Löpning Träning 11 inlägg 2231 visningar

Benhinne problem

1971 • Rasbo Uppsala
#1
30 december 2017 - 15:38 (Redigerad 30 december 2017 - 15:39)
Gilla
Jag har känningar i benhinnorna sen oktober ungefär. Jag har tränat på som vanligt sen dess och möjligen så har det blivit lite värre men inget som stör löpningen egentligen. Körde 22km i dag och visst det känns i dem.

Ska springa mitt första marathon i sommar och är livrädd för att skada mig. Började springa för 2år sen och har hela tiden sett sommarens Stockholm marathon som mitt mål.
Har haft alla möjliga känningar sen jag började springa. Undrar nu hur jag ska agera för att klara mig igenom onda benhinnor också?
Vad ska jag göra och tänka på när jag tränar?




1982 • Stockholm
#2
30 december 2017 kl 18:48
Gilla
Hej Magnus, en ganska bra lösning som hjälpte mig var en löpstil som kallas ”Pose running” (googla). Förenklat så kortar det löpsteget och höjer stegfrekvensen. Det anser jag är det enklaste sättet att lösa ett jobbigt problem, för att fortsätta eller öka när benhinneinflammationen har börjat visa sig är sällan lösningen, hur mycket man än önskar annat. Det är jättejobbigt i början men det var enda sättet för mig att få bukt med enorm smärta i benhinnorna.
Dalby
#3
30 december 2017 kl 20:36 Redigerad 30 december 2017 kl 20:37
Gilla
Vila tills det går över. Vad jag kunnat googla mig till så är det vanliga en stressreaktion i smalbenet och det kan vara förstadiet till stressfraktur. Stressreaktion kan ta några veckor att få bort, stressfraktur mycket längre.

Den bästa informationen jag har hittat som dels beskriver skadan och hur man kan förebygga är här: http://www.runningwritings.com/2012/05/injury-series-tibial-stress-fractures.html och http://www.runningwritings.com/2015/04/the-bone-stress-injury-model-new-way-to.html

Om det inte går över efter vila så kontakta vården.
Dalby
#4
30 december 2017 kl 20:44
Gilla
Jag hade känningar i ena smalbenet slutet på november, vilade 4 veckor och nu verkar det vara borta. Springer lite långsammare, kortare och håller mig borta från rundor på asfalt i en månad ca för att se om det försvinner.

Personligen tänker jag på det som förstadium till stressfraktur och det vill jag verkligen inte ha, trots att det är frustrerande att vila är det bättre med några veckor en flera månaders skada.

Teorin verkar också säga att större vadmuskler > mer ben > mindre risk för stressreaktion/fraktur så jag jobbar med det.
1971 • Rasbo Uppsala
#5
31 december 2017 kl 07:59
Gilla
Tackar för svaren ska ta och läsa på lite mer och lägga in pass på crosstrainer till att börja med. Fick problem för ett år sen känningar i hälsenan. Då vilade en månad utan att det blev bättre och till slut började jag springa ändå. Min hälsena har sen dess varken blivit bättre eller sämre gör ofta ont efter löppassen men verkar inte bli sämre.
Tänkte att det är samma med binhinnan att det är något man får leva med. Trots allt så är det i nuläget inga större besvär när jag springer.
Men jag vet också att det kan bli riktigt illa om man bara kör på.
Dalby
#6
31 december 2017 kl 09:36
Gilla
Här är en del också: https://www.runnersworld.se/blogs/prehabbloggen/benhinnerinflammation-fakta-och-myter.htm

Om du fortfarande har ont i hälsenan kanske det är dags att uppsöka vården? Testa t ex mindoktor.se eller kry.se om du inte kan ta dig smidigt till vårdcentral.
1973 • Åkersberga
#7
31 december 2017 kl 10:41
Gilla
Om du inte har provat kanske byte mellan olika skor kan hjälpa då varje skor belastar lite annorlunda.
1981 • Malmö
#8
31 december 2017 kl 11:04
Gilla
Om du springer mycket asfalt kan jag rekommendera att lägga ett flertal pass i skogen med ojämn terräng, gärna stigar. Det hjälper mig att hålla skador på en rimlig nivå.
1971 • Rasbo Uppsala
#9
31 december 2017 kl 11:22
Gilla
Hälsenan har jag nästan get upp att den ska bli helt bra hoppas nu mest på att den blir bra av sig själv. Tåhävningar ska vara bra mot det mesta tror jag körde mycket sånt tidigare så kanske är dags att återuppta det.

Springer mest grusväg en del skog nu på vintern är det mest omvägar med broddar. Skiftar mellan två par skor ett par för lätt pronation och det andra paret är neutrala. Gillar inte mina broks gts 17 de käns hårda och klumpiga men ger bra stöd för foten. Blev ett felköp på löplabbet pga min oerfarenhet som löpare. Men man måste ju använda skorna när de kostar en mindre förmögenhet :)
Ska köpa ett par nya under våren. Tror jag satsar på neutrala skor denna gång.
Jyllis
1991 • Stockholm
#10
31 december 2017 kl 12:01
1 Gilla
Bild uppladdad av Jyllis

Hade själv problem med benhinnor i somras. Det som hjälpte mig då var att:
* sluta springa på asfalt tillfälligt
* massera/kyla med frysta hallon (ev att blåbär kan funka).
*tänka på att ta kortare steg
* denna stretch/styrkeövning (?), kände otrolig skillnad när jag började med den!
Pressa tillbaka tårna så långt bakåt/neråt mot kroppen du kan. Blir sjukt jobbigt framsida underben efter ett tag. Kan ju va värt att pröva iallafall :-)

1971 • Rasbo Uppsala
#11
31 december 2017 kl 14:16 Redigerad 31 december 2017 kl 14:15
Gilla
Ska testa den övningen ett tag. Den bränner bra i musklerna i smalbenet åtminstone när man är ovan och så får jag nästan kramp när man sträcker ut åt andra hållet efteråt :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.