Löpning Träning 7 inlägg 2829 visningar

Totalt ur form, Hjälp!!

1983 • Oslo
#1
4 mars 2009 - 10:46
Gilla
Hej,

Jag var en gång en hyfsad løpare enligt mig sjælv då, typ førra året...
jag sprang marathon i november. Det gick fantastiskt bra tyckte jag och jag var vældigt nøjd med att jag lyckades genomføra det utan større besvær. Har sedan dess inte kommit igång med løpningen igen har ingen motivation, det ær snø o slask och kallt om vart annat och jag hittar hela tiden på tusen ursækter till att inte springa.

Om jag ens kommer ut øverhuvudtaget, kollar jag klockan hela tiden och har ingen energi, inget flyt... Har æven kommit på mig sjælv men att jag hittar på kræmpor, typ jag har ont i lungerna, det ær før kallt jag springer hem...

har varit i en ganska lång svacka nu..sedan november førra året...trænar lite annant men saknar ændå løptræningen...Ær anmæld till gbg varvet men funderar på att inte springa det nu før ær inte i nån bra form før att prestera nått bra resultat...Hur ska jag komma igång igen och finna motivationen och glædjen i løpningen igen?
1987 • Nyköping
#2
4 mars 2009 kl 13:00
Gilla
Surt läge! Jag känner mig alltid så väldigt övergödd när jag ger folk råd, men om jag ändå ska försöka freestyle:a fram några blir det:

Strunta i att tänka på vilken form du var i förut och hur kul det kändes då och sånt. Det känns som att det kanske bara blir en press. Försök istället att utan några särskilda förväntningar ge dig ut på smårundor. Lämna klockan hemma och strunta i att mäta ut längden. Kanske kan du springa till simhallen/gymmet, träna där, och sen springa hem. Så att löpningen inte får så mycket fokus.

Dessutom; klassikern "skaffa en löparkompis".

Jag tycker absolut att du ska springa gbgvarvet ändå, för om det är glädje och motivation du är ute efter så spelar ju inte prestationen någon särskild roll, och på tävlingar finns det alltid en massa glada löpare och en bra stämning som kanske kan smitta!

Den där känslan släpper snart ska du se. Jarrå!

M.
Martin
1979 • Sthlm
#3
4 mars 2009 kl 13:47
Gilla
Jag har ju inte tränat löpning så länge, dock har jag under ganska många år tränat styrke och även där går motivationen i vågor. Speciellt tugnt kan det vara att komma igång efter ett uppehåll.

Men som MochS föreslog så brukade jag alltid när det kändes sjukt omotiverande nöja mig med att köra korta pass. Kanske 30% av ett fullt pass. Då känns det inte lika jävligt att ta sig till gymet, eller i ditt fall ut och springa. Sen har det alltid släppt för mig efter ett tag när kroppen börjar svara på träningen. Då känns det kul igen och det är inga problem att köra vidare.
Håkan Marklund
1966 • Uppsala
#4
4 mars 2009 kl 14:11
Gilla
Vet inte hur länge PMS - post marathon syndrom - brukar sitta men det är väl naturligt att tappa motivationen, inte minst om man haft loppet som största anledningen att springa...

Själv sprang jag senaste loppet i oktober och tog det lugnt efter det. Sedan gjorde sjukdom och jobb att december inte blev något vidare. Det är väl först nu jag börjar komma i lite form efter att gradvis ha trappat upp

Jag kör löpband - det kan ju vara ett sätt att slippa snö och slask. Det finns en del tråkiga sidor med det men man kan ju utnyttja fördelarna också. Kan få exakt rätt fart och kan till exempel köra bra intervallpass.

Nackdelen är väl att man får en ruggigt bra koll på klockan och det var ju något som drog ner motivationen. Kör pass ute men utan klocka? Eller spring helt fritt utan att bestämma vart eller hur länge i förväg. Tycker jag ger en rätt bra känsla men man behöver inte göra som när jag var på tillfälligt besök utanför Falkenberg och sprang utifrån en minnesbild av hur vägarna borde gå... Hann bli rejält orolig innan det ordnade sig!

Alternativ träning kan väl också vara ett sätt att både hålla sig i form och hitta tillbaka till löpglädjen
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#5
4 mars 2009 kl 15:24
Gilla
Klart du ska springa Gbg-varvet. :-)
Skit i att ev "prestera bra resultat". Försök istället hitta tillbaka till njutningen. Spring korta pass 2-3 ggr i veckan som en del skriver ovan. Kör dig inte trött och slut utan kör bara så att du får känna på löpningen. Sen bryter du. Du behöver inte ens springa snabbt (och jämföra ditt tempo med det du tränade i före maran). Nope, spring hellre 30 minuter och njut av just det.
Tids nog kommer viljan, geisten, suget, lusten, "åtrån" och glädjen tillbaka. För du vill ju. Eller hur?

Och du, det börjar torka upp och bli ljusare nu - missa inte det.

/Vi syns på "varvet" i maj.
1983 • Oslo
#6
5 mars 2009 kl 09:39
Gilla
Tusen tack før alla tips och råd!!

Redan nu kænner jag mig bættre bara av att jag bestæmde mig før att springa gbg varvet oavsett vilken form jag ær i. Får helt enkelt slå bort mitt mål med att jag vill slå førra årets tid. Ska bara springa før att det ær kul før en gångs skull:) Orkar jag inte runt så skit samma, måste finna tillbaka till glædjen i løpningen først innan jag satsar på resultat igen.

Snøn børjar førsvinna hær i oslo så i helgen ska jag ladda min mp3 med ny musik och ge mig ut. Ser ju massa andra som springer hær så varfør skulle inte jag kunna springa.

Alternativ træning trænar jag nu så grundkonditionen finns fortfarande kvar men saknar verligen løptræningen så måste skærpa mig nu o sluta hitta på massa ursækter.

Igen, tusen tack før era tips o råd, precis vad jag behøvde høra før att ta tag i mig sjælv hihi

1987 • Nyköping
#7
5 mars 2009 kl 11:52
Gilla
BRA DÄR!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.