Löpning Kläder, Skor & Prylar 90 inlägg 16695 visningar

Råd och erfarenheter av Salomons västar

1993 • Tullinge
#1
11 maj 2020 - 10:57 (Redigerad 11 maj 2020 - 10:58)
Gilla
Bild uppladdad av Morgan Wallin
Jag har läst igenom både forum och andra hemsidor för att få lite mer kött på benen inför kommande västköp. Vet därmed att det finns en hel del aktiva personer här på forumet med erfarenheter från Salomons väst-serie, och jag hoppades kunna få lite tips och råd av er. (Hobbylöparn, Monica Carlsson mfl.)

Sedan jag började springa lite längre för några år sedan har jag införskaffat både en ryggsäck och en väst. Mitt första köp var en Osprey Talon 11-liters ryggsäck med vätskeblåsa. Detta för att kunna ta joggturer ute på fjället på semestern och samtidigt få med mig vätska, fika, en varm tröja och regnjacka vid väderomslag. Denna fungerade ypperligt till ändamålet och har sedan dess använt den både till pendlingslöpning till jobb och när jag ska hämta små paket på Ica.

Väskan gav däremot blodad tand och jag insåg att jag gärna skulle vilja ha en väst med vätskesystem för långpass på 2 mil och uppåt. På grund av att jag redan ägde en väska med 11 liters packmöjlighet så var prio denna gång att hitta något nättare, det jag främst behövde var ett smidigt sätt att bära med mig vätska. Då införskaffade jag en Salomon Agile 2 väst. Eller väst och väst, det är väl mer en tygbit som faktiskt kan bära två mjuka flaskor... Har använt den på rundor upp till 28 kilometer, och även om det fungerade utmärkt så blir man lite begränsad av mängden packning som man får plats med på 2 liter. En långärmad tröja fick plats tillsammans med mössa, handskar, banan och energibars, men då var den också knökfull.

Då jag nu börjat kolla på att springa ännu längre med egen packning så skulle jag vilja ha något större, men upplever ändå att en väst är att föredra framför en ryggsäck, västen känns skönare vid högre tempon.

De västar jag kollat på (främst Salomon, men är öppen för andra förslag med):
https://www.salomon.com/sv-se/shop-emea/product/s-lab-sense-ultra-8-set-20.html#color=21420
https://www.salomon.com/sv-se/shop-emea/product/adv-skin-12-set.html#color=21321
https://www.salomon.com/sv-se/shop-emea/product/active-skin-8-set.html#color=21271

Sense Ultra 8 - Fördelar: Lätt, fokus på tävling. Nackdelar: Dyr. Osäkerhet: Är fick-systemet på denna bättre eller sämre än på de andra? Känns som att denna är att föredra vid tävling, men kanske inte om man ska vara ute i 4 timmar och bara vill veta att telefonen ligger kvar i ryggsäcken.

Adv Skin 12 - Fördelar: Bra packningsmöjligheter. Nackdelar: Tung, kanske onödigt stor. Osäkerhet: Hur blir denna väst när den är tom/vid lite packning? Blir den otymplig eller kan man spänna åt så att den ändå känns bra?

Active Skin 8 - Fördelar: Simpel, billig och lätt. Nackdelar: För simpel? Osäkerhet: Tycker meshen på axelbanden ser ut att ha stora maskor, finns det risk att den går sönder lätt?

Tacksam för all typ av input och diskussion i ämnet!
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Monica Carlsson
1971 • Partille
#21
11 maj 2020 kl 21:25
2 Gilla
#20: Det är inte så att man behöver _komprimera_ 12:an på något sätt om den är mer eller mindre tom, den rasslar och prasslar inte alls. Inte min årsmodell iaf.
Jag har sällan mer än 1 vattenflaska fram, mobilen fram, ett litet första förband i stora facket bak, nån liten nöd-energi (kaka eller gel) i en liten sidficka, och så nycklar och körkortet i liten sidficka. Ibland åker handskar eller mössa av och kan då enkelt knölas ner medan man springer, i den elastiska fickan mitt bak.
1982 • Brämhult
#22
12 maj 2020 kl 07:33
1 Gilla
#12:
Jag har två Kalenji-västar ("vätskevarianten och 10L). Kan rekommendera dem båda. Nu har jag aldrig provat några av Salomons västar.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#23
12 maj 2020 kl 07:51
1 Gilla
Håller med Monica i #21
Packar oftast inte min 12:a full, men det går utmärkt ändå.
Springer ofta med den helt tom då jag bara vill åt vätskan fram.
Och jag transportlöper mer än springer långa ultraturer. Så min används mest för att transportera grejer när jag har ärenden till stan eller springer till/från jobbet eller när jag är löpcoach och behöver ha med mig koner och annat till mina pass som jag leder.
Och om den är en matlåda, 12 st koner eller nått jag ska handla på stan spelar ingen roll. 12:an är perfekt :) Tom, som halvfull som full :)

Men varm och väl onödig om man BARA vill ha med vätska en varm sommardag på ett 2 timmars-pass...
merlin
1985 • Karlsborg
#24
12 maj 2020 kl 08:17
Gilla
Beror kanske lite på vad man stör sig på som person. Ska jag plåga mig i många timmar vill jag släpa på absolut minimum.

Men folk är olika. När jag sprang ultravasan var det gott om folk som hade ryggsäckar trots att det fanns kontroller var 5:e km
1993 • Tullinge
#25
12 maj 2020 kl 09:05
Gilla
Jag hör era argument och håller absolut med om att man inte vill bära på mer än vad man behöver. Men ser man till västarnas vikt så är Active Skin 8 faktiskt lättast på 252 gram, sedan väger Adv Skin 12L och 5L 335 gram respektive 308 gram.

Så det är ju större skillnad mellan modellerna än just mellan storlekarna. Och med den så liten skillnad i vikt mellan volymerna så köper jag inte riktigt argumentet att man bör ta 5L över 12L för att inte släpa mycket vikt/otymplighet, då handlar det ju mer om att packa smart. Sedan är väl prylnörden i mig inte överdrivet nöjd ifall jag kommer använda västen till en helt annan packvolym än vad den är designad för, men å andra sidan är den ju faktiskt designad för att vara flexibel. Och som jag tolkar de flesta som har testat 12L-varianten så är det ju faktiskt ingen stor skillnad på att springa med den halvtom.

Och jag har i dagsläget ingen plan att använda västen under någon tävling då jag för närvarande mest springer vanliga marathon. Ifall jag verkligen behöver en nischad tävlingsväst kommer jag nog kolla mer på att köpa en anpassad efter det behovet och distansen. Jag är nog mest orolig nu ifall jag skulle köpa en väst med 5L och sedan kommer uppleva att jag alltid vill packa 7L..

Men till syvens och sist så handlar det väl om att jag måste förstå mitt eget behov bättre, blir kanske att beställa hem två olika storlekar och se vad jag faktiskt får plats med.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#26
12 maj 2020 kl 09:29
Gilla
När vi ändå är igång :)

Hur är dom i storlek? Jag har ju som sagt en Adv Skin 12.
Kan jag anta att det är samma storlek som gäller om jag ska köpa en S/LAB SENSE 2 SET?

Jag upplever Adv Skin 12 som stor i storleken. Men det är nog för att jag är dam och storlekarna där är unisex. Men det spelar ju ingen roll så länge jag vet om storlekarna är de samma på deras västar?
1993 • Tullinge
#27
12 maj 2020 kl 09:43
Gilla
Jag tror att det finns en risk att det skiljer, Salomon har en storlekstabell där du kan jämföra:
https://www.salomon.com/sv-se/sizingchart/women#s-lab-sense-packs

Vad jag ser så står Adv Skin i exempelvis M som 90-96,5 cm medan S/LAB i M står som 95,5-102,5 cm.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#28
12 maj 2020 kl 10:06
Gilla
Tack! Intressant att måtten på dam och herr skiljer sig på advancedskin-väskorna. Eftersom det är samma väskor och unisex...

Jaja, tack för uppmärksamheten. Verkar som jag ska gå ner en storlek på S-LAB då jag upplever att min Adv 12 är i största laget om man inte har mycket kläder på sig...
Monica Carlsson
1971 • Partille
#29
12 maj 2020 kl 14:56 Redigerad 12 maj 2020 kl 14:57
Gilla
#28: Enda som verkar ha dam- resp unisexmodeller skilda, är "ADV SKIN 8 SET W": https://www.salomon.com/sv-se/shop-emea/product/adv-skin-8-set-w-20.html#color=21198

"Motion Fit™ särskilt utformad för kvinnor som använder tvåvägsstretch och minskar tryckpunkterna över brösten för maximal komfort."
Oldboy
1952 • Danderyd
#30
12 maj 2020 kl 15:26
1 Gilla
Det är små detaljer som avgör, tyvärr blir det till sist en chansning, men vet inte om man valt rätt förrän man använt västen några gånger.
Köpte hem en av Salomons och provade den hemma igen. Fann att jag inte kunde komma åt facket nertill på ryggen på något naturligt enkelt sätt. Lämnade tillbaka och köpte en Silva som jag lyckats klämma ner två 500ml soft-flasks (Salomon) i stället för de två 250ml som följde med. Inte perfekt för det behövs en del trixande men bortsett från det är jag mycket nöjd, mobilficka med blixtlås, rymmer min tjocka smartphone komplett med skal med innehåll, har clips för nycklar på ett snöre i fickan, känns säkert.
Som sagt, man måste använda grejerna själv innan man vet, Salomons passar säker bättre än min på någon annans kropp. Jag blir inte förvånad om du äger två olika västar om ett år. Förutom din rygga. Vem sa att löpning inte är en materialsport?!
1993 • Tullinge
#31
12 maj 2020 kl 15:54
3 Gilla
Många kloka människor och råd i denna tråden, tack och bock!

Jag lyckades leta reda på en löparvän som äger Active Skin 8, så jag tog helt sonika en joggtur till honom på lunchen och lånade hans väst, så det blir nog både prov under löptur samt en del test-packningar nu i veckan.

Sedan lutar jag nog mest åt att köpa hem en Adv Skin 12 för att kunna testpacka även denna och känna hur den sitter på. Om jag inte känner att det blir för stor kompromiss att bära omkring på lite extra luft eller att den känns extra obekväm så faller nog valet på den. Jag tror jag värdesätter tryggheten i att få plats med både vätskeblåsa och extra packning ute på en fjälltur över risken att bära på lite för stor packning.

Och som Oldboy är inne på, det finns värre saker än att behöva köpa ännu en väst om behovet efter en mer nischad variant dyker upp.

Fördelen med löpning som materialsport är att det i mitt tycke är rätt valfritt hur mycket prylnörd man vill vara, till skillnad mot exempelvis cykling eller golf där det känns som att utrustningen får en helt annan fokus. (Även om utvecklingen inom löparskor på senare tid fått oss att röra oss i den riktningen.)
1980 • Åby
#32
13 maj 2020 kl 10:16
Gilla
Det är nice att ha en mer rejäl väst för de där längre turerna som helt plötsligt kan innebära att fem-sex liter svamp ska tas med hem och sen mer minimalistiskt för dagar då det ska gå fort eller när det är så pass varmt att du vill ha på dig så lite som möjligt, Sense-västarna går utmärkt att ha som enda plagg på överkroppen men kanske inte socialt normativt att köra så :)

För mig är åttalitersvarianten lagom, det extra utrymmet gentemot femlitersvarianten stör inte när den är lättare packad och man kan även få in en dunjacka osv om det vankas fjällöpning utan att ha svart bälte i Tetris. Nyckelparanoian brukar jag lösa med ett snitt runt en söm och sen en karbinhake fäst i en nyckelring på insidan.
1974 • Stockholm
#33
13 maj 2020 kl 13:28
Gilla
Jag har Adv Skin 5, springer aldrig längre än maraton och lastutrymmet klarar mina behov mer än väl. Faktiskt är lastutrymmet nästan alltid för stort.
Och så här års när det blivit varmare (ok, inte just idag kanske...) tycker jag västen är för varm.

Ofta känns det som att jag egentligen hade klarat mig med vätskan i flaskorna, men västen i sig gör att jag svettas mer och därför måste jag ta med blåsan också!

Hur löser man detta? Salomons Sense 2 el Agile 2 - erfarenheter av dessa?
Vilka alternativ finns från andra tillverkare?
1993 • Tullinge
#34
13 maj 2020 kl 13:55 Redigerad 13 maj 2020 kl 13:56
Gilla
Jag tycker Agile 2 fungerar helt okej för att bara bära med sig vatten, samt om man vill ta med telefon, någon energi-gel och en skaljacka så fungerar det också utmärkt. Det enda jag kan säga till dess nackdel är att den inte sitter som berget vid fulltankade vattenflaskor om man inte spänner åt över brösten rätt hårt. Och det tror jag till största del har att göra med dess utformning, det är nästan mer som ett pulsband än väst i och med att den inte går så långt ner på ryggen och resårbanden får därför inte så stor spridning över bröstet, även om jag använder clipsen som sitter längst upp och längst ner.

Jag har själv börjat fundera lite på att testa någon typ av handburen flaska för de gånger man bara vill ha med sig en halvliter. Man ser på nästan alla trail-lopp att eliten använder denna typ av flaska framför väst. Men misstänker att det kan ha göra med snabbheten att fylla på vid ev. vätskestation snarare än att det är komfortabelt? Någon med mer erfarenhet av detta som annars kan dela med sig av fördelar och nackdelar av handburna flaskor?
1974 • Stockholm
#35
13 maj 2020 kl 14:33
Gilla
#34 Tack! Sitter inte som berget - den är alltså lite hoppig?

Handflaskor - den enda jag har erfarenhet av är Ospreys 250 ml som sitter som i en liten ficka/handske. Riktigt varma dagar kan kan den få komma med ut på högst 10k-rundor.
Den är ganska lagom stor, redan 250 ml innebär en liten men irriterande tyngd i handen (tycker jag) och jag brukar byta bärhand efter ett tag - men då blir ju bärhandsken överflödig. Större flaska än så skulle jag inte vilka dra runt med i handen.
Dessutom, om det är trail kan man ju vilja ha händerna fria för att ta tag i trädstammar el stödja sig mot klippväggar.
1993 • Tullinge
#36
13 maj 2020 kl 15:20
1 Gilla
Jag skulle nog säga så, spänner man åt rätt hårt så hoppar det inte omkring, men då är det nästan obekvämt hårt skulle jag säga. Så det kanske är lite preferens, jag gillar inte att ha något för hårt spänt över bröstet, varken väst eller pulsband.
1974 • Stockholm
#37
13 maj 2020 kl 16:09
Gilla
#36 Jag gillar vare sig när det hoppar eller när det sitter åt hårt. :)
Och det är väl bland annat det som Salomon lyckats bra med på Adv Skin där det inte hoppar utan att banden spänner något särskilt.
1993 • Tullinge
#38
13 maj 2020 kl 18:32
1 Gilla
Iallafall på min agile 2 så är det "det gamla systemet" om man får kalla det så, med lite tjockare resårband som spänner, och bara två band. Active Skin 8 verkar ha samma spänn-funktion som Adv Skin och håller med om att den designen verkar superbra!
hxman
1976 • Skåne
#39
14 maj 2020 kl 13:28
1 Gilla
Jag tycker de salomonvästar som jag provat känts klaustrofobiskt tajta. På rek från bla #8 så köpte jag Inov-8 Ultra Pro 2in1 och har inte ångrat mig
Oldboy
1952 • Danderyd
#40
14 maj 2020 kl 14:00
1 Gilla
På min Silva-väst kan jag skjuta spännena upp eller ner så den sitter alltid perfekt. Ska jag bara ha med högst 8 dl vätska kör jag ofta vätskebälte från Perfekta med fyra flaskor (mitt rymmer 8 men det bli skumpigt, 6 kan gå bra). Silvavästen rymmer en 2-litersblåsa förutom flaskorna på bröstet.

Flaska lös i handen har jag alltid på långa lopp, typiskt med 3-4 dl vätska, man vänjer sig, men det är ändå bekvämare utan. Jag byter hand ibland.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.