Löpning Kläder, Skor & Prylar 36 inlägg 3158 visningar

Polar RS 800 SD

1973 • Uddevalla / Bokenäs
#1
29 juni 2008 - 14:33
Gilla
Hej!

Har ganska nyligen skaffat en Polar RS 800 SD.

Jag har två frågor till övriga användare:

* Kan man få en alarmsignal vid en angiven sträcka, som tex vid varje sprungen km?
(Har flummat runt lite i menyerna samt manualen utan att hitta denna funktion. Finner den bara för sportszoner)

* Vad är R-R Variation för något och vad kan man ha för glädje av den?

Tacksam för svar/Pär
< < < 1 2 > > >
Johan I
1987 • Örebro
#2
29 juni 2008 kl 23:40
Gilla
Hej Pär!

Trevligt att någon annan också införskaffat denna avancerade klocka :D

Jag har bara haft den några dagar nu men har åtminstone hittat svar på dina frågor.
För att få alarmsignal varje km (eller annan sträcka) så kryssa för A.Lap (Auto Lap) i Settings->Features, eller om du glömt kryssa i den vid ett träningspass som du redan startat, spring vidare samtidigt som du håller inne Light knappen och bläddrar till A.Lap. Eller om du föredrar att stanna så tryck en gång på Stop, sen på Settings och där kan du även kalibrera och göra massor.

R-R Variation är en avancerad analys på din hjärtfrekvens, du får VARJE slag! Och då även tiden mellan slagen angivet i millisekunder. Denna funktion är väl mest för att undersöka om det finns några problem med ditt hjärta och t.o.m. Polar säger att man bör vara utbildad och kunnig för att kunna analysera de värden man får från R-R.

Jag föreslår att du tar och sätter på denna funktion bara vid enstaka tillfällen, kanske vid tävlingar t.ex. eller en gång per runda du har och vid resten av träningarna så stänger du av den. R-R funktionen drar nämligen otroligt mycket minne (gör ju visserligen inget om du nu inte låter dina träningspass vara kvar i klockan längre tider). Samma sak med Altitude (höjdskillnader), det kanske inte är så intressant att ha denna funktion varje runda om det är samma runda man kör, den drar även den en del minne. Så ha på den en gång per runda och på tävlingar.

Kom ihåg att det är nog lättare att använda Polar ProTrainer 5 för att ändra inställningar o.s.v. eftersom att man får överblick på allt, samt att du kan lägga in egna avancerade träningsprogram (dock inget jag testat än).
Det tar lång tid att lära sig vilka funktioner man har nytta av och vad klockan kan göra =) En som hade den i butiken jag köpte min i sa att han haft den 1 år och ännu inte gått igenom alla möjliga funktioner.

Har du mer frågor så fråga på.
Själv funderar jag lite på hur man får fram tempozoner, men kanske har en aning om hur, har inte testat än.
1973 • Uddevalla / Bokenäs
#3
30 juni 2008 kl 20:32
Gilla
Tack för ett KANON-svar :-)!

Jag har faktiskt några funderingar till...

Varje gång jag kopplar ihop klockan med datorn så synkar jag alla inställningar osv. Ändå verkar det som om tempozonerna är olika på klockan respektive för min profil i Pro Trainer. När jag kollade på klockan efter passet stod det att jag legat i en viss son i 14min ungefär. Senare när jag kollade passet i ProTrainer stog det 21min. Det tycker jag var lite konstigt. Det verkade alltså som om sportzonerna var olika på klockan respektive programet?

Sen förstår jag inte riktigt varför varje enskild träning alltid lägger sej som TVÅ träningar i Pro-Trainer. Träning 1 är fullpackad med fakta....sen ligger det ett exakt likadant pass som Träning 2 fast med mycket mindre info???

Om jag gjort 2 pass på en dag så blir det 4 pass i träningsdagboken. Detta påverkar dock inte summan av veckodistansen eller dagsdistansen. Märkligt tycker jag.
Sara
1979 • Wales
#4
30 juni 2008 kl 20:50
Gilla
Nu har jag inte en RS800 utan en RS200, men den lägger till ett "lap" när man stänger av tidtagningen. Så lap 1 är det du faktiskt sprang, och lap 2 de få sekunder det tog dig att välja exit och gå tillbaka till den vanliga klockan. Kanske är det samma sak på 800:an?
Johan I
1987 • Örebro
#5
30 juni 2008 kl 23:41 Redigerad 30 juni 2008 kl 23:43
Gilla
Pär:
Inte säker på att jag har något svar på zon problemet, gissar på att du för övrigt menar SportZoner inte tempozoner, de fördefinerade (kan modifieras) av Polars pulszoner.
Det kan hända att du ändrat någon inställning, kanske maxpuls eller något i programmet men inte vid träningstillfället och att det då räknat om pulszon.

Har inte kollat så noga med det där med zoner än.
Något du kan göra är ju att se på pulskurvan och se om det verkar rimligt med hur mycket du var i den zonen (borde ju synas med alla färgmarkeringar i grafen).

Den andra träningen som kommer fram är R-R variationen! =) Tyckte också det var märkligt i början men så är det, slår man av R-R så kommer ingen andra träning.
Träning 2 blir alltid automatiskt satt till 0 km och visas inte i träningsrapporten så den är bara ett "bifog" till den riktiga träningen. Så det är inga konstigheter =)

(Värt att notera är att om du t.ex. har Rec Rate på 5 (sekunder) så kommer R-R variations grafen/tabellen ha bättre värde på medelpuls och maxpuls, samt att SportZonerna kan skilja något i längd då. Det är dock väldigt små skillnader.)

Sara:
Jo, har man valt att göra något "varv" på sträckan så läggs ett mål till automatiskt. Tycker detta är rätt bra då ser man ju sammanfattning på den sista biten också, dock går det väl i PPT5 att ta bort varv om man vill. (Högerklicka, välj Varvtider... och radera/redigera någon).
Tycker du att det är något som stör eller är dåligt med "varv" på slutet?
Du kan ju förövrigt redigera den sista varvtiden och istället för "normal varvtid" välja "Mål" eller något så kanske det ser roligare ut? Då blir det en flagga på grafen också :D (ganska ful dock =P )
1973 • Uddevalla / Bokenäs
#6
1 juli 2008 kl 18:07
Gilla
Japp...jag kom på det där att jag blandade ihop sportzoner med pulszoner :-/. Kom på det igår och skrev faktiskt ett inlägg om det. Tydligen ville det inte fastna i tråden :-).

OK, så det är R-R variationen som är den "andra träningen". Då lär jag slippa den nu då jag kopplat bort den funktionen.

Du e ju grym på den här klockan Johan...känns som du har haft den i flera år =).

Försökte ändra sluttid på ett pass eftersom jag av misstag tryckte på den röda knappen istället för stoppknappen vid ett kort stopp då jag mötte en kompis. I analysen ser jag tydligt när det inträffade. Vet du om jag på något sätt kan redigera bort det tillfälliga stoppet i passet eller på något annat sätt i efterhand redigera sluttid eller andra fakta?
Johan I
1987 • Örebro
#7
1 juli 2008 kl 20:46
Gilla
Jo, det är lite skumt med forumet här... Igår försökte jag redigera några inlägg men då fick jag Internal Server Error hela tiden... att lägga in nya inlägg gick dock... riktigt irriterande.

Hehe, tack, jag brukar lära mig väldigt snabbt, speciellt när det gäller tekniska prylar och datorprogram.

Om du kommer på hur man får fram tempozoner d.v.s. så att klockan piper när springer fortare än din zon och när du springer för sakta, så säg gärna till =)
Jo, den där röda knappen kan vara lite jobbig, man förknippar den lätt med stopp. Hittills har jag dock lyckats trycka rätt men kan tänka mig att det blir lite fel vid senare tillfälle.
Menmen...

Eftersom att du nu tryckte på den röda fick du ett varv där, det betyder att din runda består av varvtider. Om du högerklickar och sen väljer varvtider... och sen väljer den sista varvtiden (den automatiska mål varvtiden som borde finnas efter att du tryckte din manuella d.v.s. när du faktiskt till slut stoppade?) och antingen raderar den eller redigierar den till den tid du verkligen slutade.

Var dock försiktig så att inget blir förlorat, ta t.ex. någon backup innan så att du har något att experimentera med. Backuper på din "ditt namn" mapp som ligger i PPT5 mappen bör du förövrigt ta då och då, hårddiskar kan ju krascha och det är inte kul att bli av med allt då =/
Sara
1979 • Wales
#8
1 juli 2008 kl 23:34
Gilla
Jag tycker det mest är lite irriterande att ha en extra tid på 5-10 sekunder eller så, men när man väl kommer hem och kollar igenom så är det ju egentligen inget jobbigt att bara välja de rätta varven. När jag väl klurat ut hur man skulle göra för att stoppa tiden helt så var det inga problem, mennu har jag börjat göra fel när jag "går i mål" och sjabblar alltid bort några extra sekunder.

Jag måste dock säga att jag är hemskt nöjd med min klocka (200:an)!
Johan I
1987 • Örebro
#9
2 juli 2008 kl 00:33
Gilla
Sara:
Oki, men det är väl mer än vane sak? Att få lite "extra statistik" på sista sträckan måste ju inte vara något negativt även om det kanske är onödigt.
Sprang själv t.ex. 5 km idag i ett skogsspår och fotpoden fick det till 5,2 km med den kalibreringsfaktor jag hade då. Jag hade då 1 km som auto lap, så fick 5 varvtider och även en sista då vid Stopp/Mål, på ca 200 m.
Så själv tycker jag inte att det är något problem, man hade nog klagat på om det inte blivit något "målvarv" i vissa situationer också. Det går ju att ta bort också i PPT5. Man kan till och med lägga in egna varvtider var man vill utan att man tagit dem i själva träningen =)

Får man fråga om du har RS200sd, G1 eller om du kör utan båda?
Om du har sd, d.v.s. S1 poden, hur tycker du det fungerar med tempo och distans o.s.v.? Kalibrerat den något? Hur isåfall?
Sara
1979 • Wales
#10
2 juli 2008 kl 15:43
Gilla
Johan I
Jag har bara RS 200:an, alltså utan fotpod etc. Dels fick hittade jag klockan billigt (£70 inkl. porto) och dels så verkade det inte vara varken nödvändigt eller praktiskt för mig. Jag har precis börjat springa och bor i vad som måste vara ett av världens kulligaste länder. (Läste någonstans att podden inte klarade olika steglängder så bra)

Jag tycker definitivt att klockan är bra och lättförståelig. Men att sedan komma ihåg att trycka rätt när man just tagit ut sig ordentligt i lervällingen är ju en annan sak. :) Jag är faktiskt förvånad över hur givande och enkelt det är att köra med pulsmätare och -klocka.
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#11
2 juli 2008 kl 22:35
Gilla
Johan;

Jag har en likadan klocka som Sara, fast med tillägget sd = fotpod en S1:a. Har haft klockan i drygt 3 år och är löjligt nöjd med den.

Ja, jag har kalibrerat den några gånger. De första gångerna var sträckan allt för kort som jag använde mig av; 1 och 2 km. Efter sista som var 8 km så funkar distans och farten helt ypperligt.

Jag får väl tillstå att jag sneglat lite på just 800:an, men blev lite tveksam till att köpa nu, om ryktet stämmer, att det kommer en "ny" variant till hösten/vintern med annan GPS än G3:an.
Johan I
1987 • Örebro
#12
2 juli 2008 kl 22:52 Redigerad 2 juli 2008 kl 23:22
Gilla
Sara:
Okej, jo själv skulle jag nog inte rekommendera att ta någon klocka med fotpod om det inte är just en dyrare variant som t.ex. RS800sd. Den äldre och billigare S1 modellen är som sagt bra mycket sämre så du klarar dig nog fint med bara puls och klockan i sig.
S1 poden kan jag inte säga om den klarar olika steglängder, vad du nu menar med det förresten? Men S3 ger genomsnittlig stegländ och kadens (stegfrekvens).

Jag har för övrigt frågat Polar nu om hur man på bästa sätt tar bort en oönskad del av sitt träningspass. Och det är inte helt självklart hur man gör faktiskt, tycker jag.
När man tittar på grafen/kurvan.
Högerklicka under tidslinjen någonstans (ingen meny skall komma upp utan det ska bara försvinna nuvarande eventuella markeringar).
Vänsterklicka och dra nu på tidslinjen (ifrån och till där man vill ta bort), då kommer det bildas ett blått fält precis ovanför tidslinjen (i botten av grafen/kurvan). Och som sagt, ta bort onönskade markeringar genom att högerklicka under markeringen.

När önskad del är markerad, gå till Redigera->Radera Markering.
Då skall det försvinna. Men som sagt, backuper är alltid bra!=)
Rapportera gärna hur det fungerar.

Niklas:
Jag ska testa att kalibrera på längre sträcka, tack.
Kul att det fungerar så bra.
Att det kommer en ny modell är inga rykten utan det stämmer. Men de enda skillnaderna mot RS800 är att fotpod+GPS kan användas samtidigt samt att GPSen då kommer spara koordinater som sedan kan plottas i t.ex. Google Earth. Sen kommer RS800CX (som den kommer heta) även att kunna ha flera kalibreringsfaktorer (underlättar skobyten m.m.) och kunna ta in vissa cykel-tillbehör (kadens och kanske hastighet på cykel).
Och om man skall ha både fotpod+GPS så kan du nog räkna med ännu saftigare pris, det är min gissning i alla fall. Fick själv svar från Polar att de inte har några anledningar att sänka sitt pris på 4700 kr på RS800sd och RS800G3 mest med motiveringen att det är samma produkt som 2006 då produkten släpptes. (förutom då vissa små förbättringar på podens batteristift m.m.)
Sara
1979 • Wales
#13
2 juli 2008 kl 23:35
Gilla
Ang steglängd. Jag antar att den räknar antal steg och multiplicerar det med medelsteglängden (efter hur du sprang på kalibreringssträckan). Eftersom det är väldigt backigt här så betyder det att i upp- och ner försbackarna tar jag många små steg och sedan längre på planare mark. Men det känns inte som om det finns någon "medelrunda" att köra för att få rätt på distansuppskattningen.

Kanske har jag helt fel, men som sagt, det blev ju också mycket billigare utan.
Johan I
1987 • Örebro
#14
3 juli 2008 kl 01:00
Gilla
Sara:
Hmm, nja förstår ungefär vad du menar men kan nog inte tänka mig att det skulle vara något större problem. Visst kan distansmätningen bli annorlunda och kalibreringsfaktorn behöva ändras beroende på hur mycket backar det är men nog skulle du få en hyfsat bra uppskattning i alla fall, speciellt om du kalibrerat i en backing-bana och sedan fortsätter att köra i liknande banor.

Men som du säger så kan man väl vara nöjd utan de funktionerna som följer med fotpod eller GPS också, så det är bra att det fungerar bra för dig, det är väl det viktiga =)
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#15
3 juli 2008 kl 10:21
Gilla
Johan;

Om jag förstår dig rätt så är alltså den tänkta "uppdateringen", på kommande RS800CX, mariginell..........i stort att kunna använda båda features som Pod och GPS samtidigt.
Skulle du säga att, det troliga, högra priset för denna "nya" klocka är motiverat jämfört med vad en RS 800sd kostar idag?!

För jag är ju som sagt väldigt nöjd med min snart 3 år gamla 200:a med footpod. S1:an har fungerat ypperligt för mig och är det så att S3:an är mycket bättre så drar jag ju hellre åt att köpa en RS800SD, än vilken GPS typ Garmin m.m som helst.

Det här med footpod, måste ju ändå vara det bästa......kan jag fundera. Som löpare är det ju "viktigare"/roligare/bättre med en aktuell momentan-hastighet, vilket du får med en pod, men inte alls på samma sätt med en GPS.
De flesta GPS klockor har ju alternativet att komplettera med just en pod för att få bättre hastighetsåtergivning, så då måste, här skriker säkert alla GPS-vänner :-), resultatet bli att GPS till trots - POD regerar och är det som faktist ger bäst resultat - vilket även marathon.se´s test visar;
http://www.marathon.se/news/article.cfm?ThemeId=326
Johan I
1987 • Örebro
#16
3 juli 2008 kl 13:02
Gilla
Niklas:
Ja, det är ungefär så. Kan ju vara någon mer uppdatering men alltså, vad mer än vad RS800 kan funktionsmässigt, kan man behöva som löpare idag?
Angående priset så är det så att vad jag fått höra så kommer CX ersätta de nuvarande varianterna, så förmodligen blir det CX med fotpod eller GPS (eller med/utan båda) precis som det är nu.
Så tänker du t.ex. köpa CX med fotpod kanske det fortfarande är 4700kr som gäller, samma för enbart GPS. Men kombinera dem och så kanske 5500 kr?
Bara spekulation, kan ju vara att de sätter något paketpris för att marknadsföra pod+GPS och slå ut Garmin totalt, men räkna runt 5000 kr i alla fall.

Jo, i princip alla jag frågat, inkl. Polar själva rekommenderar ju fotpod framför GPS vid löpning. Speciellt S3:an som kommer igång något snabbare än S1:an (från start), samt skickar på 2,4 Ghz (undviker störningar som S1:an kan råka ut för), och så är det steganalys.
GPS kan inte ge något om steganalys, och tempo är helt åt skogen. Det enda man får som fungerar bra med GPS är alltså distansen och en lågupplöst skiss på sin runda i t.ex. Google Earth (om man inte köper friluftskarta till programmet TC när det gäller Garmin, vad jag förstår).

Springer man kontrollmätta spår eller banor är ju distansen även det man bryr sig minst om? Men ett plus med GPS är väl att man slipper kalibrera och oroa sig för diverse större fel i mätningen.
Sven Andersson
1966 • Kista
#17
3 juli 2008 kl 13:40
Gilla
Nicklas M: "POD regerar och är det som faktist ger bäst resultat - vilket även marathon.se´s test visar;"

Skulle du kunna förklara hur du anser att denna närmast amatörmässiga kuriosatest visar det? Har du gjort en statistisk analys på (det undermåliga) underlaget?

T ex förklarar inte testarna att även om GPS eventuellt råkar visa fel på just dessa 1000 m så innebär det inte att den överhuvudtaget visar fel efter 2000 m, eller 10000 m. GPS-fel är slumpmässiga runt ett centrum och tenderar att gå mot noll över tid. En felkalibrerad fotpod (dvs säkert 99% av alla fotpodar, eftersom man ska vara en jäkel på kalibrering för att kompensera för skopar, placering på skon, underlag, löpstil, höjdskillnadseffekter på steget, och hastighet) kommer att hela tiden bygga på sitt fel.

Men visst, om man är beredd att föra ett excelark över alla tänkbara kombinationer och hålla sin fotpods kalibrering rätt för varje löpning, då fungerar fotpoden mycket bra. Och är förstås bättre i GPS-ovänliga miljöer.

Anledningen till att man vill ha fotpod (också) till en GPS-klocka är för att dra nytta av den i just GPS-ovänliga miljöer. Annars väljer man naturligtvis den betydligt mer användarvänliga GPS:en, som man bara slår på (och, förvisso, inväntar satellitkontakt i någon eller några minuter, t ex medan man fixar utrustningen eller stretchar lite).
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#18
3 juli 2008 kl 14:28
Gilla
Sven A:

Tja du.......lite intressant är det, att du som 2:a person, GPS-ägare (vilt antagande efter ditt inlägg) verkligen i samma inlägg förklarar och förkastar hur dåligt det är med footpod samt marathon.se´s artikel.
Detsamma skedde nämligen för ett tag sedan då jag refererade till samma undersökning.

Själv har jag svårt att se att man på en, trots allt, relativt ansedd sight inom löpkretsar VÅGAR publisera sådan här dynga, som GPS folk tycks anse. "

"-Det måste ju vara tryckfel och förtal! Säker är de sponsrade av POLAR!! De säger ju dessutom att de är "vana anändare av Polar". Det faktum att Polar funnits längre på marknaden än övriga märken, som pulsbaserat träningsredskap......det bryr vi oss inte om"

Hur som helst. Runt detta bryr jag mig föga. Det du skriver, Sven, tycker jag visar på okunskap och vilt antagande, tyvärr!

Jag använder mig av mountainbike, jogg.se´s kartor och bil som referens och ytterligare distansmätare för att säkerställa hur min pod fungerar. Jag kan ha haft tur, vem vet...men att säga att 99 % av alla footpod visar fel är ju löjligt!
Detta med kalibrering är heller inte särkilt svårt. De användare som säger sig gilla analysfunktionerna i Garmin och allt vad detta innebär, skulle med säkerhet klara av en kalibrering rent tekniskt, det lovar jag.

Största orsaken till felaktig kalibrering är troligtvis att löparen pga av otålighet (menar vem vill inte få sin teknik att funka direkt NU/IGÅR/ALLTID!!) använder sig av för kort kalibreringssträcka. Ju längre desto bättre och ett säkrare resultat!

JA, min pod har visat fel ibland. Det har hänt. MEN, sett över de 3 år som jag faktiskt ägt densamma, med ALLA löprundor med pod, tycker jag mig ha belägg och en bra "statistisk analys", som du nämner, för att säga att pod verkligen, faktist fungerar med ytterst få avvikleser.
Faktum kvarstår Sven, för att få en bra återgivning av den momentana hastigheten, din aktuella löphastighet / km, så är GPS, idagsläget inte ikapp footpoden. Skulle även tro att det är just därför som folk kompletterar sin GPS med pod. Inget annat.
Sven Andersson
1966 • Kista
#19
3 juli 2008 kl 14:39
Gilla
Istället för att raljera strunt ber jag dig igen om vad i undersökningen som ger dig anledning att påstå att fotpod är bättre än GPS.
Johan I
1987 • Örebro
#20
3 juli 2008 kl 15:57
Gilla
Sven A:
Tycker du har missat mycket av det negativa med GPS. Som vi sagt så visst GPS, inga större fel i distans... men vad mer kan den göra? Inget...
Så det Niklas säger stämmer ju, och det även om Marathons test lämnar en del kvar att önska. Men man kan ju fråga vad i testet du tycker inte säger att fotpoden skulle vara likvärdig eller bättre än GPS?
Vad med en GPS hjälper en medan som man löper egentligen? Distansen säger ju ingenting om hur man springer. Banskissen efteråt säger inte mycket heller.

Och att fotpoden mäter fel, visst men det är åtminstone systematiskt och att man kan kalibrera. GPS:en gör inga "slumpmässiga" fel men visst kan felen ta ut varandra om det är det du menar. Och med GPS har du ingen som helst egen kontroll över situationen, då får bara lita på ett "billigt" GPS-system. (Med "billigt" menar jag att det långt i från är det mest hög upplösta GPS systemet man har tillgång till, samt att GPS mottagaren i klockan är mycket slö jämfört mot vad den kunde vara om den var "påkostad"). Har för mig att jag läst/sett att USA:s millitär har tillgång till GPS med precision att lokalisera och ta bilder på typ ett mynt på marken ifrån sateliterna...

Sen har ju Niklas haft sin Rs200sd ett bra tag nu och är mycket nöjd, så det är väl kanske det bästa testet vi har att gå efter i denna diskussion?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.