Löpning Skador & Rehab 69 inlägg 8288 visningar

Plantarfasciit

Karin Svensson
1965 • norrköping
#1
19 februari 2013 - 16:23
Gilla
Hej!
Jag har läst att flera med mig har fotproblem. Jag har en plantarfasciit vänster fot. Tyvärr med besvär upp i vad och baklår. Har nya inlägg under tillverkning. Blivit ombedd total vila. "Måste" promenera med vår hund 1 timme/dag. Gör gruvsamt ont. Har sandaler med gamla inläggen inomhus. Stötvågsbehandling vill naprapaten påbörja först då jag har åtgärdat problemet. Hmm. Vet ju inte. Fel vardagsskor eller överbelastning. Jag gör fot och benstretch, rullar foten med kruskavel. Min egentliga fråga är tips på träning som inte retar foten. Vi har roddmaskin och motionscykel hemma. Indoorwalking på Friskis?
Eller bör jag bara vila? Känner mig smått desperat. Vet ju att det kan ta lång tid. Någon som provat Voltarenkur?
< < < 1 2 3 4 > > >
Karin Svensson
1965 • norrköping
#61
22 maj 2013 kl 12:18
Gilla
Tack snälla Mattias. Jag ska absolut kolla upp alla tips jag fått av dig. Lycka till själv.
Karin Svensson
1965 • norrköping
#62
12 juni 2013 kl 14:22
Gilla
Hej igen! Idag har jag varit hos ortopeden pga min långdragna plantarfasciit. Fick en cortison spruta. Så nu håller jag tummarna för att läget ska vända. Fick lite vaga förhållningsorder. Är det någon som vet hur mycket jag kan belasta nu närmaste dagarna, när försiktig träning i form av spinning och Body Pump kan påbörjas. Ska ha studentmottagning om 2 dagar. Bör jag ha kryckor.
Karin Svensson
1965 • norrköping
#63
24 juni 2013 kl 22:23
Gilla
Hej igen!

Nu är det jag som skapade tråden igen. Nu behöver jag era råd och klokskap igen. Fick min första cortisonspruta för plantarfasciit för 2 veckor sedan. Har innan dess provat 9 stötvågsbehandlingar inkl akupunktur, utan större förbättring. Vilade helt 1 vecka efter sprutan. Har nu kört överkropp på gymmet. Varit på spinning 2 gånger, men bara suttit ner då. Ikväll var andra gången. Har nu fått ruskigt ont igen. Plantarfascin, hälen och vaden. Var först på ett core pass. Mkt plankan. Är det en urdum övning för ond häl? Sedan ont på spinningen. Inte ontont. Men ändå att det är på gång åt fel håll igen Finns det någon som vet när ex smärta kan vara ok?. Hur ont kan vara ok, utan att skada? Vet ni hur tätt inpå som sprutan kan upprepas? Har även fått hjälp m tejpning, men har nu fått eksem av tejpen. Under cyklingen idag stod jag upp en kortis. Direkt kom vadbesvären. Så jag börjar undra om vänsterbenet har en för vag baksida. Ngn som vet? Ngn som vet vad jag kan göra åt det?

Hoppas att någon orkar läsa och kanske råda kring mina besvär.
Mathias Andersson
1975 • Katrineholm
#64
19 augusti 2013 kl 09:51
1 Gilla
Hallå Karin!
Har du fått behandling av baksida underben? Ett tips är att du går till en duktig massör som får gå loss på Soleus samt Gastrocnemius. Hälproblem kan komma därifrån. Du ska också se över de muskler som fäster från hälen och går framåt, och som bidrar via senor till att kröka tårna. Flexor Digitorum Brevis samt underliggande Quadratus Plantae. (Jag namedroppar musklerna så du kan googla) ; )
Om du dagligen går loss på dessa strukturer med bandyboll, baseball, golfboll, och samtidigt använder en Zero drop-sko eller VFF, så kommer dessa muskler att bli längre. Gärna i kombination med tåspridare som jag tidigare nämnt. Effekten blir alltså att om du kliver ur duschen och gör ett fotavtryck mot golvet, så kommer du att se hålfoten tydligare på avtrycket. (Om man nu har höga fotvalv)
Kan även vara värt att besöka kiropraktor eller naprapat som kan en del om fötter. Har läst om flera som haft hälsporreproblem, där orsaken varit låsning av hälbenet (calcaneus). Denna led kan mobiliseras av någon med rätt kompetens.
Men som sagt, steg 1 är att leta efter knutor i Soleus och Gastrocnemius! Alltså behandling från häl upp till knäveck. Djupt.

Lycka till!
Magnus
Stockholm
#65
19 augusti 2013 kl 17:56 Redigerad 19 augusti 2013 kl 17:55
Gilla
Håller med Mathias. Min PF svarade inte heller speciellt bra på stötvåg under foten. Hård massage av vaden hjälpte däremot, det verkar varit stela muskler där som var boven. Nu masserar jag regelbundet och foten håller sig i shack.
Karin Svensson
1965 • norrköping
#66
20 augusti 2013 kl 11:37
Gilla
Tack Mattias och Magnus för fina inlägg. Har nyligen börjat hos en jätteduktig massör. Precis som du skrev Mattias så är Soleu och Gastrocnemius stenhårda. Han masserar massor där. Sedan ett parti i baklåret som är stenhårt även upp i rumpan. Ett stråk på fotens utsida-ovansida har också börjat smärta. I bästa fall vänder allt snart. Men så fort jag belastar ex promenad med hunden, så drar allt ihop sig. Han rek 30 min stretching/dag. Sedan vet jag inte om jag ska sätta igång med tåhävningar så länge kroppen svarar med att dra ihop sig. Vet ni? Bäst med tåhäv på golv eller i trappa? På golv har jag fått för mig. Massören rek low impact träning. Gärna cross trainer. Men det gör för ont att stå.
Karin Svensson
1965 • norrköping
#67
20 augusti 2013 kl 11:54
Gilla
P.S. Jag använder inte mina formgjutna sulor längre då de retar plantarfascian för mycket.
Johan Adolfsson
1978 • Linköping
#68
20 augusti 2013 kl 13:51 Redigerad 20 augusti 2013 kl 13:51
Gilla
Jag hade Plantarfasciit första gången 2008. Efter det har det återkommit med jämna mellanrum i olika grader. Köpte http://www.startfitness.co.uk/product.asp?strParents=&CAT_ID=0&P_ID=50110&strPageHistory=search&numSearchStartRecord=1 för ett tag sen som jag använder på natten i någon vecka så fort jag märker antydan till morgonstelhet under foten. Efter att jag börjat använda strumpan har jag inte känt av det alls. Vet inte hur mycket den hjälper vid riktigt svåra besvär men i början när man bara har känningar första stegen på morgonen gör den underverk!
1973 • Åkersberga
#69
7 januari 2016 kl 13:18
Gilla
Jag åt medicinen Naproxen Mylan fyra dagar (för typ nackspärr). Märkte efter ca två dagar att jag inte längre hade ont i foten! Slutade med medicinen och efter två dagar är smärtan tillbaka!

Funderar på att käka Naproxenen typ en månad och se vad som händer sedan när jag slutar!?! Jag har sedan ca två månader väldigt ont i vänster fot, oavsett vad jag gör (att springa finns inte på värdskartan) dvs även vid sittande och liggande läge.

Naproxen är en NSAID och är alltså inflammationshämmande: http://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=19870918000182
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.