Löpning Övrigt 6 inlägg 1608 visningar

Bitterhet mot arenafriidrott?

Anders F
1973 • Umeå
#1
31 januari 2015 - 22:08
Gilla
Den här krönikan på marathon.se http://www.marathon.se/aktuellt/hög-tid-för-en-löpargala
Tycker jag var väldigt underlig, jag kan inte hålla med om något Anders Olsson skriver och tycker exemplen han ger är underliga tex Mikael Ekvall tävlar ju mycket på arena så att sätta honom i motsättning till andra arenafriidrottare är bara fel.

Jag blev dock nyfiken den attityd gentemot friidrottsförbundet och arenafriidrott som Anders Olsson uttrycker delas av fler och i så fall varför? Delas åsikterna av fler så måste det finnas personer på Jogg som känner som Anders och jag vill gärna höra era argument.

Kristoffer Hansson
1979 • Bromma
#2
31 januari 2015 kl 22:34
Gilla
Galor avspeglar väl delvis förankring hos tittarna?

Visst, fler tittar på friidrott än löpning.
Men hur många svenskar över tjugo utövar själv aktivt friidrott (arena).
Hur många svenskar motionslöper?

Jag tycker inte att man måste se det som en motsättning. Komplement kanske?
Oliver
1984 • Göteborg
#3
1 februari 2015 kl 21:21
Gilla
Jag tycker han (olsson) har helt rätt.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#4
1 februari 2015 kl 21:51
Gilla
"Jag blev dock nyfiken den attityd gentemot friidrottsförbundet och arenafriidrott som Anders Olsson uttrycker delas av fler och i så fall varför?"

Jag tror inte Anders Olssons attityd mot arena-friidrott är negativ. Han gillar väl t ex när hans Hässelby SK vinner lag-SM etc, men ända sedan han var en av grundarna av Stockholm Marathon 1979 (som sedan startat många andra långlopp i Stockholm inkl Tjemilen och Vårruset) så har han märkt och påtalat att friidrottsförbundet inte lägger tillräckligt mycket resurser på långlöpning utanför arena trots t ex "löparskatten" som arrangörerna av långlopp betalat till förbundet varit stor, åtminstone har den varit det i långa perioder.

I detta sammanhang tycker jag att den enorma löparvågen "producerar" ett väldigt litet antal svenska elitlöpare, medan en mycket mindre våg på 1980-talet hade bättre toppbredd. Möjligen kunde Svenska Friidrottsförbundet göra mer än nu för att gynna en bättre långlöpningsstandard, även om klubbarnas verksamhet spelar in.
Dock hänger det mest på individen hur mycket man är beredd att satsa, men "miljön" omkring spelar förstås in.

Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#5
2 februari 2015 kl 09:04
Gilla
Bosse: Det har väl alltid varit så att friidrotten fostrar väldigt få seniorlöpare? Merparten har väl en bakgrund inom OL/skidor/fotboll?

(Sen så tror jag att Anders Olsson sätter ett likhetstecken mellan arenafriidrott och teknikgrenar)
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#6
2 februari 2015 kl 10:10
Gilla
Re Martin

Nja det tror jag är en minoritet, men visst finns flera mycket bra exempel på talanger inom löpning som kom från de idrotterna du nämner och blev stora stjärnor på världs- eller nationell nivå som Gärderud, Ståhl, Danielsson, Sjöqvist m fl.
Men oaktat det borde det vara många fler "vanliga" långlöpartalanger tycker jag som kommer fram på t ex marathon med åtminstone sub 2.20-klass med det enorma löparintresset som rådit rätt länge nu.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.