev det bättre för 30%, ingen skillnad för 35% och sämre för 35%. Slutsatsen blir då "försämring" eller "ingen signifikant skillnad". Mer korrekt är ju att det är individuellt.

Många tekniker för rehabilitering av överansträngningsskador bygger ju också på stretchning i kombination med styrketräning.

Program med 30min stretchning om dagen vecka in och vecka ut (utom som rehab) har jag aldrig begripit mig på. Tror det finns bättre metoder för rörlighetsträning så där håller jag med.

Stretchning efter löppass känner jag själv stor effekt av - de gånger jag missat känner jag mig mycket stelare. Däremot kan det ju finnas andra sätt att uppnå samma effekt, Wolmis-metoden påminner om ett sätt att avhjälpa minskad rörlighet som jag lärde mig av en sjukgymnast för 30 år sedan.

Det verkar ta lång tid för forskningsresultat att spridas ända till aktiva amatörer. Borde gå att avhjälpa nu i internet-tider. Men det är ingen som tjänar pengar på stretchning/töjning/tänjning etc och landslagstränare m fl vill kanske inte avslöja sina mödosamt hopsamlade erfarenheter förrän mot karriärens slut osv. Dessutom är människors funktion svårt att forska på och var och en måste alltid jämföra med sin egen kropp och hur den reagerar.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.