Löpning Skador & Rehab 20 inlägg 3709 visningar

förkylning - hur gör eliten?

klas norlenius
1973 • Trollhättan
#1
12 september 2008 - 09:40
Gilla
Började läsa alla inlägg om förkylning eftersom jag själv råkat ut för denna förbannelse när det är 2 veckor till årets löparfest!
Snabbkurer & vila i all ära men är det någon som vet hur elitidrottsmän gör? De har ju inte "råd" att vara småförkylda i två veckor! kanske har vi någon elitidrottare eller f.d som kan dela med sig!? kan det vara så att landslagsläkare kan skriva ut lite starkare nässprayer, mirakelmediciner. Jag menar inte något olagligt utan helt enkelt lite kraftfullare förkylningsmediciner! mitt mål på 2,45h känns just nu långt borta!!
1966 • Karlstad
#2
12 september 2008 kl 14:27
Gilla
Jag kan bara gissa, men såvitt jag vet så finns det inget botemedel mot förkylning. Då är det väl troligare att eliten är så vältränad att immunförsvaret är på topp och kan förkorta processen?
Jag är i alla fall förkyld både mer sällan och mycket kortare än alla andra i min omgivning.
Sen är det viktigare med sömn o vila än många tycks förstå. Vila betyder alltså inte bara att avstå från snabbdistans, när man vilar från sjukdom intas horisontalläge :-)
Lägg dig ner o släpp alla måsten så har du 2:45 i en ask.
(lätt att säga va..) :-)
Anders Löfgren
1974 • Malmö
#3
12 september 2008 kl 17:20
Gilla
Många elidrottsmän och -kvinnor är ju fullständigt paranoida när det gäller smitta. Det finns de som kör med plasthandskar, servetter när de ska öppna dörrar osv. Allt för att minimera risken.
#4
12 september 2008 kl 17:35
Detta inlägg har raderats
1966 • Karlstad
#5
12 september 2008 kl 18:33
Gilla
Du är inte helt fel ute KG, men det beror säkert på den personliga fysiken. Fick själv en förkylning för några dagar sedan. Två dgr i sängen, sen har jag kört på, och emellanåt känns det som omtag i förkylningen men det försvinner med varje pass.
Men man ska naturligtvis inte råda nån att träna med förkylning. Man måste känna sin kropp.
Johan I
1987 • Örebro
#6
12 september 2008 kl 18:47 Redigerad 12 september 2008 kl 18:48
Gilla
Frågan är ju om det verkligen är så farligt att träna med förkylning eller liknande sjukdomar... visst många säger att man kan få lunginflamation eller något i den stilen. Men frågar man sig själv hur många i sin omgivning eller man hört talas om som blivit sämre av att träna trots mildare förkylning eller liknande så är det inte många i antalet, om några. Det är väl snarare de som är dåliga på att träna som oftast råkar ut för sjukdomar av olika slag.

Av egen erfarenhet så kan jag iaf säga att jag tycker det snarare blir bättre av att springa, i princip oavsett hur man känner sig i kroppen innan. Har t.ex. sprungit med ont i huvudet, efteråt kan huvudvärken vara borta... har sprungit med stukad fot, någon dag senare så var det i princip helt borta...

Jag är väldigt sällan sjuk men under 4,5 år med varannan dag löpträning (med styrketräning dagarna emellan) så lär jag väl någon gång haft något dåligt i kroppen och det har då aldrig blivit sämre av att springa eller träna på andra sätt.

Så det här med att bli sängliggandes av en förkylning förstår jag mig inte på, om man nu inte har något mer allvarligt samtidigt.
Rör på er istället, kör åtminstone lågintensivt (promenad eller liknande) så blir ni nog friska snabbare, eller åtminstone inte långsammare än vid sängliggande.

Men som Peter säger så skall man inte råda folk att träna när man är sjuk och känner sig dålig (vilket jag kanske just gjorde) men som sagt beror det på hur allvarligt det är...
Man bör dock vara medveten om att mycket man känner och upplever med kroppen är psykologiskt men känner man sig helt slut fysiskt så vila, annars är det bara bra att röra på sig, om man kan.
Bibbi Berglund
1972 • Östra Ljungby
#7
12 september 2008 kl 19:15
Gilla
Den största risken med att träna med en infektion i kroppen är väl att det kan sätta sig på hjärtat.

När det gäller huruvida elitidrottare "har råd" att vara sjuka så beror det på vad man syftar på - rent ekonomiskt finns det MÅNGA idrotter som man inte tjänar några pengar på utan det handlar bara om "äran" i att vinna ett VM eller OS. Har själv sysslat med en sån och tja... som jag minns det så var det bara att "tagga ner" och ta det lugnt när förkylningen slog till - visst försökte vi med en del huskurer som att dricka extra mycket vätska - och det tycker jag fungerar fortfarande idag om jag har en förkylning på G. Den försvinner åtminstone snabbare ur kroppen. Var det sen årets viktigaste tävling just då så försökte man nog... Hade en träningskomps som var mer sjuk än frisk, så att elitidrottare automatiskt skulle ha bättre immunförsvar tror jag INTE. Snarare tvärtom. Elitträning i många grenar innebär snarast att man hela tiden sliter hårt på kroppen och ligger "på gränsen" till vad kroppen tål.
1969 • Sala
#8
12 september 2008 kl 19:24
Gilla
Det var en på mitt gymnasium när jag var 19 som föll ner och dog mitt i en spurt på en idrottsdag. Man ska nog vara försiktig.
karin fägerlind
1979 • sthlm
#9
12 september 2008 kl 19:33
Gilla
öh, hört talas om orienteringssjukan? Det är visserligen inte helt fastsställt, men med all sannolikhet dog dessa extremt vältränade unga män för att hade tränat hårt med någon form av infektion i kroppen.

Självklart tror jag inte att en fö frisk människa med en lätt förkylning knall och fall dör under en liten joggingrunda, men frågan är vad man vinner på det, med tanke på den ökade risken. Vitsen med träning är ju att man ska slita på kroppen så att den anpassar sig för en högre belastning, det säger ju sig själv att det inte förkortar sjukdomstillståndet, och att risken för skador och överansträngningar blir större.

Jag var lite förkyld en månad direkt efter oringen och nojjade skitmycket för min uppladdning inför lidingö, men det kommer tillbaka fortare än man tror.

Linda P
1984 • Knästorp
#10
12 september 2008 kl 21:10
Gilla
Har faktsikt en kompis som drabbats riktigt hårt. Nu är inte han löpare utan sysslar med cykling men det är ju oväsentligt. Blev förkyld och trodde det bara var en vanlig snuva så han fortsatte träna som vanligt och fick Hjärtmuskelinflammation. Blev inlaggd på sjukhus och släpptes ut ganska snabbt i tron på att allt var ok men sen brakade det lös och det visade sig att han fått Hypertrofisk kardiomyopati (Stavning osäker) vilket gör att hjärtat fylls sämre vid vila pga av en förtjockning. Han får öht inte cykla längre då ansträngning tydligen kan orsaka hjärtstopp.
Visst händer det bara en på miljonen men jag tänker inte vara den som inte ser upp med sjukdommar. En vanlig förkyldning brukar hålla några dagar till en vecka. Under den tiden kan man ta det lungt. Promenera och hålla igång lågt kan man ju göra endå.
1969 • Stockholm
#11
12 september 2008 kl 23:49
Gilla
K-G: Wassberg är en av mina största hjältar nånsin; sa han någonsin "det där med stretching kan nog va bra, men jag har aldrig prövat" eller är det en skröna?
Jag vet bara att jag själv kände stor olust inför Gunde när han kom och körde maskinträning a la Ivan Drago, medan Thomas sa att han körde hårt med veden som måste huggas före VM :-)
Har själv sprungit halvkrasslig och varit nojig som tusan, är det en sanning i klass med "bada inte efter du ätit"? Jag tror inte det, känns som det finns för många exempel på att det kan vara dåligt, så jag tror det är idé att ta det lugnt då man är sjuk, men det är ju svårt att veta var man ska dra gränsen...
#12
13 september 2008 kl 09:15
Detta inlägg har raderats
1966 • Karlstad
#13
13 september 2008 kl 12:03
Gilla
KG:
Det var väl ungefär det jag sa. Jag kör inte skiten ur mig när jag är frisk ens. Kontinuerlig motion tror jag på anpassat till dagsstatus. Promenad är också motion.
#14
13 september 2008 kl 12:31
Detta inlägg har raderats
Magnus Kruppke
1977 • Älvsjö
#15
14 september 2008 kl 09:10
Gilla
Förkylning är ingen fara alls att träna med. Men infektion är ju farligt.
Man kan köra 110% med förkylning.
Bengt Marklund
1967 • Umeå
#16
14 september 2008 kl 10:33
Gilla
Antar att du här menar förkylning=snuva. Förkylning är ju också en infektion! Är själv knäckt av en förmodad halsfluss nu och skulle inte komma på tanken att springa. För att jag inte orkar. Om man känner sig pigg med lite snuva är det nog OK.
1967 • Västerås
#17
14 september 2008 kl 11:52
Gilla
jag är med också ,förkyld :(((
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#18
14 september 2008 kl 12:04
Gilla
jag med men jag springer endå , orkade inte vänta längre. i början av förkylningen kände jag mig kass och vilade då ca 1 vecka, nu känner jag mig bra förutom att jag är lite snuvig men jag springer endå och det känns ok i kroppen. håller lite lägre tempo bara,
1966 • Karlstad
#19
14 september 2008 kl 12:42
Gilla
Jag är fortfarande snorig efter förkylningen men mår bra. Persade nästan på halvmara idag och mår kalas. Det måste vara viktigare än en ev diagnos.
jeanette
1969 • Klagshamn
#20
14 september 2008 kl 20:42
Gilla
min erfarenhet är att man skall vara mycket försiktig med träning när man har infektion i kroppen. Livet är alldeles för värdefullt att äventyra. Vi har flera personer i vår perifera omgivning som tränat med infektion och drabbats av hjärtmuskelinflammation. En dog och lämnade familjen kvar och en annan fick byta hjärta. Det är det inte värt.

Mitt tips är röd solhatt. Finns måna preparat i hälsokost butiken som t.ex. enchinaforce. Om jag känner att något är på gång tar jag en kur av detta och tar mycket lugna träning och ser till att få ordentlig nattsömn. På ett par dagar brukar jag vara tillbaka för fullt igen och jag är i princip aldrig sjuk trots att jag har små barn som drar hem ett och annat.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.