Löpning Skador & Rehab 18 inlägg 9599 visningar

Ischiasnerven

1965 • Borås
#1
9 september 2008 - 01:29
Gilla
Jag har under ett tag nu haft lite ont i högra skinkan och ibland ner mot höger lår. Utan att vara någon expert på sjukdomar och krämpor så misstänker jag att det är ischiasnerven som krånglar. Har i alla fall läst mig till att de symtomer som jag har är typiska om man har problem med den nerven.

Har också läst att man inte behöver söka läkarvård om man inte har haft långvariga problem eller stora problem. Jag har inte haft ont så värst länge och de enda problemen jag har är väl att det gör lite ont när jag går och jäkligt ont när jag försöker springa.

Läste också att man kan förbättre tillfrisknandet med en del stretchning men jag har inte riktigt förstått mig på vilka muskler man skall stretcha och hur. Undrar förför här och nu om någon kan ge lite tips på övningar som kan vara bra om man har problem med nerven. Andra "husmorstips" mottages gärna också.

Anders
1974 • Knivsta
#2
9 september 2008 kl 08:13
Gilla
Har du bara ont ovanför knät eller även under ditt knä?
Båda eller bara ena benet?
1969 • Stockholm
#3
9 september 2008 kl 09:39
Gilla
Skulle kunna vara "piriformis syndrome"; piriformismuskeln irriterar ischiasnerven, typiskt att smärtan ligger djupt i skinkan och bara delvis/ibland känns utefter nerven ner mot benet. Jag hade detta för några år sedan och blev bättre med stretching (lärde mig inte ett dyft dock... jag är fortfarande världens sämsta på att stretcha...). Kolla ex. http://www.rice.edu/~jenky/sports/piri.html, den tekniken som beskrivs där hjälpte mig. Finns massa andra resurser och säkert också bilder att kolla, leta på "piriformis syndrome" "sciatic nerve" osv. Lycka till!
1965 • Borås
#4
9 september 2008 kl 12:13
Gilla
Tack för era svar.

Anders... Jag har bara ont där jag beskrev, alltså höger skinka och en liten bit ner på höger lårs baksida. Inget ont nedanför knäna med andra ord. Däremot så är mina båda fötter lite lätt bortdomnade. Är också lite stel i båda benen men det tror jag i och för sig beror på att jag inte har kunnat springa på ett tag nu.

Thomas... Tack för tipset. Skall läsa sidan du tipsade om och även göra lite sökningar på piriformis syndrome. Hur lång tid tog det innan dina besvär försvann?

Anders
1974 • Knivsta
#5
9 september 2008 kl 13:33
Gilla
Jag tror som Thomas att det är piriformismuskeln som spökar.
Jag har haft exakt samma probelem. Och det är bara att stretcha.
Jag gör den som finns med i Thomas länk sat två ytterligare.
Att springa regelbundet var bra då blir det lite blodgenomströmning.

Sedan är det vikitigt att stretcha alla inkringliggande muskeler också.
Jag har även fått rådet av en kunnig att det ska göra ont när man stretchar.
Dvs inte för ont så att man skadar sig, utan tillräkligt hårt så att muskeln verkligen sträcks.

Jag körde ca 30s per muskel, 3 gånger per dag 7 dagar i veckan en månad, sedan blev det bättre.

Du kan ju också gå till en Naprapat som hjälper dig lite på traven med strechingen.




1965 • Borås
#6
9 september 2008 kl 14:08
Gilla
Anders... Problemet är att jag inte kan springa. Jag provade för lite mer än en vecka sedan och det gjorde så ont att jag var tvungen att lägga av efter några hundra meter.

Jag försöker gå så mycket som möjligt i stället, även om det också gör ont i bland. Värst är det när jag går i trappor eller backar. Det känns som om den värsta smärtan kommer ju mer jag belastar höger ben.
1969 • Stockholm
#7
9 september 2008 kl 17:04
Gilla
Det var några år sedan, så jag törs inte säga precis hur länge jag hade besvär. Dock minns jag att, precis som Anders G skriver, så kändes det bra att springa (lätt) efter "ett tag" med stretching (bör inte ha varit inkapabel att springa mer än en vecka eller två, annars skulle jag kommit ihåg det).
1965 • Borås
#8
9 september 2008 kl 17:07
Gilla
Thomas... Ok... jag har letat upp några övningar nu som jag skall testa. Jag hoppas på att det skall släppa snart, vill så gärna komma igång igen.
#9
9 september 2008 kl 17:10
Detta inlägg har raderats
1976 • Nyköping
#10
11 september 2008 kl 17:23
Gilla
Jag har haft problem med ryggen i ca 10 år. När jag läste om "piriformis syndrome" vart jag glad och tänkte att det var kanske en möjlighet att det var det.

La fram det för min sjukgymnast som tar hand om idrottare i stan och han sa att "piriformis syndrome" INTE FINNS. det finns inga belägg för det syndromet och det var endast oseriösa som med säkerhet disagnostiserade detta.

Jag vet inte men jag kommer i alla fall att köra på övningarn ett tag, de kanske hjälper ändå......
1969 • Stockholm
#11
11 september 2008 kl 22:48
Gilla
Oseriösa sjukgymnaster kan man tänka, en neurokirurg kan säkert ställa en tillförlitlig diagnos, det är väl beskrivet i medicinsk litteratur och har behandlats framgångsrikt med olika behandlingar, inklusive kirurgi.

Inget i det föregående stycket säger förstås att man kan diagnosticera detta själv, att det är vanligt eller något annat, men faktum är att många är hjälpta med dessa övningar då de har besvären som förknippas med "piriformis syndrome", sen vad det kallas är ju egentligen mindre intressant. Jag tycker du ska prova ett tag, stretcha försiktigt (som alltid) så lär det inte bli sämre i alla fall. Men om dina problem är med ryggen vet jag inte hur du funderade kring just piriformis? Lycka till i alla fall!
1976 • Nyköping
#12
11 september 2008 kl 23:20
Gilla
Skönt att höra Thomas!

Jag har inte varit så bra på flera år den jag började med övningarna för en och en halv vecka sen. Det kan vara en "bra period" men ingen hoppas mer än jag på att syndromet existerar.

Jag har varit hos två (fler men de var inte med på banan alls) av varandra oberoende sjukgymnaster som båda säger samma sak. "Diskarna är dåliga" (3 nedersta). Det finns inget att göra, bara träna bål för att avlasta och stabilicera. (Läkarna är uppdelade på 50/30/20 Muskulärt/Neurologiskt/Bechtrews????) Suck vad skall man tro?? Jag kan garrantera att det inte är det sista.

Jag har läst allt jag hittat på ämnet piriformis syndrome och tänkte att sitta på en 50cl pet flaska mellan skinkorna (liggandes);) skulle avlasta trycket på piriformis muskeln. Detta verkar funka mycket bra. Jag kliver nu mer ur bilen efter en längre stund utan att behöva mjuka och kan gå som folk på en gång.

Mitt recept är petflaska, mycket obekvämt men om det främjer resultatet så. Jag har också lärt mig att inte hoppas alltför mycket....
Portkod 2120
1980 • HAlland
#13
12 september 2008 kl 09:42
Gilla
Säte samt stålande värk i baksida lår ej under knä ses generellt EJ som neurologisk. Dvs irritation utav nervrötter i ländrygg eller mer peripherellt som ischasnerv. Är smärtan neurologisk bör den följa en dermatom eller specifikt nervområde. Åkomst på värk ned till knä låter mer som ett facetled, bäckenleds eller triggerpunktsbesvär. För att veta ska man självklart få en grundlig undersökning. För att undvika lokala självutnämnda experter som höftar till en diagnos bör man uppsöka en akademiskt utbildad kiropraktor (www.lkr.se).

Angående piriformissyndrom vet men genom kadaverstudier att i ca 20% utav en befolkning går ischiasnerven ej under piriformismusklen. Denna kan gå över eller tom igenom muskeln i vissa fall. Här finns då anatomisk grund till att få ett besvär. Vanliga vardagssituationer för irritation är att köra mkt detta då benet är i extern rotation i långa episoder. Även sk "pocket wallet syndrome" där en plånbok i bakfickan irriterar nerven under långa perioder. Sant är dock som sagts här tidigare att denna åkomma diagnoserats till höger och vänster i många år av olika läger. Sann piriformissyndrome är mkt ovanligt men betydligt vanligare är irritation pga sitta förlänge eller dylikt.

"Husmorstips för detta är då att undvika för mycket sittande, särskilt med foten i utåtrotation. Töjning utav piriformis (http://www.rice.edu/~jenky/sports/piri.2.html) görs enklast mot en bänk, kyla med tex petflaska som tidigare sagts. Ger det ej med sig bör man uppsöka någon för att få en undersökning utav ländrygg och bäcken.

Lycka till!
1982 • Torsby
#14
12 september 2008 kl 10:01
Gilla
ett annat tips är att du går till en sjukgymnast och får övningar för en pilatesboll. Det kan var så enkelt att du behöver bygga upp musklerna i ländrygg och mage. Boka en tid hos en idrottsläkare eller sjukgymnast. mitt hetaste tips!
Anders
1974 • Knivsta
#15
12 september 2008 kl 10:12
Gilla
1969 • Stockholm
#16
12 september 2008 kl 11:49
Gilla
Jonas - tråkigt att höra om dina problem - kul att höra att är bättre än på länge! Jag hade massor av besvär med ryggen då jag var yngre (första *riktiga* ryggskottet då jag var några och 20...då trodde jag det var kört nästan). Är idag med "allroundträning" (mest löpning dock) besvärsfri nästan 100% av tiden. Lycka till som sagt och skynda långsamt!
1961 • Skövde
#17
12 september 2008 kl 11:53
Gilla
Hej Anders! Det som talar mot problem med piriformismuskeln är att Du skriver att båda fötterna är lätt bortdomnade. Är problemen nytillkomna och du ej tidigare undersöks för dessa, är mitt råd att Du tar kontakt med sjukvården.
1965 • Borås
#18
12 september 2008 kl 13:40
Gilla
Jan... Japp, har funderat på det själv. Skall se om jag kan klämma in ett läkarbesök under nästa vecka.

Börjar bli jäkligt trött på att ha ont nu.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.