Löpning Träning 55 inlägg 6784 visningar

Styrke för löpning

Mia
1997 • Boden
#1
7 juni 2013 - 10:49
Gilla
Har ni några tips på styrketräning för löpare? Dels som stärker en som löpare men kanske också gör att man blir lite snyggare;) Hur många gånger i veckan och hur många reps och sets?
< < < 1 2 3 > > >
Jonas Pettersson
1988 • Sala
#21
30 juni 2013 kl 10:14
Gilla
Kör vilodag/dagar efter styrketräning, alt lätt löpning.
Bör nog inte sitta i huvudet utan i benen du tränar ju benen dagen före och de behöver återhämtning.
Glenn K
1974 • Vänersborg
#22
1 juli 2013 kl 09:09
1 Gilla
Många faller i fällan att köra med lätta vikter och många repetitioner, men ju lättare vikten blir desto längre ifrån styrketräning kommer man. Då handlar det istället till stor del om kondition. Konditionen förutsätter jag att de flesta på detta forum skaffar och underhåller på sina löppass.

När man väl tar tag i skivstången är det smartare att köra tunga basövningar. Då behöver man inte lägga särskilt mycket tid för att bli starkare. Glöm rädslan att bli "för stor". Det har aldrig hänt, men skulle man vara den förste som drabbas går det bra att ta det lite lugnare så försvinner musklerna lika fort som en löning.
HANNAH
1974 • Gävle
#23
2 juli 2013 kl 15:54
Gilla
Tack för svar! Jag Jag har hört många löpare som helt förkastar styrketräning - enligt " man blir bra på det man tränar"principen och att man inte kan omsätta styrketräning i löpningen... Men på mig funkar det!
Jonas Pettersson
1988 • Sala
#24
4 juli 2013 kl 08:14
Gilla
Hannah nu kanske du bara kör gruppträning och inget själv men annars är periodisering riktigt bra dvs att du kör tungt 1-3 rep per set och sen en annan del av månaden kör på annan typ av rep antal.

Sen är det bra att hålla igång kroppen med styrka och kondition för en lättare vardag.
Mia
1997 • Boden
#25
5 juli 2013 kl 19:43 Redigerad 5 juli 2013 kl 19:43
Gilla
Jag kommer nog köra under vintern på gym och jag undrar vad ni tycker om reps och set och vikt under perioder. Jag har fattat att man kan köra ganska tunga vikter och att det inte gör mig stor men sen har jag hört att det är smart att dela upp i perioder. Tillexempel en period med fler reps och lägre vikt och en period med högre vikt och mindre reps.
Under grundträningen på vintern hur tycker ni jag ska dela upp styrkeperioderna, ska man ha mer explosivt strax innan utesäsongen??
Glenn K
1974 • Vänersborg
#26
5 juli 2013 kl 20:00
Gilla
Periodisera kan vara bra att göra när man har styrketränat länge och verkligen kan ta ut sig på de tunga passen. Då menar jag på ett sätt där man t.ex. marklyfter en vikt fem gånger varav den sista går på nåder. Med illrött ansikte och ögon som ser ut att vilja poppa ur huvudet. Eftersom det är jobbigt och stressande för kroppen att träna på det viset hela tiden lägger man in lättare perioder. Ofta behöver man inte oroa sig för detta som nybörjare.

Viktigt är att när du kör "tungt", d.v.s. 3-6 repetitioner, ska du välja en vikt som du absolut inte kunde gjort fler reps med. Givetvis med korrekt utförande. Inget fuskgungande som garanterat leder till skador.
1980 • Huddinge
#27
6 juli 2013 kl 08:14
Gilla
Kan väl vara värt att nämnas att om man bara tränar för att bli en bättre löpare.. Så borde man kanske hålla sig till basövningar (marklyft/knäböj/bänkpress) för att inte slösa energi på något som inte ger nånting..

Bra kanske att slänga in lite baksida axel för att förbättra hållningen och framför allt se lite bättre ut :)
Mia
1997 • Boden
#28
6 juli 2013 kl 14:17
Gilla
Så om jag tränar för att bli bättre på löpning och hålla formen behöver jag alltså inte variera mig (på gymmet) Kan jag köra samma reps och sets hela tiden med kanske lite ökning på vikten när man känner att man orkar det.
1980 • Huddinge
#29
6 juli 2013 kl 14:47
Gilla
Vill du bli starkare i en övning så kör du den övningen varje vecka så strikt du kan... Sikta på runt 6reps per set.. Gärna 5-10set..

Försök göra fler reps än veckan innan.. Och ta i... Inge fjanteri.. Då kan man lika gärna låta bli..

Om du känner dig sliten så kör du lite lugnare...
Mikael
1986 • Borås
#30
6 juli 2013 kl 16:01
Gilla
5-10 set för nybörjare är alldeles för mycket, det räcker gott och väl med 2-3 set första året.

Basövningarna är bra, dock inget fel med att komplettera dom med maskiner för att kunna ta i maximalt vilket kan vara svårt i början samtidigt som man håller en god teknik med de fria vikterna
1980 • Huddinge
#31
6 juli 2013 kl 17:58
Gilla
Vad menar du att maskinerna skulle tillföra hennes löpning?

Jag personligen kör ju många övningar för att jag vill "se bra ut" men jag vet inte vad några övningar förutom core och de 2/3 basövningarna skulle tillföra? Känns som om det blir ett jitter av svammel med för många övningar för en nybörjare..
Glenn K
1974 • Vänersborg
#32
6 juli 2013 kl 18:50
Gilla
Det är faktiskt ganska enkelt Mia även om det finns tusen olika åsikter och metoder. Träna hårt utav h-vete och ge dig f-n på att lyfta mer än förra gången. Du kommer inte alltid att lyckas men försök helhjärtat. Håll dig till basövningar (t.ex. bänkpress, marklyft, knäböj) istället för att stå och finlira. När du blivit en rutinerad gymräv kan du börja fundera på lättare perioder.

Återigen, du måste utföra övningarna korrekt. Be nån om hjälp så du lär dig.
Mikael
1986 • Borås
#33
6 juli 2013 kl 20:51
1 Gilla
Maskinerna skulle hjälpa hennes styrketräning menar jag, hon skriver ju att hon även vill se snygg ut...
Om det är endast för löpningen man styrketräna så är de enda övningar för core man behöver köra
Mia
1997 • Boden
#34
11 juli 2013 kl 10:23
Gilla
Den styrketräningen då jag ska ta i som h-vete:) hur ofta ska jag köra den då? Anledningen till att jag frågar om det här med periodiseringen är främst för att jag är nyfiken.

Vet att jag inte är någon gym räv på långa vägar och planerar väl kanske inte att bli det då löpningen är roligast. Men jag vet ju att styrketräningen är viktig och alla människor vill väl va nöjda med sig själva. Personligen skulle jag tycka det var skönt om periodisering inte var nödvändigt vad gäller styrketräning. Mera kanske så att man kör mer på gym under vintern och hemma på sommaren vad gäller styrkan. Jag sa upp mitt gymkort under sommaren för att köra basövningar hemma och satsa ordentligt på löpningen. Är det osmart? Sen vill man ju inte ha sega muskler inför en löparsäsong så jag menade mer om man kanske ska ändra sitt styrkeprogram lite mer inför utesäsongen

Sen undrar jag hur jag ska tänka med vikter på det sättet att ju mer man lyfter och tränar desto mer orkar man ju (simple) men kommer man inte till en platå där utvecklandet stagnerar och är det okej. Inom styrketräningen ska man ju alltid variera för annars tappar man ja styrka eller så men om jag inte satsar på bodybuilding är det lika viktigt då?

Funkar det att lyfta samma vikt eller till och med gå tillbaka till någon tidigare vikt om man känner för det under ett pass. För om jag exempelvis vill hålla en viss form och kanske inte få några mer "synliga" muskler då man ju inte kan ha allt för mycket muskler när man springer, går det då bra att köra samma vikt och reps eftersom det borde väl ändå göra så att jag behåller formen men också underhåller musklerna som gör att min löpning fortsätter utvecklas. Tack förresten för alla svar jag uppskattar det verkligen jättemycket!:)
Glenn K
1974 • Vänersborg
#35
11 juli 2013 kl 11:24
Gilla
Du behöver inte träna särskilt ofta om du kör på det hårda sättet. Dela upp det på så många pass att du verkligen kan ge allt varje gång utan att tappa orken. Det räcker gott med en gång i veckan per muskelgrupp.

Ibland kommer man till platåer och ibland har man en dålig dag och är till och med svagare än förut. Inget att oroa sig för. Variera övningarna när/om du känner för det men bygg basen på övningar där förhållandevis höga vikter hanteras. Nyckeln till långsiktig framgång lyder "Train-Eat-Repeat".

Styrketräning och bodybuilding är bara två sidor av samma mynt. Om Magnus Samuelsson deffar ner sig blir han plötsligt en rejäl bodybuilder. Samma principer gäller således för båda sporterna.

När du nått önskad nivå krävs det inte alls mycket träning för att underhålla fysiken. Särskilt eftersom du då antagligen blivit ganska van vid lyftandet och lärt dig att ta i ordentligt när du väl tränar.

Problemet jag har nu för tiden, sedan jag börjad springa för ett par år sedan, är att det är väldigt jobbigt att kombinera djurisk knäböjträningsvärk i benen med löpning. Har tyvärr ingen bra lösning på det än. Säg till om du kommer på något. :-)
Mia
1997 • Boden
#36
12 juli 2013 kl 08:53
Gilla
Håller med om det där med knäböjen, har vanligtvis träningsvärk en vecka efter ett benböjspass;)

Man undrar ju liksom om man kan träna för att behålla en form eller om den bara blir större om du förstår vad jag menar. Optimalt i alla fall för mig som löpare måste ju vara sen när jag når en form som passar mig och som ger min kropp möjlighet att utvecklas som löpare utan skaderisk. Då vill man u göra vad man vill för att behålla den. Men de e väl olika för alla människor hur man reagerar på styrketräning men om jag då hittade ett program som passade mig och som hjälpte mig behålla formen vore ju såklart toppen:)
1980 • Huddinge
#37
12 juli 2013 kl 09:22
Gilla
En myt som konstigt nog cirkulerar är att man kan bli starkare utan att musklerna blir större. Det är helt och hållet omöjligt.. Om inte tvärsnittsarean ökat så har man ej heller blivit starkare..

I början kommer du förstås bli starkare enbart pga att din teknik blir bättre och bättre...

Men det finns nog ingen anledning till oro.. Det går inte att beskriva hur liten en otränad (muskelmässigt) normal person är deffad och "klar"
Mikael
1986 • Borås
#38
12 juli 2013 kl 10:04
Gilla
Haakan, lyfter man tyngre vikter så har man blivit starkare... Som nybörjare beror förbättringarna främst på den neurala adaptationen, så visst kan man bli starkare utan att öka i muskelmassa.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#39
12 juli 2013 kl 10:16 Redigerad 12 juli 2013 kl 10:16
Gilla
Haakan: Det är ju sant förutsatt att man rekryterar alla fibrer i muskeln. Långdistanslöpare som inte tränar styrka (eller otränade) rekryterar förmodligen långt ifrån hela muskeln. Då kommer ju maxstyrketräning med ge en ökning i styrka genom ökad rekrytering. Den teoretiska maxstyrkan är som du säger alltid relaterad till tvärsnittsarea.

Edit: Mikael hann före...
1980 • Huddinge
#40
12 juli 2013 kl 12:38
Gilla
Jag ifrågasätter hur många procents ökning man kan göra genom "neural adaption" som bogren så fint uttryckte det...

I början skulle jag uppskatta det till 95% teknik som ger styrkeökningar

Men poängen min går nog fram.. Ökningar i styrka som "räknas" krävs det större muskelvolym till.. Man kan inte fortsätta vara liten och bli stark
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.