Styrke/gruppträning Skador / Rehab 35 inlägg 29280 visningar

Avsliten lårmuskel (quadriceps)

Christina Persson
1961 • Lund
#1
11 mars 2017 - 11:17
Gilla
För en månad sedan halkade jag och slet av senan som lårmuskeln fäster i. Opererades och fick först gips i 2 v sedan låst ortos som jag skall ha i ytterligare 6 veckor. Jag undrar om någon av er har erfarenheter från en sådan skada och hur rehabiliteringsperioden ser ut? Undrar också lite över vad jag kan förvänta mig att klara av framöver som t.ex. att kunna cykla och gå utan problem.
< < < 1 2 > > >
1952 • Trollhhättan
#21
16 juli 2018 kl 10:17
Gilla
När jag läser alla inlägg blir jag förvånad och förfärad över hur lång väntan det varit på operation. Att diagnostisera en Quadricepsruptur är faktiskt inte komplicerat
Jag bifogar en länk:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/lang-vantan-pa-operation-2



Christina Persson
1961 • Lund
#22
17 juli 2018 kl 14:32
Gilla
Så sant Hans Eriksson. I mitt fall var det mitt i vintern och hela ortopedakuten var överbelamrad med folk. Blev endast undersökt av AT-läkare som missade diagnosen. De hade ganska lätt kunnat öka kvalitén på ortopedakuten genom att be alla patienter lyfta benet rakt upp. Det är inget som tar mer än 5 sek/patient. Massor av pengar för samhället att tjäna. Operation inom 7 dagar är av yttersta vikt för ett god rehabilitering.
1952 • Trollhhättan
#23
17 juli 2018 kl 15:45
Gilla
Jag blev också förts undersökta en AT-läkare. Hon visste inte vad det var. Jag sade till henne att jag måste ha slitit av mina lårmuskler. Hon hämtade en erfaren kollega - ortoped. Jag överdriver inte men efter en minuts undersökning sad han att det var en dubbel Quadricepsruptur och sade till AT,n att boka tid för operation nästkommande dag.

Jag hade turen att träffa en AT utan prestige som hämtade en erfaren kollega. Hade jag inte gjort det så hade jag gått vidare och inte accepterat att bli summariskt (fel)behandlad.


Stockholm
#24
30 december 2018 kl 21:09
Gilla
Hej,
Den 28 december var jag på väg till gymmet och råkade halka på en isfläck. Det blev ambulans och så småningom diagnosen avsliten lårmuskelsena. En kompis hittade detta forum som jag läst med stort intresse. Och stigande fasa. Jag är 69 år och brukar gå på gym eller springa så där fem dagar i veckan. Och jag är farfar med fyra barnbarn som jag hämtar på förskolan varje vecka och springer omkring och leker med ofta. Nu har jag förstått från detta forum och annat googlande att allt detta kommer jag inte att kunna göra på länge. Har fått en ortos och hasar omkring på kryckor. Det blir operation 14 januari, dvs 17 dagar efter olyckan. Tacksam för alla råd och tips hur man tar sig igenom denna första fas.
Christina Persson
1961 • Lund
#25
8 januari 2019 kl 20:09
Gilla
Hej!

Det kommer att ta tid och kräva en del tålamod men det blir bättre så småningom. Just nu finns det inte mycket du kan göra mer än att försöka stå ut. Efter operationen kommer du att få träffa sjukgymnast och då är alla små övningar viktiga även om de känns meningslösa och tråkiga. Den värsta perioden tyckte jag var när ortosen plockades av och jag inte kunde böja mitt ben. Jag gjorde olika övningar bl.a med pilatesboll varannan timme. Då jobbade jag också samtidigt och åkte färdtjänst tor till jobbet (och även till gymmet). Små småningom kunde jag böja benet så mycket att jag kunde få runt benet på en cykel. Då blir det lättare. Cyklade minst 30 minuter varje dag. Du är förmodligen pensionär och har mer tid att lägga på all rehab och det är ju en fördel. Tyvärr är ålder en nackdel för rehab när det gäller senor men trägen vinner. Det är snart 2 år sedan jag halkade och nu springer jag utan problem på löpband. Jag hittade en del klipp på your tube när jag googlade som visar en massa bra tips på träning. Ett roligt klipp hittade jag på en ung man som visade hur man sätter sig i en soffa med båda lårmusklerna avslitna. Det var härligt att se hur någon som har råkat värre ut kan filma sig själv med så mycket humor. Lycka till och berätta gärna hur det går när du blivit opererad.
1952 • Trollhhättan
#26
22 januari 2019 kl 13:17
Gilla
Hej Svante,
Det finns stor chans till rehabilitering. Snart är det exakt ett år sedan jag slet av bägge mina lårmuskelsenor (total ruptur). Jag har alltid tränat och särskilt efter olyckan. Jag har cyklat mycket gått mycket uppför trappor i början sedan också nerför. Gått mycket i backar. Springa har aldrig varit min grej så det är inget jag saknar men kommer att starta upp med detta till våren. Jag har nu full rörlighet (medveten övning och tänjning) i lederna och känner mig inte begränsad. Det är skamligt att Du fått vänta så länge på operation. Operationen skall helst ske inom första veckan - helst dagen efter - som i mitt fall.

Jag fick i början kryckor som hjälpmedel. Jag skippade dock kryckorna för det blev en onaturlig gång och för mycket focus på kryckan - och hasande! Jag tog i stället en rollator (vilket kan rekommenderas). Efter rollatorn hade jag käpp och efter 5 månader var jag utan både rollator och käpp.

Det jag har lärt mig är att jag själv varit min bästa sjugymnast. Det finns så mycket att lära sig av övningar på nätet. Är det något Du undrar över så hör gärna av Dig. hajjen@live.se
1952 • Trollhhättan
#27
22 januari 2019 kl 13:22
1 Gilla
Hej igen,
En sak glömde jag säga som är oerhört viktigt efter operationen. Det är isometrisk träning - spänna muskler utan att röra sig! Detta började jag med direkt efter operationen.
1952 • Trollhhättan
#28
22 januari 2019 kl 13:47
1 Gilla
Hej ånyo,
bara en intressant och läsvärd länk:
https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:760018/FULLTEXT01.pdf

av den allt för tidigt bortgångne Per Aspenberg.
#29
25 januari 2019 kl 08:03
Detta inlägg har raderats
1964 • Nacka
#30
31 januari 2019 kl 19:52
1 Gilla
I´m back. I dubbel bemärkelse. Jag skrev tidigare om min olycka söndagen den 29/4 2018. Dock skrev jag att operationen var 15/6, men rätt datum var 15/5. Jag skadade mig på 10-milastafetten där det fanns sjukvård (som inte får kallas sjukvård för då måste det registreras i landstingets system) och en läkare sade att jag skulle vänta tills svullnaden gick ned. Ringde 1177 på måndagen och träffade en sköterska på tisdagen. Först på fredagen åkte jag in till akuten. Efter många timmars väntan fick jag träffa en läkare som direkt förstod vad det var för skada. Jag fick åka hem över helgen så skulle de höra av sig på måndagen och sedan operation tisdag eller onsdag. De ringde på måndagen men meddelade att jag var tvungen att vänta ytterligare en vecka. Så operationen blev 17 dagar efter skadan.
Dubbel bemärkelse var det. I tisdags sprang jag på riktigt för första gången, exakt nio månader efter skadan. Det var en träning med inomhusorientering (!) med ganska många trappor. Haltade lätt men det var fantastiskt skönt mentalt att vara tillbaka. Nu ska jag faktiskt tävla i inomhusorientering både lördag och söndag. 1500 deltagare varje dag; https://eventor.orientering.se/Events/Show/23578
Christina Persson
1961 • Lund
#31
5 februari 2019 kl 20:05
1 Gilla
Välkommen tillbaka!!
Härligt att höra att du är på benen (i dubbel bemärkelse) igen.
1976 • Köping
#32
21 november 2021 kl 16:28
Gilla
Hej,
Jag slet av båda quadriceps-senorna i november 2020 och vill gärna komma i kontakt med er som haft den här skadan.
Jag har alltså skadan i båda benen och pratar gärna lite kring detta.
Hoppas ni som skrivit här finns kvar nu några år senare.

Med vänlig hälsning, Krister
Christina Persson
1961 • Lund
#33
25 november 2021 kl 19:46
Gilla
Hej, jag startade tråden efter att ha fått en ruptur i höger ben. Pratar gärna om du vill
1966 • Nacka
#34
18 januari 2022 kl 23:42
Gilla
Hej! Hittade denna tråd då min pappa råkat ut för denna skada nyligen ( Uppsala). Och de ett par dag efter operation där han fick en knäprotes.
4 dagar efter skadan operandens han. Vi var glada även om vi förstod att tiden skulle bli väldigt lång för återhämtning.
Igår får min pappa besked att senar gått av igen ! Till saken är att de gav honom en liten gipsskena som böjdes dagen efter operationen. ” oj då, vilken otur”. Nu tänker de avvakta och operan igen om ” ett par veckor”.
Vi i familjen har inget förtroende kvar för ortopeden i Uppsala , Akademiska. Otroligt nonchalanta och hur kunde detta ske?..

Var är ni opererade ni i tråden? Erfarenheter?.

En släkt i panik.
1956 • Norsborg
#35
20 januari 2022 kl 13:57
Gilla
Jag opererades på Huddinge sjukhus i Stockholm. Läkaren sa på morgonen före operationen att "-Ingen har gjort en sådan här operation tidigare". Med det menade han tre månader efter att den gått av.
Nackdelen med så sen operation är att lårmuskeln drar ihop sig och det kan vara svårt att dra ned patellan. Men han lyckades. Plan B hade varit att ''förlänga'' lårmuskeln men det slapp han. Vet inte hur det slutat i så fall?
Jag fick en riktig skena där de succesivt släppte på möjligheten att böja knät. Sedan var det ihärdig rehab som gällde. Till och från har jag haft problem när jag suttit med knät böjt och inte kunnat sträcka på benet (vid bilåkning/konsert) och för två år sedan hade jag återkommande problem. Men, sedan jag började äta gurkmeja (pulver+svartpeppar) så har jag inte haft de besvären igen. Dock kör jag regelbunden träning inkl styrketräning för musklerna runt om knät så det är kanske en kombination av gurkmeja och styrka som hjälpt mig(?). Men eftersom jag kört styrka hela tiden så inbillar jag mig att gurkmejan hjälpt mig.

Trist att Uppsala klantade sig, det är en sak som jag tycker ni borde anmäla så att de får ta till sig ordentligt av misstaget. Inte för att det hjälper Din pappa men det kanske hjälper andra som råkat ut för liknande skada.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.