Löpning Kläder, Skor & Prylar 11 inlägg 5193 visningar

Hur mycket gör skor för tider? Och hur tar man bäst hand om sina löparskor?

Göteborg
#1
6 september 2008 - 15:56
Gilla
Hej alla!
Jag undrar hur mycket olika sorters skor gör för ens tider? Undrar även hur man bäst tar hand om sina skor för att de skall hålla längre? Jag springer bara på asfalt.
Johan I
1987 • Örebro
#2
6 september 2008 kl 16:13
Gilla
Beror på vilket syfte skon har för en... t.ex.:

Tänk om du springer ett "längre" lopp. Du vill få bra tid så du tar de lättaste skorna du har. Men efter ett tag får du ont i benen, kanske för att dämpningen inte är så bra, tempot går ned och tiden blir sådär.
Hade du istället haft några tyngre och mer dämpade skor kanske du i genomsnitt hållit bättre fart, fått bättre tid och inte ont i benen.
Men har du däremot inga problem med t.ex. ont i benen vid den distansen så kanske de lättare skorna är bättre för tiden (marginellt).

Skor fungerar helt enkelt olika för alla och det är svårt att säga något generellt att en sko ger en viss tid medan en annan ger samma tid+20 sekunder...

Det mest avgörande med skor är nog att de inte skall kännas osköna, samt att man får ta hänsyn till eventuella problem som t.ex. det jag nämnde ovan.
Det finns så många fler och större faktorer som avgör sluttiden.

Jag har bara hört att man skall inte tvätta skor i tvättmaskin (kan förstöra dämpning och allt), samt att man helst skall förvara skor i en torr och sval miljö.

Springer du på asfalt så slits inte skorna så mycket (om det inte är grus på asfalten eller att du har en löpstil som innebär mycket "släpande" mot marken). Och på asfalt håller sig även skorna rätt rena, så är inte mycket till tvätt som behövs heller.
Skors hållbarhet har nog oftast med avtagande dämpningsförmågan att göra snarare än att de går fysiskt sönder. Så finns inte så mycket man kan göra för att de skall hålla längre.
1974 • Göteborg
#3
6 september 2008 kl 16:57 Redigerad 6 september 2008 kl 18:07
Gilla
Jag sprang GöteborgsVarvet med lätta tävlingsskor. Det var lite chansartat, för jag hade inte testat någon längre sträcka innan. Det gick hur bra som helst, inga smärtor i ben eller fötter.

Jag inbillar mig att jag kanske kunde springa 5 sekunder snabbare per kilometer jämfört med tyngre träningsskor. Det blir ju nästan två minuter totalt.
Jimmy P
1974 • Göteborg
#4
6 september 2008 kl 17:05
Gilla
Hej!
Björn Sunesson som korsat USA både på längden och bredden mad daglig löpning använder sig alltid av billigare skor.

Han anser att det är viktigast att ha flera par att använda sig av så att fötterna hela tiden får en ny kontaktyta och inte samma par hela tiden.

Enligt honom minskar det även skaderisken.

Läs om hans löpning och äventyr här:
www.suneson.se

/Jimmy


http://www.suneson.se/
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#5
6 september 2008 kl 18:46
Gilla
Jag skulle aldrig få för mig att springa halvmara och nedåt i något annat än tunna tävlingsskor. Det är både en psykologisk kick att "ta på sig tävlingsskorna" som en fysisk känsla av fart och lätthet.
På banpassen gäller samma sak. Uppvärmning i "vanliga" löpskor (asics speedstar för min del) men när det sedan ska gå undan åker mockasinerna fram (jag använder adidas adizero pr) och känslan är en helt annan.

Huruvida det ger något i tid eller inte spekulerar jag inte i, men det är i alla fall en skön känsla att på tävling (och träning i högre fart) ha tunnare skor på sig.
Göteborg
#6
6 september 2008 kl 22:46
Gilla
Är riktigt sugen att testa tunna lätta tävlingskor till Göteborgs varvet 2009.
Tror nog också att känslan när man har lätta skor gör mycket för tiden mm.
Per M
1964 • Uddevalla
#7
6 september 2008 kl 22:52
Gilla
Någon som har erfarenhet av asics ds trainer 13 under marathonlopp? Har bara provat dem på millopp som längst och varit mkt nöjd. Vad tror ni - räcker dämpningen i de skorna eller ska jag satsa på de tyngre Kayano? Lutar åt ds trainer 13 just nu...
Gurra Limebranch
1983 • Oskarström
#8
7 september 2008 kl 06:02
Gilla
Dämpningen räcker gott och väl i DS Trainer som ju är en lättare träningssko snarare än tävlingssko.
Per M
1964 • Uddevalla
#9
7 september 2008 kl 20:09
Gilla
Tack Tergat! Får se om jag får ihop tillräcklig många, långa långpass innan det är dags för Göteborg Marathon. I så fall blir det DS Trainer.
1967 • Borlänge
#10
7 september 2008 kl 20:54
Gilla
Har kört flera maror i "lätta" skor ( Saucony Grid Typ A och även A2 ). Om det påverkar tiderna possitivt eller ej vill jag låta vara osagt, men det var inga som helst problem för fötterna iaf. Förra årets Lidingölopp kördes oxå i Typ A och det var en höjdare eftersom våtvikten är skapligt låg,,,, Mängdträningen på asfalt sker dock uteslutande i dämpade "tyngre".
Göteborg
#11
7 september 2008 kl 22:53
Gilla
Också intressant om man tränar i tyngre skor, men sedan vid tävling/lopp springer i lätta skor leder detta till bättre tider eftersom man vant/tränat med tyngre skor? Är det ett bra tränings upplägg för längre lopp?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.