Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 5819 visningar

Chansar på fotoperation-hjälp!

Mathias Andersson
1975 • Katrineholm
#1
22 augusti 2014 - 13:16
Gilla
Hej,
Har tidigare lagt upp lite frågor kring operation av Mortons och sesamben, men det verkar vara få som gjort detta ingrepp (åtminstone att ta bort en bit av sesambenet). Nu efter 3 års tragglande med olika skor, pelotter, inlägg, tåspretare, minimalistiskt, excentriska tåhävningar, vila, stötvåg ,akupunktur, kyla, värme och massage, så har jag bestämt mig för ett ingrepp.
10/9 ska jag opereras, både för frakturerat sesamben(som alltså är i två delar), och mortons nervinklämning mellan tå 3 & 4.
Om det finns någon med erfarenhet av detta så skulle jag bli glad för all info ni vill dela. Allt från operation till läkning/rehab/!

Den största oron är att aldrig kunna trycka på ordentligt i löpsteget igen, men ortopeden verkar inte kunna svara riktigt på detta. Verkar inte vara ett jättevanligt ingrepp : /

Blir tydligen ett ganska långt ärr på undersidan av foten pga ingreppet för sesambenet. Tack på förhand! Hoppas det finns någon som upplevt något liknande.....
1972 • Umeå
#2
22 augusti 2014 kl 15:54
Gilla
Jag har ingen koll på sesambenet, men förra hösten gjorde jag en operation för mortons. Jag kollade lite hur kalendern för september såg ut
2/9 operation
17/9 corepass cx-works. dagboksanteckning "längtar till löpning"
24/9 första löppass. dagboksanteckning "sakta och fint, liten svullen men inte ont"
6/10 första milpass (hälften asfalt hälften terräng). dagboksanteckning "skönt"
sedan kan jag ju ha lite ont i ärret fortfarande när jag springer ibland, men inte i en sådan utsträckning att det påverkar fart eller sträcka - bara humöret...

Operationen var mycket smidig. Sövning och uppvakning utan att vara bakis. Det gjorde såklart riktigt ont första veckan efter op varje gång jag råkade belasta på främre delen av foten lite. Det blev bättre efter stygnen togs bort. Jag fick skäll av hustrun för att jag gick lite på hälen för mycket, men jag tycker det är jobbigt att gå med kryckor. För klen i överkroppen antar jag :-) Ärret för mortons är väl ca 2 cm

Lycka till med operation och rehabilitering!
Mathias Andersson
1975 • Katrineholm
#3
25 augusti 2014 kl 12:20
Gilla
Tack för info Mats!

GIssar att ärret för sesambenet blir det mest svårläkta då det hamnar lite under foten. Mortons tror jag dom snittar upp på översidan.(hoppas jag)
Du verkar ha återhämtat dig mycket snabbt och bra så det låter ju lovande!
1972 • Umeå
#4
25 augusti 2014 kl 22:22
Gilla
Ärret efter min Mortonsoperation sitter på undersidan av foten i främre delen av trampdynan. Det kanske går att komma åt ovanifrån också?
Det går säkert bra för dig med!
Frida Harlin
1992 • Boden
#5
27 september 2014 kl 15:36
Gilla
Hej
jag gjorde denna operation som 12åring, efter ca 3års problem med foten så bestämde dem sig för att ta bort ena biten (sesambenet hade gått av)
dock hade leden blivit så pass förstörd så operationen blev ingen succe, hoppas det inte hann gå lika långt för dig. Men för att ge lite motivation så kan jag ju säga att även om läkarna sa att jag aldrig kommer att vilja springa frivilligt så springer jag maratonsträckor och triathlon ändå! Smärtan i leden vänjer man sig med och löpsteget lär man sig också att få till även om det ibörjan var lite obalanserat. det jobbigaste är nog ärret och att det ger skavsår (mitt sitter på sidan av foten) så det är eg inget stort problem om man jämför med många andra skador.
Hoppas det gick bra för dig och att ärret inte blir till några problem.
Mathias Andersson
1975 • Katrineholm
#6
10 mars 2015 kl 21:01
Gilla
Hallå igen! 6 månader har gått. Mortonsärret under foten är nog 5 cm. Läkningen ser bra ut på ytan, men det finns en förhårdnad under hela ärret, som i sin tur ger en pirrig mortonsliknande känsla. Tycker det fortfarande kan kännas som det slår och hoppar till mellan tårna. (3-4) Erfarenheter av stötvåg på ärrvävnad?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.