Löpning Skador & Rehab 23 inlägg 2584 visningar

Knäna

Sofia
1990 • Skövde
#1
8 mars 2013 - 23:56
Gilla
Hej!
Har problem med knäna, hur tränar jag upp löpning på ett bra sätt så jag inte får knäproblem ?
< < < 1 2 > > >
1985 • Göteborg
#2
9 mars 2013 kl 01:47
Gilla
Även med bra löpteknik så kan man få ont i knän. Kör ett par benstyrkepass i veckan med knäböj och benlyft i olika vinklar. Ju mer muskler du har runt knäna desto mer tål dem. Detta ska göras varje vecka och inte bara när du har ont, såklart.
Oftast (iaf för mig) så har smärtor i knän i grund och botten berott på överansträngning, så att träna försiktigt och öka i lagom dos är nyckeln.
HR
1972 • Stockholm
#3
9 mars 2013 kl 07:46
Gilla
Det kan vara både överansträngning eller muskelsvaghet/oansträngning sedan tidigare. Kompletterande och mycket enkla övningar brukar kunna hjälpa till fint speciellt när man är såpass ung som du.

Kan försöka återkomma med passande länk efter morgonpasset.
Irene
1968 • Åstorp
#4
9 mars 2013 kl 12:32
Gilla
Jag tränar bodypump som komplement till löpningen. Är jag dassig i knäna när jag går dit är jag alltid bra när jag går därifrån.Jag upplever att det händer flera bra saker i kroppen när jag tränar bodypump. Jag tränar det en gång i veckan.
HR
1972 • Stockholm
#5
9 mars 2013 kl 12:39 Redigerad 9 mars 2013 kl 12:40
Gilla
Irene: det är bra. Tyvärr räcker inte ett pass i veckan om man har lite risiga knän. Men, det kan räcka gott och väl med enklare hemträning två gånger i veckan utöver ditt bodypump-pass.

Två gånger hemma (gärna tre - det går ganska fort om du ska köra ett par enkla övningar) bodypump och löpning = mycket god chans till friska knän. Knän är lite färskvara och mår bra av att röra på sig.

Jag har ju haft extremt starka knän - sedan trasigt knä, sedan bägge knäna trasiga, sedan ganska ok, sedan trillat genom ett tak och slagit i knät och trots det kommit tillbaka och är nu helt besvärsfri eller åtminstone 98%. Ju oftare jag rör på benen/knäna desto starkare känner jag mig. Två dagar på raken med stillasittande = knarrigare i knäna. :( Men med en dags träning = prima känsla igen i flera dagar om jag bara rör på mig lite grann. :)
1985 • Göteborg
#6
9 mars 2013 kl 15:10
Gilla
Sedan så kan man inte heller nog betona vikten av stretching. Alla muskler och senor sitter samman. Säte, baksida lår, framsida lår, insida och utsida lår, vader, ljumskar. Det, och som Henrik sa, rör på knäna! Känner man sig öm och stel så kan en promenad göra susen!
Irene
1968 • Åstorp
#7
9 mars 2013 kl 15:28
Gilla
Jag gav inget förslag på hur många pass i veckan man ska köra bodypump. Jag skrev att JAG kör ett pass i veckan och att det räcker för mig.
Jonas
1985 • Örebro
#8
9 mars 2013 kl 19:41
Gilla
Prehab med en foam roller på ITB är nog inte Heller så dumt. Massage i övrigt med rollern hjälper mycket. Enkelt att göra framför tv eller liknande.
HR
1972 • Stockholm
#9
9 mars 2013 kl 20:01 Redigerad 9 mars 2013 kl 20:01
Gilla
Massage är bra men att röra på sig + stretch/massage är kung av prehab. :)
Sofia
1990 • Skövde
#10
15 mars 2013 kl 05:47
Gilla
Okej tack alla! Jag kör ett styrkepass i veckan med massor med ganska tung benträning, kanske ska lägga på ett pass till med ben fast mer tekniskt?
HR
1972 • Stockholm
#11
15 mars 2013 kl 07:51
Gilla
Sofia: låter som en bra idé.

Om du har möjlighet så kan du framåt våren avsluta en del av passen med en lättare jogg och känna av benen.

Jonas
1985 • Örebro
#12
15 mars 2013 kl 20:38
Gilla
läste en artikel från någon läkare eller ortoped som handlade om att streching mer eller mindre är skit. han har även skrivit en artikel om hur dåligt det är med inlägg.
kommer inte ihåg länken. mycket intressant.
Moritz Lübke
1983 • Solna
#13
15 mars 2013 kl 22:42
Gilla
Överdrivet streching är inte bra. "För mycket" finns för nästan allt. Om jag minns rätt har det visats att för mycket flexibilitet kan leda till problem för prestationen eller löpekonomin.

Men för lite streching (eller iofs saknande flexibilitet) av t.ex. vaden kan leda till problem med hälsenan, knäproblem kan komma från oflexibla lårmuskler etc.
Om du är flexibel från början måste du förstås möjligtvis inte strecha lika mycket som andra, men att principiellt säga att stretching är dåligt känns fel.
1985 • Göteborg
#14
16 mars 2013 kl 11:10
Gilla
När folk argumenterar mot stretching så brukar jag fundera på hur världseliten i mer eller mindre samtliga idrottsgrenar och sporter gör. Det finns säkert någon som inte stretchar, men 99% skulle inte stretcha om det inte gjorde nytta.
Sofia
1990 • Skövde
#15
16 mars 2013 kl 20:12
Gilla
Jag är inte den bästa på att stretcha men det hjälper ibland. Det är olika bud om det är bra eller dåligt...
Jonas
1985 • Örebro
#16
16 mars 2013 kl 21:00 Redigerad 16 mars 2013 kl 21:00
Gilla
Jag stetchar ibland. Helt klart, men helst inte efter ett gympass.
En gång i gympan lärde nog vi oss alla att stretching var bra.
Är det så superb ?
Läs själva. Intressant läsning http://sock-doc.com/2011/04/stop-stretching/
HR
1972 • Stockholm
#17
16 mars 2013 kl 21:11 Redigerad 16 mars 2013 kl 21:15
1 Gilla
DuoPad: det låter som en mycket inskränkt person som uttrycker sig så. Säkert somnat med ansiktet i böckerna under utbildningen och har en uppfattning om hur det "ska vara" men kanske inte själv har någon direkt erfarenhet av träning på mer än måttlig nivå. Att vara så kategorisk i något som kan slå så olika beroende på idrott är ju nästintill puckat.

Däremot så kan jag nog hålla delvis hålla med om det där med inlägg. Jag har ju inte läst artikeln men att kalla stretching för skit visar ju bara hur okunnig man kan vara ÄVEN om man är ortoped.

Skulle han följa t ex ett danskompani på turné så skulle han nog snabbt ändra åsikt för det finns inte en musikal eller dansföreställning som skulle kunna köra fem till sju föreställningar i veckan utan stretch före, under och efter. Och dessa dansare är proffs som känner sina kroppar extremt väl och som mot slutet på säsongen ligger på bristningsgränsen - inte helt olikt elitidrottare. Man kan inte ha en dålig dag - det syns direkt. Då kan man inte sitta och tala om för dansarna att "app app, inte stretcha nu, det är bara skit." Dessutom så tränar de flesta dansare på lediga dagar för att klara av att köra föreställningarna så det är kanske inte ens en ledig/träningsfri dag på en vecka.

För mig innebär stretch inte mer än att man återställer sitt naturliga rörelseomfång och därmed säkerställer god muskelfunktion mellan passen.

Det finns ju tillfällen då man inte bör stretcha och tillfällen då man definitivt bör stretcha. Själv är jag riktigt usel på det men skärper till mig mellan varven. Stretchar mycket sällan innan pass eller "kall" men eftersom jag har rätt taskigt rörelseomfång händer det att jag måste töja lite för att komma igång och kunna springa avslappnat.

Jag har god erfarenhet av att INTE stretcha ;) och jämförelsevis så upplever jag det som mycket sämre i längden. Även om jag fortfarande är stretchamatör så märker jag ju hur positivt kroppen reagerar på det om jag gör det efter längre/tyngre pass vad gäller återhämtning och för att hålla mig skadefri.

Känner man att man inte behöver stretcha så kan man ju låta bli. Jag stretchar ganska mjukt och långsamt men ibland blir det tuffare dynamisk stretch om benen blivit lite för kakiga. Då får jag professionell hjälp och den skillnaden jag känner när jag fått hjälpen är helt enkelt för stor för att man ska kunna avfärda den.

Jag stretchar helst efter ett intervallpass, gympass eller ett löppass, om jag inte känner mig stel mitt i ett långpass.
Visst är det så att man kan tappa en del spänst av att stretcha innan vissa idrotter men allt är ju lite beroende på.
Efter ett gympass då man är helt kakig i latsen efter ett par set med chins så känns stretching perfekt.

För mig är ingen artikel som har som huvudidé att man skall sluta stretcha helt inte mer bärighet än en Aftonbladetlöpsedel som handlar om en melondiet.

Kom då ihåg att jag själv INTE är en stretchförebild. Men lever man med en yogi/f.d. proffsdansare så har man ett annat perspektiv på det och den faktiska nyttan.
HR
1972 • Stockholm
#18
16 mars 2013 kl 21:17 Redigerad 16 mars 2013 kl 21:19
Gilla
DuoPad:
Om det är superbt kan man alltid diskutera.

Det finns ju en risk med att stretcha för vissa personer och i vissa fall - det är ju helt klart. En del stretchar nog lite galet och man ska inte alltid rycka i bitarna eller använda våld.

Själv har jag stretchat ganska "fel" under större delen av mitt träningsliv men har fått skola om mig på senare år och märkt att när jag stretchar "rätt" så blir det en jäkla skillnad.

Men att avfärda den praktiska nyttan med stretch är lite inskränkt tycker jag.

Det vore som att säga att löpning är farligt och att det räcker med att promenera.
1985 • Göteborg
#19
17 mars 2013 kl 00:11
Gilla
På min tid som friidrottare så la vi iaf ner säkert 25% av det totala träningspasset på stretching. Då körde vi 6-8 pass i veckan, man märkte med en gång om man missat lite någonstans. För den glade söndagsmotionären är det kanske inte lika noga, om man nu inte som trådskaparen, har fått problem med tex knän. Numera sållar jag mig till skaran söndagsmotionär och lägger inte fullt så mycket tid på att hålla musklerna långa, utan nöjer mig med de muskelgrupper jag aktiverat mycket under träningspasset. Vilket efter ett löppass blir vader, lår (alla sidor), ljumskar och säte. Egentligen borde jag kanske vara mer nogrann, men jag är lat och jag har inte stött på någon större patrull med min nuvarande träningsdos (3-6 löppass i veckan, extremt sporadisk styrketräning, ibland något annat, tex skidor).

Men iaf, funkar det för en utan stretch, så kör på. För mig funkar det inte. Får man problem och man inte stretchar, så är man (no offense) en idiot om man inte prövar att stretcha.
Jonas
1985 • Örebro
#20
17 mars 2013 kl 10:21
Gilla
Henrik. dans var ett undantag enligt skribenten. Stötte på artikeln när jag läste om inlägg.
Bara så ni vet har jag aldrig påstått att jag inte stretchar eller att andra skahelt Ska sluta med det.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.