Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 1685 visningar

Andning/Maxpuls

1983 • Lerum
#1
27 februari 2009 - 20:16
Gilla
Hej!
Jag har ett par funderingar angående min träning och då främst med andningen under passen. Till att börja med får jag väl berätta lite bakgrundsfakta.
Har under mina träningspass de 5 senaste månaderna haft besvär med andningen. Jag kommer sällan in i "2:a andningen" och det känns som om jag inte får ner tillräckligt med syre i lungorna. Vid vissa pass kommer mjölksyran i benen vid minsta lilla backe. Jag får använda min "andnings-hjälparmuskler" på ett sätt jag aldrig behövt tidigare. Jag kan ha förståelse för dessa symtom om man inte tränat så mycket innan, men har under hela mitt liv varit aktiv dels med löpning och fotboll. Sedan november har jag dels tränat fotboll 2 ggr i veckan och dels löpt 2 ggr i veckan, men utan förbättring.
Tålamodet börjar tryta när inget händer...
Under denna period har jag heller inte kommit upp i vad jag tycker borde vara maxpuls. (Min är 186 och jag är 25 år) Vilopulsen däremot ligger stadigt på 50.

Någon som känner igen symtomen och kanske har svar på varför jag har så svårt att få luft till mig vid löpningen? Hur stor orsak kan en stressig vardag ha på konditionen?
Börjar även bli tveksam på hur pålitlig min pulsklocka är (Garmin 305)??
1987 • Hisings Backa
#2
27 februari 2009 kl 20:30 Redigerad 27 februari 2009 kl 20:39
Gilla
Kan det vara ansträningsastma?
Att du sprungit två gånger i veckan säger tyvär inte så mycket, eftersom man inte vet hur långt, på vilken tid och vilken puls % du haft.

186 i maxpuls låter väldigt lite(självklart kan det stämma eftersom alla har olika maxpuls), men hur fick du värdet?

Om inte dina fotbollsträningar är tuffa rent pulsmässigt skulle jag börja köra intevallträning/tempoträning. Om inte det ger resultat inom 4 veckor så är det något annat än träningen det beror på!
Sven Andersson
1966 • Kista
#3
27 februari 2009 kl 20:32
Gilla
Garmins pulsband är minst lika rättmätande som t ex Polars.
Men just ditt ex kan ju vara trasigt.
1983 • Lerum
#4
28 februari 2009 kl 07:07 Redigerad 28 februari 2009 kl 07:37
Gilla
Hej Micke!
Ja, det kanske är ansträngninsastma... Har läst lite om det, men får väl besöka läkare om det inte släpper.
Jag springer alltifrån 5 km -> 13 km där jag springer på ca 20 min resp. ca 1 h 2 min. Jag har nästan samma genomsnittliga puls oavsett om jag springer 5 eller 13 km (runt 170 plus minus några slag).

Fotbollsträningarna är vad man gör dom till... Vill man löpa så gör man det och man kan absolut ta ut sig ordentligt. I örvigt har jag börjat köra mer intervall/backträning och då känns ju andningen ännu mer påtaglig och besvärande.
Linda Eliasson
1978 • Nacka
#5
28 februari 2009 kl 14:56
Gilla
En differentialdiagnos till ansträngningsastma som i och för sig är vanligare hos unga kvinnor- Vocal cord dysfunction:
http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=5563

Det kan vara värt att fundera över om det är något annat än astma, eftersom läkare verkar har en tendens att kategorisera alla andningsproblem till just astma. Jag fick själv diagnosen ansträngninsastma när jag var 13, fick ingen ordning på den och slutade till slut med både fotboll och friidrott eftersom jag inte kunde kontrollera mina anfall. När jag för 3 år sen började springa igen var jag ganska envis och ville undersöka detta ordentligt, men jag fick verkligen ligga i. Läkaren jag var hos tyckte hela tiden att jag skulle ta starkare mediciner när de tidigare inte hjälpte. Till slut hittade jag ovanstående artikel, gick till läkaren och tvingade till mig en torrluft-spirometri. Den visade att det var helt uteslutet att jag hade astma.

Nu försöker jag därför lära mig att andas kontrollerat vid (för mig) hög fart och tycker att det går bättre nu när jag vet vad det beror på. Är jag riktigt trött, stressad eller om det är fuktig luft ute kan jag fortfarande få problem- det "slår lock" för luftrören och jag får känslan av att de "låser sig". I första hand brukar jag försöka att andas rytmiskt ("inandning- tre steg- utandning- tre steg" e.d). Fungerar inte det får jag sakta ned eller i värsta fall stanna.
Mitt största problem f.n är att jag inte kan hålla tillräckligt hög puls på intervallpassen- luftrören täpps till innan jag ens är trött. Men det börjar bli bättre!

Långt inlägg, men jag hoppas att du kan få nåt tips i alla fall.
Lycka till!
1987 • Hisings Backa
#6
28 februari 2009 kl 17:53
Gilla
Marcus-> Springer du på 170 i medelpuls i 13 kilometer om du har en maxpuls på 186 springer du alltså på 91 % av din maxpuls.

Om du verkligen har en maxpuls på 186 så är det kraftig överträning som gör att du inte förbättras!

En anledning till att du aldrig uppnått din egentliga maxpuls kan bero på att du har någonting som hindrar din andning, ansträngsningsastma el liknande, det gör att din kropp inte kan syresätta musklerna tillräckligt för att någonsin orka nå upp till din maxpuls vid ett sådant test.

Själv HADE jag lätt ansträningsastma. Fick diagnosen när jag var 15, gjorde om testet när jag var 19 där man kostaterade att jag inte längre hade ansträningsastma.
Tricket? Jag sket i medicinerna och tränade regelbundet.

Jag skulle ändå gå till en privat läkare och rådfråga (gillar inte kommunal skitvård).

1983 • Lerum
#7
28 februari 2009 kl 20:23
Gilla
Till Linda först
Tack för tipsen med andningen under passet och att kanske inte helt spåra in på ansträngningsastma.
Du pratar om anfall? Menar du att du får jobbigare med andningen under vissa delar av passet eller är det konstant jobbigt hela tiden?

Micke:
Ja, kolla gärna på mina träningspass som jag lagt upp där du ser snittet på pulsen och även maxpulsen...
För att bli av med anstängningsastma (om det e det jag nu har) är ditt tips alltså att fortsätta träna regelbundet... Menar du att jag ska försöka ta det lugnare på passen då? Har alltid haft inställningen att köra skiten ur mig på varje pass...
Har du något förslag på duktig privat läkarmottagning?
Linda Eliasson
1978 • Nacka
#8
28 februari 2009 kl 21:17
Gilla
Jag får det jobbigare med andningen under delar av passet, tex vid tung backe eller fartökning. Det kan kännas hur lätt som helst att springa i början, men sen tar det stopp- luftrören börjar dra ihop sig och om jag inte gör något åt det känns det helt plötsligt som att försöka andas genom ett smalt sugrör.
1987 • Hisings Backa
#9
28 februari 2009 kl 22:03 Redigerad 28 februari 2009 kl 22:29
Gilla
Marcus-> Om du springer på 91 % av din maxpuls två gånger i veckan plus tränar fotboll, så är det överträning.

Läs mer här: http://epaper01.mmd.net/reader/?issue=5277;571cb9e410b0144dfdcedc9f336a09d6

Sidorna 20-21 underrubrik "Otillräcklig återhämtning" står det specifikt om överträning, men läs gärna hela!

Jag kommer från början från Stockholm och studerar här i Göteborg, så den enda privata klinik jag kan rekommendera för sådana tester är Sophia hemmet, som tyvär ligger i Stockholm. Men om du söker på eniro så kan du säkert hitta någon bra.
Fördelen med privatvård är att dom inte bara kommer säga astma och praka på dig medicin, utan dom kommer försöka ta reda på vad du verkligen har(om du nu har något). Plus att du kommer med största sannorlikhet få en tid väldigt snabbt. Sen kostar det ju så klart, när jag gjorde mina tester, knäoperationer osv har det som max kostat 240 kr per besök.

1983 • Lerum
#10
1 mars 2009 kl 13:36
Gilla
Tack för tipsen Micke, ska nog tagga ner lite under träningspassen av vad jag förtod...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.