Löpning Kläder, Skor & Prylar 7 inlägg 1620 visningar

Hörni.. skoxeperter!!!

1981 • Skövde
#1
17 mars 2015 - 21:35
Gilla
Springer nu mest i Asics gel tri noosa som är sjukt sköna men det känns lite överkurs för en "nybörjare" som mig att skutta runt i triathlondojjer. :) Springer typ 2-2.5 mil/veckan på mestadels asfalt (förhoppningsvis lite mer skogen framåt våren) Skulle gärna ha nått lite stadigare men som är lika sköna och med bra dämpning i. Spelar det nån roll för en som inte har så jättestora prestationskrav, det här med lättviktssko eller "vanlig"?

Alltså det finns ju så mkt olika skor så man vet ju inte ens vart man ska börja titta.. Vad skulle ni rekommendera?
1984 • Stockholm
#2
17 mars 2015 kl 23:17 Redigerad 17 mars 2015 kl 23:26
1 Gilla
Vad är anledningen till att du vill ha nåt lite stadigare? Får du ont eller känner du dig trött av skorna? Tri noosa ligger väl rätt mitt i skojungeln på de flesta fronter - medelmkt dämpning, medelmkt stöd, medelmkt dropp, medelvikt.

Det som framförallt spelar roll är väl att de flesta anser att lättare skor är roligare att springa i - men de sliter lite mer på kroppen också. Prestationsmässigt spelar det nog inte så jättestor roll även om du säkert kapar en del sekunder genom att känna dig lätt i lätta skor. Utan prestationstänk så skulle jag säga att det bara handlar om att hitta skor med en känsla man gillar. Vissa gillar mkt, mjuk dämpning så att man springer som på moln och andra föredrar att man får bra respons på fotisättningen, markkontakt och stuns i steget som hårdare eller mindre dämpning kan ge.

Du har skor som ligger lite sådär mitt i och du gillar dom, att de marknadsförs som triathlonskor skulle jag inte fästa någon vikt vid alls. De springer med benen på triathlon också :).

Känner du att du blir sliten av dom så kan du ju testa lite mer väldämpade skor - Asics Cumulus känns som ett rätt naturligt val om du gillar Asics. Om du istället skulle velat gå ner lite i vikt så har du Asics DS Trainer som är klart lättare men fortfarande har rätt mkt dämpning. Men jag tycker inte du ska byta för bytandets skull - gillar du skorna så är det ju bara bra.

Vill du prova ett annat märke så kan jag verkligen rekommendera Mizuno Wave Rider - den är ett uns lättare än tri-noosan men har ungefär lika mkt dämpning. Jag tycker den är grymt skön - både på foten och att springa i.
JB
1977 • Vendelsö
#3
18 mars 2015 kl 08:03
Gilla
Saucony Kinvara eller Mirage om du vill ha lite stadigare. Har provat många märken och Saucony sitter perfekt på mig. Deras modeller är dessutom ofta lätta.
1981 • Skövde
#4
18 mars 2015 kl 08:32
Gilla
Det är nog mest att jag inte är van att springa i såpass lätta skor.. tidigare har jag alltid haft skor som varit lite tjockare, tyngre (inte direkt brytt mig om vad jag haft på fötterna) och inbillat mig att de skyddar fötterna bättre på ngt vis.
Men tack för bra tips.. får nog ta o spendera en eftermiddag i sporaffären snart o prova lite olika :) Svårt bara att föreställa sig hur dom känns ute..
1965 • Täby
#5
18 mars 2015 kl 09:09
Gilla
Jag tycker att du ska gå på dom skorna som gör dig glad när du tar på dig dom. Det är för mig den viktigaste faktorn. Tillsammans med att inte blir skadad, förstås. Jag har överlag lättare skor, med mindre uppbyggnad och skydd. Jag väger en del (runt 87 kg) och springer hyfsat mycket (7-11 mil i veckan). Jag tror att jag har mer "aktiva" fötter än om jag hade sprungit i skor som stöder och skyddar mer. Men, det är en avvägning och det är inte alltid lätt att plocka upp rätt signaler, dvs när det ömmar i fötterna och veta om det bara är något övergående eller om man ska ta det lugnt några dagar. Att ha flera olika par skor tror jag stenhårt på, så steg 1 skulle vara att bestämma *typ* av sko, och sen gå och prova olika varianter av den typen. Visar det sig vara liknande den du har, men annat märke/modell så har du ändå variationen!
Elisabeth Ankarcrona
1978 • bankeryd
#6
18 mars 2015 kl 09:33
Gilla
Jag vill inte utge mig för att vara skoexpert, men tipsar om forumtråden "recentioner för tjejer" där finns en hel del skrivet om skor (och mycket mer!). Jag tror som Tibor att det är bra att ha några eller något par skor att byta med. Och jag var på jakt efter skor förra sommaren och kom efter lång och nogrann reasearch fram till att saucony kinvara 5 var rätt sko för mig på asfalt (en lätt sko med lågt dropp och inte särskilt stabil), men jag var specifikt ute efter en sko som låter foten röra sig naturligt och inte styr foten till ett visst läge. Jag landar även på framfoten när jag springer och det är därför som jag inte vill ha så högt drop, kinvaran har ganska skön dämpning, lagom i min smak. För traillöpning springer jag i salomon fellraiser (lågt drop, inte sp stabila, grymt grepp och fantastiskty sköna på foten). För, när jag gjorde med reasearch letade jag efter skor med lite dämpning och lågt drop sen testade jag mig fram. För viktigast är att de sitter skönt!
1980 • Torsby
#7
18 mars 2015 kl 14:58
1 Gilla
Hej Lina,

Jag skulle absolut rulla på i Noosa om den funkar! Bara superkul om du kan använda en såpass löpglad produkt som vardagssko. Noosa är väl också tänkt som märkets mer allsidiga triathlonsko medan Hyper är deras racealternativ.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.