Löpning Skador & Rehab 28 inlägg 49834 visningar

Främre korsbandet helt av. Kan man leva ett aktivt liv utan det??

Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#1
16 januari 2015 - 18:36
Gilla
Hej alla.

Jag var då hos sjukgymnasten idag och fick konstaterat att främre korsbandet är helt av.
Var i förra veckan som jag vred knäet under en innebandy match. Om menisken också var skadad kollade han inte utan ville vänta en veckas tid och kolla det.
Knäet är liksom fortfarande rätt så svullet trots att det gått en vecka sedan olyckan.
Han frågade mig hur aktiv jag är och vad vill kunna göra?
Mitt svar var att innebandyn slutar jag helt med. Men jag skulle vilja kunna spela bordtennis, gå som vanligt och kunna springa en mil.
Då tyckte han att operation är ett alternativ men det är 12 mån med allt inkl rehab.
Opererade man inte så var det viktigt att hålla igång och knäet i träning. Främst genom promenader, cykling, crosstrainer och ingen större belastning då.
Jag kom att kunna leva precis som vanligt om jag bara sköter min rehab och rörelse av knäet enligt honom.
Så jag undrar vad ni säger om detta?
Skall man operera eller inte?
Personligen är jag ingen fantast av svenska sjukvården och unviker därför helst en operation.
Men stämmer det att jag kan leva ett aktivt liv helt utan korsband?

Tacksam för svar och era åsikter..
< < < 1 2 > > >
Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#21
17 maj 2015 kl 16:10
Gilla
Tage.
Det skall jag göra. Då jag inte är den typen som gillar att gå till gymmet kommer den mesta av träningen bli cykling under sommaren. :-)
1973 • Sälen
#22
17 maj 2015 kl 16:23
Gilla
Jag slet sönder både korsband och ledband i en bilolycka för många år sen. Klarade mig bra "vardagsmässigt" i sex-sju år men sen blev knät mer och mer instabilt och jag valde att operera främre korsbandet. Idag kan jag göra mer eller mindre allt utan problem och jag har aldrig ångrat operationen.
MagnusH
1973 • Kungsbacka
#23
18 maj 2015 kl 07:22
Gilla
Det är 21 år sedan jag slet av främre korsbandet, fick rådet av Luleå Hockeys fd läkare Yelverton Tegner att inte operera om jag slutade spela fotboll/innebandy. Tränade upp knät i ett drygt år och har efter det inte tränat något specifikt. Mitt knä är stabilt men har åkt på ett par smällar under åren då jag vridit till knät och fått tömma det på vätska. Upplever inte att knät har blivit sämre...än.
Tobias Andersson
1977 • Tomelilla
#24
7 september 2015 kl 12:57
1 Gilla
Hej igen alla..

Nu skall jag göra ännu en uppdatering hur det gått för mig med rehab av knäet och löpningen.
Har skött min rehab och gjort det 2 ggr i veckan. Har börjat promenera runt 3 mil i veckan och springer 2 ggr i veckan. Rundan jag springer är på 5 km.
Vill inte springa för mycket nu i början. Är ganska så exakt 8 månader sedan jag drog korsbandet.
De senaste löprundorna har jag fått så fruktansvärt ont i vaden. Sjukgymnasten tror att det kan vara att jag fått ett litet annorlunda löpsteg nu när jag skadade knäet.

Har iallfall helt slutat med rehab nu den sista augusti. Har inte ont i knäet alls när jag springer utan är som sagt vaden som spökar. Blir till att fortsätta springa enligt sjukgymnasten, så tror hon att det onda i vaden försvinner efterhand då den vänjer sig.

Iallafall så lindade jag vaden hårt i lördags den 5:e september. På med mina kompresionsstrumpor och sedan gav jag midnattsloppet i Malmö en chans. Har inte sprungit en mil sedan Dec -14 och knappt tränat kondition alls utan mest kört min rehab. Har de senaste veckorna som sagt sprungit lite, runt 5 km i veckan.
Döm av min förvåning att jag kände mig himla pigg på loppet och hade ytterst lite känning i vaden under och efter loppet.

Idag 2 dagar senare känns det mer i vaden. Tror dock att det är lite kombination av träningsvärk.
För övrigt blev tiden 47.48 på milen och då var där mer o ge.. :-)

Så nu blir det till att ta det lugnt med korta löpturer och tänkte öka det till 3 ggr i veckan såvida det inte gör ont i vaden..

Önska mig lycka till.. :-)
1984 • Leksand
#25
8 september 2015 kl 14:58 Redigerad 8 september 2015 kl 15:07
Gilla
Jag slet av mitt korsband våren 2003 och opererades 2009 efter att ha försökt leva på utan. Skadan skedde under min tid som aktiv gymnast, främre korsbandet av + lösa benbitar från menisken. Slutade med gymnastiken och försökte styrketräna och simma. Inte heller simning fungerade. Mitt knä kunde vika sig helt utan förvarning i vilka situationer som helst och smärtan jag hade periodvis va hemsk. När sedan både utförsåkning och ridning blev ett problem fick jag tänka om. Både jag och sjukgymnast gjorde sedan en ny bedömning att en operation nog va bästa utvägen. Blev också varnad av den långa återhämtningen.
Jag ångrar inte en dag att jag genomförde operationen, så mycket mer träningsmässigt jag har kunnat göra nu som jag tidigare undvek eller fick avstå. Idag har jag inga som helst besvär och fick vid efterkontrollen 3 månader efter operation veta att mitt opererade knä är stabilare än innan skadan. Enbart korsbandet är åtgärdat, menisken återstår att se på lång sikt om även den måste opereras. Ett resultat jag inte hade kunnat uppnå med enbart träning.
I år har jag snart genomfört en halvklassiker, något som aldrig hade varit möjligt för mig som jag levde innan operationen.

men som ni andra säger allt är individuellt.
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#26
9 september 2015 kl 09:54
1 Gilla
Jag sprang precis ultravasan utan korsband så löpning behöver du inte begränsa på sikt. Telemark fungerar också utmärkt.

Däremot har jag slutat med basket, innebandy och (det som orsakade skadan) amerikansk fotboll. Det gjordes en studie på Lunds universitet som kom fram till att stabiliteten i knät var samma 2-3 år efter skada oavsett operation eller rehab, så i princip borde jag kunna spela men både ålder och allmän skadebenägenhet gör att jag håller mig borta.
#27
5 mars 2016 kl 01:53
Gilla
Hej !

Jag har en stor problem med vänster knä och har skadat 2008 , Jag har oprerat två gångar 2008 och 2010 men jag har forfarande smärta och obalans , och har problem med Atrosen ... Jag kan inte står , gå, bara, eller gå uppe trappa eller ner ... Vad kan man göra att man blir bättre ??????
michael johnson
1962 • Lund
#28
5 mars 2016 kl 11:40
Gilla
Hej
Det funkar helt klart utan operation så länge du håller benet starkt. Så fort du slarvar med träning och/eller blir sjuk så du inte kan sköta träningen så blir det problem.
Gick själv oopererad i 10 år. Fungerade mkt bra i början. Råkade ut för en vackling och sedan blev det inte lika bra igen. Har under åren skadat flera ggr och det har stadigt blivit sämre för var gång.
gjorde en rekontruktion i höstas och är på väg tillbaka. herregud vad skönt att det känns så stabilt! :-)

I mitt fall rekonstruerade man korsbandet, sydde fastdelar av menisk och putsade även till den.

känns hoppfullt :-)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.