Löpning Övrigt 565 inlägg 44435 visningar

Hyperandrogenism-förbud inom kvinnoklassen - snart här.

Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#1
4 juli 2017 - 21:39
5 Gilla
Eftersom MOD verkar ha raderat min förra tråd om Caster Semenya och huruvida intersexpersoner ska ha rätt att tävla i kvinnoklassen, så får jag starta en ny. Nu börjar det äntligen komma in studier som kan sätta stopp för den här vansinniga cirkusen, där personer med manliga nivåer av testosteron tillåts tävla mot kvinnor och stjäla deras medaljer, ära och berömmelse.

Hela den här grejen kommer att gå till historien som ett stort fiasko, och ett övergrepp på kvinnors idrott.
https://www.svt.se/sport/friidrott/testosteron-hos-kvinnor/
< < < 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 > > >
Walker67
1947 • Växjö
7 juni 2019 kl 22:29
Gilla
IAAF överklagar domen i den schweiziska domstolen. CS var inte med på 1500 m i Rom igår, av vilken anledning ?
8 juni 2019 kl 15:10 Redigerad 8 juni 2019 kl 15:10
Gilla
Otroligt svårt att utifrån media försöka sätta sig in i de senaste turerna.

IAAF beslutade alltså att införa en testosterongräns för XY-personer som vill tävla i damklasserna inom vissa distanser. Caster Semenya ville inte detta och valde att dra förbundet inför civilrättslig domstol. Så långt är det inga konstigheter även om media utelämnat att regeln enbart gäller XY-personer.

I väntan på att domstolen ska ta ett beslut så har domaren temporärt hävt förbudet. Detta rapporterade media felaktigt som att domstolen beslutet emot IAAFs regel. Nu hävdar media att IAAF överklagat beslutet men läser man artikeltexten så låter det nästan som att man bara förbereder sig inför den tidigare presenterade rättegången.

Någon som satt sig in i ämnet?
Bo Engwall
1955 • Uppsala
9 juni 2019 kl 09:11 Redigerad 9 juni 2019 kl 09:17
3 Gilla
Utan att gå in på de "juridiska turerna" som pågår är det intressant att läsa pressmeddelanden från IAAF.

De har t ex 4 juni svarat några kvinnliga organisationer inom bl a sport.

Där står bl a

"The challenge that the IAAF faces is how to accommodate individuals who identify as female (and are legally recognised as female) but who – because of a difference of sex development - have XY chromosomes that lead to testes that produce high levels of testosterone, and therefore have all the same physical advantages over women for the purposes of athletics as men have over women."
https://www.iaaf.org/news/amp/press-release/iaaf-letter-iwg-wsi-iapesgw

Det är faktiskt lite fel eller missledande i ett avseende, åtminstone när det gäller individer med 5-ARD-syndromet.
Det är INTE pga "skillnad" i könsutvecklingen som de får XY-uppsättning utan det är mest tvärtom s a s, dvs pga XY-uppsättning får de som vanligt (för män), testosteronproducerande testiklar (om än invärtes placerade).
Men de har oförmåga att (pga 5-ARD-syndromets orsakade viss enzymbrist) omvandla testosteronet på ett i sammanhanget önskvärt sätt och de utvecklar därför inte yttre manliga könsorgan på vanligt vis men kommer ändå få manliga nivåer på testosteronet pga testiklarna. (Ska de få barn genetiskt är det via befruktning av kvinnligt ägg med sina spermier).

Problemet uppstår idrottsligt pga att dessa individer i vissa länder sannolikt pga sämre medicinsk kompetens sedan födseln har identifierats och uppfostrats som om de vore av biologiskt kvinnligt kön och likaså dessutom har fastställts vara av kvinnligt kön JURIDISKT sett.
I puberteten kommer testosteronet komplicera detta ytterligare, t ex idrottsligt, eftersom ökade manliga egenskaper uppkommer.

Detta kontrasteras av att de XX-foster som således är predestinerade att bli biologiska kvinnor men som också har 5-ARD-mutationen får (logiskt nog) inte dessa symtom.

Kunskapen om orsaken och verkan tydliggör att grunden till hela problematiken, åtminstone i 5_ARD-fallet, är på vilket sätt en del XY-personer med 5-ARD har könsklassats både biologiskt och juridiskt efter födelsen och framåt.
1965 • Eksjö
9 juni 2019 kl 14:48
Gilla
Ett minimikrav vore ju kanske att de som identifierar sig som kvinnor tvingas bevisa att de alltid sitter ned när de kissar. Kan vi börja där? :-)
Walker67
1947 • Växjö
11 juni 2019 kl 21:41
1 Gilla
Sydafrika har tagit ut CS till VM - de utesluter tydligen inte att hon skall få starta "i befintligt skick".
Bo Engwall
1955 • Uppsala
13 juni 2019 kl 20:35
Gilla
Hobbylöparn
Östermalms IP
13 juni 2019 kl 21:33
Gilla
Helt rätt av Marocko. Hoppas fler länder följder detta. Hon är inte med ikväll i Norge va?
Walker67
1947 • Växjö
13 juni 2019 kl 23:53
Gilla
Varken hon eller någon annan som har utpekats med höga testosteronvärden deltog i Oslo i kväll. Hela historien är absurd att en civil domstol kan sätta IAAF,s regler ur spel. Nu står hoppet till att arrangörerna att de vägleds av IAAF,s regeländring och inte tar med CS mfl i tävlingarna dock återstår frågan om vilken rätt VM-arrangören har att utestänga deltagare, om den civila domstolens utslag vinner laga kraft.
Fortsättning följer....
Bo Engwall
1955 • Uppsala
14 juni 2019 kl 10:37
Gilla
Det största problemet är som sagt sannolikt den i vissa länder eller vid några tillfällen (förhoppningsvis enbart historiskt och inte framöver) biologiskt sett felaktiga könsbestämningen (för de med 5-ARD-syndrom och y-kromosom) vid födelsen och som därefter gäller juridiskt.

Det är mest troligt svårt att antingen få sådana gamla könsbestämningar omprövade i efterhand eller att ett idrottsförbund ska kunna sätta speciella krav för en kvinnoklass deltagare även om de historiska misstagen förnuftsmässigt rättfärdigar t ex IAAFs agerande i praktiken för att mildra galenskaperna.



merlin
1985 • Karlsborg
30 juni 2019 kl 23:45
Gilla
Otroligt spännande 800 meterslopp ikväll. Semenya såg lika glad ut vanligt efter ännu en överlägsen seger.
Walker67
1947 • Växjö
1 juli 2019 kl 01:05
1 Gilla
Det är ganska sjukt att alla med för höga testosteronvärden utom Semenja är stoppade att ställa upp i friidrottstävlingar - knappast likhet inför lagen. När skall det bli slut på den här cirkusen och IAAF kan få kontroll på sitt eget regelverk ?
Hobbylöparn
Östermalms IP
1 juli 2019 kl 06:04
1 Gilla
Tragiskt...
Hobbylöparn
Östermalms IP
5 juli 2019 kl 21:23
Gilla
Kul att Gatlin börjat peaka igen vid 37 års ålder. Han är troligen lika "ren" som Armstrong.

Litet tråkigt att friidrott har så mkt doping och annat sk-t i sig.
Walker67
1947 • Växjö
2 augusti 2019 kl 01:07
2 Gilla
Nu har det meddelats att Semenjas överklagande i civil domstol avslagits vilket innebär att IAAF äger sitt eget regelverk och därmed även att de testosteronvärden som fastställdes för kvinnor gäller.Det torde i förlängningen innebära att vi inte får se någon Carster Semenja i VM. Jag tycker det var viktigt att överklagan inte gick igenom, vilket om det skett kunde fått konsekvenser i dopingarbetet
Bo Engwall
1955 • Uppsala
2 augusti 2019 kl 17:05
Gilla
Är det inte lite konstigt att civila domstolar kan ändra beslut av det högsta organet inom ett idrottsförbund, antaget att förbundets regler inte strider mot relevanta lagar (fast i vilka länder då ?) och/eller FN-konventioner ?

Då kanske idrottens regler i stället först borde beslutas i form av demokratiskt fastställda lagar (fast i vilka länder då ?) och/eller FN-konventioner ?

Även om det senare inte heller känns bra, har det i nuläget blivit väldigt stökigt.

Det bästa vore nog om idrotten fick sköta sig själv m a p regelverket och dess tillämpning.
Henric Karlsson
1973 • Linköping
3 augusti 2019 kl 00:11
Gilla
Det känns väl ändå ganska rimligt (rättssäkert) att det finns flera instanser att överklaga till. Och inom idrottsorganisationen så finns väl bara CAS.

Men om man läser pressreleasen från den Schweiziska domstolen, ( https://www.bger.ch/files/live/sites/bger/files/pdf/en/4A_248_2019_yyyy_mm_dd_T_e_09_54_21.pdf ) så verkar det som att det är väldigt begränsat vad dom tar upp.

"The Swiss Federal Supreme Court further points out that its power of review in cases ofinternational arbitration is very limited and, as a general rule, only involves examiningwhether the contested decision is compatible with fundamental principles of public order("ordre public"). It stresses that this also applies in the field of sport and that the SwissFederal Supreme Court is by no means a "Supreme Court for Sports", which couldexamine the matter freely.
"
Bo Engwall
1955 • Uppsala
3 augusti 2019 kl 08:09
Gilla
#536

Ja jag ögnade nog deras formulering "only involves examiningwhether the contested decision is compatible with fundamental principles of public order" tidigare.

Det låter iofs rätt "flummigt", om man inte noga definierar vad som omfattas av "public order", men har man gjort det ?

-------------

På t ex Facebook finns slutna communities där medlemmar ibland blir uteslutna. Kan dom då överklaga till någon civil domstol ?
Eller motsvarande fall för uteslutna ur ett politiskt parti?
Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
3 augusti 2019 kl 23:11
1 Gilla
Ordre public är en juridiskt term som betyder ungefär "principer för rättstillämpning" och varierar från land till land. Per definition går det alltså inte att specificera exakt vad som omfattas. Se t ex https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Ordre_public
Walker67
1947 • Växjö
14 september 2019 kl 19:43
Gilla
Carster Semenja tänker inte åka till VM i Doha och ta emot den guldmedalj, som hon tilldelats efter att ryskan Savinova diskats pga doping vid VM 2011. En fundering; undrar vem som var mest dopad under det loppet, ryskan eller den "naturdopade" Semenja ?
1963 • hunnebostrand
14 september 2019 kl 21:57
2 Gilla
Mycket tyckande om att vara anorlunda kan tyckas . Skulle vara intressant
om det impletterades i fler sporter. Typ basketspelare och handbollspelare över 1.95 blir banlysta.Höjdhoppare under 70 kg kan hålla på med nåt annat . Sumobrottare (ja det är en sport) över 125 kg kan ägna sig åt bågskytte . Tyvärr att vara annorlunda eller född anorlunda är svårt och dessa människor får jobba i motvind får bara hoppas hon är mentalt stark och kan gå vidare .
mvh Ove

< < < 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.