Löpning Kost & Näring 279 inlägg 23821 visningar

Kost och träning - Försöker tappa kg.

1978 • vetlanda
#1
18 september 2013 - 13:36
Gilla
Jag har haft fullt upp med bygge och familj de sista två åren och har gått upp från 76kg till 93... (!)

Well sagt och gjort har jag nu återupptagit en passion i form av löpning.
Jag är ganska långsam i tempot (typ 5:45 per km) springer 5.5km per pass.

Nu till saken! Jag behöver kostråd. Jag väger all mat och kontrollerar kalorierna.

Menyn ser ut ungefär så här:

Frukost: Ca 400 kalorier
Till frukost äter jag havregrynsgröt + smörgås med gurka/tomat på (inget smör) Alteranativt lätt yoggi + banan + smörgås med gurka/tomat.

Middag: Ca 420 kalorier
Kycklingfilé+ grönsaker varje dag, ngt tillbehör tex mindre omelett eller tacoskal + ngn lätt sås.

Kvällsmat: Ca 450 kalorier
Kvällsmat (Oftast efter 20 då jag springer sent)
Gröt eller en omelett med ngt jag har hemma i kylen.'

Utöver detta äter jag 1-2 frukter per dag. Ibland tar jag en nutribar på 200 kalorier (delar upp den på 2 gånger) för att inte vara för hungrig...

Enligt min mätare gör jag av med ca 470 kalorier på en löprunda (Vet inte hur bra det stämmer)

Summan av det hela är att jag efter träning ätit ca 1000-1200 kalorier per dag sista tiden.

Jag har gått ner 3.5kg men har sista 1.5 veckan stått väldigt stilla. Några polare menar att kroppen kanske behöver mer kalorier och är inställd på "svält". Kan det verkligen bli så...? Söker även nyttiga saker som mättar rejält då jag ofta är hungrig och har sötsug.

Några tips på vägen?

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
1975 • Göteborg
24 september 2013 kl 15:57
Gilla
KML - vill du hävda att du är den enda av oss som vet vad hungerkänsla är?

Och vad gäller olika hungerkänslor får du nog vara mer specifik än så om du vill ha ett svar. Som frågan är formulerad är den omöjlig att svara på.

Ett tillägg till mitt tidigare påstående - Andra arter som vi människor begränsar rörelsefriheten för och förser med ett överflöd av mat (ex katter, hundar, hästar, råttor) blir också överviktiga. Visa mig en vildhäst som dör av hjärtsvikt på grund av fetma. Eller en vildkatt som är så fet att den inte orkar jaga. Undantaget skulle isåfall vara den feta tunnelråttan som lever på ett överflöd av mänskligt avfall i form av högvärdiga sopor.

Mat är långt ifrån lika farligt som inaktivitet.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
24 september 2013 kl 16:12
Gilla
Man behöver inte öka längden på rundorna. Man kan springa oftare istället. Man kan göra annat än löpning också.

Jag brukar försöka förena motion och transporter. Förut gick jag till jobbet (ca 5 km) flera gånger i veckan. Numera springer jag en omväg till jobbet (dryga milen), dock inte varje dag men försöker ta mig till/från jobbet med muskelkraft åtminstone 2 gånger per vecka. Vardagsmotion är viktigt. Gå / cykla / spring istället för att ta bilen. Ta en lunchpromenad. Gå ut och lek med barnen.

En kul grej vi provade på var geocaching. Vi kallade det skattjakt och tog med barnen. Blev en runda på 6,5 km utan att någon tyckte det kändes jobbigt.

Tycker din diet ser bra ut. Du borde verkligen kunna gå ner i vikt med detta. Låt det ta sin tid och gör det till en livsstil och inte en tillfällig bantningskur. Sedan tycker jag nog att du kan variera maten mera (fisk, kött istället för bara kyckling) och inte äta "frukost på kvällen" utan mera "riktig" mat. Rotfrukter, grönsaker, fisk, kött, kyckling o.s.v. är bra.

Istället för äppelmos eller sylt kan du testa styckfrysta bär. Lite mindre socker men ändå gott.
1976 • Sollentuna
24 september 2013 kl 16:32
Gilla
TS, om du tycker att gröt med sylt verkar sundare än tex ägg och lite fet yoghurt med nötter i kan jag bara önska lycka till med viktnedgången. Synd att du inte vill prova.
1978 • vetlanda
24 september 2013 kl 16:59
Gilla
Nu verkar jag bli smått påhoppad för att jag tar en sked sylt till gröten ibland.

Vad jag menar med osunt är att jag anser inte kan tänka mig att sluta äta tex frukt. Att leva på kött, fett och såser lockar inte det minsta.

Fair sylten får bli frysta bär, bra förslag.

Tar även gärna tips på alternativ kvällsmat efter löpningen som mättar rejält. Omelett blir tråkigt i längden, oavsett variation :)
HR
1972 • Stockholm
24 september 2013 kl 18:07
Gilla
Claes Wikdahl: jag vet att du menar väl. :-) Jag tycker själv dock inte att fet naturell yoghurt och nötter är speciellt gott som mellis. Jag tycker det är för torftigt och för lite att tugga. Jag upplever inte riktigt att det gör min kropp glad heller. Lika ledsen blir jag av att äta ett ägg. Jag blir gladare i tanken av ägget på en macka.

Nötter är gott ibland, senast för två dagar sedan så slank det ner en påse signerad av någon populär "guru". Den satt fint.

Marcus Karlsson: jag skulle öka på löpmängden något under en period och kanske variera veckorna. Kortare löpning hinner inte ge någon större nytta vad gäller fettförbränning kontra insatsen. All löpning gör nytta men du får ju ut mer av lite längre pass, speciellt om de är ganska lugna och "oansträngda" - då använder du mer andel fett som bränsle än om du tokspringer ett par km.

En sked sylt i gröten kommer inte störa heller, det kan du lugnt fortsätta med. ;-) Det viktiga är att träningen blir av.

Att väga sig varje dag är stressande, låt det gå en period mellan vägningarna.

Du kan absolut dra ner lite på kolhydraterna men om du ska springa längre och regelbundet så skulle jag dra ner ganska lite - man kan få en otrevlig rekyl av att göra det och det kan ju vara tröttande i samband med mycket träning.

På träningsfria dagar tycker jag dock att du kan prova att dra ner ganska ordentligt på kolhydraterna och äta annat. Annat som du tycker är gott!

Det kommer kunna ge bra synergi åt träningsdagarna med "normalkost" och då kan du nog plocka lite mer vikt utan att du behöver känna att du behöver övergå till en "tradig kost".

Kolhydrater till frukost går bra på träningsfria men sedan kan du pröva att äta så lite kolisar som möjligt under träningsfria dagar och undvika att äta sent. Även fet mat sent. Det är inte bara kolhydrater som är nyckeln i viktnedgången, du måste ju kapa bort onödiga energiintag under dygnets mer passiva timmar. Kuddkrig med kidsen räknas inte. ;-) En fet gräddsås på kvällen gör liksom ingen nytta, då äter jag hellre en frukt och tänker på kaloriskillnaden i stort.

Eftersom jag inte blir mätt på en frukt så tar jag ofta en rågsmörgås på kvällen och något att dricka till. Är man mest sugen och inte så hungrig egentligen så blir det en halv macka.


KML:
Visst är det skillnad på hunger och hunger. Menar du skillnad mellan hunger och "sug" som förväxlas med hunger?

För egen del så blev det mycket lite kolhydrater för mig idag på jobbet och det resulterade i att jag frös under senare delen av eftermiddagen - och att jag faktiskt var hungrigare när jag kom hem. Då jobbade jag ändå inomhus idag. Tippar på att andelen energi idag låg på 45% kolhydrater, resten fett och protein. Jag gick till och med och tog mera mat (fisk), sås och sallad med mycket bönor och keso men det blev bara tre små potatisar till lunch och en babyfralla.

Jag höll mig inte alls lika mätt som när jag äter runt 65% kolhydrater. Den här årstiden är den sämsta för mig att dra ner på kolhydraterna eftersom jag (liksom andra också, tydligen) fryser mer av en kolhydratfattig kost. Idag kom jag hem med lätt blå naglar. Jag har i och för sig ett aktivt arbete men lågkolhydratkost hämmar mig i mitt arbete om det är en tung dag.

På sommaren brukar det gå bättre dock.

Jag föredrar att maten är god framför att den ska ha en speciell procentuell sammansättning. Så länger man inte konstant väljer pastan till lunchen och dricker sockrad äppeljuice till så tror jag att det balanserar ut sig självt om man äter långsamt och tillåter kroppen att signalera mättnad. Och då får man lämna om det finns lite kvar på tallriken.

Men, jag blir hungrigare och känner mig svagare av en lågkolhydratkost och det är inte inbillning. Men, man fungerar så olika och jag gläds med/åt de som fungerar tvärtom.
Hobbylöparn
Östermalms IP
24 september 2013 kl 18:20
Gilla
Måste man äta mellanmål?? Själv äter jag tre gånger per dag, frukost (osötat), lunch (minimalt med kolhydrater), middag (samma som lunchen).

Funkar för mig.
1978 • vetlanda
24 september 2013 kl 18:22
Gilla
fredrik jag käkar heller inget direkt mellanmål. Kan bli en motor när jag kommer hem för att inte vara hungrig innan löpningen.

Gällande att springa mer känns det som jag maxar ganska rejält just nu. Lördag är fridag, annars är det 6 dagar i veckan, gått från 5.5 till 7km med sista veckan.

Jag kör på ngn vecka till. Händer det inget får jag gåöver till en trend kost ;)
Hobbylöparn
Östermalms IP
24 september 2013 kl 18:26
Gilla
Vilket BMI har du nu Marcus? Du kanske "bottnat"?
mvh
1973 • Älvängen
24 september 2013 kl 19:08
1 Gilla
@ Marcus

Du behöver inte sluta med frukt, men trots det kan du äta kolhydratreducerat. Själv gick jag ner runt tio kilo på mellan 6-9 månader för några år sedan bara genom att förändra måltidssammansättningen till att inte ha kolhydratkällan som största energikälla.

En maträtt kan vara komplett utan pasta, ris eller potatis. Nu ser det ju ut som att du inte äter speciellt mycket ris och pasta, men jag upplever det som en myt att LCHF bara består av kött, ägg och fett, så behöver det inte vara.

Med en bra mix av grönsaker så tror jag du får i dig alla vitaminer du behöver, då måste du inte ha frukten.

Nu vet jag inte hur din sallad ser ut men vad man oftast ser på tallriken hos folk är isbergssallad, gurka, tomater och majs - knappast att betrakta som en vitaminbomb. En coleslaw med hemmagjord majonnäs och creme fraiche är ett bättre alternativ, eller en sallad med bladspenat, paprika, tomat, avocado toppat med massa olivolja.

Lycka till!
Henrik Modin
1973 • Frösön
24 september 2013 kl 23:32
Gilla
Egentligen är det ganska basic (om man får tro folk som Tim Noakes). Stoppar man i sig kolisar så triggas kroppen till att ta hand om den snabba energin. Samtidigt hämmas förbränningen av den lite mer svåråtkomliga energin - fettet. Insulinet har prioritet i kroppen. När det omedelbara behovet är tillfredsställt lagras överflödet. Boom.

Äter man mat med lågt värde enl. glykemiskt index, eller undviker dessa till förmån till proteinrika/fetare livsmedel stimuleras kroppen till att förbränna fett. Insulinnivåerna sjunker och glykogendepåerna räcker längre.

För mig - som långsam löpare - funkar det jättebra att skära ned avsevärt på kolhydrater. Ska jag springa ett lopp kan jag sträcka mig till att dra en rejäl portion pasta dagen innan och kanske unna mig en macka till frukost-youghurten. Jag tar bubblet i magen med ro. Det är ju trots allt bara att släppa sig. :D Sträcker mig till att ta sportdryck / gel under längre lopp.

I slutändan är trots allt fysiologi bara fysiologi, oavsett vilka bokstavskombinationer kvällspressen tillskriver det hela.
Oldboy
1952 • Danderyd
25 september 2013 kl 00:03
Gilla
Marcus, jag sa inte att du skulle äta LCHF eller sluta med frukt. Bara att du inte skulle fortsätta med HCLF och att 70 g sylt (som ofta innehåller 40g socker=160kcal bara i den klicken!) inte var bra. Frysta bär var ett bra förslag. Avocado är inte så dumt, prova att ta det i st f frukostmackan. Och som någon sa, ät inte frukost till kvällsmat också, det blir ensidigt och kolhydratrikt.
Själv har jag bytt ut hälften av müslin mot mandel/nötter, solrosfrön och sesamfrön, ett steg på vägen. Tar numera Bregott på lunchmackorna och olivolja på salladen. Blir inte lika fort hungrig då (dålig lunchmatsal, slut pådet snart).
Men för hälsans skull, jag har så lite vikt att göra mig av med, den försvinner när jag tränat normalt igen (5+ mil/v) lite längre.
Richard Lindquist
1975 • Kberg
25 september 2013 kl 08:06
2 Gilla
Hej Marcus,

Jag vill återigen slå ett slag för Paleo och den kosthållning som kommer starkast just nu.

Vi snackar inte barkbröd och kranvatten 7/24 utan sund, naturlig kost där du får äta protein, kolhydrater och fett, men där vissa livsmedel (med vissa typer kolhydrater) utesluts därför de hämmar bra processer i kroppen och defacto gör dig sjuk.

Oavsett vad du nu väljer så är min uppfattning att för hälsa och viktnedgång handlar det om 70-80% kost och 20-30% träning.
Du gör alltså rätt att fokusera på din kost, och mest sannolikt kommer du att hitta "boven" där till dina problem att gå ner i vikt.

Stefan Nystrand, Björn Ferry m fl har genom att ändra kosten tagit det sista steget i repspektive sporter till yppersta elit. Det är killar som redan tränar MASSOR och har gjort så i flera år, men genom kosten hittat den sista pusselbiten.

Nu har säkert du, liksom jag och flertalet andra mycket blygsamma elit ambitioner men detta med kost och prestation, vikt, hälsa är intressant.

+ för inläggen från Oldboy, Henrik M och Joakim L. för bra synpunkter.
1975 • Göteborg
25 september 2013 kl 08:48
3 Gilla
Richard - Gah! Du får ursäkta, men jag blir smått nipprig på folk som hänvisar till elitidrottare som Ferry mfl som ändrat sin kost och blivit... ännu mer elit?

Sanningen är att tittar man på världseliten inom respektive gren är den överväldigande majoriteten helt uppburen av kolhydrater och presterar grymma världsrekord på det.

Teorin om paleokost har den nackdelen att vi dels aldrig vet hur långt tillbaka i tiden vi ska skåda för att hitta vårt "optimum" för vad vi är "anpassade" för, och dels ser livet och förutsättningarna helt annorlunda ut då och nu. Så vad är det man jämför? Före eller efter eldens intåg? Före eller efter man kom på att odla kolhydratrik gröda? Kort sagt, vilken är referenspunkten? Vi lever inte ens på samma sätt då som nu, och ser inte ens likadana ut nu som då, så en jämförelse blir helt omöjlig. Att hänvisa till en "naturlig" kost är förrädiskt.

Kosten är säkerligen viktig för viktnedgång, men nu för tiden råder i det närmaste en osund fixering vid matens innehåll, men på tok för lite fokus på portionernas storlek, frekvens på intag, samt hur mycket vi faktiskt rör på oss när vi inte specifikt motionerar.

Marcus - Allt här i världen handlar inte om att gå ner i vikt. Man måste må bra också, och maten man äter ska kännas och smaka aptitligt. Som småbarnsförälder kan man dessutom få lägga vissa planer på framtiden för att det helt enkelt inte finns vare sig praktiska eller orkesmässiga förutsättningar för att uppnå målen. Allt har sin tid.

Det kan mycket väl hända att du befinner dig i ett optimum för tillfället. Du har en jämvikt mellan kost och vikt som bestäms av ditt övriga liv. Om det känns ok finns det inga problem att stanna där tills förutsättningarna att gå ner ytterligare ser annorlunda ut. Maten på bordet ska ju inte bara vara till dig och din vikt, den ska förse resten av familjen med energi också.
KML
1975 • Luleå
25 september 2013 kl 10:00
Gilla
Stephan/

"Och vad gäller olika hungerkänslor får du nog vara mer specifik än så om du vill ha ett svar. Som frågan är formulerad är den omöjlig att svara på."

Ja det är skillnad på hungerkänslor och hungerkänslor. Detta beroende på om man är sockertorsk eller fettdriven. Det är en väldig skillnad.

"Ett tillägg till mitt tidigare påstående - Andra arter som vi människor begränsar rörelsefriheten för och förser med ett överflöd av mat (ex katter, hundar, hästar, råttor) blir också överviktiga. Visa mig en vildhäst som dör av hjärtsvikt på grund av fetma. Eller en vildkatt som är så fet att den inte orkar jaga. Undantaget skulle isåfall vara den feta tunnelråttan som lever på ett överflöd av mänskligt avfall i form av högvärdiga sopor."

Vi beränsar inte bara rörelsefriheten utan vi göder dom med enorma mängder ICKE ARTEGEN FÖDA via djurfodret, dvs spannmål, spannmål och spannmål. Katter och hundar ska äta kött och fisk, inte socker,punkt slut. Därför får numer även djuren diabetes och blir feta. Precis som vi.

Richard Lindquist
1975 • Kberg
25 september 2013 kl 10:02
Gilla
Stefan:

Du får ursäkta mig tillbaka, men kolhydrat uppburna världsrekord på 100 meter, höjdhopp, stavhopp, kula, längdhopp, mfl säger väldigt lite om kostens inverkan på prestationen.

Däremot Jonas Coltings vinster på iron man eller ultra iron säger en del, och att extrema prestationer är möjliga under annan typ av kost hållning.

Vad jag försökte belysa med mitt inlägg var att kosten spelar större roll för hälsan (inkluderat hölsovikt) än vad träning gör.
Pröva själv att käka snabb-mat i en månad och träna samma mängd som idag.
Du kommer inte bara att gå upp i vikt utan också må betydligt sämre rent allmänt.

Sen tror jag du misstolkar detta med Ferry etc.
Det handlar inte om att slå världsrekord. Det handlar om att utveckla sin potential och ta steg i rätt riktning, fysiskt eller mentalt.
Eller varför inte bara en hållbar livslång hälsa?
Flertalet idrottsmän (och kvinnor) som redan tränar på en max nivå, har sett betydande fysisk utveckling genom att ändra sin kost, exempelvis Ferry.

MEN, skidskytte tex är material sport (skidor/glidvalla) mentalt (skytte) och fysisk prestation (kost/träning)
Alla som tar OS guld i skidskytte har en bra dag inom flertalet områden, inte bara rätt näring i kroppen just den dagen.

Din uppfattning om Paleo eller andra kost filosofier må stå för dig....
Jag kan rekommendera boken "mat-revolutionen". Tänkvärd även för en "ikke troende".
KML
1975 • Luleå
25 september 2013 kl 10:03
Gilla
Marcus/

"Vad jag menar med osunt är att jag anser inte kan tänka mig att sluta äta tex frukt. Att leva på kött, fett och såser lockar inte det minsta."

Men vem har föreslagit bara kött, fett och såser????? De förslag du fått inefattar kött, fisk, ägg, grönsaker i massor, fullfeta mejeriprodukter, bär, nötter, mm, mm. Tycker du det är en konstig diet så vet jag inte vad jag ska säga

KML
1975 • Luleå
25 september 2013 kl 10:09
Gilla
Marcus/
Ps. Och frukt kan du visst äta
1975 • Göteborg
25 september 2013 kl 10:16
Gilla
KML - Åtskilliga husdjur mår alldeles utmärkt och lider vare sig av övervikt eller diabetes trots hyfsat ensidig kost på det du kallar "icke artegen föda". De husdjur jag har sett som är överviktiga lider mer ofta av ägare som unnar dom godsaker, samt inte motionerar dom tillräckligt eller ens alls. Där är inaktiviteten bra mycket mer betydelsefull för övervikten än kosten.

Richard - Jonas Coltings prestationer på Iron Man säger faktiskt ingenting så länge hans mottävlande som presterar minst lika bra eller bättre på samma tävlingar gör det på kolhydrater. Om din teori stämmer borde vi se Makau göra maran på en hyfsad bit under 2 h om han bara förstod vinsten i att lägga om kosten, eller?

Jag käkar mer än gärna snabbmat och chips i samband med träning. Springer faktiskt bra mycket bättre på det än jag gör på annan mat. Och hälsan är i topp. Chockerande va?
1978 • vetlanda
25 september 2013 kl 11:42
Gilla
KML: Jag blir lite förvirrad. I ett inlägg talar ngn om LCHF och flera stöttar. Det första jag ser när jag öppnar en LCHF sida eller bok är:
Frukt: Mycket socker. Undvik eller ät sällan.

Jag behöver ändra kosten extremt lite för att köra LCHF om jag tolkar alla recept rätt. Helst då jag mer och mer börjar käka omelett+kött på kvällarna (Vilket jag tolkar är helt OK med LCHF)

Byter jag ut frukosten + hittar ngt att ersätta min frukt med tolkar jag det som att min vanliga "Meny" är mer eller mindre rätt...?

Det vill säga.
Gröt frukost - Byt ut
Lunch grönsaker+kyckling - OK
Kvällsmat: Omelett+korv/kött/bacon eller vad jag nu har hemma - OK

Jag är en ganska enformig människa som gärna äter samma sak mer eller mindre varje dag...
Valter Johansson
1962 • Umeå
25 september 2013 kl 12:21
1 Gilla
Roligt att du hittat tillbaka till löpningen Marcus och bestämt dig för ett hälsosammare liv. Synd att det inte avspeglar sig ännu på vågen.

Jag har själv en bekant, med diabetes typ I, som nämnde att för honom tog det ca 3 månader innan viktminskningen kom retroaktivt. Hans lycka var nog att han tränade för hälsan och välmåendet och viktminskning var bara en bonus.

Alla verkar inte få bra viktresultat av träning. Många ggr beroende på överätning men kroppen fungerar olika för olika personer och det är inte alltid rättvist.
Bättre hälsa och kondition får du absolut och det har du ju redan känt av. Härligt!

Jag förstår om det känns tråkigt när du nu börjat träna igen att du får råden att springa ännu längre resp speciella tider på dygnet (även om råden är välmenta)

Låt löpningen utvecklas i din takt utan att tänka viktmässigt. I de flesta andra trådar brukar man påtala att leder och muskler behöver tid att vänja sig vid belastningen för att undvika skador!
Det borde vara extra viktigt när du ännu är överviktig.

När det gäller din kost håller jag med majoriteten att du borde äta mer. Oavsett om "svältläge" är en myt eller sanning så borde du må bättre av att äta lite mer och ändå kommer du att ligga på ett tillräckligt stort energiunderskott.

För mig är hunger inget som kännetecknar lyckad viktminskning på längre sikt. (knappt ens på kort sikt)
Disciplin dyker upp som ett ledord hos många men det är så mycket enklare att ha disciplin om man mår bra och inte är hungrig.

Jag tycker det verkar som det går alldeles för lång tid mellan lunch och kvällsmål utan bra mat.
Äter man enligt LCHF som innebär mättande mat kan man klara sig längre tid utan mat men om man som du har en kolhydratsbaserad kost behöver du äta oftare för att slippa vara hungrig och få sötsug.

Mestadels tycker jag att din kost (Havregrynsgröt, kyckling, omelett eller ägg allmänt sett, grovt bröd, frukt) är bra. Det är så mycket enklare om man gillar det man äter. Du verkar bytt ut pasta, potatis, ris o.dyl snabba kolhydrater mot grönsaker vilket är bra viktmässigt sett.

Jag tycker dock att du verkar vara alltför rädd att äta fett och föredrar lightprodukter framför original.
Om du äter mer protein och fett tillsammans med kolhydrater förbättras den glykemiska belastningen vilket ger mindre insulinpåslag och jämnare blodsockernivå över dagen.
Förslag på fettkällor är lax och makrill som du även kan ha som pålägg. Nötter, oliver. leverpastej Du kan säkert hitta andra alternativ som du tycker är godare.

Sedan tycker jag att du borde äta bättre grönsaker än tomater och gurka som mestadels består av vatten. Tex Broccoli och blomkål är både nyttiga och innehåller långsamma kolhydrater som förlänger mättnadskänslan. Aubergine och paprika är andra alternativ för att ge lite omväxling.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.