Löpning Skador & Rehab 38 inlägg 24964 visningar

Uttramapad hälkudde/fat pad syndrome/hälkuddeinsufficiens

Gbg
#1
2 maj 2017 - 23:22
1 Gilla
Jag har haft ont i båda hälarna i ca 2.5 år med diagnosen "fat pad syndrome". Brännande/molande smärta som är tydligt ansträningsrelaterad i varierande grad med vita prickar på sidan av hälen. Oftast brukar det bli värre under dagen. Extremt begränsande i vardagen, är likt en 95-årig som är fysiskt begränsad. Jag har sagt upp mig från mitt jobb som butiksbiträde och gyminstruktör och lagt av med all fysisk aktivitet som jag höll på med innan (löpning, gruppträning osv). Kan inte ens gå i 5 minuter utan smärta. Jag har gjort ortopediska inlägg, specialutgjorda hälkoppar, tejpat samt skaffat Joya skor. Vissa saker lindrar delvis men jag är fortfarande gravt funktionsnedsatt. Söker ytterligare tips o råd, finns det något annat man kan göra? Medicin? Behandling?
Jag är desperat...
< < < 1 2 > > >
Monica Carlsson
1971 • Partille
#21
6 maj 2017 kl 14:34
Gilla
#19: Haha, hrm, "tillräckligt gammal" för att vara nybörjarlöpare...
#20: Det var nog typ nåt halvårs problem/vila både gångerna. Jag är medveten om att jag inte har några bra medicinska förklaringar, bara "anekdotiska bevis"/"såhär var det för mig". Låter mycket intressant som #9 skriver om, att titta på hur kroppen fungerar biomekaniskt, och försöka rätta till beteende och rörelsemönster.
Gbg
#22
8 maj 2017 kl 11:30
Gilla
Tycker ändå att det är till hjälp, skönt o höra att andra blivit bra... det går en hopp! Håller med, tror det kan ha stor betydelse.
1972 • Sävedalen
#23
10 maj 2017 kl 08:13
Gilla
Magiskt är ordet.
Göteborg
#24
9 augusti 2017 kl 03:14
Gilla
Hur har det gått Emelie? Sitter i samma hopplösa läge här så orkar du skriva några rader om vad du testat och vad som funkat hade det varit grymt!

Tack på förhand
Gbg
#25
12 oktober 2017 kl 16:20
1 Gilla
Kennta: det går väldigt trögt MEN det går i alla fall framåt, i snigelfart ungefär. Det som jag tror har hjälpt allra mest är vila. Nu går jag runt med Joya-skor samt specialutgjorda hårda hälkoppar. Jag kan nu gå kortare sträckor, max 5 min utan smärta. Sedan blir dem trötta o böjar ömma.

Hur ser det ut för dig, har du varit hos ortoped o fått diagnosen? Vad har du testat att göra för att lindra?
#26
8 januari 2018 kl 20:33
Gilla
Hej Emelie. Nyfiken, hur har det gått för dig? Jag har haft problem med mina hälar i 3-4 år och har testat det mesta man kan testa utan framgång. Nu tar jag tag i det igen hos en kiropraktor som har fått väldigt bra omdöme. Han tror stenhårt på att det är mina hälkuddar som saknar tillräckligt med fet. Så nu är det tejpning och rehab i 3-4 veckor. Till historien hör också att jag har problem med min rygg och de jag gått till har inte direkt varit överens om det varit något samband men nu tror min kiropraktor att det inte hör ihop. Hur har du det när du går inomhus? Måste du också alltid ha skor på dig?
Gbg
#27
6 februari 2018 kl 20:46
Gilla
Christian: det är inte så stor skillnad jämfört med senast jag skrev. De kanske har blivit aningen bättre, men jag är i ungefär samma tillstånd som innan. Ja, inomhus har jag alltid skor, tofflor med bra dämpning och en liten klack på 3 cm ungefär som ska avlasta hälen. Jag upplever att mina hälar klarar mer gång inomhus med mina innetofflor än utomhus med mina vanliga skor.
Ser du någon framgång hos kiropraktorn? Vilken typ av tejpning o rehab gör ni?
Oldboy
1952 • Danderyd
#28
6 februari 2018 kl 21:42
1 Gilla
Förstår inte hur en klack kan avlasta hälen, den gör ju tvärtom att en större del av kroppsvikten hamnar på hälen när man står och går. Hälsenan och vaden avlastas däremot.
Det finns ju andra skor, från Hoka och MTG eller vad de heter som har en kudde mitt under foten, känner folk som blivit hjälpta av dessa men jag minns inte längre vad de hade för problem.....kanske något helt annat.
Gbg
#29
8 februari 2018 kl 15:25
1 Gilla
Det kanske du har rätt i, tycker dock att de är väldigt sköna att ha inomhus jämfört med en vanlig innesko.
Jag har testat MBT skor, enligt mig var de för hårda. Föredrar då mina Joya-skor. Hoka har jag ej testat, kanske värt att ge det ett försök.

MS
1981 • Vasa
#30
23 mars 2018 kl 19:23
Gilla
Samma problem här!!! Jag sände ett meddelande till dig Emelie så kan vi dela tips och råd! Ta kontakt!
#31
5 juli 2018 kl 14:57
Gilla
Hej,

Du skriver att du har hög hålfot, då gäller det att avlasta och lägga så mycket av trycket där istället för hälen. Misstänker att du gör dig själv en stor otjänst med dina tofflor som inte heller trycker ihop din hälkudde! Du kan få en remis på specialgjorda tofflor från aktiv ortopedteknik, dessa kommer att ge stöd i hålfoten trycka ihop din häl och samtidigt ge dig dämpning.

Du gör dig själv också en otjänst om du använder traditionella plast hälkoppar med jojya skorna då du blir du av med joya skornas dämpning då. Skaffa ett par ortolab inlägg med kolfiber häl så kan du trycka ihop hälen och samtidigt få dämpning från både inlägg och skor.

Sen vet jag inte hur hård hälkappa jojya skorna har men tanken är att trycka ihop hälen så mycket som möjligt, har Hoka skorna en hårdare hälkappa hade jag prövat dem också. Modellerna Clifton eller Bondai har båda rullsullor så mycket av trycket hamnar i hålfoten istället vilket är att föredra för dig!

Hjälper det fortfarande inte så tejpa också, under förutsättningen att din fot fortfarande kan ligga rätt i inlägget så att din hålfot fortfarande avbelastas.

Gå och stå aldrig barfota igen, om du ska duscha så sitt på en pall, med flipflops. Det gäller att vara sjukt konsekvent med den här skadan och tänka i månader eller år för spontan regress av hälkudden, men som man kan se på forumet blir alla symtomfria i olika tidsperspektiv om de är konsekventa och fortsätter att göra rätt saker!
1965 • Eksjö
#32
5 juli 2018 kl 17:21
Gilla
Kan någon förklara för mig vad de vita prickarna har med saken att göra?
Monica Carlsson
1971 • Partille
#33
6 juli 2018 kl 20:41
Gilla
#32: Det är fettceller från fettkudden under hälen som liksom "läcker ut" genom bindväven.
1972 • Sävedalen
#34
15 juli 2018 kl 11:04
Gilla
Hej Emelie,

Fick du tag i Tommy? Har det blivit någon förbättring?

//Petter
Tommy Wallinder
1975 • Motala
#35
22 juni 2019 kl 09:03
Gilla
Jag har haft problem med uttrampade fettkuddar under flera år. Fick special inlägg för typ 4år sedan och använt dem under träningen. Men inte så mycket på vardagen typ vid jobb och liknande. Känner nu sedan nån månad tillbaka att det blivit värre o ont i hälen å höger fot. Skulle kolla här vad det finns för hjälp?
Vill inte sluta träna med innebandy och löpning.
Tacksam för hjälp
1991 • Stockholm
#36
10 september 2021 kl 17:29
Gilla
Har precis samma symtom som du beskriver och allt känns så hopplöst. Klarar inte av att prestera på jobbet länge och näst intill all träning har jag fått ge upp. Har testat skoinlägg, tejpning, träning men med föga resultat. Och min läkare säger bara att de här är nått man får leva med. Men hur egentligen 🤷‍♂️

Hur har de gått för dig nu? Har du lyckats bli bättre i fötterna? Eller hur får du livet att funka med smärtan?
Om någon har minsta lilla tips hur detta symtom kan lindras så uppskattas de verkligen.

Göteborg
#37
24 april 2022 kl 14:15
Gilla
Hej!
Hur har det gått Erik? Blivit något bättre? Letar med ljus o h lykta efter lite hopp här. Jag har uttrampade hälkuddar sedan 2 år tillbaka och går med ortopediska inlägg men inte blivit bättre än.
Göteborg
#38
8 april 2024 kl 19:34
Gilla
Har samma problem jag med. Hittar inget som riktigt hjälper och att gå utan skor funkar inte alls längre. Är inte ens skönt att lägga ner fötterna på soffa eller säng.

Har läst en del om injektion av fett i fötterna som verkar ganska lovande. Någon som har mer koll på det? https://journals.lww.com/annalsplasticsurgery/fulltext/2023/11000/a_new_minimally_invasive_procedure_for_treating.19.aspx
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.