Löpning Skador & Rehab 29 inlägg 20756 visningar

Inlägg / Gjutna inlägg

1962 • Göteborg
#1
26 maj 2013 - 18:07
Gilla
Hej!
Vill höra med dem som har använt gjutna inlägg vad ni tycker om dem. Varför skaffade dem och hjälper dem? Är det skillnad mot såna inlägg man kan köpa på InterSport och Stadium som de värmer upp och formar efter foten som är billigare än gjutna inlägg.

Något bra ställe som gör bra gjutna inlägg i Göteborg?

Alla andra tips och råd mottages tacksamt.

Hälsningar
Michael
< < < 1 2 > > >
1981 • Hovås
#21
13 september 2013 kl 13:25
Gilla
Min högerfot faller också in och efter problem med löparknä för knappt ett år sen tyckte både ortopeden och sjukgymnasten att inlägg och skor med pronationsstöd vore en bra idé.

Första halvåret 2013 sprang jag bara i mina Saucony Hurricane 14 & 15 som har pronationsstöd + inlägg (dvs. kaka på kaka). Sen början av juli har jag varvat med ett par Saucony Kinvara 4 som är mer neutrala. Båda alternativen har fungerade bra och jag har inte haft några känningar av löparknä.

Dock uppstod problem när jag började springa mer i terräng i början av augusti (tidigare sprang jag enbart på asfalt). Vid långpass fick jag ont i fotlederna, kändes som en förlamande känsla som efter ett tag spred sig upp via benen till höften och ryggen. Sedan tre veckor tillbaka springer jag utan inlägg och har inte längre ont i fotlederna, känner heller inget i knäet. Det ska dock sägas att mitt löpsteg numera antagligen är annorlunda jämfört med för ett år sedan. Kortare steglängd och mer landning på framfoten.

Jag skulle intuitivt ha lyssnat mer på sjukgymnasten än på Löplabbet, delvis beroende på mina egna erfarenheter därifrån. Olika säljare har gjort helt olika bedömningar gällande rekommendation av skotyp.
Ingalill Lindholm
1979 • Älvkarleby
#22
13 september 2013 kl 14:02
Gilla
Kan någon sammanfatta om jag vill försöka få ett par inlägg (gratis) på remiss? värt ett försök i alla fall.
1963 • Beddingestrand
#23
13 september 2013 kl 14:15
Gilla
Vet inte om det går att få gratis. Jag fick remiss av sjukgymnasten till en ortoped som i sin tur gjorde mina inlägg, men dom var inte gratis 400kr fick jag betala. Sen tillkommer ju dom vanliga sjukvårdsavgifterna. Kanske olika för olika landsting?
1981 • Hovås
#24
13 september 2013 kl 14:56
Gilla
Jag använde jobbets sjukvårdsförsäkring för att få komma till en ortoped (IFK kliniken/Orthocenter i GBG). Han skrev en remiss till en sjukgymnast och även att inlägg skulle användas i syfte att läka skadan. På så sätt täcktes alla kostnader av försäkringen.

Sten Dageman
1966 • sandviken
#25
7 januari 2014 kl 18:01
Gilla
Jag har använt ett inlägg som heter Balkefors Ortopedic under några år.Det har fungerat väldigt bra och mitt löparknä försvann omedelbart när jag började använda inläggen. Endast personer med medicinsk bakgrund får arbeta med Balkefors ortopedic. Det är tryggt att veta att det finns kunskap bakom beslutet att ordinera fotbäddar.
Camilla Green
1982 • Linköping
#26
8 januari 2014 kl 08:34
Gilla
Jag har fomgjutna inlägg som jag fått genom sjukhusets egna Ortopedcentrum genom remiss från ortopeden. Anledningen är att mina lilltå-leder (knölen på yttersidan ovanför lilltårna) är sneda och tryck från skor har fått knölarna att växa (brosk). Jag har mycket mindre problem sen jag fick inläggen då de avlastar knölarna även om jag måste ha skorna helt uppsnörade precis där och köpa extra breda skor (köper mansmodellen på löparskor t ex) för att minska trycket. Kan dock inte ha alla skor och vissa dagar gör det ont oavsett. Operation var dock inte ett bra alternativ enligt ortopeden för det skulle troligtvis bli likadant igen (och rehaben var typ 6 månader). Jag har 3 par inlägg och använder dem i alla skor. Har fått betala själv för alla inläggen (typ 800/st), minns dock inte om första inlägget som jag gjorde genom remissen var rabatterat eller inte.. De andra två har jag köpt efteråt för att jag inte vill ha samma när jag springer som till vardags. :)
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#27
8 januari 2014 kl 10:49
Gilla
Fick löparknä för många år sen. Rekommenderades inlägg. Ledsnade på inläggen som bara vägde och kändes klumpiga. Tog kontakt med en sjukgymnast som hjälpte mig träna upp mina svagheter istället. Nu springer jag aldrig med inlägg. Men det tog jättemycket tid att komma dit hän, massvis med styrketräning.

Det var värt det.
1985 • Göteborg
#28
8 januari 2014 kl 11:43
Gilla
Jag fick också mina gratis via jobbets sjukvårdsförsökring. Viktigt var att läkaren skrev att det skulle vara som "behandlingsform" på remissen.
Jag gjorde mina här: http://www.ortopedivast.se/inlagg/inlagg.htm
Tyckte det var väldigt proffsiga och grymt nöjd med resultatet
Sten Dageman
1966 • sandviken
#29
9 januari 2014 kl 15:02
Gilla
Hej
Många bra synpunkter vad gäller inlägg i skorna. Min sjukgymnast rekommenderade inlägg för mig. Jag har överpronation i vänster fot och relaterat till överpronationen fick jag benhinneproblem. Min sjukgymnast rekommenderade en stabil sula som motverkade överpronationen. Han gjorde en sula på sin praktik som heter Balkefors mina problem försvann ganska omgående, Fick inget skav men det kanske beror på att sjukgymnasten beordrade en tillvänjning på en vecka med ca 2 timmar per dag. Jag upplever att det görs väldigt mycket inlägg här och var, i mitt fall tycker jag att det väsentligaste är att man får en kompetent person som gör inlägget och kan ställa rätt diagnos.
Tack för ordet/Sten

..
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.