Löpning Övrigt 263 inlägg 17278 visningar

Ta hänsyn till BMI också i tävlingsresultaten

1973 • Åkersberga
#1
8 augusti 2015 - 18:26
1 Gilla
Hej,
En tanke som slog mig var om det är fler än jag som tycker att det vore en bra idé att i alla fall i vissa tävlingar, parallelt med den vanliga resultaten, även presentera resultaten i kategorier som tar hänsyn till vikt, längd (typ BMI eller liknande) och ålder?

Det jag menar är att det borde bli mycket mer peppande och intressant för en person med hög BMI att delta och ge allt i ett millopp, marathon osv om hen vet att det finns en chans att vinna i sin kategori eller få en bra placering :-)

Skriv gärna några rader vad ni tycker och tänker
< < < 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > > >
Bo Engwall
1955 • Uppsala
20 augusti 2015 kl 15:23 Redigerad 20 augusti 2015 kl 15:26
1 Gilla
Re Amir

"Diskussionen handlar inte heller om fett vs muskler"

Den bör handla om premiering av överskottsfett eller inte. Med BMI-klasser premieras överskottsfett, vilket är förkastligt enligt min bedömning och gynnar inte idrotten.


""Åke" 46år, BMI 27 som springer 8mil/veckan och klår sina BMI-lika motståndare (dvs vinner över kanske ett femtiotal andra löpare i sin BMI-klass) med tiden 39:47 på ett millopp skall också få beröm och pris för sin insats."

Satsar man på löpning gäller det att BÅDE optimera muskelmassan och fettprocenten. ALLA kan göra det om de ger sig tid etc.

Det är inte berömvärt i sig att ha för mycket fett eller muskler i långlöpning. De som har det har prioriterat annat.
1969 • Hallstahammar
20 augusti 2015 kl 16:11
2 Gilla
Re Bo

Om man satsar på löpning som du förespråkar så är ju ett lägre/lågt BMI en del av resultatet till följd av kost/träningsmängd.

Men de flesta av oss motionärer som joggar/springer har varken tid att lägga ner eller intresse för att se hur snabbt eller hur lågt BMI vi kan få. Det är det som gör oss till just motionärer och inte löpare.

Jag kan inte se varför det inte skulle kunna finnas fler klasser i motionslopp om det nu inte är för att det blir en alltför krånglig administration.

Det handlar inte om att man ska vinna priser utan att man vill mätas mot ungefärligt jämlika motionärer.
1985 • Göteborg
20 augusti 2015 kl 16:30
1 Gilla
Men återigen: Vad är det för fel på att jämföra sig själv mot de som springer på ungefär samma tider? Det finns en resultatlista, det är inte på något sätt omöjligt att klättra i den, såvida man inte redan ligger högst upp. Om det nu inte handlar om att vinna, så spelar det väl ingen roll om man klättrar från 263 till 245 plats, eller om man klättrar från 20 till 4 plats?
Åsa
1978 • Tyresö
20 augusti 2015 kl 20:00
Gilla
#203 håller helt med.

Amir:
Skulle vilja veta hur du tänker sig att man på ett enkelt sätt arrangerar invägning/mätning för några tusen deltagare. Vi fick aldrig något svar på det.
1973 • Åkersberga
20 augusti 2015 kl 22:18
Gilla
Åsa,
Ett sätt skulle kunna vara att man väger sig och mäts i samband med nummerlappsutdelningen.
1966 • Karlstad
20 augusti 2015 kl 22:21
2 Gilla
Amir:
Om jag vill spela basket då.. ska vi ha serier för korta då?

Jag sjunger som en kråka men vill vara popidol, ska vi ha hitlistor för tondöva?

Jag förstår inte utvecklingen av frågeställningen. En del av oss har inte samma förutsättningar som andra. Sånt är livet. Vi får hitta det som passar oss.
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
20 augusti 2015 kl 22:28
1 Gilla
Jag är nyfiken på vad det "kompakta motståndet" hos många ligger i?! På allvar.
Eftersom många använder sig argument såsom "jämföra sig med sig själv" "mina tider och klockan motiverar mig" "glädjen är drivkraft" osv

Det låter bra så långt, men det säger inte VARFÖR folket här INTE skulle kunna se en bredare klassindelning?! Det är bara - rakt av, nej det går inte!

Ja möjligtvis Bo har uttryckt sig någorlunda tydligt, men tycks tro att detta är ett påfund för att marginalisera den stackars eliten :-)

Att eliten eller effekten av deras/sådan träning leder till optimering för resultat, BMI, muskelmassa m.m för långdistanslöpning råder inget tvivel. Däremot så är det inte alls lika självklart att den bredare massan, även kallad motionärer, på samma sätt siktar dit Bo. Dom förutsättningarna finns inte hur mycket du tycks tro det. Och det handlar inte om prioriteringar. Alla kan inte, och vill inte vara elit.

Löpning kan inte enbart handla om eliten eller strävan att nå dit. Dom är bra, men "Vi" motionärer är fler.
1973 • Åkersberga
20 augusti 2015 kl 23:18
1 Gilla
Peter,
Skillnaden är att basket är en lagsport innehållande olika styrkor precis som fotboll, med mest teknik , och de lag som tävlar mot varandra är oftast någorlunda jämnstarka.
Det var också ett förslag att motionslopp skall anordnas i flera divisioner så de jämnstarka får tävla mot varandra och jobba upp sig som många inkl. mig själv tyckte var bra också.

Det är inte en fråga om vad en enskild person vill men om det skulle finnas en tillräckligt stor efterfråga på hitlistor gjorda av tondöva sångare så............ :-)

Missförstå mig inte, jag beklagar mig inte över att inte ha de bästa egenskaperna för att vinna ett lopp men många med mig undrar varför man inte skall få ha möjligheten att få kämpa för att bli bäst i sin klass speciellt när det är frågan om motionslopp med många deltagare.
1966 • Karlstad
20 augusti 2015 kl 23:52
Gilla
Well, jag luftar bara mina tankar om det.
Om du Amir eller någon annan meddelar att det blir BMI-klasser kommer jag inte att protestera. Det skulle inte störa mig även om jag skulle vara lite frågande. Om behovet finns så varför inte.
Lars-Göran Wennberg
1966 • Dals-Långed
21 augusti 2015 kl 06:11
Gilla
ska vi krångla till det även i löpning.tjusningen med löpning är väl enkelheten.finns väl tillräckligt med parametrar i andra sporter.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
21 augusti 2015 kl 07:28 Redigerad 21 augusti 2015 kl 07:29
3 Gilla
Jag jämförde mig med löpare i min åldersklass på Midnattsloppet, tycker det räcker som komplement jfr med den tid man får. Jag klättrade från 25:e till 17:e plats i M55 genom att putsa min tid från förra året.
Mitt BMI har jag inte koll på, kan ligga någon decimal högre i år p.g.a skadeproblem. Känns dock ganska ointressant.

En tränare jag känner sa en gång till sina simmare; - Strunta i de andra, det är bara din egen prestation du kan påverka!
1967 • www.sapiens.se
21 augusti 2015 kl 08:29
9 Gilla
"Missförstå mig inte, jag beklagar mig inte över att inte ha de bästa egenskaperna för att vinna ett lopp men många med mig undrar varför man inte skall få ha möjligheten att få kämpa för att bli bäst i sin klass speciellt när det är frågan om motionslopp med många deltagare. "

Alla har redan möjligheten att få kämpa om att bli bäst i sin klass. Men man kanske får jobba för det. Så in i helvete. Har man ingen lust till det så...synd. Vill man tävla utan att förbereda sig för det så kanske man inte kan räkna med att vinna.

Jag kommer inte protestera om något motionslopp inför BMI-klasser och om folk väljer att äta upp sig för att lättare få vinna en klass. Jag ser dessutom framför mig ett rejält vätskebulkande inför nummerlappsutdelningen för att komma upp i rätt klass. Motsatsen till det sjuka bantandet brottarna håller på med. Det är en fri värld. Men jag kommer inte att delta.

Ett liknande exempel kan väl vara golfens handikappsystem där man kan få vinna mot dom som är bättre. Jag har själv spelat mycket golf men haft noll intresse av att tävla med handikapp utan har bara gjort det när jag blivit tvungen att representera i företagsgolf. Inte bara blir jag där då premierad för att jag inte bryr mig om att träna, jag kan också åka på däng av handikappmyglare. I min värld är lägst antal slag bäst på rundan. Inte något justerat antal baserat på tabeller.

Vinner gör man när man springer snabbast, hoppar högst eller kastar längst.

Och nej, jag tycker inte att t.ex. tyngdlyftning för män på 45 kg är intressant. Alls. Däremot kan det vara lite kul med Strongman. Om dom där gigantiskt stockarna eller stenarna ska lyftas så är det kanske bäst att överlåta det till dom stora killarna. Verklighetens fysik skiter nämligen helt i dina förklaringar.

För dig som inte förstår det kompakta motståndet: Det kanske är så enkelt att folk vill veta vem som hoppar längst eller springer snabbast. Alternativt är nöjda med att jämföra sig med sig själva. Idrott kallas det.

Tycker jag.
1979 • Långtbortistan
21 augusti 2015 kl 08:34
Gilla
Jag tycker löpning är som mycket annat i livet som man kan påverka och uppnå. BMI är ett mått precis som IQ. Att det skulle krävas en viss nivå på IQ-test för att komma in på en utbildning och/eller sedermera arbete. Med lite plugg/ansträngning kan man komma in på utbildning eller jobb.
Livet är jobbigt med slit, det är plugg, jobb, barn och löpning :)
Stefan
1968 • Sundsvall
21 augusti 2015 kl 08:40
Gilla
Lite märkligt tycker jag att är. Det är så mycket snack om vanliga motionärer och motionslopp, men ändå verkar det vara så viktigt att tävla (och vinna pris). Vill man vara med och tävla får man väl också träna för det.

För mig är tiden (och till viss del också min placering procentuellt)drivkraften. Om jag fixar ett PB, eller en viss tid utifrån hur mycket jag har tränat så känner jag mig som en vinnare, även om ingen annan gör det.
1969 • Hallstahammar
21 augusti 2015 kl 08:55
1 Gilla
#212

Men varför utgå ifrån att motionärer vill fuska när det inte handlar om några större priser?
Fusk förekommer tyvärr i de flesta sporter där det finns finare priser/prispengar.

Angående golfens handicapsystem så är ju det fantastiskt att jag kan spela en runda med t ex Henrik Stensson och ha chans att vinna om jag spelar på mitt handicap.
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
21 augusti 2015 kl 13:29 Redigerad 21 augusti 2015 kl 13:39
1 Gilla
@ Marcus # 212;

Marcus, denna diskussion handlar ju inte om att eliten, på något sätt, inte skulle vara "snabbast, hoppa längst eller vinna". Det kommer dom göra även i denna hypotes som vi pratar om här.
Det finns INGEN fara för eliten eller de som springer snabbast, bredast och hoppas bäst. Absolut ingen fara, då dom med säkerhet kommer fortsätta vinna. :-)
1981 • Vegan Runners
21 augusti 2015 kl 14:36
4 Gilla
De stora motionsloppen (säg Lidingöloppet) kan ju redan sägas ha divisioner. Du får ange meriter och placeras i olika startgrupp utifrån hur bra du presterat tidigare. Genom att träna och göra bra resultat kan du avancera uppåt för att till slut få starta längst fram med eliten.

För mig har det mycket större lockelse att arbeta mig uppåt på det viset (även om jag såklart aldrig kommer vinna) än att eventuellt tilldelas "Amir Riahi"-priset för att ha varit snabbast av alla som startade i startgrupp 5. Hellre hamnar jag sist i A-heatet än går runt och stoltserar med en förstaplats i C-heatet.

För dom som vill kombinera måttlig löpträning med massa annat tränande finns ju andra idrotter där just den förmågan mäts, t.ex tiokamp, sjukamp, triathlon osv. Jag skulle göra hopplöst dåliga resultat om jag ställde upp i tiokamp. Men jag skulle inte komma på tanken att föreslå införande av ett handikappsystem som viktade löpgrenarna extremt tungt för att ge mig en chans att konkurrera med riktiga tiokampare.

Varför lockar det att vinna på låtsas, istället för att försöka bli bättre på det sporten går ut på?
1973 • Åkersberga
23 augusti 2015 kl 23:51
1 Gilla
@212,

Man kan självklart tycka att ett förslag är dåligt men att kalla de som tycker om förslaget för lata, okunniga och fuskbenägna tillför inte något positivt i diskussionen.
Ingen kan möjligen veta vilka som ställer sig bakom ett sådant förslag.
Ibland kanske man måste släppa på gamla rutiner och se glädjen i att fler kan glädjas av ett nytt sätt att värderas i något.

För att göra förslaget mer greppbart kan jag tycka de BMI-baserade klassindelningarna kan t.ex. se ut såhär

<18
18-20
20-22
22-24
24-26
26-28
>28
Dvs sju olika klasser totalt.
Gäller för alla åldrar t.o.m. 40år och sen + två tiondel på BMI:t för varje år man fyller efter det.
Så en person som är 50år gammal med BMI 24.1 får då (10x0.2=2)dvs 24.1+2=26.1 och hamnar i den något tyngre BMI-klassen.
Självklart är det de som passerar mållinjen först i varje klass som vinner också.

Som jag skrivit tidigare kan en sådan upplägg bli mycket mer spännande och roligt för flera som tävlar och det är det som jag värderar högst i det här fallet.
1973 • Åkersberga
24 augusti 2015 kl 00:13
Gilla
@217,

"Varför lockar det att vinna på låtsas, istället för att försöka bli bättre på det sporten går ut på?"

Hur kan det vara på låtsas om man är snabbast i sin klass?

Att det finns snabbare löpare i en annan klass i samma tävling tycker jag borde spela lika liten roll som att det finns snabbare löpare i en annan tävling eller internationellt.
Mikael Fågelborg
1978 • Hässleholm
24 augusti 2015 kl 06:37
Gilla
@Amir Riahi

Du tycker alltså på fullaste allvar att det borde finnas en <18 klass? Tänk över noggrant vad det sänder för typ av budskap. En person med det BMI:t ska inte tävla överhuvudtaget. I mitt fall handlar det om att gå ner till 60 kg skulle jag göra det hade jag inte längre varit en frisk person, detsamma gäller vid de högre BMI:erna. Föreslår att du läser följande artikel som klart och tydligt visar vad som kan hända vid en osund fixering vid vikt.
http://springlfa.se/en-otroligt-larorik-helg/
< < < 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.