Löpning Kläder, Skor & Prylar 90 inlägg 16698 visningar

Råd och erfarenheter av Salomons västar

1993 • Tullinge
#1
11 maj 2020 - 10:57 (Redigerad 11 maj 2020 - 10:58)
Gilla
Bild uppladdad av Morgan Wallin
Jag har läst igenom både forum och andra hemsidor för att få lite mer kött på benen inför kommande västköp. Vet därmed att det finns en hel del aktiva personer här på forumet med erfarenheter från Salomons väst-serie, och jag hoppades kunna få lite tips och råd av er. (Hobbylöparn, Monica Carlsson mfl.)

Sedan jag började springa lite längre för några år sedan har jag införskaffat både en ryggsäck och en väst. Mitt första köp var en Osprey Talon 11-liters ryggsäck med vätskeblåsa. Detta för att kunna ta joggturer ute på fjället på semestern och samtidigt få med mig vätska, fika, en varm tröja och regnjacka vid väderomslag. Denna fungerade ypperligt till ändamålet och har sedan dess använt den både till pendlingslöpning till jobb och när jag ska hämta små paket på Ica.

Väskan gav däremot blodad tand och jag insåg att jag gärna skulle vilja ha en väst med vätskesystem för långpass på 2 mil och uppåt. På grund av att jag redan ägde en väska med 11 liters packmöjlighet så var prio denna gång att hitta något nättare, det jag främst behövde var ett smidigt sätt att bära med mig vätska. Då införskaffade jag en Salomon Agile 2 väst. Eller väst och väst, det är väl mer en tygbit som faktiskt kan bära två mjuka flaskor... Har använt den på rundor upp till 28 kilometer, och även om det fungerade utmärkt så blir man lite begränsad av mängden packning som man får plats med på 2 liter. En långärmad tröja fick plats tillsammans med mössa, handskar, banan och energibars, men då var den också knökfull.

Då jag nu börjat kolla på att springa ännu längre med egen packning så skulle jag vilja ha något större, men upplever ändå att en väst är att föredra framför en ryggsäck, västen känns skönare vid högre tempon.

De västar jag kollat på (främst Salomon, men är öppen för andra förslag med):
https://www.salomon.com/sv-se/shop-emea/product/s-lab-sense-ultra-8-set-20.html#color=21420
https://www.salomon.com/sv-se/shop-emea/product/adv-skin-12-set.html#color=21321
https://www.salomon.com/sv-se/shop-emea/product/active-skin-8-set.html#color=21271

Sense Ultra 8 - Fördelar: Lätt, fokus på tävling. Nackdelar: Dyr. Osäkerhet: Är fick-systemet på denna bättre eller sämre än på de andra? Känns som att denna är att föredra vid tävling, men kanske inte om man ska vara ute i 4 timmar och bara vill veta att telefonen ligger kvar i ryggsäcken.

Adv Skin 12 - Fördelar: Bra packningsmöjligheter. Nackdelar: Tung, kanske onödigt stor. Osäkerhet: Hur blir denna väst när den är tom/vid lite packning? Blir den otymplig eller kan man spänna åt så att den ändå känns bra?

Active Skin 8 - Fördelar: Simpel, billig och lätt. Nackdelar: För simpel? Osäkerhet: Tycker meshen på axelbanden ser ut att ha stora maskor, finns det risk att den går sönder lätt?

Tacksam för all typ av input och diskussion i ämnet!
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1993 • Tullinge
#41
14 maj 2020 kl 14:09
Gilla
Ja, jag testade på mitt senaste marathon i Berlin att bära med mig en 50 cl vanlig PET-flaska i början av loppet. Har av tidigare erfarenhet från Stockholm märkt att jag inte riktigt klarar av att hålla huvudet kallt när det blir panik kring de första två vätskestationerna och har antingen stressat och sicksackat alldeles för mycket för att få mig ett glas eller helt sonika bara struntat i vatten.

Men det känns som en helt annan metod att bära med sig hela tiden, men känslan bör väl vara samma.
1974 • Stockholm
#42
14 maj 2020 kl 15:09
Gilla
I skogen finns inga papperskorgar. Alltså behöver man en väst att slänga den handhållna flaskan i när den tömts. :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#43
14 maj 2020 kl 21:13
Gilla
Ska man ha flaskan i handen i 42 km vill man ha en flaska som ligger bra i handen, men det har sina fördelar, jag hoppar alltid över de två första vätskekontrollerna, dricker en mun i taget, tar av det stora locket och återfyller flaskan vid kanske var tredje vätskekontroll, går på 5 sekunder, max. Ändå känns det skönt när jag kan slippa flaskan, t ex på någon sval halvmara.
1984 • Göteborg
#44
15 maj 2020 kl 22:11
3 Gilla
Bild uppladdad av Emelie Carlsson
Jag älskar min Adv 12-väst och alla fack och fickor! Hade turen att få låna en av en vän så jag kunde testa innan jag köpte.
Två saker jag observerat dock: min version har platta remmar fram som skaver på mina kläder, vilket inte är så kul. Har nästan gjort hål i min tunna jacka från Inov-8. Den modell som nu finns på salomons hemsida verkar ha runda remmar, vilket förhoppningsvis skaver mindre.
Senaste modellen verkar inte ha samma fickor bak som min från 2018 har, min har en lång stretch-ficka som man kan packa ganska mycket i och som man enkelt kommer åt utan att ta av västen. Det verkar annorlunda på den senaste.

Den nya verkar också ha smartare lösningar för att fästa stavar än de äldre om du ska ge dig ut på såna äventyr. Så om du fastnar för adv-12, kolla vilken modell du köper om du har speciella önskemål.
Ante
1970 • Stockholm
#45
15 maj 2020 kl 23:17
3 Gilla
Har ett Naked running band runt midjan på längre rundor. Det har tre fack där jag får med mjuk flaska 5dl, telefon och en vindväst. Finns i 12 storlekar och sitter tight utan att innehållet rör sig. http://www.multisportshopen.se/sv/ryggsackar/vaskorforvaring/naked-running-band.html
1984 • Sösdala
#46
16 maj 2020 kl 16:35
1 Gilla
Har en slab sense 8(?) och är väldigt nöjd med den. Sitter bra och är lätt samtidigt som man kan knö ner massor. Dock tunt stretchtyg så undvik tunga saker med vassa kanter.
1974 • Stockholm
#47
17 maj 2020 kl 01:29
Gilla
#46 Hur funkar den när det är varmt, tycker du? Är den sval?
1984 • Sösdala
#48
17 maj 2020 kl 08:34
1 Gilla
Så sval en väst nu blir. Den är ju hyfsat tunn så klarar sig hyfsat, däremot täcker den ett rätt stort område på kroppen.
1991 • Norrköping
#49
18 maj 2020 kl 10:39
Gilla
Har en Adv Skin 12 set som har använts flitigt på allt ifrån millöp till 70 km ultralopp och har nästan bara positiva saker att säga om den(har dock inte testat andra västar). Lösningen med flaskorna är skitbra och otroligt smidigt att dricka ifrån. Enda gången jag upplevt problem med det är ett par tillfällen när det har varit väldigt lite vatten kvar i en flaska och att den då har glidit ur fickan och jag har fått ta den i handen och lägga i en annan ficka.

När jag har sprungit i många timmar med den på så har jag aldrig stört mig på den och känt "shit vad skönt det ska bli att ta av sig västen!". Däremot har jag känt så när jag har sprungit när det är varmt ute. Den isolerar och värmer mer än vad man tror och har du västen på och springer när det är t.ex. 20 grader och sol ute så kommer det att vara som att ha ett extra lager kläder på överkroppen. Man känner sig lite instängd.

Detta löser jag genom att ha vätskebälte på kortare rundor i stan och att ha bar överkropp under västen om jag behöver den en varm dag på t.ex. ett långpass. Sammanfattningsvis så kan jag verkligen rekommendera västen och de grejer jag har tagit upp som negativa är absolut inget som gör att jag är missnöjd utan det är ju självfallet så att man inte kan få allt.

Storlek: jag var L med ett par cm marginal(storleksguiden) men valde ändå M och det ångrar jag inte. Västen är verkligen inte för tight och man kan justera hur den sitter väldigt mycket. Så om du ligger nära två storlekar - välj den mindre!
1993 • Tullinge
#50
18 maj 2020 kl 10:55
Gilla
Var ute på ett halvmara-pass igår med min väns Active Skin 8, den satt verkligen som en smäck även med rätt lite packning. (Bar med mig ett första hjälpen kit, lite småprylar, extra strumpor och en jacka, främst för att inte springa med västen tom.)

Har också fått hem den Adv Skin 12 som jag beställde, så blir nog att testa ett snarlikt pass idag. Får se hur benen känns, kanske inte blir ett fullt halvmara-pass, men något där jag är ute 1,5 timme åtminstone! Återkommer med omdöme då. Genom att bara provpacka med samma prylar och bära västen inomhus så märkte jag ingen nämnvärd skillnad, kanske att Adv Skin 12 var lite bekvämare om något.

Behöver nog köpa hem en 1,5 L vätskeblåsa nu med, äger bara en 3 L sedan innan, och nu har jag fått någon fix idé om att springa marathon-distans längs Sörmlandsleden helgen när Stockholm marathon "borde" ha ägt rum. Planen är då att ha sportdryck i de små flaskorna och sedan vatten i blåsan på ryggen + någon gel och/eller bar i väskan!
1974 • Stockholm
#51
18 maj 2020 kl 12:08
Gilla
#49 Har aldrig kört med bar överkropp under västen, däremot med linne - men då får jag ibland skav på axlarna.
1991 • Norrköping
#52
18 maj 2020 kl 13:19
Gilla
#51 Det där är nog väldigt individuellt, kanske lite som med folk som måste tejpa bröstvårtorna när de ska springa långt. Jag har nog aldrig sprungit en ultra i bar överkropp med väst på men däremot fyra mil och det har fungerat bra, utan skav.
1991 • Norrköping
#53
18 maj 2020 kl 13:23
1 Gilla
#50 Ett tips bara om du vill slippa vätskeblåsan: det finns en del vattenkällor längs med Sörmlandsleden där man kan fylla på flaskorna. Om du prompt ska ha energidryck och inte nöja dig med vatten+gels så kanske det går att ha en flaska med energidryck och en med vatten och fylla på längs vägen. Men det beror ju helt på var exakt du springer, har man otur kanske det inte finns någon vattenkälla alls. Men går ju att kolla upp.
1993 • Tullinge
#54
18 maj 2020 kl 13:30
Gilla
Tanken slog mig, funderar på att springa Handen-Lida, för har sprungit där en gång förut, då tror jag att det fanns åtminstone 2 ställen där man kan fylla på längs vägen, samt lida. Det kanske räcker... Jag får ta och planera lite mer. Vore ju skönt att slippa släpa på blåsa!
1980 • Norrtälje
#55
19 maj 2020 kl 18:51
Gilla
Blåsorna som hör till har fått lite ljummen kritik på Salomons hemsida.

Jag köpte ryggan Agile 6 och är supernöjd med den, men står nu i valet och kvalet mellan att komplettera med en 1,5 l-blåsa eller köpa ett par extra soft-flaskor att ha i ryggan att byta med.

Det enda jag vet är att det är bra att ta med vatten när det börjar bli varmt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#56
20 maj 2020 kl 00:24
2 Gilla
Jag har med blåsan när jag vill ha mer än 2 liter vätska med mig, annars tycker jag att extraflaskor är smidigare.
1974 • Stockholm
#57
20 maj 2020 kl 12:55
1 Gilla
#55 Jag har inte haft några som helst problem med blåsan. Förutom att slangen ibland kan hamna lite märkligt eftersom jag använder blåsan så sällan att jag hinner glömma mellan varven hur slangen sitter bäst - men det är inte riktigt blåsans fel.
1980 • Norrtälje
#58
20 maj 2020 kl 14:36
1 Gilla
En del av de negativa recensionerna av vätskeblåsorna på Salomons hemsida är nog spam..
Hobbylöparn
Östermalms IP
#59
20 maj 2020 kl 14:45
2 Gilla
Jag har testat litet olika blåsor, men kommit fram till att Salomons är bäst. OBS att det finns utbytesdelar, ex.vis bitmunstycke.

En viktigt faktor för behagligt vatten är att skölja ur den med varmt vatten och diskmedel efter varje löpning. Samt tömma den helt, inkl slangen. Jag brukar förvara den med zip handtaget nedkörd i påsen, för ventilation.

Sen en självklarhet är att vända påsen uppochned innan löprundan och suga ut all luft, för skvimpfri upplevelse.
Mr. B
1963 • Hemma
#60
20 maj 2020 kl 17:27
1 Gilla
Vattnet i en blåsa tar slut utan förvarning. Då är det skönt med en flaska som reservtank.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.