Löpning Kost & Näring 75 inlägg 4333 visningar

Återhämtningsdryck

Henning Looström
1973 • Lund
#1
23 juni 2007 - 11:08 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
När jag var i tonåren brukade jag bälga i mig stora mängder Oboy när jag hade varit ute och sprungit. Nu så här i efterhand har det känts som en väldigt söt och kanske inte så smart dryck efter träning. Och vad finner man då på RWs hemsida!? http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-242-302--11411-0,00.html

Fan, här skall klunkas Oboy igen!
< < < 1 2 3 4 > > >
Bengt Hallberg
1959 • Helsingborg
#21
26 juni 2007 kl 19:05 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Hmmm... Och denna diskussion startades genom Hennings Oboy-länk...
1982 • Torsby
#22
26 juni 2007 kl 22:12 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag måste få tillægga att altsammans ær mycket individuellt. Rekomenderad daglig dos av proteiner før løpning ligger vid c:a 20g om dagen. Men det ær kolhydraterna som ær den viktiga næringen om man håller på med loppning.
1982 • Torsby
#23
26 juni 2007 kl 22:14 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
kroppen orkar bara ta upp 20 g åt gången menar jag.
1967 • Laxå
#24
26 juni 2007 kl 22:46 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
He...jösses vilken tråd ni har vävt här... Vill bara tillägga....för att ytterliggare späda på tråden lite...att jag käkar ganska lite kolhydrater..., ca 50 g/dag o det går ju ganska bra. MEN...jag käkar istället ganska stora mängder protein...grönsaker o kött är min huvudsakliga kost. Apropå Carl Lewis så vet vi ju numera att det fanns andra saker som gjorde att han sprang snabbt, han var dessutom sprinter...vilken för övrigt är en helt annan sport....
Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#25
26 juni 2007 kl 23:04 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Kate Moss är väl vegetarian va? O:)
alex g
1988 • enskede
#26
27 juni 2007 kl 05:55 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
de är pamela andresson också
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#27
27 juni 2007 kl 10:26 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
På 80-talet snackades det om att man skulle äta kolhydrater i mängder när man ska långlöpa. Vem har inte testat att kolhydratladda?
Detta är förlegad info. Näringsfysiologen Fredrik Paulun försöker slå hål på gamla myter genom att förmedla forskningsresultat gjorda på 2000-talet.
Jag kan inget annat än rekommendera er att läsa hans böcker om mat och näring.

Henning, du har helt rätt.
Oboy är verkligen den perfekta återhämtningsdrycken efter ett löppass då den innehåller de flesta byggstenar inkl. snabba kolhydrater.
/Roger ;o)
1973 • Åkersberga
#28
27 juni 2007 kl 11:05 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Den här tråden har ju redan spårat ut så jag kan ju spåra ut den lite mer ...

Vad säger ni om 10 g gelegodis per kg kroppsvikt direkt efter träningspasset då!?!

Inget för er hälsofantiker förståss men för oss som tycker "lite av allt samt lagom är bäst" kanske! Då får man ju i sig de snabba kolhydraterna och ska man äta godis någon gång i veckan så är ju det helt klart bäst dirkt efter ett konditionspass.

Personligen är det inte så ofta jag äter godis efter träning men ärligt talat smakar en näve skum-/gelegodis fantastiskt gott i duschen efter ett långt löppass :-D
1967 • Helsingborg
#29
27 juni 2007 kl 11:31 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
*s* Enda stället en småbarnsmamma får ha godiset ifred, kanske....
Henning Looström
1973 • Lund
#30
27 juni 2007 kl 12:27 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Gaddäääm! Och allt detta för lite oboy...

Lite komiskt är det att jag hade tänkt skriva i mitt ursprungliga inlägg att jag undrar hur oboy funkar ihop med sojamjölk, eftersom det är vad jag har hemma. Då hade väl löparskor, skivstänger, kycklingfiléer och sojabiffar självantänt i stugorna!
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#31
27 juni 2007 kl 13:53 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Sojamjölk och Oboy funkar lika bra som mjölk och Oboy.

Sojamjölken har jag för mig är näringsberikad så den ska efterlikna vanlig mjölk i näringsvärde. Däremot är havremjölken lite fattig på protein. (Dricker havremjölk själv rätt ofta då vi har allergiker i hushållet.)

/Roger
Bengt Hallberg
1959 • Helsingborg
#32
27 juni 2007 kl 14:25 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Ja se denne Paulun, han tycks dyka upp i fler och fler sammanhang. Jag har med stor behållning läst flera av hans böcker, men måste erkänna att jag börjar få lite svårt för honom.

Man ska ha klart för sig att han är ingen objektiv förmedlare av 2000-talets forskning. Naturligvis gör han ett urval av alla forskningsresultat. Urvalet han gör är med all säkerhet efter vad han kan tjäna pengar på. Det är ju inte för intet som han blivit utnämnd till den förste GI-miljonären.
Allie K
1974 • Knivsta
#33
27 juni 2007 kl 15:02 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Här kommer ytterligare ett inlägg om nyttan av kolhydrater.

Marika: Jag tycker det låter bra med lite godis direkt efter passet och det funkar säkert också bra under långpass om du springer riktigt långa sådana. Hittade en bra artikel på runnersworld.com, som rekommenderar följande: "During a long run--when your energy stores are running low--it´s time to down some fast-acting carbohydrates that will convert immediately into glucose and keep you from hitting the wall. Reach for a white-flour bagel, candy such as jellybeans or Gummi Bears, or sports gels or drinks. For replenishing your carb stores after a run--you want to restock your glycogen stores within an hour of crossing the finish line--opt for a mix of slow- and fast-burning carbs, such as a whole-wheat bagel and a banana."

Vidare så rekommenderas löpare en kolhydratrik diet och särskilt då innan långa pass (en mara exempelvis): "Runners, of course, require more than the average amount of total carbohydrates in their diets, especially in the days leading up to a marathon or other endurance race. Carbohydrates are, after all, the body´s top choice for fuel and the best energy source for working muscles. In general, "Runners should be taking in about 50 to 65 percent of their calories in the form of carbohydrates," says Jaclyn Maurer, Ph.D., research specialist at the University of Arizona."

Här finns hela den artikeln, som förespråkar kolhydratladdning trots alla trendiga proteindieter ( Runners have long practiced the art of carbo-loading (we practically invented it!). And as everyone around us succumbed to carbo-phobia, we smugly ate our way through the breadbasket before every race without worry").http://www.runnersworld.com/article/0,7120,sss6-242-300--8818-1-1X2X4-4,00.html

Och om Paulún, ja, det ligger nog en hel del i det Bengt sa. Vill också säga att om man tolkat Paulún som att han inte rekommenderar konditionsidrottare att inta rikligt med kolhydrater så har man nog misstolkat honom. Följande står att läsa på hans hemsida: "När du tränar använder du huvudsakligen fett och kolhydrater som bränsle. Dessa bränns parallellt även om vissa typer av träning till störst del förbrukar den ena typen av bränsle. Under promenader använder du dig framför allt av fett, medan styrketräning mestadels kräver kolhydrater. Generellt arbetar dock de två näringsämnena tillsammans, och tar kolhydraterna slut, blir även fettförbränningen lidande. Problemet är att det är kolhydratdepåerna som är tar slut först, eftersom de är så små, medan fettdepåerna innehåller energi nog för många dagars träning.

Det innebär att det är kolhydraterna som är begränsande, och det är därför viktigt att ladda upp dessa depåer så mycket som möjligt, vilket du kan göra med rätt kost som du äter vid rätt tillfällen."

Även Paulún rekommenderar alltså att äta mycket kolhydrater om man tränar! Här är länken: http://www.paulun.se/p2_pop.asp?idContent=1108
Allie K
1974 • Knivsta
#34
27 juni 2007 kl 15:07 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Tror inte det blev bra med ena länken i inlägget nyss så jag försöker igen med den: http://www.runnersworld.com/article/0,7120,sss6-242-300--8818-1-1X2X4-4,00.html

1969 • Upplands Väsby
#35
27 juni 2007 kl 18:54 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Vilken underhållande tråd ni fått till. Hehe, kul läsning. Tack för oboy-tipset, det måste jag prova.

Apropå proteiner, när ni nu varit inne på det... ;-)
Själv har jag sett rekommendationer på allt mellan 0.5 till 2 gram per kg efter träning för löpare, så ni har nog alla rätt. Allt hänger på vilken slags löpare man är.

En röd tråd i det hela tycks vara ju mer uthållighetsträning, ju mer proteiner behövs. Ganska logiskt när man tänker efter. Källor är alltid praktiskt, har lite tid över så jag kan saxa lite. Phil Maffetone är min favorit. Ur hans bok Eating for Endurance, s 63:
"the RDA for those who engage in regular endurance exercice should be about 1.2 to 1.4 grams of protein per kilogram of body mass per day [...] Daily protein intakes as high as 2 grams per kilogram may still be inadequate in athletes training at 64 percent of their VO2max [...] Endurance athletes may require protein intakes higher than bodybuilders". Maffetone nämner förstås att för mycket protein inte heller är vettigt - det omvandlas ju bara till fett. Så det bästa är väl att helt enkelt prova sig fram till vilken löpartyp man är och hålla sig till det. 0.5g/kg är klockrent för vissa, 1.2g/kg är perfekt föra andra. Själv ligger jag nog där mittemellan nånstans.
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#36
27 juni 2007 kl 19:13 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Jag måste få förklara en sak när vi ändå är i farten.

Protein omvandlas normalt aldrig till fett i kroppen.
Den processen är enormt kostsam för kroppen och skulle det hända för att man äter massor av proteiner är det hälften av proteinet som blir fett. Denna process startar bara om man överkonsumerar proteiner och nästan inte äter något fett alls. Låt säga att man måste stoppa i sig mer protein än 4-5g/kg kroppsvikt och dag och då dessutom utesluta fettet i kosten.

Detta innebär att vi normalt levande personer aldrig råkar ut för att protein omvandlas till fett.

Däremot om du äter mängder med mat så får du i dig energi även av proteinet. Kroppen är då så smart att den stoppar undan det fett som du fick i dig av måltiden. Tyvärr tror många pga detta att det är proteinet som man blir fet av, men det är kombinationen kolhydrater och fett som gör fettreserverna.
Utan Insulin blir du liksom inte fet. Utan socker får du ingen Insulinutsöndring...
Insulinet gör två saker. Lagrar fett och tar ner blodsockret. En lite rackare helt enkelt.
/Roger
1973 • Åkersberga
#37
27 juni 2007 kl 19:18 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Maria: he, he, ja så kanske det är :-D

Hur många här har egentligen koll på hur många gram protin per dag de äter!?! Det krävs ju kostregistrering ett tag för att verkligen veta hur mycket protein per dag man äter.
1973 • Ystad
#38
27 juni 2007 kl 20:35 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Vad skönt att tonen dämpats något!

En av de många fördelarna med jogg.se är att folk är vänliga i sina inlägg. Även om man råkar ha olika uppfattningar.

Janne W tycks dessutom ha försökt förena de två huvudsakliga åsiktriktningarna och slängt in sin guru Maffe som peace-maker.

Nej, vad säger ni? Ska vi ut och kuta lite?
Henning Looström
1973 • Lund
#39
28 juni 2007 kl 12:18 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Äh Fredrik!
Här sitter man och hoppas på att ens tråd skall sätta rekord i antal inlägg och så kommer du med förslag som att sticka ut och springa! Känns bara såååå off topic!
Sofia
1991 • Hässelby
#40
28 juni 2007 kl 13:17 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Haha, vilken diskussion.. protein,kolhydrater,fett - det man går upp i vikt av är energi, vad dne än kommer ifrån. Överskott från protein ger viktuppgång, likt överskott från kolhydrtaer. Energi in och energi ut - balans.

< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.