Löpning Kom igång 33 inlägg 670 visningar

- 10 kg, hur stor skilland gör det i spåret?

Erika Pettersson
1982 • skellefteå
#1
12 augusti 2008 - 19:54
Gilla
Jag skulle behöva gå ner i vikt. Har börjat träna inför Lidingöloppet och bara för att få springa på lördag (samma dag som mina vänner som gör 3 milen) har jag anmält mig till 1, 5. * huvva* Har sprungit tjejmilen på ca en timme för flertalet år sedan, då HELT otränad.

Löptränar nu varannan dag mellan 4-7 km varje gång och ska nu börja med 10km.

Gör övervikten stor skilland i spåret?

P.s på den här dryga veckan har jag inte gått ner ens ett gram, tycker nästan att jag bara går upp...
< < < 1 2 > > >
Håkan Zehler
1973 • Leksand
#3
12 augusti 2008 kl 23:40
Gilla
Erika,
ta det lugnt är mitt tips. Jag har vägt dryga 125 pannor och övervikt är något man bygger på sig över en längre tid så att räkna med att man ska gå ner allt igen på några veckor är att göra sig själv en otjänst.
När jag började gå ner i vikt så hade jag bråttom och tittade bara på vågen och räknade points, röda, gröna eller gula prickar och kalorier. Först när jag tränade för att det var kul och inte för att gå ner i vikt så lossnade det för mig. Nu väger jag 95 och har kommit en bit på vägen, har en 10-15 kg kvar skulle jag tro.
Den största skillnaden i spåret som jag har märkt är inte enbart att tiderna blir bättre (för det blir de ju pga träningsmängden) utan att jag blir mindre sliten av träningen.
125 kilo, i mitt fall, som är ute och joggar 10 km sliter väldigt mycket mera på leder, ligament och muskler än 95.
Självklart förbättras tiderna också och kalkulatorn som Csaba länkade till ger nog en bra fingervisning, sen får man lägga till eller dra i från lite för individuella skillnader.

Kämpa på och försök att se det lite mera långsiktigt än bara till Lidingöloppet i år.

// Håkan
csaba
1973 • Malmö
#4
12 augusti 2008 kl 23:55
Gilla
Erika, jag känner samma.
min målsättning var för ca. 1,5 år sen när jag började springa är att gå ner i vikt (framför allt magen).
har fortfarande inte hänt något, bara att jag tappat muskler istället (men magen och vikten är den samma, tyvärr).
jag har försökt panikbanta, inte för att kanske gå ner i vikt långsiktigt, utan mest för att förbättra mina tider inför en tävling. gick kanske ner några kilo då, men märkte ingen resultat tidsmässigt.

jag tror att konditionen är viktigare för att kapa tider och vikten för mig tror jag är att man har större aptit kanke (dock inte märkt).

sen har jag faktist sprungit med en viktbyxa (2kg) ett par gånger.
och fast det käns tyngre men jag får nästan samma tid alltid, så det är ingen skillnad då. http://www.sportlabbet.se/product_info.php?cPath=61_78&products_id=185
åsa haggren
1967 • järfälla
#5
13 augusti 2008 kl 12:16
Gilla
Hej Erika
Funderar i samma bana som du. Så fort jag kommer igång i intensivare träningsfas, dvs ca 2-3 konditionspass pass/vecka samt ca 4-5 km promenad/dag, till och från jobbet, så blir jag så hungrig!!! Det där efterlängtade vikt"raset" infinner sig aldirg, snararer tvärtom!
Tröstlöst tycker jag.
Funderar på om jag kanske måste vara bättre på att få i mig något direkt efter träningspassen, då jag inte alls känner någon lust att äta, för att kanske motverka senare hunger???.
Någon som har något bra tips?
Åsa
1971 • Tyresö
#6
13 augusti 2008 kl 12:29
Gilla
Det finns säkert tusen olika tips om hur och vad man ska äta när man tränat och vill gå ner i vikt, men det är viktigt att ÄTA! Jag har själv gått ner 10 % i vikt under det dryga år jag varit aktiv joggare, i princip utan att ändra mitt ätande. Jag har nog dragit ner på socker i allmänhet, och ökat på mellanmål (fullkornsbröd, frukt etc).

Har just läst Jonas Coltings bok "Jag vill bara se bra ut naken" och jag rekommenderar den varmt! Titeln är väl lite ironisk, men innehållet är väldigt konkret, lättbegripligt och inte minst inspirerande!!! Det är i alla fall ingen tvekan om att kroppen behöver mat när man tränar, och inte minst bra fett, för att ha en effektiv förbränning och kunna bygga de nya musklerna som behövs för att orka med det nya livet (och som ju också väger, glöm inte det!).

Lycka till och kämpa på! Själv har jag 2-3 kilo kvar, och dom sitter hårdare än dom 6 första...
Håkan Zehler
1973 • Leksand
#7
13 augusti 2008 kl 12:38
Gilla
Det är egentligen inte svårare än att man ska stoppa i sig mindre energi än man gör av med, då går man ner i vikt. Sen bör man ju äta blandad kost och ha en bra fördelning mellan fett, kolhydrater och protein. Lätt som en plätt,va´ :-)

Jag tyckte inte heller att jag inte gick ner i vikt och att jag hade kvar magen efter att ha löptränat ett tag men en kompis som inte träffat mig på ett tag tittade förvånat på mig när vi var och badade för nån vecka sen och utbrast;
men, du har ju nästan lite magrutor...
inte en klockren komplimang så här i efterhand :-) men poängen är att man kanske inte ska stirra sig blind på vågen och vissa förändringar tar lite tid.

Åsa,
funkar det att förbereda maten i förväg? Så du inte lagar mat när du är vrålhungrig för då är det lätt att göra monsterportioner och småäta under tiden. Använd mycket grönsaker som tar mycket plats men ger lite energi.
1973 • Åkersberga
#8
13 augusti 2008 kl 12:44
Gilla
Ica brukar ha frysta broccoiepåsar och extra bra pris om man köper två på en gång. Som tur är tycker jag mkt om broccolie och jag tror baskemig att hela familjen äter broccoli 5-7 gånger i veckan =) Så enkelt och snabbt att tillaga, jättenyttigt, mättande, billigt och gott!!!

Sen så brukar jag byta ut typ varannan pastaportion mot bönor i olja och vinäger - även det billigt, nyttigt, mättande och gott (tycker jag!)!
åsa haggren
1967 • järfälla
#9
13 augusti 2008 kl 12:58
Gilla
Hej och tack!
Skall kolla in boken av Jonas Colting... gillar rubriken!
Tycker jag äter bra varierad kost, massor av grönsaker, och jag älskar allt vad bönor heter. Problemet är att jag som sagt blir för hungrig och äter för mycket. HAr i perioder testat att äta strikt GI mat, men det fungerar dåligt att utelsulta kolhydrater när man tränar... Försöker hålla mig till långsamma kolhydrater istället, fast nu under semestern blir ju inget som det borde gällande maten.
Vad äter ni efter avslutat konditionspass?
Åsa
1973 • Åkersberga
#10
13 augusti 2008 kl 13:04
Gilla
Helst springer jag så att det blir lagom med frukost, lunch eller middag efter träningen- då behöver man ju inte fixa/äta något extra liksom!

I gårkväll blev det en macka och ett glas mjölk. Smothie är en annan favorit. Eller naturell keso, avokado och renkött!

Det tar ett tag att vänja sig vid mindre portioner. Jag är också en som äter för mkt mat och även om det är bra mat så blir man inte smalare om protionerna är för stora! Jag försöker vänja mig vid hungern helt enkelt!
Martin
1974 • Gävle
#11
13 augusti 2008 kl 14:07
Gilla
Jag tror det här är väldigt individuellt med hur viktnedgång ska kunna bibehållas över tid. Men viktigast är säkert huvudet (motivationen) som alltid även annars. Jag är ingen expert måste jag verkligen säga, men å anddra sidan hur många experter finns det inte med dimetrialt motsatta ståndpunkter? Och hur förvirrande är inte det för ens motivation? Men helt enkelt är det ju givetvis så att om du ökar energiåtgången till större än energiintaget så kommer du förlora vikt för eller senare. Men sannolikt måste du ändra dina kostvanor och här är Colting en bra guide. Personligen har jag de sista åren börjat äta mycket svart Quinoa, bulgur (etc) som huvudsaklig kolhydratkälla. Och det är en perfekt mat/energi/bas för löpning. Och var för all del inte rädd för fett! Fett mättar betydligt bätte än socker, om inte annat... En näve (eller två eller tre..) Cashewnötter är numera nästan en (bra) rutin inför mina pass.
csaba
1973 • Malmö
#12
13 augusti 2008 kl 20:49
Gilla
Håkan - jag har också nästan magrutor, men bara en, en stor ! ;-)
som du säger och det vad just jag brukar säga, titta inte på vågen utan titta på spegeln.
men i mitt fall så brukar jag kolla midjemåttet med måttband istället.
problemet bara att jag har blivit smalare i ansiktet och tappat muskler först (tyvärr), men den satans kaggen vill inte gå ner riktigt. :-(
Håkan Zehler
1973 • Leksand
#13
13 augusti 2008 kl 21:14
Gilla
hehe, jag har väl i ärlighetens namn mera en airbag med lite antydan till uppdelningar :-)

Vist är det irriterande att kroppen inte bryr sig om vilka skönhetsideal som råder just nu utan tar fettet där den är programmerad att ta det i från. Det enda som hjälper är ju att kämpa på och försöka hålla i maten ... säger killen som precis mulat i sig en ½-liter Ben&Jerry´s ... men jag har å andra sidan semester :-)
csaba
1973 • Malmö
#14
13 augusti 2008 kl 21:25 Redigerad 13 augusti 2008 kl 21:26
Gilla
Håkan - då har vi samma problem !
Ben&Jerry är min svaghet. (det borde vara förbjudet att göra så goda glassar) ;-)
Håkan Zehler
1973 • Leksand
#15
13 augusti 2008 kl 21:41
Gilla
som "tur" är har de slutat med Chocolate Therapy här i byn ... ufff, den var tung att tända av från :-)
nu är det bara New York Super Fudge Chunk och Fossile Fuel kvar att undvika...


hmmm... lite off topic det här va ;-)
csaba
1973 • Malmö
#16
13 augusti 2008 kl 21:45
Gilla
favoriten är polar Alaska (tror jag det heter, vanilj med vit chokolad av isbjörnar) och strawbery cheese cake (kommer inte ihåg namnet).

oft topic, sorry !
Erika Pettersson
1982 • skellefteå
#17
13 augusti 2008 kl 22:15
Gilla
Kul att många engagerat sig i frågan. Jag kände idag på mina jeans att de satt lite lösare och jag hoppas och ber att der beror på löpningen.

Vilken träningsform är egentligen bäst när man vill tappa kilon??

GLASS är gott, men B&J är ju sååå dyr så jag drar mig för att köpa den bara därför.
Martin
1974 • Gävle
#18
13 augusti 2008 kl 22:37
Gilla
..å andra sidan är den så dyr så man inte kan äta allt för ofta. Så det blir ju en ren vinst till slut? ;)
1967 • Västerås
#19
13 augusti 2008 kl 22:48
Gilla
Själv gick jag ner 8,5 kg på 5 månader tack vare min massör på jobbet som gav mig förslag hur ska jag äta rätt och träna.Nu står jag stilla i en månad och kämpar med sista 2 kilo.Jag kan bara säga att det är enorm skillnad i spåret.
Så lycka till !!!
Håkan Zehler
1973 • Leksand
#20
13 augusti 2008 kl 23:33
Gilla
Haha, ja lite bissart att en gå-ner-i-vikt-tråd landar i glasstips :-)
Och så sant som det var sagt, Ben&Jerry´s ÄR dyr men åååå så god så man får passa på att njuta när man väl äter av den. Och ingen glass utan långpass!

Men, Erika, det där med jeansen är ju lite som Csaba sa tidigare om att använda ett vanligt måttband? Har du några gamla brallor liggande som sitter sådära *ooouuuuuuuppppp* dra-in-magen-och-hålla-andan-tajt så kan de vara en bra mtåtstock. Ju bättre de sitter desto smalare har du blivit :-) När du kan ta in livremmen ett hack till så har du gått ner i vikt och om du inte gått ner i vikt så har du antagligen byggt mera muskler och blivit av med fett.

Upprepar mantrat från tidigare, försök se långsiktigt på det och träna för att må bra och ha kul!

< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.