Löpning Träning 19 inlägg 5504 visningar

Varför är just jag en klen krake?

Helene Andersson
1972 • Grytgöl
#1
25 april 2014 - 17:00
3 Gilla
Löpning är enkelt. Löpning är tillgängligt för alla. Löpning är bra för kroppen. Löpning är bra för psyket. Sen kommer man till den där gränsen när konditionen är finfin men kroppen blev för klen... Ryggen krånglar, knän krånglar. Löpning blev nu helt plötsligt dåligt för kroppen! Löpning blev nu också dåligt för psyket (eftersom man får löparabstiens och dessutom inte klarar sina uppsatta mål)! Vad fasen hände? Man hade ju flyt?

Man måste tydligen börja bygga muskler för att springa?!?!?! Det var det ingen som sa nåt om när jag började! Och hur kul är nu det... Jag är ju född i en kropp som mest består av ben, senor och lite fett!! Det är inte lätt att hitta några muskler att träna upp då!

Man får börja nöta styrketräningsprogram som man får placerade framför näsan av PT och sjukgymnaster... Det rockar inte fett. Jag vill ju bara springa!

Hmm, jag tänkte att den här tråden egentligen skulle handla om plankan och styrketräning - men det spårade visst ur lite. Plankan, en vän eller fiende? Jag tycker jag möter olika åsikter om plankan. Vissa påstår att plankan är jättebra medan vissa menar att den kan vara dålig. I mitt fall, när man är en klen tanig krake så upplever jag att den kan vara direkt skadlig. Jag blir hängande på ryggmusklerna istället för att använda de rätta musklerna.

I mitt fall har jag lärt mig att muskelbyggande/styrketräning måste göras exakt rätt annars blir det mer skadligt än bra. I mitt fall måste jag nästan ha nån som står och petar och säger nu tappar du där och nu gör du fel där, för jag har banne mig en mycket god förmåga att hitta det felaktiga sättet att utföra styrketräningen på och inte det rätta muskelbyggande sättet. OBS att jag med muskelbyggande nu inte menar riktigt muskelbyggande utan ett sånt muskelbyggande som gör att jag faktiskt kan springa de sträckor jag önskar utan att kroppen går sönder.

Styrketräning är både tråkigt och svårt för en klen kropp!

Jag vill ju bara springa! Jag vill ju bara springa ganska långt! Hur svårt kan det vara liksom?!?:-) Finns det en styrketräningsbok för dummies kanske?


1982 • Älvsjö
#2
25 april 2014 kl 18:13
Gilla
Jag förstår din frustration! Tycker också det är segt att få in styrkepass i träningsbilden, lyckligtvis har min lathet kring detta inte lett till några skador än.

Kolla på http://www.tranahemma.com/pilatesboll-ovningar/ - det är ganska enkla övningar. Gå på core-pass om ditt lokala gym har gruppträning.

Kan även rekommendera simning som en skonsam alternativ form av träning!
Vicky Karlsson
1957 • Öland
#3
25 april 2014 kl 20:10
1 Gilla
Å Helene, vad bra skrivet. Skriver under varje ord!

Först är det jättenyttigt och strax därefter är det jätteonyttigt att springa. Man måste styrketräna också. Jag gör schema för löpningen OCH styrketräningen och bockar av.
Det är bara bockar för löpningen....men från och med nu så ska jag styrketräna lika regelbundet som jag springer.
Hur svårt kan det vara?
Raderad Medlem
1964 • Raderad Medlem
#4
25 april 2014 kl 20:57
Gilla
Det gick inget vidare för mig heller tills jag bestämde mig för att träna upp en grundstyrka i hela kroppen. Jag tänker numera säsongsbaserat, dvs styrka och uppbyggnad på hösten/vintern och när våren/sommaren kommer är det underhållsstyrka 1 gång/veckan och resten då cykel eller löpning. Det finns nog ingen "quickfix" utan man får tänka långsiktigt med sin träning. Jag har lärt mig den hårda vägen. ;)
1973 • Åkersberga
#5
25 april 2014 kl 21:49
1 Gilla
Det är inte nödvändigt att gå på gym för en motionslöpare utan det räcker med några få basövningar som man gör hemma efter sin löprunda. De djupa styrkeövningarna som utfallsteg, benböj, bencurl, tåhävningar på en pall m.fl. har en "smörjande" effekt för lederna och stretchar och stärker musklerna i dess fulla rörelselängd vilket man också har nytta av i vardagen.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#6
25 april 2014 kl 21:57
Gilla
Den moderna människan är inte byggd för löpning!

Boken "Born to run" bygger på en myt.

Vilken är tråden med flest inlägg på forumet? Jo skador och rehab.

Får en att uppskatta extra mkt de perioder man är helt skadefri, utan ens någon känning. Tyvärr alltför sällsynt för min del i alla fall.
Jonas Westerlund
1979 • Gävle
#7
25 april 2014 kl 22:31 Redigerad 25 april 2014 kl 22:31
1 Gilla
Jo den moderna människan är visst byggd för att springa, vi är däremot inte byggda till att vara stillasittande vilket försvagar våra kroppar och gör så att vi går sönder om vi försöker röra på oss. Det är alltså inte löpningen som gör att vi går sönder utan stillasittandet när vi inte löper.

Sen att vi bara rör oss under korta koncentrerade tidsperioder (träningspassen) gör inte saken bättre. Vi är inte gjorda för hög belastning under kort tid utan mer konstant medellåg belastning under större delen av den vakna tiden. Vi skall arbeta med kroppen hela dagarna men inte till den grad att vi blir utmattade.
Walker67
1947 • Växjö
#8
26 april 2014 kl 19:20
Gilla
Även om du säger att du är "en klen krake", så har du något som många saknar; insikt. Det är otroligt viktigt att ha självinsikt vid all form av träning även om det inte alla gånger är lätt att fatta de rätta besluten.
Själv tillhör jag 40-talisterna och fick bra styrketräning under min uppväxt med jobb på föräldragården och min fars sågverksrörelse. Till detta kom skidåkning på vintern, så jag har faktiskt aldrig varit på ett gym.
Dock har jag insett att med stigande ålder försämras styrkan och att det därför inte vore fel med en del styrkeövningar bara jag kunde komma över barriären att börja.
Sen har jag med stigande ålder fått en helt annan förståelse för kvinnors prestationer i tex löparspåret. Med försämrad styrka och syreupptagning har jag fått känna på hur det är att vara kvinna bland alla högpresterande killar mao är vi på samma nivå numera och då är det lättare att uppskatta kvinnors prestationer. Så sträck på er kvinnor, ni är fantastiskt duktiga efter era förutsättningar !
Jenny
1971 • Årsta
#9
26 april 2014 kl 22:21
Gilla
Jag har hittat ett helt grymt corepass på mitt lokala frisk och svettis och det var precis vad jag behövde. Kanske kan core vara något för dig med? Jag har klena höfter så jag lägger till höftövningar. Tycker Eva Fridmans övningar på startsidan är super. PS, jag tyckte core var vedervärdigt i början...
Rebecca
1984 • Solna
#10
28 april 2014 kl 16:24
3 Gilla
Plankan är en fiende om man gör fel, vilket jag skulle säga att de flesta gör. Annars är den toppen, och mycket tyngre än man tror. Pröva att göra den på knä om du tycker det är tufft, med tiden blir du starkare och kan göra den på tå.

En stark bål och benmuskler som stabiliserar knäna gör löpningen mycket roligare. Tänk så, så kommer även styrketräningen bli roligare.

Tack Walker67 som tycker vi kvinnor är duktiga efter våra förutsättningar. Vi kunde inte bara få vara duktiga?
1964 • Köping
#11
28 april 2014 kl 19:00
Gilla
Människan är fortfarande byggd för att gå på alla fyra, så att vi får ont i nacke, rygg, knän och fötter är inte konstig kroppen har nämligen inte utvecklats nämnvärt sedan vi reste oss upp. Och som Amir skriver för en vanlig vardagsmotionär räcker det bra att köra lite styrka hemmavid, om du sviktar i plankan stoppa ned knäna tills du fått lite mer styrka i kroppen, vill du upp på riktigt bra tider är det corepass och gym som gäller
Hobbylöparn
Östermalms IP
#12
28 april 2014 kl 20:08
3 Gilla
Generellt sett kan jag känna att det ibland tenderer bli för mkt prestationsjakt över löpning. Även om det är kul att prestera bättre och bättre, så hamnar ofta "upplevelsen" i skymundan.

För min del tycker jag att livet leker när jag får jogga fram längs med strandkanten vid Gustavsbergs hamn, eller sträcka ut på de böljande fälten vid Norra Lagnö. Eller ta en lunchrunda runt Brunnsvikens vackra linje i Hagaparken.

Sånt kan inte mätas i min/km, utan är mer än känsla. Att "nua"!

Som att stå på toppen av Skutan en solig dag när det snöat hela natten. Inte frågar någon hur fort det gick ner på after skin? Är så att säga meningslöst i sammanhanget.
1976 • Stockholm
#13
29 april 2014 kl 00:54
Gilla
Jag har bara upplevt det som grymt positivt att kombinera styrka. Det där du beskriver att konditionen finns där men inte kroppen. Det är det som är grejen, och det räcker med att du använder din egen kropp. Fokusera på bål och ben, dvs knäböj. spänsthopp, crunches, kissande hund, bakåt/uppåt spark på alla fyra, plankan, armhävningar med mera. Pilatesboll är oxå bra. I början kan det vara segt men det kommer gå bättre och bättre, ha inte för höga krav, när du efter ett tag märker resultat både på styrkepasset och i spåret kommer du få en grym boost. Det är värt det, alla dar i veckan.
Jonas Pettersson
1988 • Sala
#14
29 april 2014 kl 08:37
Gilla
Lite mer tips på styrkeövningar med kroppen som redskap.
https://www.youtube.com/watch?v=WA2dhdvlQQU
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#15
29 april 2014 kl 09:00
1 Gilla
Kroppen anpassar sig till det du utsätter den för, men utsätter du den för för mycket på en gång går den sönder.

Jag är övertygad om att styrketräning inte behövs för att springa, OM man springer med en mängd och ett tempo som kroppen klarar av att absorbera, det är dock väldigt få löpare som börjar i den änden, det ska nämligen tränas inför lopp osv, tider ska jagas och distanser ska erövras, då måste man styrketräna ( gärna med den egna kroppen som motstånd ) för att inte skada sig, om än långsiktigt.

Skulle man bara springa 1km per dag, och långsamt öka i ett tempo som skulle få vem som helst att bli galen och lägga ner, skulle kroppen stärkas på det sätt det är tänkt, när kroppen skapades. Hur det nu gick till ....

Sedan är det kanske inte just löpningen som är problemet, vi sitter rätt mycket i dagens samhälle, vilket bryter ner oss fullständigt.
1972 • Lund
#16
29 april 2014 kl 10:31
Gilla
Vad menas med ett s.k. corepass?
Magnus
Stockholm
#17
29 april 2014 kl 12:16 Redigerad 29 april 2014 kl 12:16
Gilla
Core är ett finare ord för bålstyrka. Övningar för att stärka magpartiet helt enkelt.

Sen till TS: krångla inte till det i onödan. Man måste inte träna styrka för att kunna springa, löpningen i sig kommer dig ökad styrka, främst i benen förstås, men även magen/rygger, speciellt om du springer i terräng. Problemet de flesta gör i början är att ta i för hårt så att löpningen upplevs som onödigt jobbig. Sakta ner och låt kroppen utvecklas i sin egen takt och ta det så pass lugnt att löpningen snarare blir njutbar, det är betydligt mycket trevligare då.
1972 • Lund
#18
29 april 2014 kl 13:29
Gilla
Tack Magnus. Vettiga ord i övr. också.
1977 • Djurslöv
#19
29 april 2014 kl 13:50
Gilla
Vad jag har gjort sedan jag började löpträna är att gå på grupp pass. Hittade något som heter GRIT Plyo och GRIT Strenght. Dessa har jag kört sedan i November och har då gått ner 11 kilo, från 95 till 84kg. Är 187cm lång så det var ganska behövligt. Just Plyo är ett Core pass och har fått mitt 6-pack att börja synas som det är tänkt. Det enda redskapet du använder är en vikt platta och en step up bräda, annars så är din kropp det enda motståndet som du har.
Lycka till.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.