Löpning Kläder, Skor & Prylar 10 inlägg 3301 visningar

Mängdträningssko

1973 • Jönköping
#1
10 november 2016 - 16:55
Gilla
Letar efter ny mängdträningsko. Har de tio senaste åren sprungit i Asics Kayano och GT, någon peagsus har också slitits ut. Har använt skorna till allt... Blev väldigt missnöjd med 22:an som förmodligen var lite lösare i passformen med den nya meshen och bestämde mig därför att testa lite andra skor.

Valet föll på Kinvara och Peregine för terräng. Stormförtjust från första steget i båda. Inser att man tidigare skulle skaffat en lite snabbare sko. Nu märker jag dock att fötterna blir lite trötta av längre (1,30 och över) pass i kinvaran och litar därför efter ett komplement.

Älskar ju den lätta känslan som dessa skor ger och har därför tittat på Ride 9, Zealot och Breakthru. Spontant känns Zealoten bäst men kommer den ge tillräcklig avlastning på långa pass när även den är ganska platt (4 mm). Fast samtidigt ger den ju mer dämpning och stöd till fotvalet. Dessutom tycker jag inte sulan på Kinvaran är riktigt bra på vintervägar.

Kom med erfarenheter, tips och råd!!
1984 • Stockholm
#2
10 november 2016 kl 21:51 Redigerad 10 november 2016 kl 22:23
Gilla
Jag har Kinvara i version 4 och Zealot i version 1. Har hyllat Zealot i ganska många trådar redan... men jag gillar den iallafall och den har funkat på allt från långpass till asfaltsmara och terräng-ultra för mig. Lite blåsor bara men det verkar nästan vara ett generellt Saucony-problem för mig...

Jag tror att Zealot är mer lik Kinvara passformsmässigt än vad Breakthru är, relativt smal baktill och bred framtill. Jag tyckte inte Breakthru satt lika bra på min fot när jag provade den iallafall. Själv tyckte jag att Kinvara var i bredaste laget framtill och i sladdrigaste laget i ovandelen och då blev Zealot nån sorts perfect match för mig. Tror knappt någon behöver mer dämpning än vad Zealot har (men då är min åsikt att dämpning över en viss gräns måste vara ganska mycket placebo), och den är lite vridstyvare i sulan än Kinvara vilket iallafall min fot gillat.

Dock är Zealot 2 ganska mycket tyngre än 1an och den har ju t.o.m. gått förbi Ride i vikt ser jag. Ride har jag ingen erfarenhet av alls så den kan jag inte säga något om.

Gillar du den mjuka känslan i Kinvaras sula så kanske Zealot kan kännas mer stum. Den är lite snabbare i känslan tycker jag, trots att den är tyngre. Jag gillade det, men det är ju en smaksak - kanske är Ride mer lik Kinvara i löpkänsla? I ovandelen är Zealot helt överlägsen Kinvara enligt mig. Kinvara är som en slapp påse medan zealot är en gossig kudde.

Men tycker ändå du ska prova dig fram, antagligen kommer du få en rätt klar bild om du sätter alla aktuella skor på fötterna. Måste även tipsa om Skechers Gorun 4 som jag satte på mig härom veckan. Samma typ av känsla som Zealot/Kinvara. Lättare än Zealot men mer ombonad än Kinvara. Kanske inte den mängdsko du söker, men Skechers Ride skulle mycket väl kunna vara det.
1973 • Jönköping
#3
10 november 2016 kl 22:42
Gilla
Tack! Kul att någon höra erfarenheter från båda. Jag är ju ny på saucony. Har gått här och provat hela kvällen beställde hem alla tre det är ju bara ride som går att hitta i vanliga kedjor där jag bor.... Breakthru går bort, den är hård på yttersidan av foten och det kommer jag störa mig på. Riden är ganska smal och även om den töjer sig så vill man ju att de ska kännas relativt perfekt på en gång så det lutar åt Zealot. Du skriver att Kinvaran är mjukare än Zealoten, jag tycker det känns tvärt om, det var en av mina farhågor, att den skulle bli för skumgummi, men det tror du inte är någon risk då? Jag tycker sulan ser ganska annorlunda ut från 1:an till 2:an. Det jag kunde sakna är snörningen från Kinvarna (har 7:an) som drar åt runt mellanfoten på ett fantastiskt sätt. Är rätt såld på den skon faktiskt men behöver definitiv något att byta med. Hur har de varit stilmässigt, tänker på sulan och kanten på meshen? Mina Asics har jag kört ca 180 mil med innan byte så de har ju klarat sig väldigt länge...
1984 • Stockholm
#4
10 november 2016 kl 23:02 Redigerad 10 november 2016 kl 23:04
Gilla
Jag tycker iallafall Zealot-ettan är hårdare än kinvara 4an, har dock inte provat senare versioner av Kinvara alls. Kanske egentligen mest är yttersulan som ger en mer responsiv känsla på zealot - kinvara är ju i stort sett mellansula hela vägen ut iallafall i den versionen jag har. Aldrig sett eller provat zealot 2 heller tyvärr.

Mina zealot har gått nånstans runt 100-110 mil skulle jag tro och de har små hål i meshen, över stortån - är där de flesta av mina skor gått sönder först - Kinvara 4 sprack där efter 25-30 mil (de är rätt kaputt nu efter 90 mil) och Zealot höll 60-70 nånstans innan de började spricka. Räknar med att kunna köra zealot 100 mil till, men då byter jag inte för nåt fjuttigt hål utan försöker sy lite istället. Yttersulan är typ som ny tycker jag, men har aldrig varit med om att slita ut sulan på asfaltsskor heller.

1984 • Stockholm
#5
10 november 2016 kl 23:09
Gilla
Kanske ska lägga till att jag tror att Kinvara 4 var rätt dåliga för många andra också vad gäller hållbarhet och att det kanske inte är en riktigt rättvis jämförelse mellan modellerna numera.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#6
10 november 2016 kl 23:13
Gilla
Prova Hoka One One.
1984 • Stockholm
#7
10 november 2016 kl 23:17
Gilla
Hur skulle du förresten jämföra Pegasus med Kinvara i löpkänsla? Blir ju nästan lite ironiskt men jag har Pegasus som ett alternativ som nästa mängdsko. Nikes skor sitter bra på min fot och jag tycker de har stilrena modeller med vad det verkar rätt lång hållbarhet.
1973 • Jönköping
#8
11 november 2016 kl 00:11
1 Gilla
Tack! Det blir ett par zealot! Har också hört att Kinvaran inte håller så länge så det blir spännande att se. 150-160 mil i Zealoten låter lovande.

Peagasus var inte min sko alls. Jätteskön på foten, snygg och bra som fritidssko men för mitt tycke väldigt svampig att springa i. Mina har inte gjort så många mil och nu använder jag den mest "casual". Om jag ska förklara känslan så upplever jag den nästan som ett minusdrop, alltså om lutar nästan bakåt om står i dom. Tilläggas bör att jag försökt ändra min löpteknik ganska rejält sedan jag köpte dem och springer idag mer på mellanfoten än jag gjorde då. Vet inte om det påverkat att jag tryckt ner dom. Dottern som ju har det där löpsteget vi alla drömmer om gillar dom jättemycket men tycker ändå att Kinvaran är vassare. Vet inte om du blev så mycket klokare.. Men löpskor är kul - är en riktig nörd....

Det är svårt när man inte bor i en storstad för och trots att Jönköping inte är jätteliten tycker jag det är svårt att hitta skor utanför de stora märkena och modellerna.
Sniberup
1971 • Gästrikland
#9
12 november 2016 kl 10:49
Gilla
Om inte vikten är det viktigaste under mängdträning trots allt, så prova Adidas supernova glide 7-8.
1973 • Jönköping
#10
12 november 2016 kl 13:51
1 Gilla
Har nu invigt Zealoten! Jätteskön sko.Kommer bli välanvänd! Kan inte förstå varför så få butiker säljer den.

Blev lite trösklar och lite lugnare jogg efter det och fötterna mår kanon 15 km senare. Inte trött i hålfoten som jag blev efter långpass i kinvaran.

Zealot är absolut lik en Kinvara i löpkänsla men mycket mer sko. Den är ombonad och dämpar mer, framförallt om man råkar få i för mycket häl vilket lätt händer mig efter några km. Den kändes nästan både mer dämpad och stadig än kayanon, men utan att kännas tung eller klumpig. Den har dock inte samma lätta känsla som Kinvaran men jag måste ändå säga att studsen gav ett bra känsla av driv i ifrånskjutet.

Tror jag har hittat min lagom mix av skor nu och det är en ganska stor förändring från väldämpad Asics till att byta mellan fler olika mer platta saucony skor! Kommer hålla motivations och lust uppe hela vintern!

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.