Löpning Tävlingar & Motionslopp 32 inlägg 2012 visningar

Hur lite kan man jogga ??

1975 • Växjö
#1
3 december 2008 - 22:48 (Redigerad 3 december 2008 - 22:49)
Gilla
För att ta sig runt Stockholm Marathon? Kör för närvarande ca 3-4 pass i månaden. Visserligen cyklar jag till jobbet varje dag. Kroppen orkar inte mer än så. Då jag blir arbetslös snart så får jag troligtis mer tid över att träna mer jogg + intervall.

Räcker 2 pass/ vecka normalt sätt? Kommer springa 15km ett av passen är det tänkt. Kortare för det andra. Är dessvärre drabbad av all världens krämpor, så det kommer inte bli 2 pas varje vecka.

Nåja, bara ett litet inlägg om "minimi-kravet" för att ta sig runt.

mvh
< < < 1 2 > > >
Mikael
1967 • Huddinge
#21
5 december 2008 kl 12:57
Gilla
Haha...
Triax: Jag var tvungen att springa upp på vinden och se om jag hittade pappren. Soldatmarschen verkar vara 3 mil och vår tid var 4 timmar och 10 minuter... Men det var fortfarande med soldatmundering på...:-)

Thomas:? Äääää, nu får du nog ta och stanna lite. Det kanske inte var mitt inlägg du kommenterade??? Jag har inte skrivit "måste". Fast nog håller väl de flesta med om att man i princip måste träna minst två pass i veckan??? (även om jag inte skrev det) Jag skrev: "Men om du går upp i två pass i veckan kommer du klara maxtiden."
1969 • Stockholm
#22
5 december 2008 kl 13:08
Gilla
Triax: det har du väldigt rätt i, jag kommer nog på 3 bekanta/vänner på rak arm som har sprungit milen på 32 min i lumpen :-)

Mikael: ok; "Men om du går upp i två pass i veckan kommer du klara maxtiden." läste jag som att man skulle just måsta upp på minst 2 pass/v, när jag menar just att "du kommer att klara maxtiden oavsett". Sen håller de flesta säkert med om att man måste träna 2 pass i veckan, men min poäng är just att de flesta har fel ;-)
Triax runner
1976 • Stockholm
#23
5 december 2008 kl 13:14
Gilla
Mikael- Det är fortfarande imponerande tycker jag. Mitt inlägg hade egentligen inget med din prestation att göra. Jag har däremot länge irriterat mig på alla som påstår sig/samt tror på att de på allvar sprungit en mil el 5km i lumpen på mycket bra tider........det ger ju en liten skev bild om man sedan jämför dessa tider med seriöst löptränande individer.

Har en kompis som är löpare och var även så då han ryckte in i lumpen, han var god för runt höga 32min på 10 000m. Han sprang den kuperade mil banan i lumpen på 24min :) och var dessutom sämre tränad då än innan.

Hur som helst så borde detta vara värt ett eget ämne på forumet........
Mikael
1967 • Huddinge
#24
5 december 2008 kl 14:34
Gilla
Triax: Nu snöade vi in på ett stickspår...Men det ligger nog en del i det du skriver. Minnena tenderar att ljusna kring vissa händelser..;-)

Thomas: Det är en klart intressant teori. Jag tror dock inte att de flesta klarar maxtiden utan mer träning än vad du tror. Men säker är jag inte. Dessutom ökar ju skaderisken ganska markant om du ger dig på att småjogga/snabbgå 42 km. Att gå i 7 km/h i 42 km är inte en helt enkel ansträngning för de flesta om du frågar mig.
1969 • Stockholm
#25
5 december 2008 kl 14:46
Gilla
Mikael: Nej, lätt kommer det såklart inte att gå, men det är ju ett marathon :-) D.v.s jag tror att de allra flesta skulle ha ungefär lika tufft att klara maxtiden helt otränade som de vältränade har att klara sin måltid. Annars är målet för lågt satt imho, det är tävling och det är marathondistans, det kommer att vara jobbigt och det kommer att göra ont... Eller som jag brukar svara på frågan om det inte är/var det: Jo, men vore jag rädd för det så skulle jag inte springa, utan bara ligga på soffan och bli fetare, för det är inte det minsta jobbigt och gör inte det minsta ont heller.

Visst, det är dumt att riskera skador, man allvarligt, hur illa skadad blir man av att springa? Kroppen som redskap och allt det där... Det är ju bara bryta om det blir för illa. Jag hävdar fortfarande att utan allvarliga hälsoproblem och i arbetsför ålder så klarar man det!
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#26
5 december 2008 kl 14:53
Gilla
Att ge sig 17 på att klara (enbart KLARA) en Mara eller motsvarande är mycket en fråga om mental styrka.
Jag förmodar att det går att ta sig runt 42,2km utan att tränat speciellt inför detta, bara man har hygglig fysisk hälsa.

Men det underlättar helt klart om man tränat en del.
Och om man vill få en hyfsat bra tid så räcker det nog inte bara med vilja.

Jag har en vän som för många år sedan åkte Vasaloppet i princip otränad (ett par mils träning under hela vintern) och tog sig runt innan de drog eventuella rep. Han åkte dessutom i jeans (!)
Nu vet jag inte vad som är jobbigast, maran eller vasan, men att ”bara” ta sig runt på under maxtid är nog mest en fråga om att disponera loppet väl samt att inte ge upp. Sedan kommer man få lida om man är otränad men om man kan ignorera detta och köra på så går det nog.

Själv föredrar jag att även ha kul under mina lopp, och tycker dessutom det är skoj att träna, så jag förbereder mig gärna så gott det går.
Och man vill ju inte bli helt invalidiserad då man kommit i mål heller, så viss vana är en god idé.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#27
5 december 2008 kl 15:13
Gilla
Man kan väl säga att man underlättar för sig själv om man tränar lite mer inför något så jobbigt som en mara. Vill man plåga sig genom att göra det dåligt förebredd så - kör på. Det är ju också en sak att i december säga "Jag _ska_ springa 42 km till våren" och bli peppad av det, en annan sak att knata uppför Västerbron andra varvet utan att ge upp. Det finns ett bra spanskt ordspråk som ofta stämmer tycker jag -
" Det är en sak att säga att nu kommer araberna, och en annan att se dem komma..."
1969 • Stockholm
#28
5 december 2008 kl 15:23
Gilla
Maria: jo, om inte annat finns det ju ett värde i att ha en aning om vad man ger sig in på. En viss löpteknik bäddar säkert också för större chans att slutföra. Men är man rädd att plåga sig, så ska man nog inte välja att springa marathon :-)
1975 • Växjö
#29
5 december 2008 kl 18:53
Gilla
Jäklar vad många inlägg det blev, haha. Jag vill givetvis förbereda mig så väl som möjligt.

Hm, verkar finnas mycket kunnigt folk här. jag hopps kunna läsa era inlägg med stort intresse framöver!

Två middagar idag. Om förkylnigen håller sig bort ska jag försöka mig på en liten jogg imorgon. Ni är bäst!
1975 • Växjö
#30
6 december 2008 kl 14:22
Gilla
FAAAAAAAANH, universums sämsta träningspass blev det. Fick gråten i halsen av utmattning efter 500m. Om jag inte vaknar och är sjuk imorgon vet jag inte vad jag ska skylla på. Aldrig får man va nöjd.-

Bättre lycka nästa helg. Kan bara gå bättre
mvh
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#31
6 december 2008 kl 14:27
Gilla
Men spring långsammare då! Kroknar du efter 500 m sprang du aaaalldeles för fort.
1975 • Växjö
#32
6 december 2008 kl 16:19
Gilla
Kan omöjligt springa långsammare.. Har en blåsa i munnen, jag skyller på att jag kanske har en förkylning i kroppen:):)

mvh
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.